ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Σε μόνιμη «εποπτεία» οι λαϊκές ανάγκες με παρεμβάσεις στήριξης στους επιχειρηματικούς ομίλους

Το λεγόμενο «εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» καθώς και το «πρόγραμμα σταθερότητας» 2019 - 2022 αποστέλλει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των διαδικασιών του φετινού «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», ενώ ταυτόχρονα δρομολογείται και η νέα φουρνιά των αντιλαϊκών παρεμβάσεων με άξονα το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» που εφαρμόζεται στην ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Ουάσιγκτον, εστίασε στη νέα δέσμη των παρεμβάσεων αναφορικά με τη στήριξη των εγχώριων τραπεζικών ομίλων και για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Οπως είπε, στο πλαίσιο των συζητήσεων αποφασίστηκε να καταρτιστεί ειδική μελέτη, με στόχο να αξιολογηθεί η αποδοτικότητα των προτεινόμενων μέτρων που εφαρμόζονται για την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τον υπουργό, η συγκεκριμένη μελέτη θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ρίξει ειδικό βάρος στις λύσεις που παράγουν πιο «δραστικά αποτελέσματα». Μάλιστα, οι εξελίξεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο Ευ. Τσακαλώτος με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Π. Τόμσεν.

Βέβαια, το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία θα βρίσκεται μόνιμα στην ατζέντα των διαδοχικών «αξιολογήσεων» και, όπως έχει επισημάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεση, «θα απαιτηθεί στενή παρακολούθηση και τα θεσμικά όργανα θα υποβάλουν εκ νέου έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Η διαχείριση του κρατικού χρέους

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τις διαδικασίες για την πρόωρη αποπληρωμή ενός τμήματος των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς το ελληνικό κράτος, στο πλαίσιο των μνημονίων, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Το ζήτημα αυτό καταλήχτηκε στο πλαίσιο της «Εαρινής Συνόδου» του ΔΝΤ, ενώ εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει επίσημο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που βέβαια ήδη έχει συμφωνήσει στη μερική αποπληρωμή χρέους της τάξης των 3,7 δισ. ευρώ, σε σύνολο 9,7 δισ. ευρώ που απομένουν για τις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ μέχρι το 2024.

Πέρα από τον ESM και το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει αίτημα πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ και προς το Γιούρογκρουπ, καθώς θα απαιτηθεί και η έγκριση ορισμένων Κοινοβουλίων της Ευρωζώνης, ενώ η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά τις ευρωεκλογές.

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων στο ΔΝΤ ισοδυναμεί με μείωση στα ποσά για τόκους της τάξης των 150 εκατ. ευρώ (για τη διετία 2019-2020), σε μια εξέλιξη που έρχεται να στηρίξει τις δυνατότητες για παρεμβάσεις στήριξης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Θυμίζουμε ότι, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προνομοθέτησε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, μέσω του οποίου οι σωρευτικές απώλειες για το κρατικό ταμείο από το 2023 και μετά αναμένονται στα 450 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο, με βάση εκκίνησης στα 142 εκατ. για το 2019.

Στο Χαϊδάρι

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών, την Κυριακή 21 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στο Χαϊδάρι. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, και εκ νέου υποψήφιος, καθώς και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το ΚΚΕ Γιάννης Αγγέλου και Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου.

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Καλλιθέα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Νοτίων Συνοικιών, στην Καλλιθέα, αύριο Τετάρτη 17 Απρίλη και ώρα 19.30, στην πλατεία Δαβάκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ