ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Το φλεγόμενο μνημείο στο Παρίσι

Copyright 2019 The Associated

Το φλεγόμενο μνημείο στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σημαντικό μέρος της Παναγίας των Παρισίων τυλίχτηκε στις φλόγες χτες το απόγευμα και καταστράφηκε, με τους καπνούς να γίνονται ορατοί από όλη σχεδόν την πόλη.

Οι φλόγες ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα και γρήγορα έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το κωδωνοστάσιο. Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης. Αργά τη νύχτα η πυρκαγιά είχε εξαπλωθεί στον αριστερό ορθογώνιο πύργο του καθεδρικού ναού, με την Πυροσβεστική να μην εγγυάται ότι μπορεί να τη θέσει υπό έλεγχο.

Πάνω από 400 πυροσβέστες είχαν κινητοποιηθεί, ενώ εκκενώθηκε επίσης μια περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που στο κτίριο είχαν ξεκινήσει εργασίες ανακαίνισης και ορισμένα ΜΜΕ εμφάνιζαν τις αιτίες «πιθανόν συνδεδεμένες» με αυτές. Τα σχετικά ρεπορτάζ σημείωναν ότι η Παναγία των Παρισίων, που χτίστηκε ανάμεσα στο 1163 και το 1345, αποτελεί «εμβληματικό μνημείο που προσελκύει κάθε χρόνο 13 εκατομμύρια επισκέπτες».

Η δήμαρχος της πόλης, Αν Ινταλγκό, μίλησε για «τρομερή πυρκαγιά», ενώ ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί, στο πλαίσιο του «μεγάλου διαλόγου» («grand debat») με «το έθνος» για την επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση ιεραρχεί για την υπεράσπιση του κεφαλαίου (αλλά λανσάρει ως φιλολαϊκές) και «απάντηση στα κίτρινα γιλέκα».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνέχεια στις απειλές από τις ΗΠΑ

Τη συνάντηση «για την αξιολόγηση της χρησιμοποίησης στρατιωτικής βίας κατά της Βενεζουέλας», που έγινε στις 10 Απρίλη στην Ουάσιγκτον, κατήγγειλε χτες η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέλσι Ροντρίγκες, αναφερόμενη σε μυστική συνάντηση που αποκάλυψε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Μαξ Μπλούμενθαλ στο ρωσικό δίκτυο «Russia today» και την ιστοσελίδα «Grayzone». Στη συνάντηση αυτή, με βάση λίστα συμμετεχόντων που δημοσιεύτηκε, εκ των βασικών ήταν ο ειδικός απεσταλμένος από την αμερικανική κυβέρνηση για τη Βενεζουέλα Ελιοτ Εϊμπραμς (παλιά «καραβάνα», επί Ρίγκαν, τροφοδοτούσε τους εγκληματίες Κόντρας στη Νικαράγουα τη δεκαετία του '90), όπως και εκπρόσωποι του αχυράνθρωπού τους, αυτοανακηρυχθέντος Προέδρου, Χουάν Γκουαϊδό, και απόστρατοι της Κολομβίας και Βραζιλίας, οι αντιδραστικές κυβερνήσεις των οποίων εξετάζουν τους τρόπους στήριξης μιας στρατιωτικής επέμβασης. Η κατάληξη της σύσκεψης δεν έγινε γνωστή, όμως αύριο Τετάρτη έχει ανακοινωθεί ότι ο σύμβουλος Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, άλλη παλιά «καραβάνα», Τζον Μπόλτον, θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις σε συγκέντρωση στο Μαϊάμι, όπου θα αναφερθεί σε δράσεις κατά της «τρόικας της τυραννίας: Κούβα, Βενεζουέλα, Νικαράγουα».

Στην ίδια γραμμή των απειλών και των εκβιασμών ήταν και η περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, σε Χιλή, Παραγουάη, Περού, που κατέληξε σε ένα επικοινωνιακό σόου στη μεθοριακή πόλη της Κολομβίας στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Επανέλαβε ότι όλα τα μέσα για την «αποκατάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι διαθέσιμα» και εμφανίστηκε δήθεν ευαίσθητος για τα προβλήματα του βενεζουελάνικου λαού, που χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, όταν η κυβέρνησή του με τις κυρώσεις και τα άλλα μέτρα επιχειρεί να τον πνίξει. Πάντως, τα πυρά του κατευθύνθηκαν και προς τη Ρωσία και την Κίνα, που για τα δικά τους συμφέροντα στηρίζουν τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Αλλωστε, ο βασικός λόγος της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ είναι η προσπάθεια ανάκτησης θέσεων για τα αμερικανικά μονοπώλια σε μια σειρά από τομείς, πρωτίστως στην Ενέργεια. Ο εκπρόσωπος του σινικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, απέρριψε ως «συκοφαντία» τις αιτιάσεις των ΗΠΑ περί «ανάμειξης και διεφθαρμένων κινεζικών επενδύσεων» και υπερασπίστηκε τη δράση των σινικών μονοπωλίων. Απέδωσε την επιθετικότητα στο ότι «η αμερικανική διοίκηση βλέπει τη Λατινική Αμερική ως πίσω αυλή της».

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ασκήσεις Ρωσίας - Φιλιππίνων

ΜΑΝΙΛΑ.--

Το σημαντικό «ενδιαφέρον» της Ρωσίας για τη Νοτιοανατολική Ασία αναδεικνύουν οι κοινές ασκήσεις που έκανε μαζί με τις Φιλιππίνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, στη Μανίλα έφτασαν τα ρωσικά πολεμικά πλοία «Ναύαρχος Βινογκράντοφ» και «Ναύαρχος Τριμπούτς», μαζί με το πλοίο ανεφοδιασμού καυσίμων «Ιρκούτ», που στο πλαίσιο 5ήμερης επίσκεψης «καλής θέλησης» επρόκειτο να διεξαγάγουν γυμνάσια ναυσιπλοΐας με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού των Φιλιππίνων. Ακόμα, επρόκειτο να συμμετάσχουν σε συνεκπαιδεύσεις με τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης των Φιλιππίνων.

Οπως δήλωσε ο Ρώσος ναύαρχος Σεργκέι Αλάντιεφ, επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων που έφτασαν στις Φιλιππίνες, «βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της διμερούς ναυτικής συνεργασίας», ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιες επισκέψεις «συμβάλλουν διακριτά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού... Μόνο συνδέοντας τις δυνάμεις και τους πόρους μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές και τις προκλήσεις του σήμερα». Ενώ ο Φιλιππινέζος ναύαρχος Κονστάνσιο Αρτούρο Ρέγες εξέφρασε την ανυπομονησία της χώρας του «να επεκτείνουμε τη διμερή συνεργασία στο επόμενο στάδιο».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τα πρόσφατα εγκαίνια του νέου εργοστασίου της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Mercedes Benz» στη Ρωσία, συναντήθηκε το Σάββατο με τον γενικό διευθυντή του γερμανικού ομίλου «Volkswagen Group», για να συζητήσουν τις νέες επενδυτικές προοπτικές του γερμανικού ομίλου στη Ρωσία, ο οποίος κατέχει το 12% των πωλήσεων στη ρωσική αγορά αυτοκινήτου. Ο Ρώσος Πρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αναζητήσει τρόπους για να στηρίξει τη δραστηριότητα της «Volkswagen».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν την Κυριακή τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση που ορκίστηκε το Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό Μοχαμάντ Στάγε και στην οποία συμμετέχουν πιστοί στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, χωρίς τη συμμετοχή του ισλαμιστικού κινήματος «Χαμάς», που κατήγγειλε «τη μονομέρεια και το μονοπώλιο της εξουσίας» από το νέο υπουργικό συμβούλιο. Εκπρόσωπος της «Χαμάς» ζήτησε έτσι «κυβέρνηση ενότητας». Το Σάββατο, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας σκότωσαν έναν 15χρονο Παλαιστίνιο διαδηλωτή και τραυμάτισαν αρκετές δεκάδες άλλους, που αγωνίζονται εδώ και ένα χρόνο για τα δικαιώματα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Η αμερικανική εταιρεία «Stratolaunch» πραγματοποίησε το Σάββατο σε έρημο της Καλιφόρνιας την πρώτη δοκιμαστική πτήση του μεγαλύτερου αεροπλάνου στον κόσμο, του οποίου το άνοιγμα πτερύγων είναι μεγαλύτερο από ενός «Airbus A380». Το αεροπλάνο αυτό, το οποίο κατασκευάστηκε από τη σημαντική εταιρεία αεροναυπηγικής μηχανικής «Scaled Composites» στην έρημο Μοχάβι, έχει δύο ατράκτους και έξι κινητήρες «Boeing 747». Οι κατασκευαστές του το προορίζουν για να μεταφέρει και να αφήνει σε ύψος έναν μικρό πύραυλο, η μηχανή του οποίου θα τίθεται τότε σε λειτουργία για να το οδηγήσει στο Διάστημα, όπου θα θέτει σε τροχιά δορυφόρου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΣΑΝΖ
Αντιδράσεις για το ενδεχόμενο απέλασής του στις ΗΠΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΙΤΟ.--

Την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο έκδοσης στις ΗΠΑ του ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, μετά τη σύλληψή του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο στις 11 Απρίλη, εξέφρασε χτες ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ κατά της χρήσης των βασανιστηρίων σε ανακρίσεις ή κράτηση, Νιλς Μέτζερ. Οπως είπε, είναι «ρεαλιστικό» το ενδεχόμενο να υποβληθεί ο Ασάνζ σε βασανιστήρια ή σε ταπεινώσεις και απάνθρωπες πρακτικές, ανάλογες ή και χειρότερες με αυτά που υπέφερε στη διάρκεια πολύμηνης κράτησής του ο πρώην ειδικός αναλυτής των μυστικών υπηρεσιών του αμερικανικού στρατού Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που σήμερα είναι γνωστός ως γυναίκα με το όνομα Τσέλσι Μάνινγκ και τελεί ξανά υπό κράτηση εδώ και ένα μήνα, λόγω άρνησής του να καταθέσει σε δικαστήριο για την ιστοσελίδα «WikiLeaks».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λένιν Μορένο, που έχει κάνει εδώ και καιρό στροφή συνεργασίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ισχυρίστηκε ότι ο Ασάνζ προσπάθησε να δημιουργήσει «κέντρο κατασκοπείας» μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την ανάκληση του πολιτικού ασύλου, υποστήριξε ότι βάσισε τη σχετική απόφαση... «στο διεθνές δίκαιο».

Πάντως, τα τελευταία 24ωρα δεν είναι εφικτή η πρόσβαση σε μέρος αρχείων των «WikiLeaks» που αφορούσαν μεταξύ άλλων μυστικές επιχειρήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών NSA, CIA κ.ά., ένδειξη που δεν αποκλείεται να εντάσσεται σε εξωδικαστικά παζάρια με πρώτες τις ΗΠΑ, των οποίων τα συμφέροντα θίχτηκαν με τις αποκαλύψεις για αμέτρητα εγκλήματα σε πολέμους όπως αυτοί σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, στις παρακολουθήσεις ξένων ηγετών με ειδικά λογισμικά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κ.ά.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Οριακή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές της Κυριακής

Ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Κόμμα των Φινλανδών»

ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Οριακή νίκη πέτυχε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), ενώ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Κόμμα των Φινλανδών» (FP), στις εθνικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στη Φινλανδία για τις 200 έδρες του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν το 17,7% των ψήφων και 40 έδρες (από 16,5% και 34 έδρες το 2015) και το «Κόμμα των Φινλανδών» το 17,5% και 39 έδρες (από 17,7% και 38 έδρες). Να σημειωθεί ότι το «Κόμμα των Φινλανδών» συμμετείχε στην τρικομματική «κεντροδεξιά» κυβέρνηση έως τον Ιούνη του 2017, όταν την ηγεσία ανέλαβε ο Γιούσι Χάλα-άχο, με πιο «ακραίες» θέσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, τη μετανάστευση κ.λπ. Τότε διασπάστηκε και αρκετοί βουλευτές του παρέμειναν στον κυβερνητικό συνασπισμό, ιδρύοντας το κόμμα «Μπλε Μεταρρύθμιση», το οποίο καταποντίστηκε στις εκλογές της Κυριακής με 1% και κανένα βουλευτή.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το «Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού» (NCP), που συμμετείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση «κεντροδεξιού» συνασπισμού, με 17% και 38 έδρες (από 18,2% και 37 έδρες). Ακολουθούν: Το Κεντρώο Κόμμα (CEN), του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα, με 13,8% και 31 έδρες (από 21,1% και 49 έδρες), οι Πράσινοι με 11,5% και 20 έδρες (από 8,5% και 15 έδρες), η «Αριστερή Συμμαχία» με 8,2% και 16 έδρες (από 7,1% και 12 έδρες) το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα (SPP) με 4,9% και 9 έδρες (από 5,3% και 10 έδρες), οι Χριστιανοδημοκράτες (CD) με 3,9% και 5 έδρες (από 3,5% και 5 έδρες) και άλλα κόμματα έλαβαν 2 έδρες. Η συμμετοχή ανήλθε στο 72%, από 70% το 2015.

Ο Αντι Ρίνε, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην συνδικαλιστής, αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να είναι παρατεταμένες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ