ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ALBA
Με κοινή ατζέντα στη Σύνοδο της Αμερικής

Κοινό αίτημα η χωρίς όρους άρση του αμερικανικού αποκλεισμού κατά της Κούβας

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες εκδηλώσεις στη Βενεζουέλα για το γιορτασμό της επετείου της λαϊκής νίκης πριν από 7 χρόνια
Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες εκδηλώσεις στη Βενεζουέλα για το γιορτασμό της επετείου της λαϊκής νίκης πριν από 7 χρόνια
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Την πρόοδο των συμφωνιών συνεργασίας τόσο σε οικονομικούς όσο και σε πολιτικούς και πολιτιστικούς τομείς εντός του πλαισίου της Μπολιβαριανής Εναλλακτικής Λύσης της Αμερικής - ALBA καθώς και τις κοινές θέσεις που θα έχουν κατά τη Σύνοδο της Αμερικής, που ξεκινά την Παρασκευή σε Τρινιδάδ και Τομπάγκο, εξετάζουν από χτες οι ηγέτες των χωρών της ALBA κατά τη διήμερη έκτακτη Σύνοδό τους που πραγματοποιείται στην πόλη Κουμανά στην επαρχία Σούκρε της Βενεζουέλας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι επίσης οι εξελίξεις όσον αφορά την κοινή αντιμετώπιση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και της διατροφικής επάρκειας, την υιοθέτηση κοινού νομίσματος, οι προτάσεις της Βολιβίας όσον αφορά την υιοθέτηση «μιας άλλης πολιτικής οικονομίας», αλλά και το κοινό ψήφισμα που θα κατατεθεί στη Σύνοδο της Αμερικής για την πλήρη και άνευ όρων άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, καθώς και η προετοιμασία της Συνόδου Αφρικής - Λατινικής Αμερικής, που θα γίνει σε επίπεδο ηγετών χωρών τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στο Καράκας.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, της Βολιβίας Εβο Μοράλες, της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια και ο πρωθυπουργός της Ντομινίκα Ρούζεβελτ Σκέριτ και φυσικά ως οικοδεσπότης ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Ως παρατηρητές συμμετέχουν επίσης οι πρόεδροι της Παραγουάης Φερνάντο Λούγκο και του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, υποδέχτηκε χτες 500 εκπροσώπους χωρών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από 35 χώρες για το οικονομικό φόρουμ της Λατινικής Αμερικής, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης, που διοργανώνεται στα πρότυπα του Φόρουμ του Νταβός. Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο πρόεδρος Λούλα και ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε υπέγραψαν σειρά συμφωνιών συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Εβδομη επέτειος από την ανατροπή του πραξικοπήματος το 2002

Ολοκληρώθηκαν επίσης χτες οι εκδηλώσεις για την επέτειο της λαϊκής νίκης στις 11-14 Απρίλη του 2002, όταν ανατράπηκε το πραξικόπημα της αντίδρασης και της ΣΙΑ ενάντια στον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Με την ευκαιρία αυτής της έβδομης επετείου και της σημασίας της μέσα από την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, το ΚΚ Βενεζουέλας προβάλλει την συνολική πρότασή του για να προχωρήσει η Μπολιβαριανή Διαδικασία με όξυνση της ταξικής πάλης, ώστε να λυθεί το ζήτημα της εξουσίας οριστικά προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Υποσχέσεις και ... μπαράζ απολύσεων

ΖΥΡΙΧΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Συνεχίζουν να βλέπουν «σημάδια οικονομικής προόδου» τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, όσο και στελέχη της κυβέρνησης αλλά και αναλυτές. Στόχος αυτών των αισιόδοξων προβλέψεων, ένας: Να πείσουν τους εργαζόμενους και τον αμερικανικό λαό ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να «κάνουν θυσίες» τη στιγμή που ολοένα και περισσότερα ομοσπονδιακά κονδύλια διοχετεύονται προς το χρηματιστικό κεφάλαιο...

Εξάλλου, όπως τόνισε ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, «το χρήμα στις αγορές δε ρέει τόσο εύκολα όσο θα έπρεπε», προσθέτοντας ότι το 2009 θα είναι μία «οδυνηρή χρονιά». Οχι φυσικά για το κεφάλαιο αλλά για τους εργαζόμενους: Η ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ, θα φθάσει στο τέλος της το Σεπτέμβρη, εκτιμούν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της εφημερίδας «Wall Street Journal», αλλά η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας δε θα καταφέρει να μειώσει την ανεργία πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2010!

Μερικές ώρες μετά την ομιλία Ομπάμα, που προφανής της στόχος ήταν να μειώσει τη συνεχώς ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, ο τηλεοπτικός σταθμός «Bloomberg» αποκάλυψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει το ρίσκο συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της «General Motors». Ηδη, ωστόσο, έχει δώσει βοήθεια ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην GM.

Παράλληλα η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση συνεχώς διευρύνεται:

  • Σε 8.700 απολύσεις θα προχωρήσει έως το τέλος του έτους η ελβετική τράπεζα UBS. Η UBS έχει ήδη περικόψει 11.000 θέσεις εργασίας τους τελευταίους 18 μήνες.
  • Την κατάργηση 2.500 - 3.000 θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να προβεί σε απολύσεις εξετάζει η αεροπορική εταιρεία «Air France», η οποία κατάργησε ήδη περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας το τελευταίο διάστημα.
  • Ρεκόρ σημείωσε η ανεργία στην Τουρκία, την περίοδο Δεκέμβρη -Φλεβάρη, φτάνοντας το 15,5%, δηλαδή 3.650.000 ανέργους. Στους νέους το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 27,9%, έναντι 21,2% που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.
  • Διεθνείς δωρητές κατά τη διάρκεια διάσκεψης που έγινε στην Ουάσιγκτον - έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από 40 χώρες και οργανώσεις - δεσμεύτηκαν να παράσχουν συνολικά 324 εκατ. δολάρια ως βοήθεια προκειμένου η Αϊτή να «αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης και τις συνέπειες των καταστροφικών κυκλώνων που την έπληξαν την περασμένη χρονιά».
  • Η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας (BNR) ενίσχυσε τη ρευστότητα της διατραπεζικής αγοράς δανείζοντας 3,74 δισ. λέι (1,2 δισ. δολάρια) μέσω συμφωνίας επαναγοράς, σύμφωνα με το «Mediafax».
  • Δάνειο 54,7 εκατ. δολαρίων θα παράσχει το Αραβικό Νομισματικό Ταμείο στην Ιορδανία, για να στηρίξει τα δημόσια οικονομικά της κυβέρνησης, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Αποφασίστηκε η απέλαση των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Εντολή απέλασης δόθηκε χτες στους Αμερικανούς επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), προκειμένου να εγκαταλείψουν το πυρηνικό συγκρότημα της Γιονγμπιόν της ΛΔ Κορέας. Αιτία η απόφαση της Πιονγιάνγκ να ενεργοποιήσει ξανά το πυρηνικό της πρόγραμμα, έπειτα απ' την πρόσφατη επικριτική ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκτόξευση βορειοκορεατικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου.

Ξένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως πριν την αποχώρησή τους, οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ αφαίρεσαν όλες τις σφραγγίδες του οργανισμού απ' τις βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και τις κάμερες κλειστού κυκλώματος που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν λοιδορώντας τη ΛΔ Κορέας για «προβοκατόρικες απειλές» που αποτελούν «βήμα προς την εσφαλμένη κατεύθυνση». Η Νότια Κορέα παρατήρησε την ύπαρξη «ολοένα αυξανόμενης έντασης και αβεβαιότητας» στην Κορεατική Χερσόνησο, ανακοινώνοντας πως σκέφτεται να ενταχθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα «Πρωτοβουλία Ασφαλείας για τη Μη Διάδοση Οπλων Μαζικής Καταστροφής» (γνωστό σαν πρόγραμμα «PSI»). Η Ρωσία διαφώνησε με την πιθανότητα επιβολής νέων διεθνών κυρώσεων κατά της ΛΔ Κορέας. Ιαπωνία και Κίνα κάλεσαν τη ΛΔ Κορέας να επιστρέψει στο τραπέζι των εξαμερών ειρηνευτικών συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Η πρότασή τους πέρασε σχεδόν απαρατήρητη απ' τη ΛΔ Κορέας που γιόρτασε χτες με κάθε λαμπρότητα την εθνική επέτειο της «Ημέρας του Ηλιου» και την 97ετή επέτειο απ' τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή της χώρας, πατέρα του σημερινού ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών - η ενσάρκωση της προδοσίας

ΑΒΑΝΑ.--

Μιλώντας για τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο στους στοχασμούς του που δημοσιεύθηκαν στο «Cubadebate» με τον τίτλο «Εχει ο Οργανισμός των Αμερικανικών Κρατών δικαίωμα ύπαρξης;» σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ο συγκεκριμένος Οργανισμός έχει μια ιστορία που έχει συλλέξει τα απορρίμματα των 60χρόνων προδοσίας ενάντια στους λαούς της Λατινικής Αμερικής». Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΑΚ, Μιγκέλ Ινσούλσα, σε συνέντευξή του στη βραζιλιάνικη εφημερίδα «O' Globo», όπου ανέφερε ότι η Κούβα θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τη δέσμευσή της στη δημοκρατία αν θέλει να επιστρέψει στον ΟΑΚ, ο Φιντέλ Κάστρο υπογράμμισε πως ο Ινσούλσα «γνωρίζει πως δεν επιθυμούμε καν να ακούσουμε το αποκρουστικό όνομα αυτού του Οργανισμού».

Πρόσθεσε πως «ο ΟΑΚ δεν έχει παράσχει ούτε μία υπηρεσία στο λαό μας. Είναι μάλλον η ενσάρκωση της προδοσίας. Αν έπρεπε να προσθέσει κανείς όλες τις επιθετικές ενέργειες στις οποίες ήταν συνεργός, θα εκτείνονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και αρκετών αιματηρών δεκαετιών».

«Μας προσβάλει ο Ινσούλσα ακόμα και με την υπόθεση πως είμαστε ανυπόμονοι να ενταχθούμε στον ΟΑΚ. Το τρένο έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό, και ο Ινσούλσα δεν το γνωρίζει... Κάποια μέρα, πολλές χώρες θα ζητήσουν συγχώρεση επειδή άνηκαν σ' αυτόν (σ.σ. τον Οργανισμό)», υπογράμμισε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ