ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΜΑΛΙΑΚΟΥ
Να αποζημιωθούν οι ψαράδες και να γίνουν έργα προστασίας

Η ρύπανση του Μαλιακού και οι θάνατοι ψαριών δεν είναι «φυσική καταστροφή», αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και της ασύδοτης δράσης των βιομηχάνων

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση ψαράδων στον Μαλιακό, για τα νεκρά ψάρια

EUROKINISSI

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση ψαράδων στον Μαλιακό, για τα νεκρά ψάρια
Η ρύπανση του Μαλιακού δεν είναι μια φυσική και αναπόφευκτη καταστροφή - όπως ισχυρίζονται ορισμένοι - αλλά αποτέλεσμα των συγκεκριμένων πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προκαλείται από την ασύδοτη δράση των μεγαλοβιομηχάνων που δρουν ανεξέλεγκτοι στην περιοχή. Αυτό επισημαίνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, μετά τους συνεχείς θανάτους ψαριών στο Μαλιακό και την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ψαράδες.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες υπήρξαν θάνατοι ψαριών στην παράκτια περιοχή του νομού Φθιώτιδας, ενώ κλιμάκιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ διενήργησε εκτεταμένους ελέγχους σε δραστηριότητες και δειγματοληψίες σε υγρά απόβλητα, αστικά λύματα και κανάλια απορροής προς το Μαλιακό. Οι ψαράδες του νομού Φθιώτιδας, έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις και διεκδικούν αποζημιώσεις.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Ορισμένοι θεωρούν λαθεμένα πως πρόκειται για μια φυσική και αναπόφευκτη καταστροφή, ξεπερνώντας πως όλα μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν με έργα υποδομής και συντήρησης στη βάση της προόδου των επιστημών και της τεχνολογίας». Και συνεχίζει: «Αλλοι εκτιμούν πως η προστασία του περιβάλλοντος αφορά και ενδιαφέρει εξίσου τους εργαζόμενους και τους κεφαλαιοκράτες, λες και το ζήτημα δεν είναι ταξικό. Οι οικολόγοι, πάλι, βλέπουν το πρόβλημα του περιβάλλοντος ξεκομμένο από το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε και την πολιτική υπεράσπισης του κεφαλαίου που το συντηρεί και το αναπαράγει».

Μαζική λαϊκή δράση για την προστασία του Μαλιακού

«Το ΚΚΕ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «είναι αντίθετο με αυτήν τη λογική της σύγχυσης που συγκαλύπτει την πραγματικότητα και την ουσία της, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις αποπροσανατολισμού του λαού.

Πρόθεσή μας είναι να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της πραγματικότητας και της αλήθειας. Στην ανάπτυξη μαζικής λαϊκής δράσης για την προστασία του Μαλιακού, που θα έχει αποτέλεσμα και προοπτική.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, σαν παράγοντες που επιδρούν στην κατάσταση του Μαλιακού κόλπου, καταγράφουμε:

  • Και αν ακόμη δεν εμφανιζόντουσαν τα νεκρά ψάρια το πρόβλημα θα υπήρχε. Η εμφάνισή τους, απλά, έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα κι ανέδειξε την οξύτητα και τη σημασία της προστασίας του Μαλιακού, που αναμφισβήτητα, ρυπαίνεται.
  • Τη ρύπανση την προκαλούν η ασύδοτη δράση των βιομηχάνων, όταν χτίζουν και λειτουργούν με ελαστικό έλεγχο τα εργοστάσιά τους και η ανεξέλεγκτη προώθηση των φυτοφαρμάκων από τα μονοπώλια, που κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών και της παραγωγής τους.
  • Τη ρύπανση ευνοούν και αυξάνουν η ανεξέλεγκτη απορροή των χειμάρρων της περιοχής, η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στο Σπερχειό και η απουσία της αναγκαίας φροντίδας για τη διευθέτηση των επιφανειακών νερών των γύρω ορεινών όγκων.
  • Η έλλειψη ολοκληρωμένων βιολογικών καθαρισμών για το σύνολο των λυμάτων των κατοικημένων περιοχών και οι λειτουργικές ανεπάρκειες όσων ήδη λειτουργούν».
Τη ρύπανση διευκολύνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Και η ανακοίνωση επισημαίνει, στη συνέχεια: «Τη ρύπανση ανέχονται, επιτρέπουν ή και διευκολύνουν οι πολιτικές δυνάμεις που μας κυβερνούν, η ΝΔ σήμερα και το ΠΑΣΟΚ προηγούμενα».

Σε άλλο σημείο, επισημαίνεται: «Για το ΚΚΕ, υπάρχει άμεση ανάγκη για την αποζημίωση των αλιέων της περιοχής, πέρα κι έξω από περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νομοθεσίας. Οπως αναγκαίο είναι να ερμηνευτούν βαθύτερα και οι επιστημονικές παρατηρήσεις που έγιναν ώστε να βρεθούν οι πραγματικές αιτίες εμφάνισης του φαινομένου.

Και φυσικά χρειάζονται επίμονοι και σταθερά προσηλωμένοι αγώνες:

  • Για βελτίωση των προδιαγραφών κατασκευής εργοστασίων και την καθιέρωση αυστηρών ελέγχων.
  • Για περιορισμό στην ασύδοτη προώθηση φυτοφαρμάκων από τα μονοπώλια.
  • Για έργα συντήρησης και υποδομής (διευθέτηση ορεινής υδρονομίας, αντιπλημμυρικά, διευθέτηση και έλεγχος των χειμάρρων, ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, αλιευτικά καταφύγια).
  • Για μόνιμο σταθμό επιστημονικής παρακολούθησης του Μαλιακού και των παραγόντων ρύπανσής του.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κατανοηθεί πως για να είναι αποτελεσματική αυτή η διεκδίκηση θα πρέπει να μας φέρνει σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Θα πρέπει να αμφισβητούμε την εξουσία τους και να αναζητούμε μια άλλη με γνήσιο και μόνιμο φιλολαϊκό προσανατολισμό. Τη λαϊκή εξουσία, που θα επιτρέψει το συνδυασμό της κάθε είδους παραγωγής με την αποτελεσματική οικολογική προστασία, αφού κριτήριο θα είναι το κοινωνικό όφελος και όχι το καπιταλιστικό κέρδος».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεθοδεύει το ξεπούλημα και του Ραδιοφώνου!

Ανακοίνωση - καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Το ξεπούλημα του Δημοτικού Ραδιοφώνου μεθοδεύει η Δημοτική Αρχή Λάρισας - πρόσκειται στη ΝΔ - στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης τομέων και υπηρεσιών της που εφαρμόζει. Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού (ΔΕΤΠΟΛ), αποφάσισε να δώσει ακόμα και την αίθουσα του κοιμητηρίου της πόλης σε ιδιώτες.

Τις αποφάσεις και μεθοδεύσεις ξεπουλήματος τομέων και υπηρεσιών του Δήμου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ). «Με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων τον οποίο ψήφισαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον υπηρετεί πιστά η παρούσα Δημοτική Αρχή - τονίζει - προωθείται η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δικαιωμάτων και υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται δωρεάν από το κράτος. Ταυτόχρονα, ο νόμος «Ρουσόπουλου» που θέτει σαν προϋπόθεση, για την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες, στρέφεται κατά του δικαιώματος του λαού στην ενημέρωση και κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ. Η ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών θα επιβαρύνει την ήδη απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ. Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα και είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο από την κυβέρνηση και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να αγωνιστούν για το δικαίωμά τους για σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους και καμία ιδιωτικοποίηση στους ΟΤΑ, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλες τις δραστηριότητες των δήμων.

Καλεί, επίσης, τη Δημοτική Αρχή να καταργήσει τις δημοτικές επιχειρήσεις. Να μεταφερθούν όλες οι δραστηριότητες των δημοτικών επιχειρήσεων στο Δήμο και να συνεχίσουν να λειτουργούν με τη μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και με διασφαλισμένα πλήρη δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτά. Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και να παρέχει η Δημοτική αρχή στους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές πλήρη εργασιακά δικαιώματα μέχρι την οριστική τακτοποίησή τους.

Tο νέο φύλλο της εφημερίδας της «Συμπαράταξης»

Το νέο και ανανεωμένο φύλλο της εφημερίδας της «Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα», κυκλοφορεί αυτές τις μέρες. Με πλούσια ύλη και θέματα που ξεκινούν απ' τη δράση της στο Δήμο της Αθήνας και φτάνουν μέχρι γενικότερα προβλήματα του λαού, των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων της πρωτεύουσας, όπως τα σοβαρά προβλήματα των μεταναστών, αλλά και το χτύπημα κατά των εργασιακών σχέσεων που πραγματοποιεί η διοίκηση του Δήμου.

Ελεγχοι του ΥΠΕΧΩΔΕ

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χτες ότι κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έκανε εκτεταμένους ελέγχους και δειγματοληψίες σε υγρά απόβλητα, αστικά λύματα και κανάλια απορροής προς το Μαλιακό, μετά τα περιστατικά του θανάτου των ψαριών, χωρίς όμως να ανακοινώσει και τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών. Απλά αναφέρει ότι τα δείγματα έχουν σταλεί για ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους, ενώ οι επιθεωρητές έχουν προγραμματίσει και νέους ελέγχους. Προς το παρόν οι έλεγχοι έγιναν στη ΒΙΠΕ Λαμίας, στη μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Λαμίας, στη βιομηχανία MACOLIVE, στις χωματερές Σπερχειάδας, Μακρακώμης και Καμένων Βούρλων, σε χώρο παράνομης απόθεσης αποβλήτων στο χείμαρρο Βοάγριο ή Πλατανιά και σε χοιροστάσιο στις Λιβανάτες.

Ως κρησφύγετο φέρεται να χρησιμοποιούσε τελικά το σπίτι στο Αλεποχώρι, ο δραπέτης των φυλακών Κορυδαλλού Β. Παλαιοκώστας. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν φτάσει οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μετά από τα στοιχεία που βρήκαν στο σπίτι όσο και από ένα στίγμα κινητού τηλεφώνου του συνεργάτη του, Αλκέτ Ριζάι, στις αρχές Μάρτη. Οι αστυνομικοί, βρήκαν στο σπίτι πλαστές πινακίδες αυτοκινήτου, υλικά μεταμφίεσης, ένα αυτοκίνητο, καθώς και κινητά τηλέφωνα. Ολα αυτά, μαζί με το τζιπ που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο και το οποίο φέρεται να οδηγούσε ο Β. Παλαιοκώστας, μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω εξέταση.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το οίκημα είχε νοικιάσει για ένα χρόνο μία γυναίκα, η οποία παρουσιάστηκε στον ιδιοκτήτη ως παντρεμένη. Η γυναίκα αυτή, πιθανολογούν οι αξιωματικοί της αστυνομίας, ότι είναι η ίδια που είχε νοικιάσει το ελικόπτερο με το οποίο δραπέτευσαν οι παραπάνω από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 22 Φλεβάρη.

Ομάδα κουκουλοφόρων, αποτελούμενη από 10 περίπου άτομα, λίγο πριν από τις 3 το απόγευμα χτες, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις τζαμαρίες Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Στο Κέντρο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή, προκλήθηκαν υλικές ζημιές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ