ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Κυβερνητικά παιχνίδια σε βάρος του δίκαιου αιτήματος του λαού

Ενα σόου δημαγωγίας και αποπροσανατολισμού ενόψει εκλογών, σε βάρος του δίκαιου αιτήματος του λαού για την απόδοση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, ετοιμάζεται να στήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου με καθυστέρηση τριών ετών ετοιμάζεται να φέρει προς συζήτηση την «Εκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», η οποία ολοκλήρωσε το έργο της το καλοκαίρι του 2016!

Οπως έχει γνωστοποιηθεί, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί με πρόταση που θα καταθέσει προς ψήφιση ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και η οποία θα περιγράφει «τα βήματα» τάχα «της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών» από την ελληνική κυβέρνηση. Η πρόταση του Ν. Βούτση θα είναι ουσιαστικά στη βάση των όσων προβλέπει η ίδια η έκθεση, η οποία δεν περιέχει καμία απαίτηση προς την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις, αποσιωπά πλήρως τις τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ όσον αφορά το διά ταύτα κάνει λόγο για ...πρωτοβουλία που θα πάρει η Βουλή για την εκπόνηση και υλοποίηση «ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής» στα θέματα των γερμανικών οφειλών. Και αφού οριοθετήσει και «χαράξει τις γενικές και επιμέρους κατευθύνσεις και στόχους, πρέπει να ανοίξει εθνικό διάλογο»! Με άλλα λόγια, η διεκδίκηση παραπέμπεται ξανά στις ελληνικές καλένδες.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ στην Επιτροπή κατέθεσε γραπτή δήλωση, ζητώντας αυτή να προστεθεί στο τέλος της σχετικής έκθεσης ως θέση της μειοψηφίας, στην οποία αναδείκνυε τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων - αποζημιώσεων από τη Γερμανία ήταν η εναρμόνισή τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες της που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της».

Τόνιζε ακόμη ότι «το ΚΚΕ, που στάθηκε αιμοδότης και ψυχή των αγώνων του λαού μας, ο οποίος συσπειρωμένος στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές, από την πρώτη στιγμή ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, σε κοινή δράση με την οργάνωση των αντιστασιακών, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ». Δράση που, όπως γινόταν σαφές, το ΚΚΕ θα συνεχίσει, «αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας».

Θυμίζουμε ακόμη, ως επιπρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στα βήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να διεκδικήσει ποτέ από τη γερμανική κυβέρνηση τις αποζημιώσεις, για να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου, πως η κυβέρνηση ουδέποτε απάντησε στην από 3/11/2015 επιστολή της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, αν διεκδικεί ή όχι τις γερμανικές αποζημιώσεις, συμβάλλοντας στο να «κλείσει» χωρίς συζήτηση η σχετική Αναφορά που είχε καταθέσει από τις 15/10/2015 η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Ακόμα, κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων απλές ...«εκκρεμότητες»! Το στίγμα εξάλλου των προθέσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας είχε φροντίσει να το δώσει πολύ νωρίς, για την ακρίβεια στην πρώτη συνάντησή του με την Αγκ. Μέρκελ κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία. Τότε είχε κάνει λόγο μόνο για «ηθική αποζημίωση».

«Εφυγε» ο παλαίμαχος κομμουνιστής Γιώργος Γκότσης

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ «ανακοινώνει με θλίψη το θάνατο του Γιώργου Γκότση, παλαίμαχου αγωνιστή μετανάστη στην Αυστραλία, που "έφυγε" από τη ζωή τα ξημερώματα της 13ης Απρίλη, νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο του Σίδνεϊ.

Ο κομμουνιστής Γιώργος Γκότσης ήταν για πολλά χρόνια στέλεχος του διεθνούς κινήματος των λιμενεργατών, πρωτεργάτης σκληρών ταξικών αναμετρήσεων στο λιμάνι του Σίδνεϊ. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και στήριξε μεγάλες απεργίες των ναυτεργατών, συνέβαλε αποφασιστικά στους αγώνες ενάντια στη χούντα, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των Ελλήνων ναυτεργατών και των Αυστραλών λιμενεργατών.

Πρωτοστάτησε μέσα από τις γραμμές του Εργατικού Συνδέσμου Ελλήνων Μεταναστών Ατλας στις διεκδικήσεις των Ελλήνων μεταναστών της Αυστραλίας, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους ενάντια στις διακρίσεις και το ρατσισμό. Για τη δράση του το αυστραλιανό κράτος τού αρνιόταν για χρόνια την υπηκοότητα. Διακρίθηκε για τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τη στήριξη των αγώνων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Ο Γιώργος Γκότσης γεννήθηκε το 1930 στον Αετό και την ίδια χρονιά η οικογένειά του μετέβη στο χωριό Δώριο Μεσσηνίας. Ο πατέρας του ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, υπεύθυνος του ΕΑΜ στην περιοχή, δολοφονήθηκε στις φυλακές της Κυπαρισσίας τον Δεκέμβρη του '45. Η μητέρα του καταδικάστηκε σε θάνατο κι ο μεγάλος αδελφός του Πάνος σκοτώθηκε πολεμώντας στις γραμμές του ΔΣΕ. Το σπίτι τους κάηκε δυο φορές από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Ο Γιώργος Γκότσης, διωκόμενος και αναζητώντας εργασία, μεταναστεύει αρχικά για τρία χρόνια στο Βέλγιο, στα ανθρακωρυχεία, και γυρνώντας στην Ελλάδα παίρνει την απόφαση τον Δεκέμβρη του 1960 να μεταναστεύσει στην Αυστραλία.

Δούλεψε αρχικά σε χυτήρια στο Γούλογκοκ, όπου απολύεται για συνδικαλιστική δράση, ενώ γίνεται μέλος του ΚΚ Αυστραλίας (ΚΚΑ). Διατέλεσε Γραμματέας της ΚΟΒ Ελλήνων μεταναστών του ΚΚΑ και στη συνέχεια μέλος της ΚΕ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αυστραλίας, του σημερινού ΚΚΑ. Μαζί με τους Ελληνες συντρόφους του δημιουργούν τον Εργατικό Σύνδεσμο "Ηράκλειτο" και το 1964 μεταβαίνει στο Σίδνεϊ για να δουλέψει στο λιμάνι. Το 1965 εκλέγεται οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Συνδέσμου Ατλας και το 1974 πρόεδρος, όπου και παρέμενε μέχρι πρόσφατα, ενώ για πολλά χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Πρωτομαγιάς του Σίδνεϊ.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους του και τους συντρόφους του ΚΚ Αυστραλίας».

Συλλυπητήριο μήνυμα από το ΠΑΜΕ

Τη θλίψη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας για το θάνατο του βετεράνου αγωνιστή, συνδικαλιστή μετανάστη Γιώργου Γκότση, εκφράζει σε μήνυμά του το ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζει τη συμβολή του στο κίνημα των λιμενεργατών και στις ταξικές αναμετρήσεις στο λιμάνι του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου έζησε μετανάστης από το 1960, λόγω των διώξεων που αντιμετώπιζε στην Ελλάδα. Μεταξύ των αγώνων που πρωτοστάτησε, το ΠΑΜΕ ξεχωρίζει τη δράση του μέσα από τις γραμμές «του Εργατικού Συνδέσμου Ελλήνων Μεταναστών Ατλας, στις διεκδικήσεις των Ελλήνων μεταναστών της Αυστραλίας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους ενάντια στις διακρίσεις και το ρατσισμό», καθώς και τη στήριξη των αγώνων και της δράσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

«Ξεχωριστή ήταν η δράση του, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, για τη στήριξη και την ανάπτυξη της αλληλεγγύης με τους αγώνες της εργατικής τάξης της Ελλάδας και του ΠΑΜΕ ενάντια στα μνημόνια και τις αντεργατικές πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τόσο πρακτικά όσο και με την πείρα του και τη συμβουλή του», σημειώνει.

«Ο Γιώργος Γκότσης αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα. Οι αγώνες του και η δράση του θα είναι οδηγός μας», καταλήγει το ΠΑΜΕ και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους του και τους συντρόφους του.

  • Τα δικά τους μηνύματα για το θάνατο του Γ. Γκότση έστειλαν και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ καθώς και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΡΑΚΛΑΔΩΝ «Η ΕΥΓΕΡΟΣ»
Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ν. Καραντηνό

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13/4 εκδήλωση του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς αφιερωμένη στον αξέχαστο κομμουνιστή δημοσιογράφο και συμπατριώτη τους Νίκο Καραντηνό.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής. Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο γιος του Νίκου Καραντηνού, Χάρης, ο οποίος με τη σειρά του παρέδωσε στο Κόμμα δύο αξιόλογα ντοκουμέντα, τα οποία παρέλαβε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν τα πολιτιστικά τμήματα του Συλλόγου: Μεικτή Χορωδία, Μαντολινάτα με μαέστρο την Χριστίνα Ρόκκου, ενώ παρουσιάστηκε θεατρικό με το έργο του Μπρεχτ «Ο Ζητιάνος», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Καλογιάννη και χορευτικό σε διδασκαλία Κώστα Δούκα. Η εκδήλωση έγινε στη μεγάλη Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, όπου είχαν δοθεί μεγάλες συναυλίες με μαέστρο τον Διονύση Αποστολάτο και τον Παναγή Μπαρμπάτη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org