ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
«Εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές, πάρτε μέτρα να ανοίξουν οι σχολές»

Μαχητικό συλλαλητήριο χτες στο κέντρο της Αθήνας

Με ένα μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, οι φοιτητικοί σύλλογοι έστειλαν το μήνυμα ότι δεν κάνουν πίσω και εντείνουν τον αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες, με κεντρικά αιτήματα να γυρίσουν στις σχολές με όρους προστασίας της υγείας και να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, που βάζει την αστυνομία μέσα στις σχολές.

Μετά από κάλεσμα 27 φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια. Εκεί βρέθηκαν το μεσημέρι Φοιτητικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα με τα πανό τους, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου κ.ά. Χαιρετισμό απηύθυνε η Ν. Χρονοπούλου, πρόεδρος της ΟΔΠΤΕ, που την Τρίτη είχε προχωρήσει πανελλαδικά σε δράσεις διεκδίκησης μαζί με διδάσκοντες και φοιτητές. Αναφέρθηκε στους μαζικούς αγώνες φοιτητών και εργαζομένων κόντρα στον απαράδεκτο νόμο και τις στοχεύσεις του και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι αγώνες μέσα από τους συλλόγους, κόντρα στον νόμο και για να ανοίξουν με όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας τα πανεπιστήμια, που έχουν γίνει «κουφάρια» χωρίς τους φοιτητές, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ακολούθησε ένα γεμάτο ζωντάνια συλλαλητήριο προς το Σύνταγμα, με επικεφαλής το πανό των Συλλόγων που έγραφε «Εξω η αστυνομία από τις σχολές μας / Ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη θα ανατραπεί / Ενας χρόνος κλειστά πανεπιστήμια - Ως εδώ!». Μπροστά στη Βουλή οι φοιτητές ύψωσαν τις φωνές τους σε τραγούδια και συνθήματα όπως «Απ' τα Iδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία, οι φοιτητές ζητούν μόρφωση - υγεία», «Αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί». Υψωσαν τις πικέτες με στιγμιότυπα από τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην καταστολή και από τις πολύμορφες πρωτοβουλίες για ασφαλή επάνοδο στις σχολές, που έχουν ξεδιπλωθεί στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις το προηγούμενο διάστημα.

Φοιτητές και εργαζόμενοι τόνισαν χτες πως οι κοινοί αγώνες έχουν πιέσει την κυβέρνηση, η οποία πάει για εφαρμογή του νόμου τον Σεπτέμβρη, και πως έχουν δείξει την αποφασιστικότητά τους να μη δεχτούν αστυνομία στις σχολές. «Συνεχίζουμε δυναμικά», ήταν το μήνυμα της χτεσινής κινητοποίησης, κομμάτι ενός αγώνα που αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία κρατά κλειστές τις σχολές εδώ και τρία εξάμηνα και εντείνει την καταστολή απέναντι στους αγώνες. «Ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί ούτε τώρα, ούτε τον Σεπτέμβρη, ούτε ποτέ - να επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας, να γίνουμε ξανά φοιτητές, να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρά μας», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι φοιτητές καθώς ολοκληρωνόταν η κινητοποίηση, δηλώνοντας πως συνεχίζουν, ενημερώνοντας και οργανώνοντας σε κάθε σχολή και έτος τα επόμενα βήματα του αγώνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητικό συλλαλητήριο χτες και πολύμορφη δράση από τους φοιτητικούς συλλόγους

Με πολύμορφη δραστηριότητα και ένα μεγάλο συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε χτες το διήμερο αποκλεισμού του ΑΠΘ από τους φοιτητικούς συλλόγους στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, διεκδικώντας παράλληλα την ασφαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημίων.

Στο μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο με τα συνθήματα ενάντια στην καταστολή να κυριαρχούν, όπως «Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ απ' όλες τις σχολές» και «Η καταστολή δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», οι φοιτητές, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου, κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και από εκεί στην Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Στέφανος Κότο τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι φοιτητές έσπασαν στην πράξη τον φόβο που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, ότι δεν θα δεχτούν ένα πανεπιστήμιο «με εξ αποστάσεως εκπαίδευση και διά ζώσης καταστολή».

Παράλληλα, συνεχίστηκαν όλη τη μέρα οι πρωτοβουλίες των φοιτητών για το ζωντάνεμα του Ιδρύματος. Το πρωί, στο πλαίσιο του αποκλεισμού του ΑΠΘ οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Χωροταξίας και Πολιτικών Μηχανικών έστησαν στην Εγνατία το αμφιθέατρο που έχουν στερηθεί, αναδεικνύοντας τα προβλήματα έλλειψης υποδομών και προσωπικού, ενώ το απόγευμα η δραστηριότητα συνεχίστηκε με υπαίθρια ψηφιακή συναυλία, με συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, στα γρασίδια της Θεολογικής, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Νομικής.

Αποφασιστική απάντηση στο οργανωμένο σχέδιο για είσοδο της αστυνομίας στο Ιδρυμα

Μετά το συλλαλητήριο και λίγο πριν αρχίσει η προγραμματισμένη σύσκεψη συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων στο ΑΠΘ, σημειώθηκε ένταση στην Εγνατία, έξω από την Πανεπιστημιούπολη, με εκτεταμένη χρήση χημικών από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί.

Οι Σύλλογοι έδωσαν αποφασιστική απάντηση περιφρουρώντας τον αγώνα τους, με νέα μαζική συγκέντρωση μπροστά στην κεντρική πύλη του ΑΠΘ, απαιτώντας με συνθήματα την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, και κατήγγειλαν οργανωμένο σχέδιο για είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ, με την αξιοποίηση της δράσης δυνάμεων που δεν έχουν σχέση με το φοιτητικό κίνημα.

«Οι φοιτητές δεν κάνουμε βήμα πίσω από το πανεπιστήμιο, τον ζωτικό μας χώρο. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα σχέδιο να φέρει τα ΜΑΤ μέσα στις σχολές μας, τις δυνάμεις καταστολής στο πανεπιστήμιο», τόνισε ο Τάσος Παπαδόπουλος, γραμματέας του ΣΦ Νομικής, κατά τη συγκέντρωση στην πύλη του Πανεπιστημίου, και πρόσθεσε πως για μία ακόμη φορά οι φοιτητές, με τη μαζική τους απάντηση, μέσα από την αγωνιστική δράση των συλλόγων τους έχουν καταφέρει να ανοίξουν το πανεπιστήμιο στους φοιτητές, στο λαό, στην κοινωνία, κλείνοντάς το στις δυνάμεις καταστολής και στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης. «Οσο συνεχίζουν να σπέρνουν ανέμους καταστολής και αυταρχισμού θα θερίζουν θύελλες ανυποχώρητου αγώνα και συλλογικής πάλης», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε η σύσκεψη των Φοιτητικών Συλλόγων, έξω από την Φιλοσοφική Σχολή. Μέσα σε ένα ενθουσιώδες κλίμα χειροκροτημάτων και συνθημάτων, στις τοποθετήσεις τους φοιτητές στάθηκαν στην επιτυχία του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος να ακυρώσει στην πράξη το σχέδιο για την είσοδο της αστυνομίας στο ΑΠΘ, τόνισαν την ανάγκη να απομονωθούν από τους Συλλόγους τα στοιχεία που με τη δράση τους ουσιαστικά δημιουργούν χώρο ώστε να προωθηθεί η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, και ανέδειξαν πως ο οργανωμένος και ανυποχώρητος αγώνας τους οδήγησε την κυβέρνηση να αναβάλει για τον Σεπτέμβρη τον σχεδιασμό για την εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ.

Οι φοιτητές κατέληξαν σε νέο πρόγραμμα αγωνιστικής δραστηριότητας, με νέο διήμερο αποκλεισμό του ΑΠΘ στις 21 και 22 Απρίλη, συλλαλητήριο την Πέμπτη 22 Απρίλη, συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς και οργάνωση πολύμορφης δραστηριότητας μπροστά στην 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες από φοιτητικούς συλλόγους μαζί με εργατικά σωματεία σε Ξάνθη και Καβάλα. Φοιτητικό συλλαλητήριο έγινε το πρωί και στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στα Γιάννενα οργανώθηκε διά ζώσης διάλεξη από τον Σύλλογο Παιδαγωγικού.

Περικυκλωμένο από τα ΜΑΤ το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Ψήφισμα από Φοιτητικούς Συλλόγους

Περικυκλωμένο από δυνάμεις των ΜΑΤ βρέθηκε χτες, μετά τις 3 το μεσημέρι, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από φοιτητές, που νωρίτερα το μεσημέρι είχαν για άλλη μια φορά καταδικάσει τον αυταρχισμό και την καταστολή με το μεγάλο και μαχητικό τους συλλαλητήριο.

Αφού είχε ολοκληρωθεί το συλλαλητήριο στην Αθήνα, μια ομάδα που δεν έχει σχέση με τους φοιτητικούς συλλόγους κατευθύνθηκε στην Πατησίων προς το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια προς την ΑΣΟΕΕ, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και παρέμειναν για ώρα έχοντας κυκλώσει το πανεπιστήμιο και αποχωρώντας σταδιακά το απόγευμα.

«Καταγγέλλουμε την κλιμάκωση της καταστολής και το οργανωμένο σχέδιο της αστυνομίας για περικύκλωση της ΑΣΟΕΕ, αλλά και του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη από δυνάμεις των ΜΑΤ. Η εικόνα των διμοιριών ΜΑΤ έξω από την ΑΣΟΕΕ, τη στιγμή που οι φοιτητές δεν έχουν μπει στη σχολή εδώ και ένα χρόνο, αποτυπώνει καθαρά το σχέδιο της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμιά μας!», δηλώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας σε ψήφισμα που συνυπογράφουν για τα γεγονότα. Και δηλώνουν μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση ας το πάρει χαμπάρι: Οσες αφορμές και αν ψάξουν να βρουν, όσο και αν αξιοποιήσουν τη δράση ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με τους Συλλόγους μας, η αστυνομία δεν πρόκειται να πατήσει το πόδι της στις σχολές μας!».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΕΙ
«Τέχνη ζωντανή - ανοιχτά ΑΕΙ»!

Διοργανώνουν καλλιτεχνικό διήμερο δράσεων στις 18 και 19 Απρίλη με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Σε διήμερο δράσεων με σύνθημα «Τέχνη ζωντανή - ανοιχτά ΑΕΙ» #texni_zontani_anoixta_AEI προχωράνε στις 18 και 19 Απρίλη Φοιτητικοί Σύλλογοι Καλλιτεχνικών Τμημάτων ΑΕΙ σε διάφορες πόλεις με σκοπό να προβάλουν τα δίκαια αιτήματά τους για άνοιγμα των σχολών με μέτρα προστασίας.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από Συλλόγους και Τμηματικές Επιτροπές Μουσικών Τμημάτων των ΑΕΙ, που προχώρησαν σε σύσκεψη στις αρχές του μήνα και απευθύνθηκαν στη συνέχεια σε Συλλόγους και άλλων καλλιτεχνικών Τμημάτων, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση.

Ετσι στο διήμερο καλλιτεχνικών δράσεων συμμετέχουν οι Τμηματικές Επιτροπές Φοιτητών Μουσικών και Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), Σχολήσ Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠΑΔΑ, Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ (έδρα Ψαχνά) και το Κέντρο Αγώνα Φοιτητριών - Φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Ναυπλίου.

Στην Αθήνα, το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού στο πλαίσιο των δράσεων του διημέρου είναι την Κυριακή 18 Απρίλη, στις 13.00 στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί στο Θησείο. Με πανό, συνθήματα, ανακοινώσεις, δημιουργία μιας ορχήστρας δρόμου, αλλά και «θεατρική παντομίμα», οι φοιτητές θα προβάλουν τα αιτήματά τους για ανοιχτές σχολές με μέτρα προστασίας!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ