ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Παραμένει η ένταση σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Ουκρανία

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Ποροσένκο την περασμένη Παρασκευή

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Ποροσένκο την περασμένη Παρασκευή
ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παραμένει και κλιμακώνεται η ένταση στη Μαύρη θάλασσα, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ για αυξημένη στρατιωτική παρουσία στη στρατηγικής σημασίας περιοχή. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας παρακολουθεί στενά από στεριά και θάλασσα «τις κινήσεις του αντιπυραυλικού πλοίου "Ross" του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα την Κυριακή», ανακοίνωσε το Κέντρο Διαχείρισης του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Επίσης, το Σάββατο ρωσικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στη Μαύρη Θάλασσα για τη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής άσκησης «Θαλάσσια Ασπίδα 2019», «προκειμένου να ελέγχουν και να εποπτεύουν την κατάσταση, από τον βυθό, τη θαλάσσια επιφάνεια, αλλά και εναερίως», σύμφωνα το υπουργείο Αμυνας. Η ΝΑΤΟική άσκηση διεξάγεται από τις 5 Απρίλη, ολοκληρώθηκε το Σάββατο, ενώ η ενίσχυση της ρωσικής ναυτικής παρουσίας πραγματοποιήθηκε στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης της ναυτικής άσκησης του ΝΑΤΟ.

Αντίστοιχα, στην Ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται οι αλληλοκαταγγελίες για παραβίαση της εκεχειρίας. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατήγγειλαν τις λεγόμενες «πολιτοφυλακές» για 10 επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς το Σαββατοκύριακο. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσε πως την Κυριακή σκοτώθηκαν τέσσερις Ουκρανοί στρατιώτες και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε σύγκρουση με μέλη της εθνικιστικής - ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας», που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν να παράσχουν συνθήκες ασφαλείας για την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας και τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στο Ντονμπάς το αργότερο μέχρι τον Μάρτη του 2020, δήλωσε ο απερχόμενος Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, το Σάββατο στο Παρίσι. Την προηγούμενη μέρα είχε συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Ο Ποροσένκο σημείωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ παρέχει ένα πρωταρχικό «στοιχείο ασφάλειας», δηλαδή την απόσυρση ξένων στρατευμάτων, βαριών όπλων και πυροβολικού στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Σε άλλη συνέντευξη τόνισε ότι θα προχωρήσει μια πολιτική διαδικασία στην περιοχή του Ντονμπάς, με την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία παραμένει ενιαίο κράτος και θα αποκατασταθεί η εδαφική της ακεραιτότητα. Επίσης, έθεσε ως προτεραιότητα, αν επανεκλεγεί, την οικονομική ανάπτυξη στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών γίνεται την ερχόμενη Κυριακή 21 Απρίλη και στις δημοσκοπήσεις ο ηθοποιός Βολοντομίρ Ζελένσκι προηγείται με μεγάλη διαφορά του Ποροσένκο (51% - 21%), ωστόσο είναι άλλη εκδοχή της αστικής διαχείρισης, υπέρμαχος και αυτός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΛΙΒΥΗ
«Προειδοποιήσεις» Σάρατζ για τεράστιες προσφυγικές ροές

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Με νέες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές «άνω των 800.000 ανθρώπων» με προορισμό τις ευρωπαϊκές ακτές απείλησε χτες ο δοτός Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ Σάρατζ, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την υποστήριξη της Ιταλίας και άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ που έχουν στοιχίσει στο πλευρό του τα συμφέροντα πανίσχυρων μονοπωλίων τους, όπως η ιταλική «Εni».

«Δεν θα υπήρχαν μόνο οι 800.000 μετανάστες που είναι ενδεχομένως έτοιμοι να φύγουν, θα υπήρχαν και Λίβυοι» που θα έφευγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο «ενώ στη νότια Λιβύη οι τρομοκράτες του "Ισλαμικού Κράτους" έχουν ξαναρχίσει τη δράση τους», είπε ο Σάρατζ μιλώντας στην εφημερίδα «La Repubblica». Κατηγόρησε τον απόστρατο στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, που έχει ξεκινήσει από τις 4 Απρίλη επίθεση με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, ότι διεξάγει «έναν επιθετικό πόλεμο που θα μπορούσε να διασπείρει το καρκίνωμά του σε όλη τη Μεσόγειο». Κάλεσε έτσι «Ιταλία και Ευρώπη» να αποτρέψουν τις επιθέσεις του Χαφτάρ «ενωμένες και σταθερές». Προειδοποίησε με πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις και γειτονικές χώρες.

Μιλώντας αργότερα και σε άλλη ιταλική εφημερίδα, την «Corriere della Sera», ο Σάρατζ κατηγόρησε τον Χαφτάρ ότι δεν επιτίθεται «σε τρομοκράτες», όπως υποστηρίζει, γιατί στην Τρίπολη «υπάρχουν μόνο πολίτες».

Σε νεώτερο απολογισμό, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Τρίπολη ανακοίνωσαν ότι από τις 4 Απρίλη μέχρι χτες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 147 άτομα, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 614 και εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους 13.500.

Ο Χαφτάρ πάντως μετέβη την Κυριακή στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που θεωρείται από τους στενότερους συμμάχους του. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν ανακοινώσεις, είναι σίγουρο όμως ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα μέτωπα των συγκρούσεων στην Τρίπολη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Διαπραγματεύσεις υπουργών με στελέχη Εργατικών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με χαλαρότερους ρυθμούς, μετά την εξάμηνη παράταση που έδωσε η ΕΕ στη βρετανική κυβέρνηση, συνεχίζονται πλέον οι συναντήσεις ανάμεσα στα μέλη των τριών ομάδων εργασίας τις οποίες απαρτίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών. Προς το παρόν, δεν συζητούν το αίτημα του Εργατικού Κόμματος που αφορά την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και είναι από τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει για μία συμφωνία με την κυβέρνηση. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το μέχρι πότε θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες κυβερνητικών αξιωματούχων και Εργατικών. Ωστόσο, θεωρητικά εκτιμάται πως επιδιώκεται κάποια συμφωνία έως τις 22 Μάη, ένα 24ωρο δηλαδή πριν την έναρξη των ευρωεκλογών στις χώρες της ΕΕ, ώστε να αποφευχθεί η διεξαγωγή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε συνέντευξή του στο BBC, από την Ιαπωνία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, απαντώντας σε εσωκομματικές φωνές για αλλαγή ηγεσίας στους κυβερνώντες Συντηρητικούς, υποστήριξε ότι η κούρσα διαδοχής της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα πρέπει να περιμένει. Βασική προτεραιότητα, τόνισε, είναι η έγκριση μιας συμφωνίας για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ορισμένοι υπουργοί θέλουν την παραμονή της Μέι στην ηγεσία του κόμματος μέχρι το φθινόπωρο αν δεν καταφέρει να εγκριθεί νωρίτερα από το Κοινοβούλιο η συμφωνία για την αποχώρηση, θεωρώντας ότι αν η αναμέτρηση για τη διαδοχή λάβει χώρα πριν από την έγκριση της συμφωνίας, ενδέχεται να ενισχύσει τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ντόμινικ Ράαμπ.

Σχετική αίσθηση πάντως προκάλεσε χτες το πληρωμένο αγγελτήριο... «θανάτου» της «δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο» που δημοσίευσε η εφημερίδα «The Times», αντανακλώντας τις έντονες αντιδράσεις μέρους της αστικής τάξης με αφορμή την αναβολή του Brexit, που αρχικά είχε οριστεί για τις 29 του περασμένου Μάρτη.

ΣΟΥΔΑΝ
Διαδηλώσεις και ενδοαστικά παζάρια

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Συνεχίζονται οι θυελλώδεις διαδηλώσεις στο Σουδάν κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης του νέου επικεφαλής των πραξικοπηματιών, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, που ανέλαβε την αρχηγία του «Στρατιωτικού Συμβουλίου» λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Ωστόσο, ένα μέρος των αντιπολιτευόμενων αστικών κομμάτων φαίνεται πως άρχισε κάποιες πρώτες διαπραγματεύσεις με το «Στρατιωτικό Συμβούλιο», παρά τα πλήθη πολλών δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις έξω από το στρατηγείο του στρατού, στο Χαρτούμ. Εκπρόσωποι της «Σουδανικής Ενωσης Επαγγελματιών» (SPA), σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες το απόγευμα, ζήτησαν την παραίτηση του Στρατιωτικού Συμβουλίου. Δεν απαίτησαν ωστόσο την άμεση διεξαγωγή εκλογών, αλλά τη συγκρότηση «μεταβατικής πολιτικής κυβέρνησης» με... τετραετή θητεία (!).

Στην αντιπέρα όχθη, το Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα παραμένει ασυμβίβαστα μαχητικό, ενθαρρύνοντας τον λαό να μην ξεγελαστεί με τα τεχνάσματα των στρατιωτικών και της αστικής τάξης που τους στηρίζει.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ
Νέες συναντήσεις ενόψει

ΜΟΣΧΑ - ΣΕΟΥΛ.--

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν τζε - ιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ - Ουν «οποιαδήποτε ώρα και σε οποιοδήποτε μέρος», υποστηρίζοντας ότι θέλει να συζητηθούν «τρόποι για μεγαλύτερη από την πρόοδο που έκαναν οι προηγούμενες Σύνοδοι Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ».

Την περασμένη βδομάδα, ο Μουν συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και εκτίμησε μετά ότι αυτή τους η συνάντηση αποτέλεσε ευκαιρία «για να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα» που ακολούθησε τη Σύνοδο στο Ανόι, αναφερόμενος στην τελευταία Σύνοδο ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, που έληξε χωρίς κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Ακόμα, ο Μουν εμφανίστηκε πρόθυμος και για μια τριμερή συνάντηση (ΗΠΑ - Βόρειας και Νότιας Κορέας), υποστηρίζοντας ότι και ο Τραμπ δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, νοτιοκορεατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι προθυμία για νέα συνάντηση με τον Τραμπ εξέφρασε και ο Κιμ, ζητώντας ωστόσο η Ουάσιγκτον να δείξει τη «σωστή συμπεριφορά».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιονάπ», την επόμενη βδομάδα ο Κιμ πιθανολογείται ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Κίνα, για να παρακολουθήσει ένα Φόρουμ για τους νέους «δρόμους του μεταξιού».

ΣΥΡΙΑ
Συναντήσεις απεσταλμένου του ΟΗΕ

Επίθεση τζιχαντιστών στο Χαλέπι με 11 νεκρούς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Ουσιαστικές και λεπτομερείς» συνομιλίες με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Ουάλεμ ανακοίνωσε πως είχε την Κυριακή στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης πρόσθεσε πως συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις με επίκεντρο την προώθηση της λεγόμενης πολιτικής διαδικασίας και τη συγκρότηση της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής. Είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Δαμασκό από το Γενάρη, οπότε ανέλαβε καθήκοντα.

Το Σαββατοκύριακο, πάντως, οι επιθέσεις τζιχαντιστών σε κατοικημένες περιοχές στο Χαλέπι επαναλήφθηκαν, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 10. Το Χαλέπι βρίσκεται κοντά στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους», καθώς και από δυνάμεις μισθοφόρων που ελέγχονται από την Τουρκία.

Στο μεταξύ, έκκληση για την απελευθέρωση της 62χρονης Νεοζηλανδής νοσηλεύτριας του «Ερυθρού Σταυρού», Λουίζα Ακάβι, και των δύο Σύρων οδηγών της, Αλάα Ράτζαμπ και Ναμπίλ Μπακντούνες, που απήχθησαν στη Συρία το 2013, απηύθυνε χτες η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά ότι αγνοείται η τύχη τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ