ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Διαδηλώσεις κατά των δυνάμεων και των σχεδίων κατοχής

Από τη συγκέντρωση στη Βαγδάτη

Associated Press

Από τη συγκέντρωση στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΣΡΙΓΙΑ - ΑΛ ΚΟΥΤ.--

Δειλά, αλλά δυναμικά, οι Ιρακινοί σε διάφορες πόλεις εκδηλώνουν μέσα από διαδηλώσεις τη διαμαρτυρία και τη δυσαρέσκειά τους τόσο για τη στάση των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων όσο και για τα σχέδια του Λευκού Οίκου για το μέλλον του Ιράκ.

Χτες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, εκατοντάδες Ιρακινοί πολίτες διαδήλωσαν μπροστά στο συρματόπλεγμα που οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν τοποθετήσει στην είσοδο του ξενοδοχείου «Palestine» όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στη Βαγδάτη. Και χτες, οι Ιρακινοί διαδηλωτές καταφέρονταν ενάντια στις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορούσαν για την έλλειψη ασφάλειας στην πόλη τους, για τη μη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, για τη συνεχιζόμενη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ κυρίαρχο ήταν το σύνθημα «Οχι στις ΗΠΑ».

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες, που βρίσκονταν στην περίμετρο του ξενοδοχείου, απομάκρυναν, σχεδόν, διά της βίας τους ξένους δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις γίνονται μόνο για τα μάτια των ξένων ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν στην πίσω πλευρά του ξενοδοχείου, από όπου λίγο αργότερα είχαν οπτική επαφή με τους διαδηλωτές, οι οποίοι μετακινήθηκαν προς την εκεί κεντρική πλατεία.

Εντυπωσιακή σε όγκο ήταν, χτες, η διαδήλωση που πραγματοποίησαν σιίτες κληρικοί και πολίτες στην πόλη Νασρίγια, λίγα χιλιόμετρα από την αμερικανική στρατιωτική βάση όπου πραγματοποιήθηκε, υπό αμερικανική αιγίδα, η σύνοδος της «ιρακινής αντιπολίτευσης». Χιλιάδες διαδηλωτές, με επικεφαλής σιίτες κληρικούς, διαδήλωσαν κατά μιας αμερικανο-εμπνευσμένης κυβέρνησης στο Ιράκ. Κυρίαρχο ήταν το σύνθημα: «Ναι στην ελευθερία, ναι στο Ισλάμ, όχι στις ΗΠΑ και τον Σαντάμ».

«Οι λαϊκές και θρησκευτικές δυνάμεις που οργανώνουν αυτή τη διαδήλωση εκτιμούν ότι η Χάουζα της Νατζάφ - η θρησκευτική σχολή των σιιτών - είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του ιρακινού λαού, που στην πλειοψηφία είναι σιίτες» δήλωσε ο ιμάμης Ουάραντ Νασράλα, συμπληρώνοντας ότι «δε θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία για εμάς». Στη διαδήλωση συμμετείχαν, εκτός από προσωπικότητες του κλήρου, και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων του σιιτικού πληθυσμού. Ο Ιχσάν Μοχάμεντ, εκπρόσωπος των μηχανικών της περιοχής, δήλωνε ότι ο ιρακινός λαός απαιτεί να αποχωρήσουν τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα. «Μας απελευθέρωσαν από το Σαντάμ, οπότε η αποστολή τους τελείωσε. Αν υπολογίζουν να εγκαταστήσουν στρατιωτική κατοχή, τότε θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις», προειδοποίησε.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί απέναντι στις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις σε όλες σχεδόν τις ιρακινές πόλεις είναι και οι χτεσινές εξελίξεις στην αλ Κουτ. Εκατοντάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το δημαρχείο της πόλης και εμπόδισαν Αμερικανούς πεζοναύτες να εισέλθουν σε αυτό για να συνομιλήσουν με τον ιμάμη Σαΐντ Αμπάς, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο κτίριο, πριν η πόλη τεθεί υπό αμερικανικό έλεγχο και δηλώνει ότι ο ίδιος θα διοικήσει την περιοχή στο εξής. Κυρίαρχο σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «Οχι στις ΗΠΑ, όχι στον Τσαλαμπί». Αμερικανοί αξιωματικοί υποστήριζαν ότι ο Σαΐντ Αμπάς είναι αντι-αμερικανός και υποστηρίζεται από το Ιράν και τόνιζαν ότι αναμένουν οδηγίες από τους ανωτέρους τους για το πώς θα πρέπει να χειριστούν την κατάσταση.

Η διαμαρτυρία δολοφονείται εν ψυχρώ

Το πρόσωπο της κατοχής

Associated Press

Το πρόσωπο της κατοχής
ΜΟΣΟΥΛΗ.--

«Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τραυματίες και 10-12 νεκροί», δήλωσε ο Dr. Αγιάντ αλ Ραμαντάνι, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της Μοσούλης, κάνοντας τον τραγικό απολογισμό της δολοφονική συμπεριφοράς των αμερικανικών στρατευμάτων, που έβαλαν κατά του συγκεντρωμένου πλήθους στην κεντρική Πλατεία της Μοσούλης.

Οπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, αλλά και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, τα αμερικανικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, άρχισαν να πυροβολούν όταν οι Ιρακινοί άρχισαν να επιδεικνύουν συνεχώς αυξανόμενες εχθρικές διαθέσεις προς το διορισμένο από τους Αμερικανούς νέο κυβερνήτη, Μασαάν αλ Τζουμπούρι, ο οποίος εκφωνούσε ομιλία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών!

Βάσει των δηλώσεων αυτοπτών μαρτύρων και τραυματιών, τη στιγμή που ο Αλ Τζουμπούρι παρακίνησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τον «ιρακινό λαό να συνεργαστεί με τις αμερικανικές δυνάμεις», το πλήθος ανταπάντησε «ψεύτη, προδότη» και ενώ εκείνος προσπάθησε να συνεχίσει τονίζοντας ότι «οι Αμερικανοί θα φέρουν τη δημοκρατία, θα προσφέρουν νερό, φαγητό, δουλιά», τότε οι διαδηλωτές στράφηκαν εναντίον του, προσπάθησαν να εισέλθουν εντός του κυβερνητικού κτιρίου, ενώ παιδιά άρχισαν να πετούν πέτρες. Τότε Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και από στέγες γειτονικών κτιρίων αλλά και από τις θέσεις τους, αφού είχαν ακροβολιστεί περιφερειακά της πλατείας.

Δημοσιογράφος του AFP, μετέδωσε κατόπιν των επεισοδίων πως η έδρα της τοπικής κυβέρνησης ήταν εκκενωμένη, ένα αυτοκίνητο είχε καταστραφεί, ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες στο νοσοκομείο ενόσω αμερικανικό αεροσκάφος υπερίπτατο της πόλης σε πολύ χαμηλό ύψος, ενώ υπήρξαν αναφορές, ότι άνθρωποι κείτονταν τραυματισμένοι ή νεκροί στο μέσον της πλατείας, οι αμερικανικές δυνάμεις για ώρα απαγόρευαν άλλους και τις οικογένειές τους, να πλησιάσουν. Παράλληλα, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι λίγο αργότερα, στο νοσοκομείο της πόλης, όπου κατέφθασαν συγγενείς και φίλοι των νεκρών και των τραυματιών, φώναζαν συνθήματα κατά των Αμερικανών.

Οταν ρωτήθηκαν οι αμερικανικές αρχές της Μοσούλης για το πολύνεκρο επεισόδιο, δικαιολογήθηκαν ότι «απάντησαν σε πυρά», ενώ ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, στο Κεντρικό Στρατηγείο των Αμερικανικών Δυνάμεων στο Κατάρ, ερωτώμενος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει «καμία στρατιωτική αναφορά», συνεπώς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το γεγονός...

«Ο ιρακινός λαός δε θα δεχτεί ποτέ οιαδήποτε κατοχή!»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μπορεί η ιρακινή ηγεσία να παραμένει άφαντη, όμως, χτες, ένας Ιρακινός διπλωματικός αξιωματούχος, έως σήμερα πρέσβης της χώρας του στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, σχολίασε δημοσίως τις δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ... Ο Σάμι Σαντούν, αποστέλλοντας επιστολή στα γραφεία του Ασοσιέιτεντ Πρες στο Βελιγράδι, εξηγεί: «Αυτό που συνέβη στη χώρα μου τις τελευταίες βδομάδες είναι εισβολή και στρατιωτική κατοχή. Είναι η δολοφονία αθώων αμάχων... μια απαράδεκτη ενέργεια ενάντια σε όλους τους νόμους... Δε θέλουμε να υπερασπιστούμε τα λάθη του καθεστώτος κατά την τελευταία 35ετία, αλλά εναπόκειται μόνον στους ίδιους τους Ιρακινούς να προβούν σε αλλαγές που εκείνοι επιθυμούν. Οι Ιρακινοί δε θα αποδεχτούν ποτέ οιαδήποτε μορφή κατοχής. Δε θα αποδεχτούν ποτέ τη συνεργασία με οιοδήποτε καθεστώς - μαριονέτα». Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε αργότερα τι σκοπεύει να κάνει μετά τις τελευταίες εξελίξεις δήλωσε πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη θέση του...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ