ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ - ΗΠΑ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, εντείνονται οι διεργασίες

Εντονότερους ρυθμούς προσλαμβάνουν οι αντιλαϊκές διεργασίες ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ (24 Απρίλη), αλλά και της προθεσμίας (τέλη Απρίλη) για την κατάθεση από τη συγκυβέρνηση της «ολοκληρωμένης λίστας» των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει το «Brussels Group», που απαρτίζεται από τους «θεσμούς» της τρόικας, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της συγκυβέρνησης. Παράλληλα, σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» στην Αθήνα, συνεχίζεται η συγκέντρωση στοιχείων και δημοσιονομικών μεγεθών, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών.

Στο «φουλ» οι αντιλαϊκές διεργασίες

Σε αυτό το φόντο, με δεδομένα τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, εξελίσσονται οι διεργασίες στην Ευρωζώνη. Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε: «Αν δούμε την Ελλάδα, δεν αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ευρωζώνης ως συνόλου. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις χρηματαγορές μάς λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει οτιδήποτε ενδέχεται να συμβεί. Δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση (σ.σ. από ενδεχόμενο "grexit")», τόνισε στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς πως η Ευρωζώνη θα καταβάλει μέσα στον Απρίλη, τα ποσά από τη δόση της χρηματοδοτικής στήριξης. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει νόμους και σε κάποιο σημείο οι θεσμοί θα πραγματοποιήσουν μια αξιολόγηση της εφαρμογής και μόνο σ' αυτή τη βάση θα μπορούσε να καταβληθεί η βοήθεια. Αν κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι η βοήθεια θα μπορούσε να καταβληθεί τον Απρίλιο, αυτό είναι λάθος»...

Παράλληλα, σύμφωνα, με διαρροές από την πλευρά της ΕΕ, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ υποστήριξε πως «η υπομονή εξαντλείται» και ότι «δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «το Grexit είναι θέμα ταμπού για τον Γιούνκερ».

Αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την «αξιολόγηση» και τα αντιλαϊκά μέτρα είναι και το ζήτημα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, στο πλαίσιο συνέντευξης για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, σημείωσε: «Το βέβαιο είναι πως η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις για τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ΕLΑ) και τη συνέχισή του βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αυτής και των μελών της Ευρωζώνης». Σχετικά με το επίδικο ζήτημα για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων, επανέλαβε πως η ΕΚΤ πρέπει να δει μια αξιόπιστη προοπτική για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης...

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της διεύθυνσης νομισματικής πολιτικής του ΔΝΤ, Χ. Βινιάλ, διαμήνυσε πως το βασικό σενάριο του Ταμείου προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Αλλωστε, όπως εξήγησε, αυτό τον ισχυρισμό έλαβε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να διατηρήσει την Ελλάδα εντός του ευρώ» τόνισε, σύμφωνα με την τηλεόραση του «Μega». Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωζώνη να μην υποτιμήσει τις επιπτώσεις του «Grexit», και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει θωρακιστεί σημαντικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας.

Το ελληνικό κρατικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς να υποστούν νέο «κούρεμα» οι πιστωτές, με προϋπόθεση τη «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας θα παρουσιάσει τις δράσεις της συγκυβέρνησης σχετικά με «την αξιολόγηση και τον εξορθολογισμό των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού».

Στις ΗΠΑ ο Γ. Βαρουφάκης

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μεταβαίνει εκ νέου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί τις ΗΠΑ στο ρόλο του «τίμιου διαμεσολαβητή» στα παζάρια της με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, σήμερα ο Γ. Βαρουφάκης θα παραστεί στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, όπου θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα. Επίσης, θα είναι ομιλητής στο Ινστιτούτο Brookings, στο θεματικό τραπέζι με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της». Ομιλητής στο ίδιο συνέδριο θα είναι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένες διαδοχικές συναντήσεις του Γ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, καθώς και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Π. Κ. Παντοάν.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, είναι μεγάλης σημασίας για τους Ελληνες και τους Ευρωπαίους εταίρους τους και τους θεσμούς να εμπλακούν ενεργά και εντατικά σε συζητήσεις μεταξύ τους και να βρουν ένα δρόμο προς τα εμπρός», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενόψει της συνάντησης Βαρουφάκη - Λιού, σύμφωνα με το πρακτορείο «Dow Jones Newswires».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να απορρίψει την αναμονή, να δυναμώσει τους αγώνες του

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε το ακόλουθο σχόλιο για την προχτεσινή απάντηση του επιτρόπου Π. Μοσκοβισί σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλου, για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση:

«"Στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους τρεις θεσμούς, πέρα από ιδεολογίες και χωρίς συγκρουσιακό κλίμα γίνεται εποικοδομητική προσπάθεια συνδυασμού των λογικών θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τις αναληφθείσες δεσμεύσεις της χώρας".

"Η συμφωνία με το Γιούρογκρουπ, στις 20 Φλεβάρη, είναι η κοινά αποδεκτή βάση των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους "τρεις θεσμούς"».

Αυτή ήταν η απάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Π. Μοσκοβισί, σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλου, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις συζητήσεις περί νέας μείωσης μισθών και συντάξεων, ομαδικών απολύσεων, νέων αντιλαϊκών φόρων και κύματος ιδιωτικοποιήσεων (για τα οποία βέβαια ο Επίτροπος δεν είπε κουβέντα, ουσιαστικά αποδεχόμενος την ύπαρξη τέτοιας ατζέντας).

Παρά τους λεονταρισμούς και τα λόγια περί «ηρωϊκών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε έντιμη συμφωνία», η βάση τέθηκε και συμφωνήθηκε: Η επέκταση του μνημονίου, η δημιουργία «γέφυρας» για νέα, ολοκληρωμένη συμφωνία τους επόμενους μήνες.

Και ο Μοσκοβισί και τα άλλα στελέχη της ΕΕ, αλλά και οι υπουργοί της κυβέρνησης, χαρακτηρίζουν τις συνομιλίες δύσκολες, αλλά «εποικοδομητικές».

Το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τους εργαζόμενους είναι ένα: «Εποικοδομητικές» για ποιον;

Γιατί, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις και τον επικοινωνιακό ορυμαγδό από την κυβέρνηση, ένα πρέπει να μείνει στη σκέψη του λαού: Εποικοδομητικές όχι γι' αυτόν, τον μόνιμα χαμένο, αλλά για τους μόνιμα κερδισμένους, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Κερδισμένους είτε σε καπιταλιστική κρίση είτε σε ανάπτυξη, με ή χωρίς μνημόνιο, με περιοριστική γραμμή ή πιστωτική χαλάρωση: Τι μπορεί να περιμένει ο λαός από τέτοιες «εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις;

Ο,τι και να γίνει, αυτή η αντιλαϊκή συμφωνία που έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την τρόικα είναι η βάση των όποιων εξελίξεων από δω και πέρα.

Αλλος δρόμος ασφαλώς και μπορεί να υπάρξει, μόνο όμως αν ο λαός, οι εργαζόμενοι, το λαϊκό κίνημα απορρίψουν την αναμονή, την ψεύτικη ελπίδα, το φόβο και τα τρομοκρατικά διλήμματα που έντεχνα καλλιεργούνται και με τη σημερινή κυβέρνηση, απαιτώντας την ανάκτηση των απωλειών τους όπως και τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους. Μόνο αν δυναμώσουν τους αγώνες, τη λαϊκή συμμαχία με τον μπροστάρη τους, το ΚΚΕ.

«Υποβάθμιση» από τη «Standard and Poor's»

Η αιφνίδια απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης «Standard and Poor's» για υποβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού κράτους (σε CCC+ από Β-) αποδίδεται στη σημαντική επιδείνωση που παρουσιάζουν τα επίπεδα ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη «Standard and Poor's», η απόφασή της συνδέεται με τη μεγάλη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, λόγω της αβεβαιότητας από τη «μεγάλη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Ειδικότερα:

-- Προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5% για το 2015, ενώ αναφέρεται πως χωρίς «βαθιές μεταρρυθμίσεις» ή την ελάφρυνση του χρέους, οι δανειακές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν θα είναι «βιώσιμες». Ο οίκος αξιολόγησης υπολογίζει πως η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί περίπου 1% τους τελευταίους έξι μήνες, παρά την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο.

-- Οι προοπτικές είναι αρνητικές, με δεδομένο τον κίνδυνο για περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και την οικονομία.

-- Η πιο αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία δείχνουν πως το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα θα μετατραπεί σε έλλειμμα το 2015, εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

-- Από το τέλος του Νοέμβρη του 2014, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει περίπου το 14% των καταθέσεών τους.

-- Εκτιμάται πως οι «ξένοι επενδυτές» δεν θα μετακυλήσουν τα έντοκα γραμμάτια που έχουν στη διάθεσή τους και η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών εταιρειών και των δήμων για να διατηρήσει το στοκ των 15 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έχει στερεύσει από κεφάλαια μετά τις 12 Μάη (ημερομηνία αποπληρωμής στο ΔΝΤ ποσού ύψους 760 εκατ. ευρώ).

-- «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί το βασικό σενάριο», σύμφωνα με τον οίκο.

-- «Η αντίληψή μας είναι ότι οι συζητήσεις για μία αποδεκτή αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής συνεχίζονται, αν και με αργό ρυθμό».

-- Η επίτευξη συμφωνίας«θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της πολιτικής σταθερότητας, της φορολογικής συμμόρφωσης και μίας βαθμιαίας οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας», καταλήγει η ανακοίνωση της «Standard and Poor's»...

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Ποσό 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε χτες το υπουργείο Οικονομικών μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,70%, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία (18 Μάρτη).

Συλλυπητήρια

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια προς τον σ. Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την απώλεια της μητέρας του, Θεοπίστης Κωνσταντινίδου.

Τα θερμά της συλλυπητήρια εκφράζει στον σ. Θεοδόση Κωνσταντινίδη και την οικογένειά του και η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ