ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέες προτάσεις «οριστικής επίλυσης»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ενα νέο πακέτο προτάσεων με στόχο την οριστική επίλυση του ζητήματος του πυρηνικού της προγράμματος απεργάζεται η ιρανική ηγεσία. Οπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, το Ιράν είναι έτοιμο να δώσει ένα τέλος στην αντιπαράθεση στη βάση της «δικαιοσύνης, της ειρήνης και του σεβασμού». Επίσης, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη «να χτίσει μια νέα σχέση με τις ΗΠΑ».

Το νέο αυτό «πακέτο», κατά τον Αχμαντινετζάντ, θα είναι έτοιμο εντός των επόμενων εβδομάδων προκειμένου να παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα) και της Γερμανίας, όποτε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος διαβουλεύσεων, τον οποίο πρότειναν οι «6». Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για αναθεώρηση του σχεδίου που είχε καταθέσει η Τεχεράνη, το Μάη του 2008, ως απάντηση στην πρόταση παροχής οικονομικών κινήτρων και βοήθειας για τη συνέχιση του πυρηνικού της προγράμματος, που είχαν παρουσιάσει οι «6», ζητώντας ως αντάλλαγμα τον τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

Το σχετικά «θετικό κλίμα» που έχει αρχίσει να καλλιεργείται μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, μετά και από τις δηλώσεις Ομπάμα περί προθυμίας για μια «νέα εποχή στις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις», φαίνεται ότι σκιάζεται από τη δίκη της Ροξάνα Σαμπέρι, που άρχισε την Τρίτη. Η 31χρονη Αμερικανο-ιρανή δημοσιογράφος, που ζει και εργάζεται την τελευταία 6ετία στο Ιράν, κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ, δήλωνε, χτες, ότι οι κατηγορίες κατά της Σαμπέρι είναι «παράλογες και αβάσιμες» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή της. Ιρανοί αξιωματούχοι ανταπάντησαν ότι ο Γουντ, και ο οποιοσδήποτε άλλος, δεν μπορεί να σχολιάσει υπόθεση της οποίας αγνοεί τα στοιχεία.

ΡΩΣΙΑ – ΚΙΝΑ
Σημαντική συνεργασία

Το προεδρείο της κυβέρνησης της Ρωσίας ενέκρινε τη ρωσο-κινεζική συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα εξόρυξης πετρελαίου, δήλωσε ο Βίκτορ Μπασαργκίν, υπουργός Τοπικής Ανάπτυξης.

Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή διακλάδωσης προς την Κίνα του πετρελαιαγωγού Ανατολική Σιβηρία - Ειρηνικός ωκεανός. Η διακλάδωση θα κατασκευαστεί από το ρωσικό πετρέλαιο-μεταφορικό κόμβο Σκοβορόντινο μέχρι τον κινέζικο κόμβο Μοχέ.

Λέγεται ότι η ισχύς του πετρελαιαγωγού Σκοβορόντινο - Μοχέ θα είναι 15 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου το χρόνο. Ο αγωγός, που θα διασχίσει εδάφη της Ρωσίας και της Κίνας, θα περάσει υπόγεια κάτω από τον ποταμό Αμούρ.

Για τη ρωσική πλευρά στόχος του συγκεκριμένου πετρελαιαγωγού είναι να αυξηθούν οι εναλλακτικές λύσεις για τα εξαγωγικά «ρεύματα» του ρωσικού πετρελαίου, ώστε αυτή να μην εξαρτάται από τη συμπεριφορά της ΕΕ και των ΗΠΑ. Από την άλλη η Κίνα με το συγκεκριμένο «δρομολόγιο» αποκτά μια νέα «αρτηρία» τροφοδοσίας με ρωσικό πετρέλαιο.

Η Κίνα ήδη χρηματοδότησε την κατασκευή του ρωσικού τμήματος του αγωγού από το Σκοβορόντινο, καταβάλλοντας 37 εκατομμύρια δολάρια. Η Κίνα επίσης κατασκεύασε το δικό της τμήμα του αγωγού από τα ρωσικά - κινέζικα σύνορα μέχρι το Ντατσίνα, που θα έχει μήκος 960 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας «Τρανσνέφτ», το κόστος κατασκευής της διακλάδωσης μπορεί να αγγίξει 10 δισεκατομμύρια ρούβλια. Στα πλαίσια του νέου μακροπρόθεσμου συμβολαίου η παροχή του πετρελαίου από τη Ρωσία στην Κίνα θα ξεκινήσει το Γενάρη του 2011.

Κατά τη συμφωνία, η ρωσική πλευρά θα παραχωρήσει για 20 χρόνια το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του πετρελαιαγωγού στις εταιρείες «Τρανσνέφτ» και «Ροσνέφτ», ώστε να μπορέσει να επιστρέψει τις πιστώσεις (25 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που είχε λάβει από την Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Την απροθυμία του να συνεργαστεί στη διερεύνηση για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επιχείρηση του Γενάρη, γνωστοποίησε, με επιστολή προς την αρμόδια Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Ισραήλ. Στην περιοχή έφτασε, χθες, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μίτσελ, που, σήμερα, θα συναντηθεί με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, στοχεύοντας να διασαφηνίσει, καταρχάς, αν αυτή υιοθετεί τη λύση των δύο κρατών.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- «Η "Χεζμπολάχ" δεν είναι πλέον μια οργάνωση παρίας, αλλά μπορεί να γίνει σεβαστός συνομιλητής αρκετών ευρωπαϊκών χωρών». Αυτό υποστήριξε ο δεύτερος στην ιεραρχία της σιιτικής φιλο-ιρανικής οργάνωσης, Νάιμ Κάσεμ, συμπληρώνοντας ότι η «Χεζμπολάχ» έχει λάβει διαβεβαιώσεις από «αρκετούς Ευρωπαίους» ότι θα συνεργαστούν μαζί της σε περίπτωση που αναδειχθεί νικήτρια στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη, όπως επίσης προτίθεται να πράξει και το ΔΝΤ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Ο πόλεμος της τρομοκρατίας» μεταφέρεται και εντός των ΗΠΑ. Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, που διέρρευσε στο διαδίκτυο, ακροδεξιοί εξτρεμιστές χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση και την ανάδειξη στην εξουσία του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου μαύρου που κατέλαβε το ύπατο αξίωμα στην Ιστορία της χώρας, ως προπαγανδιστικά εργαλεία για τη στρατολόγηση μελών.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Με αντικείμενο την κρίση, αλλά και μία πιθανή επισύναψη συμφωνίας με την ΕΕ έγινε χθες η διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Κεντρικής Αμερικής, στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- 16 άνθρωποι - εννέα αστυνομικοί και τέσσερις άμαχοι - σκοτώθηκαν χθες σε επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε σε αστυνομικό σταθμό του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στην πόλη Πεσαβάρ.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Την ακύρωση του διαβατηρίου του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για ανάμειξή του στις ταραχές στην Μπανγκόκ, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, μετά και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ζητούσαν την επιστροφή του.

ΤΟΚΙΟ.-- Ομάδα Αμερικανών γενετιστών από τη βιοτεχνολογική εταιρεία «iZumi Bio» και Ιαπώνων επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Κιότο ανακοίνωσαν χτες ότι θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την ανακάλυψη επαναστατικής τεχνολογίας, που θα κάνει απλά δερματικά κύτταρα να αναπρογραμματίζονται, ώστε να συμπεριφέρονται σαν εμβρυακά βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε είδος ιστού και ζωτικού οργάνου.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Επιδημία μηνιγγίτιδας στο κεντροαφρικανικό Τσαντ έχει προκαλέσει από την αρχή του χρόνου το θάνατο 102 ανθρώπων, ανακοίνωσαν χτες τοπικές υγειονομικές αρχές.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε χτες την κατάργηση του Συντάγματος στα νησιά Φίτζι και τη ματαίωση των εκλογών έως το 2014 από την «κυβέρνηση» των δικτατόρων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η Σερβία είναι αυτή που θα επιλέξει, αν θα ενταχθεί και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, αν και έχει αποδειχθεί πως είναι παράλληλη η προσχώρηση στους δύο οργανισμούς, δήλωσε χτες ο απερχόμενος γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Πυρηνική συμφωνία

ΤΟΚΙΟ.--

Συμφωνία για την παροχή βοήθειας στην κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών πυρηνικών εργοστασίων υπέγραψαν η Ιορδανία και η Ιαπωνία, όπως ανακοινώθηκε, χτες. Η συμφωνία, έχει ως στόχο η Ιορδανία να έχει ενεργειακή επάρκεια μέχρι το 2030, με το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο να τίθεται σε λειτουργία το 2017. Η ιαπωνική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι η συμφωνία «διασφαλίζει τη μη διάδοση της πυρηνικής τεχνολογίας», προσπαθώντας προφανώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλαδή την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις απέναντι σε αναπτυσσόμενες χώρες που επιθυμούν να αποκτήσουν ηλεκτροπαραγωγικά πυρηνικά εργοστάσια, όπως π.χ. το Ιράν, για το πυρηνικό πρόγραμμα του οποίου, όμως, έχει προκληθεί μείζονα αναστάτωση.

ΙΡΑΚ - ΓΑΛΛΙΑ
Ενεργειακά ... παζάρια

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ επρόκειτο να έχει, αργά χτες, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι. Η επίσκεψή του έχει εμπορικό χαρακτήρα καθώς εκτιμάται ότι η ιρακινή ηγεσία, με δεδομένη τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων, έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προσέλκυσης επενδύσεων κυρίως στον ενεργειακό τομέα, που τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει μετά την εισβολή, παρά τις, προκατοχικές, αμερικανικές δεσμεύσεις.

Ακόμη και σήμερα, εμπόδιο στο «διακριτικό» ξεπούλημα που επιχειρείται, θεωρείται η ελλιπής ασφάλεια... Επιβεβαιώνοντας τους φόβους των επίδοξων επενδυτών τουλάχιστον έντεκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 23 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, με στόχο την αστυνομική φρουρά πετρελαϊκής εγκατάστασης στο Κιρκούκ.

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος είχε μακροσκελή συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ενεργειακού κολοσσού Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί. Σύμφωνα με διαρροές, οι δύο άνδρες συζήτησαν το ενδεχόμενο σύναψης δύο συμβολαίων για την εκμετάλλευση ιρακινών πετρελαϊκών κοιτασμάτων, δραστηριότητα για την οποία η Total έχει, ήδη, υποβάλει προτάσεις στον Ιρακινό υπουργό Πετρελαίου.

Ο Μαχντί αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους και άλλων ενεργειακών, και όχι μόνο, επιχειρήσεων, γαλλικών συμφερόντων. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, για πρώτη φορά μετά το 1990, το Παρίσι, πριν από λίγες βδομάδες, υπέγραψε συμβόλαιο πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού, και συγκεκριμένα στρατιωτικών ελικοπτέρων, στο Ιράκ, αξίας 360 εκατομμυρίων ευρώ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Στα πράσα» αστυνομικός

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε και δεύτερος αστυνομικός καθώς από οπτικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας ασκεί υπέρμετρη και εντελώς απρόκλητη βία εναντίον διαδηλώτριας κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις κατά της Συνόδου της G20 στις αρχές του Απρίλη.

Το οπτικό υλικό, που προβλήθηκε στο διαδικτυακό τόπο «YouTube», δείχνει μία διαδηλώτρια να επιτίθεται φραστικά εναντίον αστυνομικού, ο οποίος φαίνεται να απαντάει χαστουκίζοντάς την, ενώ στη συνέχεια την χτυπά με το γκλομπ του στο γόνατο. Είναι το δεύτερο περιστατικό αστυνομικής βίας στη διάρκεια της Συνόδου, το οποίο καταγράφεται σε βίντεο. Πριν από μερικές ημέρες η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έθεσε σε διαθεσιμότητα αστυνομικό που εικονίζεται σε βίντεο - που αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» - να χτυπά με γκλομπ τον εφημεριδοπώλη Ιαν Τόμλινσον, ο οποίος πέθανε λίγο αργότερα από καρδιακή προσβολή.

ΙΝΔΙΑ
Επιτυχής πυραυλική δοκιμή

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Επιτυχή δοκιμή πυραύλου μικρού βεληνεκούς Prithvi-II, πραγματοποίησε χτες η Ινδία, σύμφωνα και με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της χώρας. Ο πύραυλος που είναι ικανός να φέρει μικρές συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές, εκτοξεύθηκε από στρατιωτική βάση στην περιοχή Τσαντιπούρ, στο ανατολικό κρατίδιο Ορίσα. Ο Prithvi-II έχει μήκος 8,5 μέτρα και βεληνεκές 250 χλμ.

Το συγκεκριμένο μοντέλο πυραύλου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το Φλεβάρη του 1988, ενώ η Ινδία έχει ήδη αναπτύξει και δοκιμάσει δύο βαλλιστικούς πυραύλους (Agni και Prithvi), ικανούς να φέρουν πυρηνική κεφαλή, με το ινδικό υπουργείο Αμυνας να θέτει ως στόχο του προγράμματός της τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Surya (Ηλιος), βεληνεκούς 5.000 χλμ. Φυσικά οι ιμπεριαλιστές που θέλουν καλές σχέσεις με την Ινδία, δεν αντέδρασαν όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις.

Παράλληλα, χτες ξεκίνησε στο ειδικό δικαστήριο των φυλακών Αρθουρ Ρόουντ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η δίκη του μοναδικού εκ των 10 δραστών, του μακελειού της Βομβάης, το Νοέμβρη του 2008.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org