ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΟΝΕΙΣ - ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΑμΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Καθοριστικό βήμα η συγκρότηση ενιαίου Συλλόγου

Αύριο Κυριακή η Γενική Συνέλευση, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων

Ο Ενιαίος Σύλλογος έχει ήδη καταγράψει κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους
Ο Ενιαίος Σύλλογος έχει ήδη καταγράψει κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους
Γενική συνέλευση, όπου θα γίνει απολογισμός της προσωρινής διοικούσας και προσδιορισμός των εκλογών του, πραγματοποιεί αύριο Κυριακή ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος) και απευθύνει κάλεσμα στα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά. Η προσωρινή διοικούσα ενημερώνει ότι με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου εγκρίθηκε η σύσταση και το καταστατικό του συλλόγου και καλεί τα μέλη του να διακινήσουν την πρόσκληση και την αίτηση εγγραφής στο περιβάλλον τους, στο θεραπευτήριο, στο ειδικό σχολείο και στο χώρο εργασίας.

Τη σπουδαιότητα της αυριανής Συνέλευσης και τους δρόμους τους οποίους ανοίγει, εξήγησε μιλώντας στο «Ρ» η Χαρά Γιαννακίδου, γενική γραμματέας της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου.

«Ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ, είναι ένα νέο βήμα, ποιοτικά ανώτερο στη συνδικαλιστική οργάνωση των γονέων και κηδεμόνων και των οικογενειών τους. Ως τώρα αυτό που υπήρχε ήταν από τη μια μεριά μικροί σύλλογοι, κατά σχολείο, κατά ίδρυμα, που αντικειμενικά λόγω των μεγάλων προβλημάτων που έχουν τα σχολεία και ιδρύματα, αφιέρωναν όλη τους τη δράση στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Από την άλλη πλευρά υπήρχαν οργανώσεις που εμφανίζονταν ως σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, που διαχειρίζονταν τεράστια κονδύλια και λειτουργούσαν και λειτουργούν σαν επιχειρηματίες.

Η εμφανιζόμενη ως δευτεροβάθμια οργάνωση των γονιών και κηδεμόνων ΑμΕΑ, η λεγόμενη ΠΟΣΓΚΑμΕΑ, δεν άφηνε κανένα περιθώριο έκφρασης της βάσης στις συνεδριακές διαδικασίες της, αφού ένα μεγάλο μέρος των μελών της ήταν σύλλογοι - εργοδότες και οι σύνεδροι στο συνέδριο που εξέλεγε τη διοίκηση της Ομοσπονδίας διορίζονταν απ' την πλειοψηφία των ΔΣ. Δεν υπήρχε καμία δυνατότητα των γονιών μέσω της φυσικής συμμετοχής να επηρεάσουν τη δράση των οργάνων. Πολύ περισσότερο όταν η ΠΟΣΓΚΑμΕΑ λειτουργεί χρόνια τώρα σαν μηχανισμός στήριξης της πολιτικής της ΕΕ, των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης των αναγκών μας.

Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών που τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν σε κάποιο σχολείο ή ίδρυμα, ήταν πέρα και έξω απ' τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σε αυτή την ανάγκη ήρθε να απαντήσει με την ίδρυσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, στην ανάγκη της ενοποίησης του αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των γονέων και κηδεμόνων που έχουν ανάγκη από την ανατροπή αυτής της πολιτικής, να επιβάλουν μια πολιτική που στο κέντρο της να είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και ιδιαίτερα ο ανάπηρος και η οικογένειά του. Να γιατί η εδραίωση αυτού του συλλόγου πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των οικογενειών των βαριά αναπήρων, γιατί πρέπει να κάνουμε όλοι υπόθεσή μας τη μαζικοποίηση της αυριανής γενικής συνέλευσης και τη μαζική συμμετοχή στις πρώτες εκλογές του συλλόγου».

4ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ξεκινάνε σήμερα οι αγώνες

Στο γήπεδο 5Χ5 του Δήμου Ιλίου

Δεκαεφτά (17) συνολικά ομάδες συμμετέχουν στο 4ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου ενάντια στα ναρκωτικά, στην ουσιοεξάρτηση και την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, που διοργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Οι αγώνες ξεκινάνε σήμερα Σάββατο και ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή στο γήπεδο 5Χ5 του Δήμου Ιλίου (επί της Λεωφόρου Χασιάς 130), όπου μπορεί να φτάσει κανείς με τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ Α12 και Β12. Η κλήρωση ανέδειξε τα παρακάτω ζευγάρια για τους σημερινούς προκριματικούς αγώνες:

  • 9.30 Flamengo - ΤΕΦΑΑ.
  • 10.15 Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας - Ναυτεργατική (ΠΕΜΕΝ).
  • 11.00 Εργαζόμενοι Μενιδίου - ΣΕΤΗΠ.
  • 11.45 Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ - Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας.
  • 12.30 Ενωση Λογιστών Πρωτευούσης - Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής.
  • 13.15 Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας - Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.
  • 14.00 Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΔΙΑΒΑΣΗ - Σωματείο Εργαζομένων «Κωνσταντακάτου».

Επίσης, εκτός από τον τελικό, την Κυριακή θα διεξαχθούν και φιλικοί αγώνες, στους οποίους θα συμμετέχουν οι παρακάτω ομάδες:

  • 10.15 Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.
  • 11.00 Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΕΞΑΝΤΑΣ.
  • 11.45 Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ.
Οι εργατοπατέρες της ΕΕ

«Πολεμήστε την κρίση - Προτάξτε τον άνθρωπο». Μ' αυτό το σύνθημα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους όλων των χωρών - μελών της ΕΕ, από σήμερα (σ.σ. χτες) και έως το Σάββατο, να πάρουν μέρος σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Πάντως, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της «Ντόιτσε Βέλε» («ΝΒ»), Βρυξέλλες και εργοδότες δείχνουν να στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων. Αναφέρεται, μάλιστα, πως εάν άκουγε κάποιος τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την περασμένη βδομάδα στην Πράγα, θα πίστευε πως οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη βρίσκονται σε καλά χέρια. «Τονίζουμε στους πολίτες μας πως η εργασία είναι ο πρωταρχικός στόχος της Ευρώπης. Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη στη βάση κοινωνικών αναταραχών», είχε αναφέρει ο Πορτογάλος αξιωματούχος. Ακόμα και ο Ερνέστ Αντουάν Σελιέρ, ο πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Εργοδοτών, μιλώντας από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, εμφανίστηκε αλληλέγγυος με τα συνδικάτα. «Οι κοινωνικοί εταίροι», είπε, «καταβάλλουν προσπάθεια, ακόμα και σ' αυτήν τη δύσκολη χρονική περίοδο της κρίσης, να κρατήσουν το διάλογο ζωντανό».

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται αυτούσιο από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, που την Πέμπτη διένειμαν την είδηση για τις κινητοποιήσεις στις οποίες καλεί η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Το δημοσίευμα τα λέει όλα. Δίνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων που διοργανώνει η ΣΕΣ, αλλά και το χαρακτήρα της ίδιας της ξεπουλημένης Συνομοσπονδίας. Μ' αυτήν τη Συνομοσπονδία, μ' αυτούς τους «συνδικαλιστές», οι εργοδότες και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι στην ΕΕ αισθάνονται ασφάλεια. Νιώθουν συνέταιροι και όχι εχθροί, γιατί έχουν μοιράσει ρόλους. Ο ένας κόβει δικαιώματα για να κερδίζουν οι πολυεθνικές, ο άλλος φροντίζει ώστε αυτό το πετσόκομμα να γίνεται ανώδυνα για το κεφάλαιο, να απορροφούνται οι λαϊκές αντιδράσεις. Μέλος της ΣΕΣ είναι η ΓΣΕΕ. Συνεταίροι της ΣΕΣ στη χώρα μας είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θιασώτης της ΣΕΣ ήταν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα κάνει δήθεν πως ξινίζει τα μούτρα. Αυτούς τους συνδικαλιστές υπερασπίζονται, αυτό το συνδικαλισμό προσπαθούν να επιβάλουν και στη χώρα μας.

Οσο για το πολιτικό στίγμα της ΣΕΣ; Από το ίδιο τηλεγράφημα αντιγράφουμε την απάντηση που έδωσε μέλος της διοίκησης της Συνομοσπονδίας στην ερώτηση για το «αν μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση, καθώς και εάν υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση του συστήματος». Λέει ο εργατοπατέρας: «Οταν θέτει κάποιος υπό αμφισβήτηση το σύστημα, θα πρέπει να αναρωτηθεί, εάν υπάρχει αντίπαλο δέος στον καπιταλισμό. Καταρχάς αμφιβάλλω. Υπάρχει μήπως αναγέννηση της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς; Στον αντίποδα, χρειαζόμαστε νέους κανόνες παιχνιδιού, οι οποίοι θα ενδυναμώνουν το κοινωνικό στην αγορά και δε θα προτάσσουν το κοντόφθαλμο κέρδος». Καπιταλισμός και ξερό ψωμί. Εκμετάλλευση, που να πάει σύννεφο. Υποταγή και γονυκλισία. Να τους χαίρονται οι εργοδότες και τα κόμματά τους τέτοιους υπαλλήλους, σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο.


Περ. Κ.

ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη στις 25 του Μάη

Θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών

Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη με θέμα «Ηοικονομική κρίση και η απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος» διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στις 25 Μάη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή (μέχρι στιγμής) 25 συνδικαλιστικών εκπροσώπων από 16 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Αλβανία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Σουηδία. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, με πανευρωπαϊκή διάσταση, που σηματοδοτεί την ανάγκη να ενταθεί η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός ανάμεσα στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης, το ΠΑΜΕ διοργανώνει την ίδια μέρα εκδήλωση για τους μετανάστες με θέμα την κρίση και την απάντηση του ταξικού κινήματος. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης εργαζομένων μεταναστών Μπαγκλαντές Ελλάδος (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος) και θα παρευρεθούν συνδικαλιστές από ευρωπαϊκά συνδικάτα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ