ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑΤ
Συμπαιγνία για να μη θιχτούν οι εφοπλιστές

Το ΥΕΝ έδωσε εντολή να αποπλεύσει πλοίο που χρωστάει στο ΝΑΤ, με την προφορική διαβεβαίωση του πλοιοκτήτη ότι θα καταβάλει το ποσό που οφείλει!

Λύνουν και δένουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές με τις πλάτες της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΝΑΤ
Λύνουν και δένουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές με τις πλάτες της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΝΑΤ
Χαρακτηριστικό δείγμα των υπηρεσιών που παρέχει στους εφοπλιστές το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και συνολικά η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως άλλωστε πριν έπραττε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - αποτελεί το χτεσινό περιστατικό με το ακτοπλοϊκό πλοίο «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» της εταιρείας ΚΑΛΛΙΣΤΗ του εφοπλιστή Σπανού. Στήθηκε ολόκληρη συμπαιγνία προκειμένου, για το χατίρι του εφοπλιστή, να παραβιαστεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΝΑΤ, που προέβλεπε απαγόρευση της ελευθεροπλοΐας του πλοίου επειδή ο Σπανός δεν είχε καταβάλει ούτε την πρώτη δόση, από την ευνοϊκή ρύθμιση που έχει γίνει, για την αποπληρωμή των οφειλών του στο Ταμείο.

Παρά την απαγόρευση του απόπλου του «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ», οι λιμενικές αρχές, από τις 2 το μεσημέρι, κουρελιάζοντας την απόφαση του ΝΑΤ, είχαν δώσει άδεια για να ξεκινήσει η διαδικασία φόρτωσης του πλοίου, το οποίο είχε δρομολόγιο για τις 6 το απόγευμα. Από το γραφείο Τύπου του ΥΕΝ, για να μαζέψουν την καραμπινάτη παρανομία, έλεγαν ότι υπήρχε η διαβεβαίωση του προέδρου του ΝΑΤ ότι η εταιρεία «κάποια στιγμή σήμερα (σ.σ. χτες) θα πληρώσει»!

Βέβαια, η νομοθεσία δεν προβλέπει προφορικές διαβεβαιώσεις, αλλά ρητά γραπτά «σήματα» των αρμοδίων αρχών για να αρθεί η απαγόρευση απόπλου. Το πλοίο τελικά απέπλευσε, όσο για το αν πλήρωσε ο εφοπλιστής, το γραφείο Τύπου του ΥΕΝ έδινε την εξής απάντηση: «Μας είπε ο πρόεδρος του ΝΑΤ ότι η εταιρεία έδωσε μία επιταγή»! Τις ενέργειες του ΥΕΝ καταγγέλλουν με δελτίο Τύπου ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, επισημαίνοντας πως «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι κράτος εν κράτει είναι οι εφοπλιστές και το ΥΕΝ με τις υπηρεσίες του είναι υπηρέτες τους».

Εξάλλου, χτες το πρωί έγινε συγκέντρωση στη Λήμνο κατοίκων του νησιού και μαζικών φορέων, διεκδικώντας λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού. Να σημειωθεί ότι η εφοπλιστική ασυδοσία έχει καταδικάσει τη Λήμνο να είναι χωρίς πλοίο που να τους συνδέει με την ηπειρωτική Ελλάδα από τις αρχές του Μάρτη!

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εφημερία από την ... Αστυνομία!

Προάγγελος της έντασης του κυβερνητικού αυταρχισμού στα νοσοκομεία

Το Αστυνομικό Τμήμα του Χαϊδαρίου επιστράτευσε χτες η κυβέρνηση για να φέρει σε πέρας την εφημερία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), ενώ για να επιβάλει τα αντιλαϊκά της σχέδια η κυβέρνηση δε δίστασε να θυσιάσει και τον διοικητή του ΨΝΑ, απ' τον οποίο ζήτησε την παραίτηση, γιατί δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση.

Το γεγονός ότι η πρακτική των αυταρχικών μέτρων έρχεται μετά την προχτεσινή εγκύκλιο για τις εφημερίες σηματοδοτεί την εφαρμογή με κάθε μέσο των σκληρών μέτρων στις εφημερίες όλων των νοσοκομείων. Κι όλα αυτά γίνονται στο φόντο της εφαρμογής των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ρ», θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τις γιορτές.

Χτες, οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του ΨΝΑ αποφάσισαν τον αποκλεισμό της εφημερίας, γιατί η κυβέρνηση φόρτωσε στο ΨΝΑ «μισή» εφημερία από το Δρομοκαΐτειο, καθώς δεν προσέλαβε το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Το πρωί, το υπουργείο Υγείας ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του ΨΝΑ Αθανάσιου Κοσμόπουλου, γιατί δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την ...κρίση - ό,τι, δηλαδή, προκάλεσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τη διάλυση τριών ψυχιατρείων - ενώ το απόγευμα έφτασε στο ΨΝΑ ο διοικητής του τοπικού αστυνομικού τμήματος, που απείλησε με περαιτέρω ενέργειες αν δεν ανοίξει η πύλη.

Οι γιατροί, παρά τις απειλές της αστυνομίας, έκαναν όσες εισαγωγές έκριναν εκείνοι. Και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ότι σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η, επιπλέον, «μισή εφημερία» από το ΨΝΑ, θα αποκλείσουν και πάλι την εφημερία στις 4 Μάη 2009.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να ανακληθούν οι απολύσεις στο νοσοκομείο

Τις απολύσεις δύο εργαζομένων από την εταιρεία «ΑΝΟΔΙΚΗ» που έχει αναλάβει τη σίτιση στο Θριάσιο Νοσοκομείο, καταγγέλλει η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ. Οι απολύσεις έρχονται να προστεθούν στην πρόσφατη απόλυση άλλων επτά τραπεζοκόμων, με στόχο να τρομοκρατηθούν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στην σίτιση και τη φύλαξη, ώστε να μην αντιδρούν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Η Γραμματεία αναδεικνύει τις ευθύνες της διοίκησης του νοσοκομείου και της κυβέρνησης της ΝΔ που επιτρέπουν και στηρίζουν την εργοδοτική ασυδοσία των ιδιωτικών εταιρειών «ΑΝΟΔΙΚΗ» και «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Οπως και τις ευθύνες της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΚΙΒΩΤΟΣ) του Σωματείου στο νοσοκομείο, που αφήνει ανενόχλητους τους εργοδότες και μαζί με την «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΣΥΡΙΖΑ) αρνούνται την πρόταση των ταξικών δυνάμεων, για εγγραφή των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία στο Σωματείο.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - τονίζει η Γραμματεία - παρέδωσαν την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση του νοσοκομείου στις ιδιωτικές εταιρείες. Σειρά για ιδιωτικοποίηση έχουν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση καλεί τους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν με το ΠΑΜΕ και να διεκδικήσουν: να σταματήσουν οι απειλές και οι εκβιασμοί στους εργαζόμενους, ανάκληση των απολύσεων, εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη φύλαξη, τη σίτιση και το κυλικείο. Καταλήγοντας, καλεί στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ηρώων Ελευσίνας, στις 10.30 π.μ.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά

Στις 16 και 17 Μάη στο γήπεδο 5Χ5 του Δήμου Ιλίου

Από προηγούμενο τουρνουά της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ
Από προηγούμενο τουρνουά της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ
Αφιερωμένο στα 10χρονα του ΠΑΜΕ είναι το φετινό Τουρνουά Ποδοσφαίρου ενάντια στα Ναρκωτικά και την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, που διοργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Είναι μια πρωτοβουλία που συνεχίζεται για 4η χρονιά, έχοντας συναντήσει την πλατιά ανταπόκριση συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων. Το Τουρνουά φέτος θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Μάη και την Κυριακή 17 Μάη, από τις 9.30 π.μ. έως τις 8 μ.μ., στο γήπεδο 5Χ5 του Δήμου Ιλίου (λεωφόρος Χασιάς 130). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχές στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ (210-3301842, 210-3301847, 210-3833786).

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Να πάρει στα χέρια του ο κερκυραϊκός λαός το ζήτημα της άμεσης παράδοσης του νέου νοσοκομείου, διεκδικώντας τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό , αναβαθμισμένες αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας απηύθυνε σε συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους. Πέρα από την καθυστέρηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε σε ελλείψεις σχετικές με την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών υγείας, καθώς το νέο νοσοκομείο δε θα προσφέρει μεταξύ άλλων τριτοβάθμιες υπηρεσίες, δε θα υπάρχει ψυχιατρική κλινική, πυρηνική ιατρική, παιδικός σταθμός, ελικοδρόμιο κ.ά.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Την αύξηση των δρομολογίων των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς και τη δωρεάν μετακίνηση των χαμηλοσυνταξιούχων και των μαθητών απαιτεί η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά.

ΤΖΑΜΠΟ: Την απόφαση του δικαστηρίου να εκδώσει ασφαλιστικά μέτρα για το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και την πρόεδρό του Μ. Τσαγκατάκη, απαγορεύοντας τις κινητοποιήσεις στα «JUMBO», καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ