ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2013
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ψηφίζουν αύριο φοιτητές και σπουδαστές

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι φοιτητές και σπουδαστές, με τις εκλογές να γίνονται σε μια περίοδο που εντείνονται οι αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση παράλληλα με τη γενικευμένη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας.

Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη λόγω των χαμηλών προϋπολογισμών, το σχέδιο «Αθηνά» έρχεται να συμπληρώσει τα μέτρα για την ανώτατη εκπαίδευση που συγκροτούν το μοντέλο σχολών και τμημάτων που θέλουν οι εταιρείες οι οποίες όλο και πιο απροκάλυπτα εισβάλλουν στις σχολές. Ταυτόχρονα, οι σπουδές γίνονται όλο και πιο δυσβάσταχτες για τη λαϊκή οικογένεια. Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές και οι σπουδαστές με την ψήφο στην Πανσπουδαστική ΚΣ μπορούν να στείλουν το μήνυμα ότι απορρίπτουν το μέλλον που τους ετοιμάζουν και που επιφυλάσσει ιδιωτικοποιημένες, χωρίς δικαιώματα, «καλουπωμένες» στα μέτρα των μονοπωλίων σπουδές και στη συνέχεια ανεργία, δουλειά χωρίς δικαιώματα και για ψίχουλα.

Η στήριξη των ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής ΚΣ αποτελεί απάντηση στις προσπάθειες εκφυλισμού και διάλυσης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος και στις παρατάξεις που πρωταγωνιστούν σε αυτά. Εκφράζει την απαίτηση για ζωντανούς αγωνιστικούς συλλόγους, για ένα φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα που θα δίνει νικηφόρες μάχες στο πλευρό του λαϊκού κινήματος.

MotionTeam

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για την ψηφοφορία, δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη των συλλόγων και ψηφίζουν με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων έχει η εφορευτική επιτροπή που ορίζεται σε κάθε σύλλογο, στην οποία πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις. Στις εκλογές ισχύει το σύστημα της απλής αναλογικής και τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρούνται στα έγκυρα.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ποιον ωφελεί η διάλυση και ο εκφυλισμός...

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας με αφορμή πρόσφατα γεγονότα

Την ύπαρξη σχεδίου διάλυσης και εκφυλισμού του κινήματος καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με αφορμή κάποια πρόσφατα γεγονότα στις σχολές και καλεί του φοιτητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ αναφέρει:

«Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεδιπλωθεί οργανωμένο σχέδιο για να χτυπηθεί το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, να ενισχυθεί ο εκφυλισμός.

Συγκεκριμένα:

-- Την Πέμπτη 11/4, η ΠΑΣΠ, με ομάδα μπράβων χτύπησε φοιτητές στο ΤΕΙ Πάτρας.

-- Την ίδια μέρα έγινε ολοήμερος αποκλεισμός του Προέδρου του ΤΕΙ από μέλη των ΕΑΑΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και "αντιεξουσιαστών". Το θέμα αξιοποιήθηκε και υπερπροβλήθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ, το ΜΕΓΚΑ, τον ΣΚΑΪ και τις εφημερίδες των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, για να συκοφαντηθεί ο οργανωμένος αγώνας και το σπουδαστικό κίνημα.

-- Το Σάββατο 13/4 δέχτηκαν επίθεση τα γραφεία της ΔΑΠ στην Πάτρα, από ομάδες που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα και τους συλλόγους.

-- Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος της Πάτρας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) αρνούνται χωρίς αιτιολογία να παραχωρήσουν χώρο στο κέντρο της πόλης - όπως γίνεται κάθε χρόνο, για τη διεξαγωγή των εκλογών των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου.

Καθόλου άσχετες δεν είναι αυτές οι ενέργειες από τα άλλα περιστατικά στην υπόλοιπη Ελλάδα:

-- Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, μέλη της ΔΑΠ, προπηλάκισαν άτομο από τον λεγόμενο "αντιεξουσιαστικό χώρο" γιατί τους πέταξε έναν καφέ και την επόμενη μέρα, άτομα αυτού του χώρου, εισέβαλαν με κράνη και ρόπαλα στο πανεπιστήμιο όπου κατέστρεψαν το προεκλογικό φεστιβάλ της ΔΑΠ και το δωματιάκι της.

-- Στο ΑΕΙ της Σπάρτης και του Ναυπλίου εκφράστηκε προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος - έκτρωμα της κυβέρνησης που προβλέπει εκλογές με ενιαία ψηφοδέλτια.

-- Στον Πύργο από κοινού ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΑΡΕΝ, αποφάσισαν την αναβολή των φοιτητικών εκλογών για μετά το Πάσχα.

Σκέψου ποιον συμφέρουν αυτές οι ενέργειες

  • Ποιον συμφέρει, αν όχι τη συγκυβέρνηση, την ΕΕ, τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους και τα κανάλια τους, να μην υπάρχει μαζική συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές, να μην καταδικαστούν μαζικά οι παρατάξεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ;
  • Τι ρόλο παίζουν οι "αγωνιστές" για τις τηλεοράσεις και τις οθόνες των ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ με τις τυχοδιωκτικές τους ενέργειες;
  • Είναι ή δεν είναι όλοι αυτοί που θέλουν τα όργανα του κινήματος διαλυμένα, γιατί τους βολεύει η ανοργανωσιά και η αποχή, γιατί θέλουν φοιτητικούς συλλόγους όργανα του κράτους, πλασιέ των μονοπωλίων και συνδιαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής;
  • Τι ρόλο παίζουν από τη μία η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ με τραμπούκους και από την άλλη δήθεν "αντιεξουσιαστές" με τυφλά χτυπήματα, αν όχι για να προβοκάρουν και να εκφοβίσουν;

ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟ: Θέλουν φοιτητικό κίνημα διαλυμένο, ανοργάνωτο, εκφυλισμένο, με τους φοιτητές στη γωνία.

Μπες στον αγώνα! Πάρε πάνω σου την προσπάθεια για ζωντανούς αγωνιστικούς συλλόγους, οργανωτές του αγώνα και όχι όργανα της κυβέρνησης και του κράτους!

Στις 17 Απρίλη στήριξε τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ.

Στείλε μήνυμα: Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για την πλουτοκρατία!

Δεν δεχόμαστε να ζούμε σαν σκλάβοι!

Δεν δεχόμαστε να γίνουμε πελάτες, αυριανοί άνεργοι και φτηνοί απόφοιτοι εργαζόμενοι»!

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αυξάνεται το κόστος σπουδών για τους σπουδαστές!

«Μια σειρά από πτυχές της λειτουργίας των ΤΕΙ ως επιχείρηση ή αλλιώς ως ανταποδοτικού οργανισμού μπαίνουν σε εφαρμογή, ενώ το σχέδιο "Αθηνά" ακόμη δεν μπορεί να διαμορφωθεί οριστικά και κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των φοιτητών αλλά και των εκπαιδευτικών και εργαζομένων των ιδρυμάτων».

Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον πολλαπλασιασμό των περιπτώσεων που οι φοιτητές καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους για υλικά που χρησιμοποιούν στα μαθήματα. Τελευταία προστέθηκε και το κόστος ιατρικών εξετάσεων για τους φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Το ΜΑΣ σημειώνει σχετικά ότι: «Ο τιμοκατάλογος σπουδών στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε φέτος ως εξής: Για το τμήμα Αυτοματισμού 70 ευρώ για υλικά σχεδίου και άλλα τόσα για ηλεκτρονικά εξαρτήματα, για το τμήμα Ηλεκτρονικής τουλάχιστον 50 ευρώ πάλι για ηλεκτρονικά (ποσά που για όσους επιλέγουν να κάνουν και πτυχιακή εργασία πολλαπλασιάζονται). Για τη Σχολή Διαιτολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων μέχρι και 20 ευρώ για ποδιές (και αρκετά ακόμα για τις σημειώσεις που αγοράζουν πλέον οι φοιτητές). Για την Βρεφονηπιοκομία 18 ευρώ για τις υποχρεωτικές Ιατρικές εξετάσεις, ώστε να μπορούν να κάνουν πρακτική σε βρεφικούς σταθμούς. Για τη Νοσηλευτική 17 ευρώ για ποδιές και για την Αισθητική τουλάχιστον 100 ευρώ για το βαλιτσάκι με τα καλλυντικά (τα δύο τελευταία με δυνατότητα παραλαβής από τον πάγκο της ΔΑΠ). Η πρώτη δύναμη του ΤΕΙ, η ΔΑΠ, σε όλα αυτά αποφάσισε να απαντήσει με το ψάξιμο οικονομικών πακέτων. Ούτε λόγος να απαιτήσει να δοθούν δωρεάν.

Οι φοιτητές, όμως, παρά το γεγονός ότι οι σύλλογοί τους δε λειτουργούν όπως θα έπρεπε, με πρωτοπόρους τους σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ και τις Επιτροπές Αγώνα άνοιξαν το ζήτημα, μπήκαν μπροστά, ώστε να μην πληρώνει κανείς φοιτητής ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ για τις σπουδές του. Ενας αγώνας που πρέπει να δοθεί και θα δοθεί αποφασιστικά από εδώ και μπρος πιο οργανωμένα, ώστε να εκλείψει ο τιμοκατάλογος της ντροπής, για να αποκτήσουμε πραγματικά δωρεάν Παιδεία.

Οι σπουδαστές πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στην πέμπτη φάλαγγα της κυβέρνησης (ΔΑΠ) και σε όποιον τους παρασύρει στο συμβιβασμό ως το μικρότερο κακό.

Στις εκλογές της Τετάρτης, 17 Απρίλη, να στείλουμε ένα μήνυμα αντίστασης και αγώνα. Στηρίζουμε τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Κωδικοί για τα μηχανογραφικά

Ηλεκτρονικά θα γίνει και φέτος η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων και όλοι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) πρέπει από σήμερα μέχρι και τις 26 Απρίλη να προσέλθουν στο Λύκειό τους, για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Με αυτόν τον κωδικό, θα μπορούν σε επόμενη φάση τον Ιούνη, αφού μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, να επεξεργαστούν και τελικά να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι ημερομηνίες για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθούν αργότερα. Επίσης, από σήμερα μέχρι τις 26 Απρίλη, οι υποψήφιοι που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) θα πρέπει προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ