ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ
Κλοπή και εκμετάλλευση με τη σφραγίδα της κυβέρνησης

Παρά τις διαπιστωμένες παρανομίες και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, το υπουργείο Υγείας δίνει εντολή να παραταθεί η εργολαβία της καθαριότητας στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης

«Εξω οι εργολάβοι δουλέμποροι» διαδηλώνουν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του «Ιπποκράτειου»

Motion Team

«Εξω οι εργολάβοι δουλέμποροι» διαδηλώνουν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του «Ιπποκράτειου»
Το μαύρο μέτωπο εργολάβων, πρυτάνεων και διοικήσεων νοσοκομείων, που στηρίζεται στις πλάτες της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες, διαλύει εργασιακά δικαιώματα, κατακλέβει τους εργάτες και το δημόσιο χρήμα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας.

Την ώρα που εκκρεμούν ποινικές διώξεις σε βάρος του εργολάβου (ISS), που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, επειδή κατακλέβει τις εργαζόμενες - τουλάχιστον 4.500 ευρώ από κάθε μία για τους τελευταίους 10 μήνες - και δεν εφαρμόζει τη σύμβαση, την ώρα που φουντώνουν οι στοιχειοθετημένες καταγγελίες για αυθαιρεσίες των εργολάβων και καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας σε όλες τις εργολαβίες που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στα δύο Πανεπιστήμια (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ), η κυβέρνηση δίνει εντολή για παράταση των εργολαβιών.

Το υπουργείο Υγείας αντί να καλέσει τους διοικητές των νοσοκομείων να κηρύξουν έκπτωτους τους εργολάβους, έστειλε εγκύκλιο στις 18 του Μάρτη με την οποία τους καλεί να δώσουν παράταση στις εργολαβίες μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη του 2009. Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι αντίστοιχα πιθανώς έπραξε και το υπουργείο Παιδείας. Ερμηνεύεται έτσι και η σπουδή πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων να πείσουν με απειλές και εκβιασμούς τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τη συνέχιση των εργολαβιών στο ΑΠΘ.

Με τη βούλα του νόμου

Η κλοπή που γίνεται μέσω των εργολαβιών σε βάρος των εργαζομένων και του δημοσίου είναι διαπιστωμένη εδώ και χρόνια. Από τη μία, καταπατώνται εργασιακά δικαιώματα, καταστρατηγούνται συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, γίνεται ασύστολη κλοπή στα μεροκάματα, στα ένσημα. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες δουλεύουν κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, σε συνθήκες εντατικοποίησης, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Από την άλλη, οι εργολάβοι βάζουν στο χέρι ζεστό χρήμα και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, στην εργολαβία του «Ιπποκράτειου» ενώ πληρώνεται για να απασχολεί 90 εργαζόμενους η ISS απασχολεί 63. Στην περίπτωση της εργολαβίας του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» (ΠΑΜΑΚ) ο εργολάβος πληρώνεται για 900 εργατοώρες τη βδομάδα και παρέχει μόνο 450 εργατοώρες.

Οπως εκτιμούν οι συνδικαλιστές, αν οι 600 εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω των εργολάβων στο ΑΠΘ είχαν προσληφθεί απευθείας από το πανεπιστήμιο, το ΑΠΘ θα εξοικονομούσε 4 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αλωνίζουν οι εργολάβοι

Ομως, επιλογή της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και η αντικατάστασή της από ελαστικές μορφές εργασίας, η γενίκευση της μερικής και ανασφάλιστης εργασίας, η επέκταση του φαινομένου της ενοικίασης εργαζομένων. Πάνω σ' αυτή την πολιτική επεκτείνονται οι εργολαβίες σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς, όπως, π.χ., ο ΟΣΕ, το αεροδρόμιο, κλπ. Μετά την καθαριότητα και τη φύλαξη, δίνεται στους εργολάβους και η σίτιση, στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οι περισσότερες εργολαβίες στη Θεσσαλονίκη έχουν συγκεντρωθεί στα χέρια της πολυεθνικής ISS. Για παράδειγμα, έχει τις εργολαβίες στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου», 424, στο αεροδρόμιο, στη ΔΕΘ, και τη φύλαξη του ΑΠΘ. Μερίδιο της «αγοράς» των δημόσιων οργανισμών έχουν επίσης η «Αλμπατρος» (νοσοκομεία «Αγιος Δημήτριος», «Γεννηματάς», «Θεαγένειο»), και η «Οικολογική» που έχει την καθαριότητα στο ΑΠΘ και την εργολαβία της Φοιτητικής Λέσχης.

Η ISS με έδρα τη Δανία δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες στον κόσμο, με κύριο αντικείμενο την ενοικίαση εργαζομένων. Φαίνεται πως η επιλογή της να μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά δεν είναι καθόλου άσχετη με το εργασιακό μέλλον που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους το κεφάλαιο, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί εκφραστές του.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΣΕΕ
Εργαλείο συγκάλυψης του πραγματικού αντιπάλου

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ σχετικά με την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να συγκροτήσει συλλόγους καταναλωτών

«Ολοι γνωρίζουμε ότι η ακρίβεια είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο και στην περίοδο της ανάπτυξης και στη φάση της κρίσης της καπιταλιστικής οικονομίας. Είναι φαινόμενο που εκδηλώνεται ανεξάρτητα αν τη διακυβέρνηση την ασκούν οι "γαλάζιοι" ή οι "πράσινοι" διαχειριστές του καπιταλισμού. Ενώ γίνεται κατανοητό από όλο και περισσότερους ότι η ακρίβεια είναι συνυφασμένη με την ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, με τον όλο και πιο μονοπωλιακό έλεγχο της αγοράς, ενώ είναι ολοφάνερο ότι μονοπωλιακό κέρδος και ποιότητα προϊόντων είναι πράγματα αντίθετα, η ηγεσία της ΓΣΕΕ και η "καταναλωτική οργάνωση" που έφτιαξε προσπαθούν να μας πείσουν για το ακριβώς αντίθετο».

Τα παραπάνω σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας σχετικά με την πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ να συγκροτήσει - σε σύσκεψη που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο - το Σύλλογο Κοινωνικής Οικονομίας και Κατανάλωσης και την Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Ούτε κουβέντα για αυξήσεις στους μισθούς

Το ΠΑΜΕ τονίζει στην ανακοίνωσή του: «Η ακρίβεια αποδίδεται από τη ΓΣΕΕ σε κάποιους άπληστους, σε κάποιους χωρίς αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, σε κάποιους που παραβιάζουν τους κανόνες της αγοράς. Για αυτό μας λένε να ψάχνουμε και να αγοράζουμε τα φτηνά προϊόντα, να προτιμάμε τους "καλούς εμπόρους". Για αυτό προχώρησαν στη δημιουργία καταναλωτικής οργάνωσης, για αυτό φτιάχνουν παρατηρητήρια τιμών, κάνουν σεμινάρια ενημέρωσης της νομοθεσίας για τη λειτουργία της αγοράς.

Συνεχίζουν δηλαδή και επαυξάνουν στο ίδιο αποπροσανατολιστικό παιχνίδι των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της δημιουργίας δήθεν καταναλωτικού κινήματος, παρατηρητηρίων τιμών, των ελέγχων στην αγορά για να λειτουργήσουν οι δήθεν κανόνες του "υγιούς" ανταγωνισμού. Παραμύθια που δεκαετίες τα ζούμε και η ακρίβεια φυσικά τραβά την ανηφόρα. Και βεβαίως, συνεπείς στον εαυτό τους, κουβέντα δεν κάνουν για την ανάγκη ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, τα μεροκάματα, τις συντάξεις.

Και πώς να κάνουν άλλωστε, αφού έχουν συμφωνήσει και υπογράψει αυξήσεις πείνας. Λέξη δε λένε για την ανάγκη να μειωθούν οι τιμές στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, το πάγωμα των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και μείωση του ΦΠΑ σε αυτά, την κατάργηση των διοδίων, την κατάργηση κάθε είδους εισιτηρίου σε ακτές - μουσεία - δάση. Για μείωση τιμών στα αεροπορικά - σιδηροδρομικά - οδικά - ναυτιλιακά εισιτήρια».

Γυρίστε τους την πλάτη

«Οι συμβιβασμένοι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για μια ακόμα φορά βοηθούν τη μεγαλοεργοδοσία, τα αστικά κόμματα, την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους και παρεμβάλλοντας πρόσθετα εμπόδια στη δράση τους», καταλήγει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα να γυρίσουν την πλάτη τόσο στο δήθεν καταναλωτικό κίνημά τους, όσο και στις ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και γενικότερα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να δράσουν αποφασιστικά μαζί με το ΠΑΜΕ, διότι μόνο οι θέσεις του και η δράση του αντιμετωπίζουν και άμεσα και μακροπρόθεσμα επί της ουσίας την ακρίβεια και την ασυδοσία της καπιταλιστικής αγοράς.

10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΜΕ

Εργάζομαι σε εργολαβία καθαρισμού εδώ και 6 χρόνια. Από την αρχή οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες. Οταν η εταιρεία, πριν 1,5 χρόνο απορροφήθηκε από πολυεθνική, αντί να καλυτερέψουν τα πράγματα, έγιναν πολύ χειρότερα. Επρεπε κάτι να γίνει. Δεν πήγαινε άλλο.

Ξεκινήσαμε με κάποιες συναδέλφισσες να ψάχνουμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Οι προσπάθειες, με τις διάφορες επαφές που κάναμε, έπεφταν στο κενό. Γνωρίσαμε κάποια άτομα που μας σύστησαν στη γραμματεία του ΠΑΜΕ. Τότε δε γνωρίζαμε τι θα πει ΠΑΜΕ. Μας συμβούλεψαν και μας προέτρεψαν να στήσουμε σωματείο. Αποφασίσαμε να ακούσουμε τις συμβουλές τους. Μας ενέπνευσαν εμπιστοσύνη. Ηταν οι μόνοι που μας μίλησαν ανοιχτά. Δεν μας κορόιδεψαν. Δεν μας είπαν ότι θα είναι εύκολο. Αντίθετα, έθεσαν το θέμα στην πραγματική του διάσταση.

Ξεκινήσαμε μαζί τους να παλέψουμε το φόβο μας. Το σωματείο έγινε, έπρεπε να γίνει. Στην πρώτη πανελλαδική απεργία, που συμμετείχαμε είδαμε τι είναι το ΠΑΜΕ. Μέσα στα χαράματα η ομάδα περιφρούρησης, άνθρωποι απ' όλους τους κλάδους, ήταν παραταγμένοι δίπλα μας για να μας στηρίξουν να ξεπεράσουμε το φόβο μας. Να μας δείξουν ότι δεν είμαστε μόνοι. Εγινε το πρώτο βήμα. Σηκώσαμε το κεφάλι.


Ιωάννα ΚΑΛΟΥΣΗ
Μέλος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου εργολαβικών καθαριστριών - φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ