ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2006
Σελ. /40
Με αισιοδοξία για την ισχυροποίηση της ΚΝΕ
  • Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες, με ομόφωνη υπερψήφιση των ντοκουμέντων του Συνεδρίου και εκλογή νέου ΚΣ και ΚΕΟΕ
  • Το νέο ΚΣ επανεξέλεξε ομόφωνα Γραμματέα τον Θέμη Γκιώνη

Με αισιοδοξία και πίστη ότι η ΚΝΕ μπορεί να ισχυροποιηθεί ακόμα παραπέρα, να δουλέψει ολόπλευρα και με μεγαλύτερη πληρότητα για το κέρδισμα των νεανικών συνειδήσεων με την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή (14/5) οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Το Συνέδριο εξέλεξε νέο 65μελές Κεντρικό Συμβούλιο και νέα 5μελή Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου. Το νέο ΚΣ στην πρώτη του Σύνοδο επανεξέλεξε ομόφωνα στη θέση του Γραμματέα τον Θέμη Γκιώνη.

Αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των αποφάσεων

Το 9ο Συνέδριο της Οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε από 12 έως 14 Μάη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Τα ντοκουμέντα του Συνεδρίου (εισήγηση, κλείσιμο του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου και η απόφαση) ψηφίστηκαν από τους αντιπροσώπους ομόφωνα. Η συζήτηση κινήθηκε στην κατεύθυνση των Θέσεων του ΚΣ και της εισήγησης και ανέδειξε μέσα σε πνεύμα ωριμότητας τις αδυναμίες που η Οργάνωση χρειάζεται να αντιπαλέψει, καθώς και τις μεγάλες δυνατότητες να πείθει με την πολιτική του ΚΚΕ, να αναπτύσσει τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά, να γίνεται πιο ικανή να παλεύει με τη νεολαία για την υπόθεση του σοσιαλισμού. Το περιεχόμενο της καθοδηγητικής δουλιάς των οργάνων και των στελεχών, η ανάγκη ιδεολογικής στήριξης της δράσης της Οργάνωσης, η ιδιαίτερη δουλιά στην εργαζόμενη νεολαία, το περιεχόμενο της παρέμβασης της Οργάνωσης στους χώρους εκπαίδευσης, ζητήματα ανάπτυξης και αφομοίωσης, απασχόλησαν το Συνέδριο από τη σκοπιά του βασικού του θέματος, από τη σκοπιά της ισχυροποίησης της ΚΝΕ ως νεολαίας του ΚΚΕ.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας της Οργάνωσης, Θέμης Γκιώνης, στο κλείσιμο του Κεντρικού Συμβουλίου προς το Συνέδριο: «Μπορούμε να μεταφέρουμε την αισιοδοξία, τη σιγουριά, την αποφασιστικότητα που έχουμε για να ανταποκριθεί στο ρόλο της η ΚΝΕ ως επαναστατική Οργάνωση της ελληνικής νεολαίας. Να μεταδώσουμε την κοινή μας διαπίστωση ότι η ΚΝΕ βάζοντας στη ζωή τις Αποφάσεις του 9ου Συνεδρίου θα ισχυροποιηθεί ακόμα παραπέρα. Θα συνεχίσουμε σ' αυτή την κατεύθυνση με πίστη στο Κόμμα μας, στην πορεία προς τα μπρος για να πάρει πνοή στην καθημερινή μας δράση το σύνθημα του 9ου Συνεδρίου "ΚΝΕ γερή και μαζική. Με τη Νεολαία για το Μέτωπο - Λαϊκή Εξουσία για το Σοσιαλισμό"».

Η «ταυτότητα» του Συνεδρίου


Σύμφωνα με τα πληρεξούσια που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, το 42% των αντιπροσώπων ήταν εργαζόμενοι. Από αυτούς το 59% είναι πλήρως απασχολούμενοι, ενώ το 41% μερικώς. Ακόμα το Σώμα του Συνεδρίου αποτελούσαν κατά 7% άνεργοι, ενώ ένας αντιπρόσωπος είναι αγρότης και ένας επαγγελματοβιοτέχνης. Ακόμα 2,5% του Συνεδρίου αποτελούνταν από μαθητές, 37,5% από φοιτητές, 19% σπουδαστές των ΤΕΙ, 5% μεταπτυχιακοί φοιτητές, ενώ ένας σύντροφος είναι σπουδαστής ΟΑΕΔ και ένας ΑΕΝ.

Η ταξική καταγωγή των συντρόφων που βρίσκονται στο χώρο της εκπαίδευσης έχει ως εξής: 75% έχουν εργατική καταγωγή, 20% κατάγονται από γονείς ελεύθερους επαγγελματίες, 2% έχουν αγροτική καταγωγή, ενώ 3% αστική.

Οσον αφορά στο μορφωτικό επίπεδο των αντιπροσώπων, το 37% έχουν τελειώσει το λύκειο, ενώ τις σπουδές τους έχουν ολοκληρώσει σε ΙΕΚ το 4%, σε ΤΕΙ το 15%, σε ΑΕΙ 30,5%. Μεταπτυχιακές σπουδές έχει κάνει το 3,5%. Ενας σύντροφος είναι απόφοιτος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των αντιπροσώπων ήταν 23,8 χρόνια και ΚΝίτικης τα 6,8 χρόνια. Κομματικά μέλη ήταν το 90% των αντιπροσώπων και μέσος όρος κομματικής ηλικίας τα 3,2 χρόνια.


Μια στιγμή, ένα μάθημα...

Με κομμένη την ανάσα οι αντιπρόσωποι παρακολούθησαν την Κυριακή, στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, σε πρώτη προβολή κινηματογραφικές λήψεις από τη ζωή και την εκπαίδευση των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού στο Γράμμο, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί φέτος το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ προς τιμήν των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ. Δέος για τον ανείπωτο ηρωισμό, περηφάνια για έναν αγώνα που μόνο στρατιωτικά ηττήθηκε, όχι ηθικά και πολιτικά. Κάποιοι δακρύσαμε, άλλοι σκύψαμε ευλαβικά το κεφάλι μπροστά στο μεγαλείο τους, όλοι σφίξαμε τα δόντια αναλογιζόμενοι πως η δικαίωση του αγώνα και του ΔΣΕ είναι και δική μας υπόθεση. Το παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος της προβολής, τα συνθήματα «Ούτε σε εξορίες ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσαν οι κομμουνιστές» - «Εννιά δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε εκείνους που «έμειναν» για πάντα στο Γράμμο, σε εκείνους που οδηγήθηκαν στην πολιτική προσφυγιά. Ηταν για μας ένα μάθημα. Ηταν μια συγκλονιστική υπενθύμιση τους χρέους μας...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ