ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κλιμάκωση στο έδαφος σοβαρών κατακτήσεων

Εχοντας πετύχει την έκτακτη επιδότηση των άνεργων συναδέλφων τους, συνεχίζουν την πάλη για την υπογραφή ικανοποιητικής Τοπικής Σύμβασης

Μεταλλεργάτες διαδηλώνουν την Τρίτη στην Αθήνα, την ίδια ώρα που συνάδελφοί τους έχουν καταλάβει τα καταστήματα του ΟΑΕΔ. Η ταξική μάχη οδήγησε στην απόσπαση μιας ακόμα σοβαρής κατάκτησης
Μεταλλεργάτες διαδηλώνουν την Τρίτη στην Αθήνα, την ίδια ώρα που συνάδελφοί τους έχουν καταλάβει τα καταστήματα του ΟΑΕΔ. Η ταξική μάχη οδήγησε στην απόσπαση μιας ακόμα σοβαρής κατάκτησης
Ανυποχώρητο αγώνα δίνουν οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και ολόκληρου του Πειραιά για την υπογραφή ικανοποιητικής Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΤΣΣΕ), έχοντας παρακαταθήκη τις κατακτήσεις που απέσπασαν ήδη στη μάχη για την ουσιαστική προστασία των ανέργων συναδέλφων τους. Συσπειρωμένοι στην ταξική εργατική τους οργάνωση, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, έχουν ξεκινήσει απεργιακή μάχη από το Μάρτη. Καθημερινά επιστρατεύουν πολύμορφες κινητοποιήσεις, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος στην αναμέτρηση με τους εργολάβους και τους μηχανισμούς τους.

Χτες, στις 10.30 το πρωί, με μία αιφνιδιαστική κίνηση, ομάδα μεταλλεργατών εισέβαλε μαζικά στα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), τα κατέλαβε συμβολικά για περίπου δύο ώρες και κατάφερε να μπλοκάρει την έναρξη της διαδικασίας προσφυγής στον ΟΜΕΔ των δύο εργοδοτικών Ενώσεων, των Ναυπηγοεπισκευαστών και Βιοτεχνών Μηχανουργών, για τη Σύμβαση.

Οι εργοδότες κατέφυγαν στον ΟΜΕΔ σε μια προσπάθεια να πετύχουν αυξήσεις πείνας στα μεροκάματα των εργατοτεχνιτών, τσακίζοντας ταυτόχρονα κατακτήσεις, που έχουν κερδηθεί με αίμα, στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης. Πρώτη στη μαύρη λίστα των εργοδοτών είναι η κατάκτηση του 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου που έχουν επιβάλει οι μεταλλεργάτες της Ζώνης εδώ και δεκαετίες, ενώ πέρσι κατάφεραν να επεκτείνουν αυτό το ωράριο και στα μηχανουργεία.

Με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Σ. Πουλικόγιαννη οι μεταλλεργάτες συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Βικτωρίας και στη συνέχεια έκλεισαν την είσοδο του ΟΜΕΔ και δεν επέτρεψαν στους εκπροσώπους της εργοδοσίας να εισέλθουν, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συνάντηση.

Παρακαταθήκη οι σοβαρές κατακτήσεις

Δεν είναι μόνο η χτεσινή θετική για τους εργάτες εξέλιξη. Το Συνδικάτο έχει καταφέρει να υπογράψει διμερείς συμβάσεις, με το διεκδικητικό πλαίσιο των μεταλλεργατών, με περίπου 55 επιχειρήσεις. Δηλαδή την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έχουν αυτή την περίοδο δουλειά. Οπως διεμήνυσαν χτες, ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να υπογραφεί η ΤΣΣΕ.

Οι μεταλλεργάτες πατάνε στο στέρεο έδαφος των κατακτήσεων που τους έχει αποφέρει ο ταξικός αγώνας. Οπως η απόσπαση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ που πέτυχαν προχτές για όλους τους άνεργους συναδέλφους λόγω των γιορτών του Πάσχα. Το επίδομα δόθηκε κάτω από την πίεση του αγώνα που δίνουν όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο Συντονιστικό που έχουν συγκροτήσει τα ταξικά Σωματεία της Ζώνης με τα Σωματεία Μετάλλου Αθήνας, Ελευσίνας και Βοιωτίας.

Η καταβολή των 1.000 ευρώ αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ, ύστερα από μια μαζική και συντονισμένη κινητοποίηση, την οποία οργάνωσε το Συντονιστικό την Τρίτη. Οι εργάτες κατέλαβαν συμβολικά, ταυτόχρονα, 5 περιφερειακά γραφεία του ΟΑΕΔ και το κεντρικό κτίριο του Οργανισμού στους Τράχωνες, ενώ παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη και μαζική παράσταση στο υπουργείο Απασχόλησης.

Υποχρέωσαν έτσι την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΑΕΔ να δεσμευτούν ότι όλοι οι άνεργοι που το πρώτο τρίμηνο του 2009 έχουν από 50 έως μηδέν ένσημα θα πάρουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ, με μοναδική προϋπόθεση μία υπεύθυνη δήλωση. Το ΔΣ του ΟΑΕΔ αποφάσισε ακόμα μία ειδική ρύθμιση για έξτρα οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους της Ζώνης που πάσχουν από βαριές ασθένειες.

Ο αγώνας του Συντονιστικού συνεχίζεται με αιτήματα: Επίδομα ανεργίας στο 80% του μεροκάματου μέχρι να βρουν δουλειά οι άνεργοι, ο χρόνος ανεργίας να είναι ασφαλίσιμος και συντάξιμος, πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των ανέργων και των οικογενειών τους, πάγωμα των δόσεων δανείων κ.ά.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Νέα απεργία στις 14 Μάη

Με ενδιάμεσο αγωνιστικό σταθμό τη συμμετοχή του κλάδου στην πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των οικοδόμων στην Αθήνα
Από την προχτεσινή κινητοποίηση των οικοδόμων στην Αθήνα
Δυναμώνουν τον αγώνα για σύμβαση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες τους οι οικοδόμοι, με το βλέμμα στραμμένο στην επιτυχία των κινητοποιήσεων της Πρωτομαγιάς, αλλά και καθορίζοντας τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του κλάδου. Μετά την προχτεσινή κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΣΤΕΑΤ, οι οικοδόμοι απαντούν στην εργοδοτική αδιαλλαξία με νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας για τις 14 Μάη.

Καταγγέλλοντας τη νέα πρόκληση των μεγαλοκατασκευαστών, που αθέτησαν ακόμα και όσα είχαν προτείνει στην προηγούμενη διαπραγματευτική συνάντηση, η Ομοσπονδία σημειώνει:

«Στους εργοδότες ξεκαθαρίζουμε ότι αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε τη σύμβαση της ΓΣΕΕ, αρνούμαστε να είμαστε εμείς τα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης. Η κερδοφορία των κατασκευαστικών εταιρειών τα προηγούμενα χρόνια εκτινάχτηκε στα ύψη. Αυτό ο κλάδος το πλήρωσε με πάνω από 600 νεκρούς την τελευταία δεκαετία, το πλήρωσε με ατέλειωτες και απλήρωτες εργατοώρες, το πλήρωσαν ιδιαίτερα οι συνάδελφοι οικονομικοί μετανάστες, το πλήρωσε με την παραβίαση των στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την παραβίαση του χρόνου εργασίας».

«Ξεκαθαρίζουμε ότι τον κλάδο δε θα τον γονατίσουν. Δε διαπραγματευόμαστε τα ψίχουλα που μας πέταξαν. Συνεχίζουμε τη μάχη για την υπογραφή της σύμβασης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου και όχι τις ανάγκες των κατασκευαστικών εταιρειών», τονίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας με την οποία καλεί όλους τους οικοδόμους σε αγωνιστική συστράτευση και δράση για την επιτυχία των κινητοποιήσεων.

Εκδήλωση για την 1η Μάη

Προετοιμάζοντας την απεργία της Πρωτομαγιάς, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας διοργανώνουν εκδήλωση για τους 200 κομμουνιστές, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και έξι οικοδόμοι, που την 1η Μάη του 1944 εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 29 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο θέατρο «ΓΚΛΟΡΙΑ» (Ιπποκράτους 7).

Κορυφαίος σταθμός η Πρωτομαγιά

Η αφίσα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για την 1η του Μάη
Η αφίσα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για την 1η του Μάη
Συνεχίζονται και κορυφώνονται τις επόμενες μέρες οι πρωτοβουλίες των ταξικών δυνάμεων για την επιτυχία της απεργίας της Πρωτομαγιάς και των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κοραή. Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία και τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς με το πλαίσιο και τα μπλοκ του ΠΑΜΕ πήρε σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων και Συναφών Χώρων. Με ψήφισμά του το Σωματείο καταδικάζει και καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων των εμποροϋπαλλήλων και των εργαζομένων στα σφαγεία Αγρινίου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org