ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΜΑΣ
Το ΚΚΕ είπε έγκαιρα την αλήθεια στους αυτοαπασχολούμενους για την ΕΕ

Σε εκδήλωση της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ για αυτοαπασχολούμενους μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος

Σε εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική της ΕΕ για τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις», που οργάνωσε η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ στις 11 Απρίλη, μίλησε ο Θανάσης Τζίμας, υποψήφιος ευρωβουλευτής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματός της για τους ΕΒΕ. Πριν από την ομιλία του ο Θ. Τζίμας συναντήθηκε με το προεδρείο του Επιμελητηρίου και τη διοίκηση της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λάρισας.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, και ο Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας.

Στην ομιλία του ο Θ. Τζίμας τόνισε ότι μπροστά στις εκλογές, το ΚΚΕ απευθύνεται στους εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μικρέμπορους, βιοτέχνες, επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, που παλεύουν καθημερινά για να ζήσουν την οικογένειά τους, πνιγμένοι στα χρέη και τις καθημερινές υποχρεώσεις, και τους καλεί να μην ξεγελαστούν από τις υποσχέσεις για δήθεν μέτρα ανακούφισης, να μην πέσουν για μια ακόμα φορά στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων για «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ και «ανάπτυξη με ίσες ευκαιρίες» της ΝΔ, αλλά αξιοποιώντας την πείρα τους να στηρίξουν σε όλες τις κάλπες το μόνο κόμμα που σταθερά υπερασπίστηκε τις ανάγκες και τα αιτήματά τους, κόντρα στις αξιώσεις των μονοπωλίων, στις πολιτικές κυβερνήσεων - ΕΕ.

Στη συνέχεια ανέλυσε κατευθύνσεις της ΕΕ αλλά και της «εθνικής στρατηγικής» για τους αυτοαπασχολούμενους, τις οποίες υπηρετούν η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, αλλά και η Τοπική Διοίκηση, και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ δεν δίστασε να πει την αλήθεια στους αυτοαπασχολούμενους για την ΕΕ, ακόμα και ενάντια στο ρεύμα των ευρωπανηγυρισμών των προηγούμενων χρόνων. Αν και συχνά συκοφαντήθηκε γι' αυτή του τη θέση, δικαιώθηκε πλήρως, αφού η υπογραφή της ΕΕ είναι φαρδιά πλατιά σε κάθε μέτρο σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων.

Το ΚΚΕ δεν δίστασε να συζητήσει πλατιά με τους αυτοπασχολούμενους για την προοπτική των μικρών ατομικών επιχειρήσεων στο ρινγκ της ελεύθερης αγοράς, στον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, προκειμένου να τους προετοιμάσει για την ανάγκη η πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους να πάρει χαρακτηριστικά ρήξης και σύγκρουσης. Γι' αυτή του τη στάση συκοφαντήθηκε, δέχτηκε σφοδρή επίθεση, είτε με το σκεπτικό ότι δεν έχει άμεσες προτάσεις, είτε γιατί - όπως λέγανε κάποιοι στους ΕΒΕ - "οι κομμουνιστές θέλουν να σας πάρουν τα σπίτια." Αποδείχθηκε όμως ότι τα σπίτια τα παίρνουν οι τράπεζες και η κυριαρχία των μονοπωλίων σαρώνει την αγορά, γεμίζοντάς τη λουκέτα».

«Το ΚΚΕ», συνέχισε, «απευθύνεται στους αυτοαπασχολούμενους, ως εργαζόμενους ανθρώπους, χρήσιμους για την κοινωνία, που βασανίζονται κι αυτοί για την καθημερινή επιβίωση, δείχνοντάς τους τους δύο δρόμους ανάπτυξης που ανοίγονται μπροστά τους.

Τον ένα δρόμο, αυτόν της αργής και βασανιστικής καταστροφής, της καθημερινής ανασφάλειας, της εξαντλητικής δουλειάς με αβέβαια εισοδήματα, τον περπατούν και σήμερα. Η ίδια η ζωή δείχνει ότι όσο σκληρά και να προσπαθεί κάποιος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον οξυμένο ανταγωνισμό, με την κυριαρχία των μεγάλων στην αγορά.

Ο άλλος δρόμος είναι η σχεδιασμένη ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στη μεγάλη κοινωνικοποιημένη παραγωγή, στο κρατικό εμπόριο και τις υπηρεσίες. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή σ' αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που στηρίζεται στο καπιταλιστικό κέρδος, αφού αποδεσμεύοντας τη χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να εξασφαλιστεί ως κίνητρο της παραγωγής η κάλυψη των διευρυμένων λαϊκών αναγκών».

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2019
Τη στιγμή που στη γειτονιά μας όλες οι χώρες θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ, πώς είναι δυνατόν το ΚΚΕ να μιλάει για την αποδέσμευση από αυτήν;

-- Τη στιγμή που στη γειτονιά μας όλες οι χώρες θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ, πώς είναι δυνατόν το ΚΚΕ να μιλάει για την αποδέσμευση από αυτήν; Δεν θα είναι μειονέκτημα να βγούμε εμείς την ώρα που οι άλλοι θα παλεύουν να μπουν;

Το ΚΚΕ παλεύει για αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, όχι επιλέγοντας άλλη μορφή ιμπεριαλιστικής συμμαχίας αλλά με τον λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη των μέσων παραγωγής και του πλούτου που παράγεται. Μια ανατρεπτική διαδικασία, που θα έρθει ως αποτέλεσμα της ριζικής αλλαγής των συσχετισμών στη χώρα και που βεβαίως είναι σίγουρο, όπως έχει αποδειχτεί και ιστορικά, ότι θα βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με θετικές διεργασίες και σε άλλες χώρες. Αρα είναι αυθαίρετο να θεωρούμε ότι στην Ελλάδα θα εξελίσσονται τέτοιες εξελίξεις και στη γειτονιά θα είναι όλα ακίνητα και αμετάβλητα. Το ΚΚΕ παλεύει σήμερα στην Ελλάδα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και στην πολιτική των κομμάτων της, παλεύει να βάλει εμπόδια στις αντιλαϊκές πολιτικές της, να τσαλακωθεί ο ευρωμονόδρομος, να συνδεθεί η δυσαρέσκεια στην ΕΕ και την πολιτική της με την προοπτική της συνολικής αμφισβήτησης, παλεύει για να αλλάζουν οι συσχετισμοί, να συγκεντρώνονται δυνάμεις στο δρόμο που οδηγεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού. Το ίδιο καλεί να κάνουν και οι άλλοι λαοί στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Τους καλεί να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό, τις αυταπάτες, τις ψεύτικες ελπίδες ότι μπορεί ο δρόμος του κεφαλαίου και της ΕΕ να είναι και δικός τους δρόμος, και μάλιστα μονόδρομος.

Από θέση αρχής, το ΚΚΕ εναντιώνεται στην ενίσχυση της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια συμμαχία ιμπεριαλιστική, μια ένωση για τα συμφέροντα των μονοπωλίων διαφορετικών κρατών, πρώτα απ' όλα απέναντι στους ίδιους τους λαούς τους και ταυτόχρονα απέναντι στους διεθνείς ανταγωνιστές τους. Γι' αυτό κάθε ισχυροποίηση της ΕΕ με ένταξη νέων μελών κ.λπ. είναι μια αρνητική εξέλιξη και για τους λαούς των κρατών της ΕΕ και για τους λαούς των υπό ένταξη κρατών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ενταξιακή διαδικασία περιλαμβάνει αντιλαϊκές πολιτικές και μέτρα που βιώνουν όλοι οι λαοί που τα κράτη τους ακολούθησαν αυτή την πορεία. Ξέρουμε την πείρα από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ τις δεκαετίες του 1970 και 1980 και την προσπάθεια να πιαστούν οι περίφημοι «στόχοι σύγκλισης» στο πλαίσιο της ΕΕ τη δεκαετία του 1990. Αλλωστε, η δυσαρέσκεια και η μειούμενη εμπιστοσύνη στην ΕΕ από τους λαούς των σημερινών κρατών - μελών, όπως δείχνει και το πρόσφατο ευρωβαρόμετρο, αποτυπώνουν αυτήν την εμπειρία.

Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα:

-- Πρώτον ότι η προσπάθεια ένταξης κρατών των Βαλκανίων στην ΕΕ είναι θέληση των αστικών τάξεων και των επιχειρηματικών ομίλων αυτών των κρατών και όχι των λαών γενικά. Οι λαοί, όπως έγινε και στη χώρα μας, φλομώνονται με μύθους, ψέματα για τα οφέλη της ένταξης, ακούν για λαγούς με πετραχήλια και την ίδια στιγμή εκβιάζονται ότι εκτός ευρωατλαντικού πλαισίου υπάρχουν το χάος και η καταστροφή.

-- Δεύτερον, σε μια περιοχή βασανισμένη από εθνικιστικές εντάσεις, πολεμικές συγκρούσεις, που έχουν βιώσει το διαίρει και βασίλευε ενορχηστρωμένο από την μπακέτα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι μεγάλη απάτη να εμφανίζεται η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Βαλκάνια ως εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Ας αναρωτηθούμε ποιος έβαλε την υπογραφή του στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ποιος υποδαύλισε εθνικισμούς, ποιος ξαναμοίρασε σύνορα, έφτιαξε προτεκτοράτα κ.λπ. Πολύ περισσότερο που η ένταξη γειτονικών κρατών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελεί σχέδιο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την ισχυροποίηση της παρουσίας τους στα Βαλκάνια, έναντι των ανταγωνιστών τους, Ρωσίας και Κίνας, που επεκτείνουν τη δράση των μονοπωλίων τους στην περιοχή.

-- Τρίτον, το παραμύθι ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ φέρνουν «ασφάλεια», «ειρήνη» και «εγγυώνται» τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας, αποδεικνύεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, που είναι το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική. Η ΕΕ καμιά εγγύηση δεν προσφέρει για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα έναντι των αμφισβητήσεων της Τουρκίας, ούτε βέβαια έναντι των διεκδικήσεων της επίσης «συμμάχου» Αλβανίας, όπου η αστική της τάξη συνεχίζει τα μεγαλεπήβολα σχέδια της «Μεγάλης Αλβανίας», συμπεριλαμβάνοντας αλβανόφωνους πληθυσμούς σε Κοσσυφοπέδιο και Βόρεια Μακεδονία. `Η μήπως η ΕΕ «επέλυσε» το Κυπριακό, όπως διάφορες δυνάμεις προπαγάνδιζαν κατά την ένταξη της Κύπρου; Αντίθετα, η τουρκική κατοχή και ο εποικισμός επεκτείνονται στο βόρειο τμήμα και η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει αυξηθεί εν μέσω μεγάλης αντιπαράθεσης στην ΑΟΖ του νησιού, λόγω της ανακάλυψης υδρογονανθράκων.

-- Τέταρτον, ποια είναι αλήθεια αυτά που θα κερδίσουν αυτοί οι λαοί από την ένταξη στην ΕΕ; Μήπως τον «εργασιακό μεσαίωνα» και το ξεθεμελίωμα των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων; Μήπως τις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που οδηγούν στη συγκέντρωση της γης στα χέρια των λίγων; Μήπως τις πολιτικές στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια που οδηγούν στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση; Μήπως την εποπτεία και τα μνημόνια διαρκείας των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων; Οι μόνοι που θα χάσουν πλεονεκτήματα από την αποδέσμευση απ' την ΕΕ με τον λαό στην εξουσία είναι οι αστικές τάξεις, που «ισχυροποιούνται» πολύπλευρα από τη συμμετοχή τους σε τέτοιες λυκοσυμμαχίες.

Η ενίσχυση λοιπόν του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα αποτελέσει μήνυμα ελπίδας και προοπτικής στους λαούς της Ευρώπης, στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου, της φτώχειας, του πολέμου και της εκμετάλλευσης. Ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός, που φαντάζει αναλλοίωτος, είναι βέβαιο ότι μπορεί να ανατραπεί και θα ανατραπεί.

Απαράδεκτη η καθυστέρηση

Απαράδεκτη είναι η καθυστέρηση στην έκδοση εγκυκλίων από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με ζητήματα των τοπικών εκλογών, όπως και η κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την έκδοση δικαιολογητικών για την υποβολή υποψηφιοτήτων στις τοπικές εκλογές.

Λίγες μόνο μέρες απομένουν για την υποβολή των δηλώσεων κατάρτισης των συνδυασμών στα αρμόδια δικαστήρια και το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει εκδώσει ακόμα σημαντικές εγκυκλίους που είναι απαραίτητες για την κατάρτιση και την υποβολή των δηλώσεων των συνδυασμών. Ετσι, δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος που αφορά τον μόνιμο πληθυσμό και τον αριθμό των μελών των κοινοτήτων σε όλη τη χώρα.

Απαράδεκτη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την έκδοση και χορήγηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, οι οποίες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ορίζουν οι σχετικοί νόμοι και οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με αυτά τα ζητήματα, με αποτέλεσμα να μη χορηγούνται τα νόμιμα δικαιολογητικά και να ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι υποψήφιοι για τις τοπικές εκλογές (κοινοτικές - δημοτικές - περιφερειακές).

Ετσι, ενώ ο νόμος και οι εγκύκλιοι του υπουργείου ορίζουν ότι για την υποβολή υποψηφιότητας απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού γέννησης του υποψηφίου, στο οποίο βεβαιώνεται η εγγραφή του υποψηφίου στο δημοτολόγιο του δήμου ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου, οι υπηρεσίες του δήμου (ληξιαρχεία, ΚΕΠ κ.λπ.) χορηγούν απλές βεβαιώσεις από την κεντρική βάση δεδομένων του Εθνικού Δημοτολογίου, που δεν πληρούν τα στοιχεία που απαιτεί ο νόμος.

Επίσης, για την υποβολή υποψηφιότητας απαιτείται η έκδοση και προσκόμιση από τον υποψήφιο αποδεικτικού είσπραξης (διπλότυπου) ΔΟΥ ή παράβολο ή ηλεκτρονικό παράβολο, πολλές όμως ΔΟΥ αρνούνται και δεν εκδίδουν διπλότυπα ούτε χορηγούν παράβολα, αλλά υποχρεώνουν τους υποψηφίους να εκδώσουν ηλεκτρονικό παράβολο, που ασφαλώς δεν είναι εφικτό για όλους τους υποψηφίους, ενώ υπάρχουν και ΔΟΥ οι οποίες για την έκδοση του ειδικού αυτοτελούς ΑΦΜ των συνδυασμών και βεβαίωσης βιβλίων απαιτούν στοιχεία πέραν αυτών που προβλέπουν ο νόμος και οι εγκύκλιοι.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org