ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ «ΑΝΤ1»
Χτίζει το... προοδευτικό μέτωπο με εκβιασμούς, ψευτοδιλήμματα και κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

Στο ρυθμό της σκανδαλολογίας, των κάλπικων διαχωριστικών γραμμών και κυρίως των διαβεβαιώσεων προς το κεφάλαιο ότι ο ίδιος «μπορεί καλύτερα», κινήθηκε η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα χτες βράδυ στον «ΑΝΤ1».

Ο πρωθυπουργός επανέφερε το παραμύθι περί «καλύτερων ημερών» και «θυσιών του λαού που πιάνουν τόπο», επικαλούμενος αυτήν τη φορά την αποπληρωμή ενός μέρους του δανείου προς το ΔΝΤ και υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η «οικονομία υπεραποδίδει» και «έχουμε δεκάδες δισ. ρευστότητα», με «εχέγγυο» όλα αυτά το τσάκισμα του λαού.

Δείχνοντας ότι είναι γραμμένες στην «άμμο» οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που χαράσσει η κυβέρνηση, ερωτώμενος για το ότι υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου που αποτάνθηκε στο ΔΝΤ είναι στην κυβέρνησή του, είπε πως... «η ζωή προχωρά» και πως «εκείνοι κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος», καθώς και ότι «όσοι κάνουν την αυτοκριτική τους, καταθέτουν και τη διαθεσιμότητά τους για να έχει η χώρα μια σταθερή προοδευτική πορεία».

Αλλωστε, μίλησε γενικά για μια ολόκληρη «διαδικασία αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, με τις Πρέσπες καταλύτη, όπου εξαιτίας τους φτιάχνουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη», κόντρα και στον «μπαμπούλα» της ακροδεξιάς, που με την πολιτική της ταΐζει η κυβέρνηση, η οποία άλλωστε συγκυβερνά με στελέχη της.

Παράλληλα, προσθέτοντας ένα ακόμα εκβιαστικό δίλημμα προς το λαό, υποστήριξε ότι στις εκλογές το διακύβευμα θα είναι αν θα συνεχίσει η χώρα μια «ομαλή πορεία μέσα σε ασφαλές πλαίσιο ή θα γυρίσει πίσω σε μια εποχή ελλειμμάτων και λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και των θυσιών των πολλών», επιτιθέμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι με τις μεταρρυθμίσεις που προτάσσει θα περιορίσει τις «κατακτήσεις των πολλών», που δήθεν υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, έσπευσε να διαφημίσει τις «επενδύσεις» που προχώρησαν επί ΣΥΡΙΖΑ (όπως της αμερικανικής ONEX στη Σύρο ή της γερμανικής «Fraport»), όπως και να πείσει τους «επενδυτές» ότι ο ίδιος τα έβαλε με ...θεούς και δαίμονες για να απλουστεύσει το νομικό πλαίσιο που βρήκε από τους προηγούμενους, το οποίο, όπως είπε, «είναι δύσκολο, περίπλοκο και δημιουργεί εμπόδια».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, μνημείο κοροϊδίας αποτέλεσαν και τα όσα είπε για τη μείωση του αφορολόγητου, την οποία έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να ισχύσει από 1/1/2020 και την οποία η κυβέρνηση πάλι δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει στην τελευταία απόφαση του Γιούρογκρουπ, χρησιμοποιώντας το θέμα ως προεκλογικό χαρτί και λέγοντας ότι «το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο κυβέρνηση παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σε άλλο σημείο παραδέχτηκε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων κινείται στο ρυθμό της σκανδαλολογίας, όπως είπε, απαξιώνοντας την υπόθεση Πετσίτη, την ίδια ώρα που ο ίδιος εστίαζε στο «διαχρονικό σκάνδαλο» της «Novartis», αρνούμενος ότι κίνησε η κυβέρνηση τις διαδικασίες και κρύβοντας φυσικά το πραγματικό σκάνδαλο της Υγείας και του φαρμάκου - εμπορεύματος.

«Ευκαιρίες» βαθύτερης εμπλοκής

Σε άλλο σημείο, απαντώντας στο ερώτημα αν θα έχει πολιτικό κόστος από τη συμφωνία των Πρεσπών, την υπερασπίστηκε παραλληλίζοντας, μάλιστα, τη σύναψή της με το 3ο μνημόνιο - το οποίο υπερψήφισαν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις σε στρατηγική σύμπλευση - λέγοντας ότι ήταν και οι δύο «οι σωστές αποφάσεις για τη χώρα», ενώ παρέπεμψε στα οικονομικά οφέλη που αναμένονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους και στο γεγονός ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναλαμβάνει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της γείτονος, «αναβαθμίζοντας» έτσι το ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης σε ευρωατλαντικό χωροφύλακα στην ευρύτερη Βαλκανική.

Τέλος, για τα Ελληνοτουρκικά είπε ότι η κυβέρνηση δεν χαίρεται που η Αγκυρα απομακρύνεται από το «δυτικό - ευρωπαϊκό δρόμο». Οτι χρειάζονται διάλογος και ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας, ειδικά καθόσον οι «εξελίξεις στην περιοχή είναι κοσμογονικές». «Αλλά», πρόσθεσε, «υπάρχει το στοιχείο αυτοπεποίθησης γιατί με την πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική μας στήσαμε τρίγωνα συνεργασίας με ισχυρούς παράγοντες στην περιοχή», σχήματα συνεργασίας που τρέχουν με τις ευλογίες των ΗΠΑ και μετατρέπουν το λαό μας και τους λαούς της περιοχής σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Ισως είναι για πρώτη φορά που η χώρα έχει πολύ αναβαθμισμένη παρουσία, τόσο αυξημένο κύρος στην περιοχή», κατέληξε παραπέμποντας και στο περιλάλητο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο αμερικανικό Κογκρέσο για την «ασφάλεια» και την «ενεργειακή συνεργασία» στην Ανατολική Μεσόγειο, αποσιωπώντας πως ό,τι προβάλλεται ως «ευκαιρία» για την αστική τάξη είναι κίνδυνος - θάνατος για το λαό.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ»
Επιτελείο χειραγώγησης και ψηφοθηρίας με κάλπικα διλήμματα

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε το Σάββατο, υπό τον πρωθυπουργό η Εκλογική Επιτροπή της «Προοδευτικής Συμμαχίας», με τον Αλ. Τσίπρα να την βαφτίζει «επιτελείο» και να της αναθέτει τον βραχυπρόθεσμο στόχο «να οργανώσει την εκλογική μάχη» και τον πιο μακροπρόθεσμο «να δημιουργήσει χώρους υποδοχής» για τον εγκλωβισμό του λαού, «για να διαμορφώσουν τους όρους μιας προοδευτικής διακυβέρνησης» στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Δίνοντας το στίγμα των μεθόδων που θα επιτρέψουν την επίτευξη αυτών των στόχων, ο Αλ. Τσίπρας επιστράτευσε τις ανέξοδες υποσχέσεις για αλλαγή πολιτικής και για τάχα «ανάσες» στο λαό, όταν οι δεσμεύσεις που η παρούσα κυβέρνηση έχει αναλάβει εγγυώνται τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πορείας, όσο και την κάλπικη αντιπαράθεση με τη ΝΔ προκειμένου να συγκαλύψει τη σύμπλευσή τους στους βασικούς στόχους του κεφαλαίου, μιλώντας για «τοξικό επικοινωνιακό συνασπισμό» που πολεμάει την κυβέρνηση και κατηγορώντας προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη για ακραία δεξιά στροφή και αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη ατζέντα, αλλά και καταστροφολογία, υπενθυμίζοντας στο κεφάλαιο όλα όσα η κυβέρνηση κατάφερε χάριν των συμφερόντων του, όπως την επιστροφή στις αγορές χρήματος.

Απ' τη φαρέτρα δεν θα μπορούσε να λείπει και η σκανδαλολογία με αναφορές στην υπόθεση «Novartis», ενώ προσπερνώντας το γεγονός ότι, μαζί με τη ΝΔ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να στηρίξει στη Βουλή την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, υποστήριξε πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δίνουν τη μάχη της παραγραφής, ενώ η κυβέρνηση πρότεινε την αλλαγή «αυτού του άθλιου νόμου περί ευθύνης υπουργών».

ΚΚΕ: Τυχοδιωκτική συμμαχία εγκλωβισμού του λαού

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ομιλία του Τσίπρα στη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής της «προοδευτικής συμμαχίας»:

«Οσα κοσμητικά επίθετα κι αν βάλει ο κ. Τσίπρας στη συμμαχία που φτιάχνει, πρόκειται για μια τυχοδιωκτική συμμαχία που γίνεται με στελέχη που έχουν διακριθεί στο αντιλαϊκό έργο, με γυρολόγους της πολιτικής κι απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με υπηρέτες του κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ακόμη και με φίλους του Αμβρόσιου.

Πρόκειται για μια συμμαχία που θέλει να εγκλωβίσει το λαό σε μια κάλπικη αντιπαράθεση με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, για να κρύψει την ταύτιση μαζί τους στην πολιτική της φτωχοποίησης του λαού και των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, που τροφοδοτεί την ακροδεξιά και το φασισμό.

Αυτή η ταύτιση φάνηκε και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Παρά τις επιμέρους διαφορές τους, και οι δύο αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ για πλήρη κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε για ΟΛΑ τα αδικήματα - κι όχι για μερικά - οι υπουργοί να αντιμετωπίζονται όπως οι απλοί πολίτες, να σταματήσουν τα παιχνίδια με την ερμηνεία του Συντάγματος και να πάψει ο αποφασιστικός ρόλος της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας».

ΝΔ
Με άγχος για το χρίσμα του κεφαλαίου και το μέλλον της ΕΕ

Με αναφορές στη συμβολή της ΝΔ στην «κορυφαία εθνική επιλογή» της αστικής τάξης για την ένταξή της στην ιμπεριαλιστική ένωση της ΕΕ, και άγχος να αποδείξει ότι η ΝΔ μπορεί καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπηρετήσει την επιλογή αυτή, όπως και συνολικά τα συμφέροντα της αστικής τάξης και στο μέλλον, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, από τον πρόεδρό της Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναπαράγοντας όλους τους χρεοκοπημένους μύθους περί «ασφαλούς αγκυροβολίου» της ΕΕ, παρουσίασε τη ΝΔ ως «τη μεγάλη πρωταγωνίστρια» για την ενσωμάτωση της χώρας στην ιμπεριαλιστική ένωση, από τότε που ο Κ. Καραμανλής (επί ΕΡΕ) υπέγραψε την προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΟΚ, «πηγαίνοντας τότε κόντρα στην κοινή γνώμη», την υπογραφή μετέπειτα από τον Κ. Μητσοτάκη της συνθήκης του Μάαστριχτ, ενώ αναφερόμενος στο 3ο βάρβαρο μνημόνιο που συνυπέγραψε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως η ΝΔ «ήταν και η παράταξη που κράτησε πριν από 4 χρόνια την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κληθήκαμε να κάνουμε την επιλογή να βάλουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό».

Κατά τ' άλλα παρουσίασε το γνωστό παραμύθι για την ΕΕ που «απειλείται από τις δυνάμεις του λαϊκισμού», θυμίζοντας, όπως είπε, στους «εταίρους» πως «οι δυνάμεις λαϊκισμού δεν είναι προνόμιο μόνο της ακροδεξιάς», «παραπονούμενος» για τη στήριξη που απολαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, ενώ πρόβαλε ξανά τα προτάγματα της ΝΔ για προσέλκυση περισσότερων «επενδύσεων», περισσότερη «ασφάλεια» και «μια κοινωνία ίσων "ευκαιριών"», αφού θα έχουν σαρωθεί όλα τα δικαιώματα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να πει τέρμα πια στην κοροϊδία και στις λογικές του «μικρότερου κακού»

Σε ανακοίνωσή του για τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στον «ΑΝΤ1», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι "Πρέσπες" δεν υπογράφηκαν επειδή έτυχε να βρεθεί ένας μετριοπαθής πολιτικός στη γειτονική χώρα, αλλά επειδή το απαιτούσαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν ήρθαν επειδή η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε απλά ένα λάθος με το ΔΝΤ, που τώρα μπορεί να συγχωρεθεί για να χωρέσουν και οι υπουργοί του στην "Προοδευτική Συμμαχία", αλλά γιατί αυτό επέβαλλαν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, που εξακολουθούν να ισχύουν για όλους τους λαούς.

Η "υπεραπόδοση της οικονομίας" και η "εμπιστοσύνη των αγορών" δεν είναι κριτήριο για τη ζωή του λαού, που συνεχίζει να φορτώνεται όλους τους αντιλαϊκούς νόμους.

Ολες οι παραπάνω επιλογές, τις οποίες προσπάθησε ο κ. Τσίπρας να εξωραΐσει με αστείες δικαιολογίες, στα μάτια του λαού ήταν η ολοκλήρωση της βρώμικης δουλειάς για λογαριασμό του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων.

Γι' αυτό και οι κατά καιρούς συμμαχίες του κ. Τσίπρα κατέληγαν πάντα στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδίωκαν: Το αντιμνημονιακό μέτωπο οδήγησε σε ένα τρίτο μνημόνιο, το μέτωπο του ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ σε μια νύχτα. Το ίδιο θα συμβεί και με την καρικατούρα της κατ' όνομα "Προοδευτικής Συμμαχίας", γιατί όταν υλοποιείς μια βάρβαρη πολιτική στο όνομα της προόδου, τότε θρέφεις την αντίδραση και το φασισμό.

Η δε απάντηση του κ. Τσίπρα στο ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου αποτελεί μνημείο κοροϊδίας, καθώς από τη μία μόλις πριν λίγες μέρες το υπέγραψε ως δέσμευση, στην απόφαση του Eurogroup, κι από την άλλη, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπόσχεται ότι δήθεν το φυλάει ως έκπληξη για μετά τις εκλογές.

Ο λαός ξέρει καλά ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ.

Τέρμα πια στην κοροϊδία και στις λογικές του μικρότερου κακού. Αφήνουμε πίσω τα ψεύτικα διλήμματα και τις κάλπικες διαφορές τους. Μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ