ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΤΗΠ
Κάτω τα χέρια από τους απεργούς!

Διαμαρτυρία χτες στη «Newsphone»

Την ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου Θανάση Καραμάνου από την εταιρεία «Newsphone» απαίτησε χτες, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), ξεκαθαρίζοντας ότι δε θ' αφήσει αναπάντητη καμία εργοδοτική πρόκληση που στρέφεται ενάντια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και στόχο έχει την τρομοκράτησή τους.

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα την σπάσει» φώναξαν χτες έξω από την εταιρεία εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο τους, μοιράζοντας ανακοινώσεις στους εργαζόμενους της επιχείρησης για την απόλυση του συναδέλφου τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι από τα ταξικά Συνδικάτα της Αθήνας, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης, όρου αναγκαίου για να σπάσει η εργοδοτική επιθετικότητα.

Ο Θανάσης Καραμάνος απολύθηκε την περασμένη Δευτέρα επειδή τόλμησε να πάρει μέρος στην απεργία στις 2 Απρίλη, καλώντας μάλιστα και τους συναδέλφους του να κάνουν το ίδιο. Χτες η εργοδοσία επικαλέστηκε προκλητικά ότι «δεν ήταν σωστός στην συμπεριφορά του προς τους πελάτες»! Αυτή ήταν η δικαιολογία για την απόλυση του εργαζόμενου, ύστερα από 21 μήνες δουλειάς, στη συνάντηση που έγινε με τους συνδικαλιστές κάτω από την πίεση της κινητοποίησης.

Το ΣΕΤΗΠ καλεί τους συναδέλφους του απολυμένου να μαζικοποιήσουν το Συνδικάτο και να συσπειρωθούν σ' αυτό. Οπως δήλωσε στον «Ρ» ο Θαν. Καραμάνος, η απόλυσή του «αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης μεθόδευσης της εργοδοσίας να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας για να μην μπορούν οι εργαζόμενοι ν' απεργήσουν, να μην μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

ΚΚΕ
Ερώτηση για το όργιο καταστολής στο Αγρίνιο

Την εντεινόμενη προσπάθεια κυβέρνησης - εργοδοσίας να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση καταγγέλλουν βουλευτές του Κόμματος

Το εργατικό κίνημα βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών (φωτ. από επίθεση σε βάρος εργαζομένων της Ζώνης, έξω από το ΥΕΝ)
Το εργατικό κίνημα βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών (φωτ. από επίθεση σε βάρος εργαζομένων της Ζώνης, έξω από το ΥΕΝ)
Την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, με τη βοήθεια Εισαγγελίας και Αστυνομίας στο Αγρίνιο, καταγγέλλει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης, Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Καραθανασόπουλος προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι, τη Δευτέρα 13 Απρίλη, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου επέβαλε σε 23 εργαζόμενους στα «Βιομηχανικά Σφαγεία Αγρινίου» ποινές φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή, με την κατασκευασμένη κατηγορία περί «διατάραξης οικιακής ειρήνης» και «παράνομης βίας», επειδή υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Η εταιρεία πρόσφατα μίσθωσε τα σφαγεία από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, όμως, παρά τις δεσμεύσεις για παραμονή του προσωπικού, προχώρησε ουσιαστικά σε απολύσεις. Δεν αναγνωρίζει το σωματείο των εκδοροσφαγέων που υπήρχε στα σφαγεία και ζήτησε από αυτούς την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, αρνούμενη να εφαρμόσει τη ΣΣΕ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να απαντήσουν με κινητοποιήσεις στο χώρο του σφαγείου.

Η Δικαιοσύνη, όπως αναμενόταν, έδειξε για ακόμα μια φορά «υπερβάλλοντα ζήλο», με τα αστυνομικά όργανα να κινητοποιούνται ενάντια στους εργαζόμενους μετά από εντολή του εισαγγελέα. Μάλιστα, η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρωτοφανής για τα δεδομένα της περιοχής, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν τριπλάσιες σε όγκο από τους εργαζόμενους και προχώρησαν σε βίαιες συλλήψεις μπροστά στις οικογένειες των εργαζομένων.

«Η εισαγγελική - αστυνομική παρέμβαση και η καταδικαστική απόφαση νομιμοποιεί την αυθαιρεσία και την επιθετικότητα της εργοδοσίας που ζητούσε ατομικές συμβάσεις εργασίας, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να διαλέξουν δουλειά με το κομμάτι ή ανεργία», σημειώνουν μετά τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ, προσθέτοντας στην Ερώτηση: «Αυτό ακριβώς το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να υπερασπιστούν το μεροκάματο και όσα άλλα δικαιούνται χτυπιέται με την κρατική καταστολή. Εξάλλου, νομική διαδικασία έχει κινηθεί και στο Αγρίνιο, για τις κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος στην πολυεθνική JUMBO».

«Τα παραπάνω έχουν προφανή σύνδεση με το πρόσφατο έγγραφο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπου η συνδικαλιστική δράση χαρακτηρίζεται ως "έγκλημα". Ο αποτελεσματικός συντονισμός, και στο Αγρίνιο, Εισαγγελίας - εργοδοσίας δείχνει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, με στόχο να χτυπηθεί το ταξικό εργατικό κίνημα και να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση», σημειώνουν οι βουλευτές και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε να πάψουν η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία να στηρίζουν την ασυδοσία της εργοδοσίας και να λειτουργούν ως μηχανισμοί καταστολής των αγώνων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΓΕΡΑΚΙΝΗΣ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων

Περιοδεία χτες του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα

Να μη δεχτούν καμία περικοπή των εργασιακών τους δικαιωμάτων με το αιτιολογικό της κρίσης και την απειλή απολύσεων, κάλεσε τους εργαζόμενους των Μεταλλείων Γερακινής η αντιπροσωπεία της ΚΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή Γιάννη Ζιώγα, που επισκέφθηκε χτες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Χαλκιδική. Λίγο νωρίτερα, σε συνάντηση με το κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχε και ο γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σ. Ζαριανόπουλος, οι εργαζόμενοι έκαναν γνωστό ότι η εταιρεία με το πρόσχημα της μείωσης κατά 40% των παραγγελιών από το εξωτερικό, προχώρησε από τον περυσινό Οκτώβρη σε απολύσεις, κάνοντας χρήση του 2%. Ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα όλο το μόνιμο προσωπικό.

Στα μεταλλεία λευκόλιθου και μαγνησίου της Γερακινής που ανήκουν στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ» απασχολούνται μόνιμα 285 εργαζόμενοι και άλλοι 150 δουλεύουν για λογαριασμό υπερεργολάβων. «Η εταιρεία ζήτησε από τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν στην πρότασή της για περικοπές προκειμένου να μην πραγματοποιήσει ομαδικές απολύσεις. Θεωρούμε απαράδεκτο να καλούνται οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την κρίση, την ώρα που η εταιρεία που εκμεταλλεύεται πολλά χρόνια τώρα τα μεταλλεία έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη», δήλωσε κατά τη συνάντηση ο Γιάννης Ζιώγας.

«ΦΟΥΛΓΚΟΡ»
Συνεχίζει ακάθεκτη τις απολύσεις

Σε άλλες τέσσερις απολύσεις προχώρησε την περασμένη βδομάδα η πολυεθνική εταιρεία καλωδίων «FULGOR» στην Κόρινθο. Από τον περασμένο Νοέμβρη μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει απολύσει 50 εργαζόμενους, ενώ συνεχίζει το καθεστώς της διαθεσιμότητας και των υποχρεωτικών αδειών στο οποίο εντάσσονται περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι, επικαλούμενη τη μείωση των παραγγελιών λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία «FULGOR» καταγγέλλει τις νέες απολύσεις και απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψή τους. Επισημαίνει πως «ενώ η εταιρεία επανειλημμένα έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της να κάνει χρήση όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν όλα αυτά τα χρόνια ψηφίσει, την ίδια στιγμή η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου αποδέχεται τις απολύσεις σαν φυσικό φαινόμενο για το οποίο δεν αντιδρά». Η ΔΑΣ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και προτείνει έκτακτη Γενική Συνέλευση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών μπροστά στην πύλη του εργοστασίου.

Νέο φονικό στη ΔΕΗ

Ακόμη ένας εργάτης προστέθηκε στη μαύρη λίστα εκείνων που στο μεροκάματο πληρώνουν με τη ζωή τους την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ και τα μερίσματα των μετόχων της. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, 50 χρονών, υπομηχανικός, σκοτώθηκε χτες στη 1.10 το μεσημέρι, την ώρα που έκανε μετρήσεις στο μετασχηματιστή της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη και έπεσε από μεγάλο ύψος στο έδαφος.

Μάχη για τη ζωή του δίνει και ο 34χρονος οικοδόμος Τόκι Κιστίμ που την περασμένη Δευτέρα τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ δούλευε σε οικοδομή στο Παράλιο Αστρος, στην Αρκαδία. Ο εργάτης χτύπησε στο κεφάλι μετά την πτώση σανίδας από τον τρίτο όροφο. Το «ατύχημα» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνοεργατών Οικοδόμων Τρίπολης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ