ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ποσοτική χαλάρωση με αβεβαιότητες

Στην απόφαση να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος «νομισματικής χαλάρωσης» σε όφελος των μονοπωλίων της Ευρωζώνης εστίασε τη χτεσινή συνέντευξη ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις περί του αντιθέτου εντυπώσεις, χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις ανησυχίες που διατυπώνονται για το κατά πόσο θα υπάρξουν ενδιαφερόμενες τράπεζες. Να σημειωθεί ότι ερωτήματα διατυπώνονται για το κατά πόσο θα υπάρξει ανάλογη ζήτηση, ώστε να καλυφθούν τα ποσά ύψους 1 τρισ. ευρώ που έχει στόχο να διαθέσει η ΕΚΤ μέχρι το Σεπτέμβρη του 2016. Επίσης, από το πρόγραμμα της «ποσοτικής χαλάρωσης» έχουν εξαιρεθεί τα κρατικά ομόλογα, που φέρουν αρνητικές αποδόσεις (επιτόκια), φαινόμενο το οποίο μεγεθύνεται την τελευταία περίοδο στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι αποτελεσματικά», ενώ και οι όροι του τραπεζικού δανεισμού προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις «έχουν βελτιωθεί σημαντικά με την αύξηση της ζήτησης για πιστώσεις». Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, υποστήριξε πως η οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύεται. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η ανάκαμψη ενδέχεται να περιοριστεί από παράγοντες όπως ο «χαλαρός ρυθμός εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

«Προειδοποιήσεις» για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ απευθύνει το ΔΝΤ, εστιάζοντας στην ταυτόχρονη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διευθέτηση των προβληματικών δανείων. Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της οικονομίας και των αγορών, εάν δεν συνοδευτεί από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η «αποτυχημένη στήριξη της νομισματικής πολιτικής θα καταστήσει την ευρωπαϊκή οικονομία ευάλωτη σε μία σειρά κινδύνων», όπως είναι η υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα και η δυσμενής κατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών. Σύμφωνα με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, η ποσοτική χαλάρωση έχει σχεδιαστεί προκειμένου να ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, ωστόσο θέτει σοβαρές προκλήσεις στους «θεσμικούς επενδυτές», προσθέτοντας κινδύνους στους εταιρικούς ισολογισμούς. Είναι φανερό το γεγονός ότι η αγωνία τους έχει να κάνει με το ενδεχόμενο απογείωσης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ως αποτέλεσμα της πιστωτικής επέκτασης. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η επιτυχία του προγράμματος συναρτάται με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών, εκ των οποίων τα 900 δισ. ευρώ βρίσκονται συγκεντρωμένα σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Σλοβενία.

«Θανατηφόρες» ελλείψεις σε μέτρα ασφάλειας

Την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας καταγγέλλει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ σαν τη βασική αιτία για το θάνατο του 41χρονου Αιγύπτιου αλιεργάτη πάνω στο αλιευτικό σκάφος «ΛΙΒΕΡΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΙΙ». Το «ατύχημα» έγινε στην παλιά Σκάλα Κεραμωτής στην Καβάλα, όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, το ειδικό σύστημα ρυμούλκησης των διχτυών αποκολλήθηκε και τον χτύπησε στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, το Λιμενικό καθυστέρησε να παρέμβει και να καταγράψει το περιστατικό, αφού κάτι τέτοιο δεν έγινε από το λιμεναρχείο Κεραμωτής, αλλά μόνο όταν έφτασε κλιμάκιο από την Καβάλα. Οι αλιεργάτες κατήγγειλαν επίσης καθυστέρηση του ΕΚΑΒ.

  • Επίσης, το Σωματείο Εργατοτεχνικών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας καταγγέλλει το νέο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στο Ορυχείο Καρδιάς στις 9 Απρίλη, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό 34χρόνου λιπαντή. Θυμίζει ότι, από το Μάρτη του 2014 τα «ατυχήματα» έχουν φτάσει τα εφτά, με αρκετά από αυτά παραλίγο θανατηφόρα και άγνωστο αριθμό μικροτραυματισμών.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΗ κατά της «Αλουμίνιον της Ελλάδας»

Υπέρ της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» του Ομίλου Μυτιληναίου στη διένεξή της με τη ΔΕΗ, αναφορικά με το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, τάχθηκε η επιτροπή ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς με οριστική της απόφαση θεωρεί ότι η τιμή προμήθειας 40,7 ευρώ/Mwh τελική τιμή, που είχε ορίσει από το 2013 και με αναδρομική ισχύ από Ιούλη του 2010, η «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» (ΡΑΕ) δε συνιστά κρατική ενίσχυση.

Η ΔΕΗ, προσπαθώντας να αξιοποιήσει την κοινοτική νομοθεσία που αποτρέπει τις κρατικές επιδοτήσεις, είχε προσφύγει εναντίον της παραπάνω απόφασης στην DG Comp υποστηρίζοντας ότι η τιμή που επέβαλε η ΡΑΕ είναι κάτω του κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται να πουλά «επί ζημία» στην ΑτΕ και ότι στην πράξη συνιστά «κρατική ενίσχυση».

Η DG Comp απορρίπτει τον παραπάνω ισχυρισμό και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση καθώς θεωρεί ότι η τιμή που επέβαλε η «ΡΑΕ», δηλαδή τα 40,7 ευρώ η μεγαβατώρα «έχει οριστεί με βάση τους όρους της αγοράς», ενώ συμπληρώνει ότι η μέση τιμή στην Ευρώπη για μεταλλουργικές επιχειρήσεις είναι τα 30,87 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναζητά τρόπους μείωσης του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, κάτι που πλέον μπορεί να το κάνει επικαλούμενη και τα αρμόδια κοινοτικά όργανα...

Τ.Ο. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκδήλωση για την 1η Μάη

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά διοργανώνει την Τετάρτη 22 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στον κινηματογράφο «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής) η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής. Το θέμα της εκδήλωσης είναι «Η πάλη του εργατικού κινήματος στις σημερινές συνθήκες» και περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιάννη Μερεντίτη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, προβολή βίντεο και εργατικά τραγούδια.

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες της γυναίκας. Θα μιλήσει η Ελένη Κοτούπα, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Παρασκευή, στις 10 π.μ., στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου θα περιοδεύσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

-- Το Σάββατο 18/4, στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων στα ΜΜΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 18/4, στις 8.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση για τα 97 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, αλλά και τους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στην περιοχή, θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Την Κυριακή 19/4, στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή, στο 3ο Γυμνάσιο Κοντόπευκου (Δερβενακίων & Σ. Καράγιωργα) θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 19/4, στις 7 μ.μ. στο κλειστό Γυμναστήριο του Ολυμπιακού Χωριού θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

-- Την Τετάρτη 22/4, στις 7 μ.μ. στη Νίκαια, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας, θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

-- Την Τετάρτη 22/4 στις 7 μ.μ. στο Κερατσίνι, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ.

-- Την Παρασκευή 24/4, στις 7 μ.μ. στο Πέραμα, στην αίθουσα του Δημαρχείου Περάματος, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΟ Πειραιά.

Να μην ποινικοποιηθεί η πολιτική και συνδικαλιστική δράση

Συζητείται στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου

Σήμερα, στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συζητείται το αίτημα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών για την άρση ασυλίας του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου.

Η απαράδεκτη ποινική δίωξή του περί «παράνομης βίας από κοινού και διατάραξης οικιακής ειρήνης από κοινού» ασκήθηκε γιατί ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής, με την ιδιότητα του γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στελέχους του ΠΑΜΕ, μαζί με άλλους συνδικαλιστές και εκπροσώπους σωματείων, στις 4 Μάρτη 2010, παραμονή πανελλαδικής απεργίας και ενώ η τότε κυβέρνηση είχε εξαγγείλει νέα αντιλαϊκά μέτρα, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην τότε δημόσια τηλεόραση της ΕΤ-3 και προβλήθηκαν στο δελτίο ειδήσεων οι θέσεις του ταξικού εργατικού κινήματος που συστηματικά αποσιωπούνταν από τα δημόσια και τα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Η δίωξη αυτή είναι πολιτική, επιχειρεί να συκοφαντήσει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και στρέφεται ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και τη δύναμη που πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων του, το ΚΚΕ. Γι' αυτό ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζητά να μην αρθεί η ασυλία του, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν μήνυμα τρομοκράτησης των εργαζομένων. Η ποινικοποίηση μιας συμβολικής πράξης διαμαρτυρίας και συνολικά της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης καλλιεργεί κλίμα εκφοβισμού και αξιοποιείται για να μη σηκώσει ο λαός κεφάλι στη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση που συνεχίζεται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ