ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Ηρθε η ώρα να κάνουμε ένα βήμα με το ΚΚΕ

Ο Γ. Πρωτούλης με τον Θ. Σκολαρίκο
Ο Γ. Πρωτούλης με τον Θ. Σκολαρίκο
Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου η περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο κέντρο του Καματερού και στα μαγαζιά της λεωφόρου Φυλής, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, και τον Θοδωρή Σκολαρίκο, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Σταθμοί της περιοδείας ήταν τα μαγαζιά των φτωχών αυτοαπασχολούμενων της περιοχής, με τους μαγαζάτορες, τους εργαζόμενους, τους πελάτες να εκθέτουν τα χρόνια προβλήματα της συνοικίας τους. Οι περισσότεροι στάθηκαν στην έλλειψη συγκροτημένου αντιπλημμυρικού σχεδίου που να καλύπτει το σύνολο της πόλης, στο ζήτημα της χωματερής και γενικά της καθαριότητας, ενώ στις συζητήσεις απασχόλησαν και θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. «Δεν μας πρόσεξε κανείς», «η περιοχή μας είναι υποβαθμισμένη, αυτό πρέπει κάπως να αλλάξει», ανέφεραν χαρακτηριστικά, ενώ ιδιαίτερα αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των μαγαζιών κατά μήκος της λεωφόρου Φυλής, που τους προηγούμενους μήνες αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες με τα έργα που γίνονταν ακριβώς μπροστά τους και τη σημερινή δημοτική αρχή να αδιαφορεί προκλητικά.

Από την πλευρά τους, οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμο και Περιφέρεια τόνισαν ότι μια καλή ευκαιρία για να αρχίσει να αλλάζει κάτι είναι να ενισχυθεί το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές, όποτε και εάν γίνουν, να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής και στο δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού. «Πριν ψηφίσουμε πρέπει να σκεφτούμε πώς θα δράσουμε την επόμενη μέρα, ποιοι εκλεγμένοι θα μας βοηθήσουν στους αγώνες μας», τόνισε ο Γιάννης Πρωτούλης. «Να μη δείξουμε εμπιστοσύνη στις ξαναζεσταμένες σούπες που μας σερβίρει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα άλλα αστικά κόμματα και οι υποψήφιοί τους στις τοπικές εκλογές. Το παράδειγμα των 5 κομμουνιστών δημάρχων σε Πάτρα, Πετρούπολη, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Ικαρία μάς δείχνει το δρόμο», τόνισαν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ μεταξύ άλλων.


Η περιοδεία κατέληξε στο «Art Hobby Cafe» στην πλατεία Δημοκρατίας, όπου έγινε συζήτηση με κατοίκους της περιοχής, με τον Γ. Πρωτούλη να σημειώνει ότι ήρθε η ώρα το Καματερό, οι Αγιοι Ανάργυροι, οι Δυτικές Συνοικίες «αυτήν τη φορά να κάνουν ένα βήμα, να στηρίξουν το μόνο Κόμμα που ήταν εδώ όταν πλημμυρίζαμε. Το μόνο Κόμμα που φωνάζει για τα αντιπλημμυρικά έργα, το μόνο Κόμμα που φωνάζει για τα σκουπίδια, που φωνάζει για τις συγκοινωνίες που δεν υπάρχουν, για την αναδουλειά και την ανεργία, για τη φτώχεια. Για τα σχολεία που πλημμυρίζουν και πέφτουν οι σοβάδες. Το μόνο Κόμμα που φωνάζει και αγωνίζεται για τον τόπο που μένει η πλειοψηφία των μισθωτών».

Ο Θοδωρής Σκολαρίκος από τη μεριά του στάθηκε στη δράση των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων, που «ήταν μπροστά για κάθε μικρό και μεγάλο λαϊκό πρόβλημα. Ηταν κόντρα, όπως και συνολικά το Κόμμα μας, σε όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που ήρθαν την τελευταία 20ετία στην Τοπική Διοίκηση. Από τον "Καποδίστρια" έως τον "Κλεισθένη Ι" σήμερα». Ανέδειξε ότι ζητούμενο αυτών των αναδιαρθρώσεων είναι το ακόμα μεγαλύτερο δέσιμο της Τοπικής Διοίκησης με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έθεσε το βασικό ερώτημα μπροστά στις εκλογές, που είναι το «ανάπτυξη για ποιον; Ανάπτυξη για τους πολλούς ή για τους λίγους; Σε αυτό κρίνονται πρόσωπα, παρατάξεις, συνδυασμοί». Οπως είπε, το «διά ταύτα» των εκλογών είναι «θα συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο που φέρνει δεινά και αντιλαϊκά μέτρα, ανθρώπινα θύματα και καταστροφές στα λαϊκά νοικοκυριά, ή με την ψήφο και τον αγώνα μας θα ανοίξουμε έναν νέο δρόμο που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες; Σε αυτήν τη φάση κρίσιμο ζήτημα είναι να ενισχυθεί σε όλες τις κάλπες το ΚΚΕ, για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, για να παλεύουμε την επόμενη μέρα από καλύτερες θέσεις τις ανάγκες μας».


Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ για τις εκλογές
Στην Αττική

Την Πέμπτη 18 Απρίλη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, θα γίνει η παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το δήμο Πειραιά και για την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά.

Σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ., ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στα Πατήσια («Γεύσεις Παντός Καιρού», Τσίλλερ 55).

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου - Δραπετσώνας (Ελ. Βενιζέλου 200), η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τον Αθλητισμό. Θα μιλήσουν ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, και ο Μιχάλης Λεάνης, αθλητικογράφος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 7 μ.μ., στον Βύρωνα, στο θεατράκι της πλατείας Κολλημένου (πρώην Τσιρακοπούλου), σε συζήτηση με κατοίκους θα μιλήσουν ο Βαγγέλης Γείτονας, υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα, και η Χριστίνα Σκαλούμπακα, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Την Τρίτη 16 Απρίλη στις 10.30 π.μ., στο 7ο και στο 15ο ΕΠΑΛ (σχολικό συγκρότημα Ευκλείδη) θα περιοδεύσει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Αβραμόπουλος, μαζί με τις υποψήφιες περιφερειακές συμβούλους Δέσποινα Δάσιου (πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ) και Αρτεμις Ανδρονικίδου.

Την Τετάρτη 17 Απρίλη στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για το παραλιακό μέτωπο και τους ελεύθερους χώρους στην Καλαμαριά», στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Καλαμαριάς (περιοχή του Αγίου Ιωάννη), θα μιλήσουν ο Βικέντιος Αντωνάκης, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς, και ο Βασίλης Μπαλτίκας, μέλος της Ομάδας Οικονομίας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα Τρίτη:

-- Στις 10 π.μ., ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο Καρπενησίου μαζί με τον Δημήτρη Γκορόγια, υποψήφιο δήμαρχο Καρπενησίου.

-- Στις 8 μ.μ., στο Σούλι, στην Ψάκα (καφενείο «Η Συνάντηση»), και στις 9.30 μ.μ., στην Γκρίκα (ταβέρνα «Βασίλη Τσε»), θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Ηλίας Κουτσής.

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 8 μ.μ., στην Ικαρία, στο δημοτικό κατάστημα Ευδήλου (Κουτσουφλάκειο) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εποχικών εργαζομένων από όλους τους κλάδους.

-- Στις 9 π.μ., ο Κώστας Μπασδέκης θα περιοδεύσει στο Αστυνομικό Τμήμα και στο Πυροσβεστικό Σώμα Θήβας.

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Φαλάνης Λάρισας (Cafe «Πιάτσα») θα μιλήσουν οι Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, και Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας.

-- Στις 7 μ.μ., στη μουσική σκηνή «Νυν και Αεί», η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ παρουσιάζει τους υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Θα μιλήσουν οι Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, και ο Δημήτρης Βρύσαλης, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «ΑΡΜΟΣ».

-- Στις 8 μ.μ., στην Πρέβεζα, στο «Preveza City», σε εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για τη διαχείριση απορριμμάτων», θα μιλήσουν ο Σταύρος Αμάραντος, υποψήφιος δήμαρχος Πρέβεζας, και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Ηπείρου Γιώργος Μισιρλής, Κώστας Κωτσαντής και Πέτρος Λελοβίτης.

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Κέρκυρας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων προς όφελος του λαού - η πρότασή μας», με ομιλητή τον Γιάννη Μπορμπότη, υποψήφιο δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Θα ακολουθήσει παρουσίαση των υποψηφίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


ΣΥΣΚΕΨΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Ψήφος στο ΚΚΕ για να δυναμώσει ο δρόμος της λαϊκής διεκδίκησης

Σε μια ωραία και ζωντανή συζήτηση εξελίχθηκε η σύσκεψη νεολαίας που οργάνωσαν οι ΟΒ της ΚΝΕ στην Πετρούπολη, στο φιλόξενο χώρο του «Terra Petra», απέναντι από τον διάσημο πολιτιστικό χώρο του Θεάτρου Πέτρας την Παρασκευή 12 Απρίλη.

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν νέοι κάθε ηλικίας, μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι και νέα ζευγάρια, μίλησαν ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος, και ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Συμμετείχαν επίσης η αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Ανθή Ζορμπά, ο δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος Μανώλης Ραγκούσης και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Κολλέλης και Φώτης Γιαννουσάς.

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος αναφέρθηκε στην αντιδραστική πολιτική για τη νεολαία που ακολουθείται σε ολόκληρη την ΕΕ. Π.χ. αναφερόμενος στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, ανέδειξε ότι η Γερμανία ήταν από τις πρώτες χώρες που προχώρησε στη γενίκευση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, στη δημιουργία φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού. «Είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που συναντάμε συμβόλαια μηδενικών ωρών«, ανέφερε. «Ολοι οι απαράδεκτοι νόμοι που με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση εφαρμόστηκαν στην ΕΕ, πέρασαν πρώτα από τη Γερμανία, ενώ είχαν συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 30% των σχέσεων εργασίας είναι ελαστικές». Και πρόσθεσε ότι ο Συνασπισμός, «πρόγονος» του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, «έχει στηρίξει στην Ευρωβουλή όλα αυτά τα μέτρα που τσακίζουν σήμερα τον ελληνικό και κάθε ευρωπαϊκό λαό». Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση, όπως τα νομοσχέδια Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία, αφού αποτελούν ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.

«Τι ήταν αυτό που καθυστέρησε πολλά από τα μέτρα να έρθουν στη χώρα μας; Το γεγονός ότι εδώ είχαμε και έχουμε ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρή ΚΝΕ που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τον λαό, που σήκωσαν αγώνες, αντέδρασαν, έβαλαν εμπόδια», ανέφερε και κάλεσε σε ενίσχυση του Κόμματος, «για να δυναμώσει αυτός ο δρόμος, για να έχουμε πιο πολλά αποτελέσματα στους αγώνες μας, για να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια».

Στη συνέχεια, ο Β. Σίμος με διάφορα παραδείγματα ανέδειξε ότι η λογική της «ανταποδοτικότητας», του «αν πληρώνεις παίρνεις», στερεί βασικά δικαιώματα από τη νέα γενιά, όπως η πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Από την άλλη, στάθηκε στις προσπάθειες του δήμου να ελαφρύνει από φορολογικά και άλλα βάρη ανέργους, νέους, ευπαθείς ομάδες και ενημέρωσε για τα εμπόδια που βάζουν σε αυτή την προσπάθεια οι κυβερνήσεις. Κάλεσε σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», λέγοντας πως «ό,τι είναι διαφορετικό και σε θετική κατεύθυνση για τους Πετρουπολιώτες, είναι λόγω της διαφορετικής πολιτικής μας στάσης!». Και ανέδειξε τη διεκδικητική στάση της δημοτικής αρχής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απέναντι στην κρατική διοίκηση με άξονα την ανακούφιση των εργαζομένων, το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στην άθληση και τον πολιτισμό, των νέων ζευγαριών στην Προσχολική Αγωγή κ.ο.κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ