ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2013
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ενταση με τη δίκη Μουμπάρακ

Σκληρά αντιλαϊκά μέτρα προετοιμάζει η ηγεσία του Μούρσι

ΚΑΪΡΟ.--

Σε θρίλερ εξελίσσεται η παραμονή ή όχι του πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στη φυλακή. Το Σάββατο, το προεδρείο του δικαστηρίου που επρόκειτο να τον επαναδικάσει για την κατηγορία της εμπλοκής του στις δολοφονίες πλέον των 800 διαδηλωτών και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων κατά τις διαδηλώσεις εναντίον του στις αρχές του 2011, ανακοίνωσε την παραίτησή του προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας που κατέληξαν σε μικροεπεισόδια. Χτες, οι συνήγοροί του πέτυχαν να δοθεί έγκριση αποφυλάκισής του όσον αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία καθώς έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της προβλεπόμενης κράτησης χωρίς να έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση. Παρ' όλα αυτά, τελικά ο Μουμπάρακ θα παραμείνει προφυλακισμένος καθώς εκκρεμούν σε βάρος του και κατηγορίες για διαφθορά.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να οριστεί και το νέο προεδρείο που θα τον δικάσει για δεύτερη φορά. Κατά τη διάρκεια της αρχικής δίκης ο Μουμπάρακ είχε καταδικαστεί, όπως και ο τότε υπουργός Εσωτερικών αλ Αχλι, σε ισόβια για τις δολοφονίες διαδηλωτών. Επικαλούμενοι, όμως, σειρά «διαδικαστικών παραβάσεων και ελλείψεων», οι συνήγοροί τους κατάφεραν να πετύχουν επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Στο μεταξύ, ολοκληρώνονται σήμερα δύο βδομάδες συζητήσεων ανάμεσα στην αιγυπτιακή ηγεσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, χωρίς ν' αναμένεται επίσημη ανακοίνωση συμφωνίας για το δάνειο ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συζητιέται και προβλέπει νέες αιματηρές θυσίες για τα λαϊκά στρώματα.

ΣΥΡΙΑ
Ανησυχητικά επεισόδια στη λιβανική μεθόριο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ -ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο επέκτασης των συριακών συγκρούσεων και στο Λίβανο εξέφρασαν όλες οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις που καταδίκασαν το θάνατο δύο Λιβανέζων πολιτών, την Κυριακή, σε μεθοριακά χωριά της κοιλάδας Μπεκάα από πυρά προερχόμενα από το συριακό έδαφος. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε αργά χτες ότι Σύροι αντικαθεστωτικοί ανέλαβαν την ευθύνη για τα πυρά αυτά μιλώντας για «λάθος» αλλά όχι για τις δύο ρουκέτες που έπληξαν και χτες την περιοχή κοντά στο χωριό αλ Κασρ στην ίδια περιοχή.

Η λιβανική υπηρεσιακή κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μην επιτρέψουν να υπάρξει αναζωπύρωση της σεχταριστικής βίας στο έδαφος των εξελίξεων στη Συρία και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες διαμαρτυρίας, αρχής γενομένης από διάβημα προς τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο μεταξύ εντός Συρίας, ο συριακός στρατός και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φταίει για την καταστροφή του μιναρέ του ιστορικού τεμένους Ομάρ, στην Νταράα, που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, αν και το τέμενος το χρησιμοποιούσαν οι αντικαθεστωτικοί ως ορμητήριο.

Η ηγεσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» σε μια σπάνια συνέντευξη προσπαθούσε να αντικρούσει τις κατηγορίες από άλλες συνιστώσες των αντικαθεστωτικών περί απόπειρας ελέγχου και επιβολής σε όλες τις δυνάμεις διά μέσου χρημάτων και της διπλωματικής υποστήριξης από ισχυρούς προστάτες π.χ. το Κατάρ. Τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης επέμειναν ότι δε θέλουν να κυριαρχήσουν στην Εθνική Συριακή Συμμαχία, κάλεσαν τους αποχωρήσαντες να επιστρέψουν και απέρριψαν τις καταγγελίες του ότι στηρίζουν ακραίες ισλαμιστικές ένοπλες δυνάμεις και εντός συριακού εδάφους σε βάρος των ντόπιων πολιτοφυλακών.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, σε τακτική κοινοβουλευτική ενημέρωση, επανέφερε στο προσκήνιο το προπαγανδιστικό κόλπο περί «χρήσης απαγορευμένων όπλων» ζητώντας άμεσα στοιχεία από τη σχετική έρευνα του ΟΗΕ.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Σε αναζήτηση διαδόχου του Φαγιάντ

Πιέσεις για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας Φατάχ - Χαμάς» που θα οδηγήσει και σε εκλογές

ΡΑΜΑΛΑ.--

Το διάδοχο του Σαλάμ Φαγιάντ, που παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο το Σάββατο, φέρεται ν' αναζητά ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της παραίτησης του Φαγιάντ είναι η αντιπαράθεσή του με τον Αμπάς σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής χωρίς να είναι γνωστό ποια ακριβώς ήταν η διαφωνία τους. Φαίνεται πάντως ότι ο Φαγιάντ θεώρησε εξαιρετικά προσβλητική την κίνηση του Αμπάς να καθυστερήσει αρκετές μέρες μέχρι να εγκρίνει την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ναμπίλ Κασίς, τον περασμένο μήνα, ενώ ο ίδιος την είχε αποδεχτεί αμέσως.

Η παραίτηση Φαγιάντ, που ήταν «αγαπημένος» των ΗΠΑ και ως πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, φέρεται να προκαλεί νέες περιπλοκές στις προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας για «αναθέρμανση» των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων με απώτερο στόχο, φυσικά, την καλλιέργεια εντυπώσεων περί δήθεν επίλυσης και την προώθηση των συμφερόντων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Αντίθετα, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την ισλαμιστική «Χαμάς», που τον χαρακτήρισε συνεργάτη της σιωνιστικής κατοχής.

Ο Αμπάς έχει, με βάση τη νομοθεσία, δύο εβδομάδες για να ορίσει νέο πρωθυπουργό και αυτός διπλάσιες περίπου για να σχηματίσει κυβέρνηση. Στελέχη της «Φατάχ», του Αμπάς, τον πίεζαν και με δημόσιες δηλώσεις να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» με τη «Χαμάς», όπως έχει θεωρητικώς συμφωνηθεί, προκειμένου ν' ανοίξει και ο δρόμος για τη διεξαγωγή εκλογών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Κίνα (1,2 δισ. κατοίκων) και η Ισλανδία (των 230 χιλιάδων) υπέγραψαν χτες συμφωνία ελεύθερου εμπορίου κάτι που ενισχύει την παρουσία του ασιατικού γίγαντα σε μια περιοχή της Αρκτικής όπου έχει ξεσπάσει ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός καθώς αναμένεται να υπάρξουν νέες θαλάσσιες οδοί, αλλά κι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ορυκτών, πετρελαίου και αερίου. Στόχος της συμφωνίας να καταργηθούν δασμοί ενώ συνολικά, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 21,1% το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 180 εκατ. δολάρια.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων σάρωσε χτες το Ιράκ κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση και καλλιεργώντας κλίμα αστάθειας και εμφύλιας αντιπαράθεσης ενόψει των τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 200 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις σε πολλές πόλεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και εκρηκτικούς μηχανισμούς .

ΤΥΝΙΔΑ.-- Την υπογραφή συμφωνίας με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με επιτόκιο 1,08% και χρόνο αποπληρωμής τα πέντε χρόνια υπέγραψε η τυνησιακή κυβέρνηση, με κορμό το «μετριοπαθές» ισλαμιστικό κόμμα «Εννάχντα».

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Ο Πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί ανακοίνωσε χτες ότι αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιώτες από το Μάλι -τρεις μήνες μετά την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Γαλλίας- λέγοντας πως ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και πως ο στρατός της χώρας του δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει επιθέσεις ανταρτοπολέμου.

ΛΟΜΕ.-- Η κυβέρνηση του δυτικοαφρικανικού Τόγκο έκλεισε χτες τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά τη συνέχιση της απεργίας των εκπαιδευτικών για δεύτερη βδομάδα ανακοινώνοντας ότι πραγματοποιεί συνομιλίες με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των απεργών. Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ο θάνατος 12χρονου μαθητή από πυρά αστυνομικών.

ΚΙΤΟ.-- Περιοδεία στην Ευρώπη ξεκινά σήμερα ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του η Γερμανία όπου αναμένεται να φτάσει αύριο ενώ θα επισκεφτεί επίσης την Ισπανία και την Ιταλία.

ΗΠΑ
Δύο εκρήξεις με νεκρούς στο μαραθώνιο της Βοστόνης

ΒΟΣΤΟΝΗ.--

Δύο διαδοχικές εκρήξεις με διαφορά λίγων δευτερολέπτων σημειώθηκαν χτες βράδυ ώρα (3.00 μ.μ. τοπική ώρα) κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθώνιου της Βοστόνης, που πραγματοποιούνταν στην πόλη με τη συμμετοχή χιλιάδων αθλητών. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έξω από κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης όπου διέμεναν μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου, προκαλώντας επιβεβαιωμένα τον θάνατο 2 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Ποστ» γίνεται αναφορά ακόμα και για 12 συνολικά νεκρούς, πληροφορία που δεν έχει επιβαιωθεί. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι εντοπίσθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός. Ειδικές ομάδες ερευνητών της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας», έσπευσαν στο χώρο των εκρήξεων διενεργώντας έρευνα για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Μετ' εμποδίων ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης αναμένεται να προχωρήσει εντός των ημερών, έχοντας ολοκληρώσει τις επαφές του με τους δύο μεγάλους πολιτικούς συνασπισμούς, αυτόν της 14ης Μάρτη με επίκεντρο το φιλοαμερικανικό κίνημα «Μέλλον» του Σάαντ Χαρίρι και της 8ης Μάρτη με άξονα τη σιιτική φιλο-ιρανική «Χεζμπολάχ», ο Ταμάμ Σαλάμ, τον οποίο η πλειοψηφία της Βουλής, το Σάββατο, ενέκρινε ως νέο υποψήφιο πρωθυπουργό. Ο Σαλάμ καλείται ν' αντικαταστήσει την κυβέρνηση του παραιτηθέντα Νατζίμπ Μικάτι, με ένα νέο σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές που έχουν οριστεί, με βάση τις τελευταίες αλλαγές, για την 16η Ιουνίου.

Η υπόθεση περιπλέκεται περαιτέρω, καθώς εκτός από τις διαμάχες για τους υπουργικούς θώκους ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τα υπουργεία τηλεπικοινωνιών και ενέργειας να έχουν γίνει «Μήλον της Εριδος», λόγω των προσοδοφόρων τομέων που επιβλέπουν, ενώ επί τάπητος παραμένει και το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, σε επίπεδο κυρίως ποσοστώσεων επί των θρησκευτικών σεχτών που ζουν στη χώρα, και όχι ουσίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ