ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
Σελ. /40
«Προληπτική» κρατική δράση...

Η «προληπτική» επίδειξη δύναμης κατά του λαϊκού κινήματος εντάσσεται στη βασική αποστολή του κράτους. Η πρόληψη των «τροχαίων» εγκλημάτων δεν υπάγεται σ' αυτήν την αποστολή...

Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
«Κάτω από την προστατευτική "ομπρέλα" του αντιαεροπορικού συστήματος Πάτριοτ - ΡΑC 3 που μεταφέρθηκε και αναπτύχθηκε εκτάκτως χθες στο Τατόι, φθάνουν σήμερα στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να υπογράψουν τη μεγαλύτερη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η είδηση (από τα χτεσινά «Νέα»), αν μη τι άλλο, εντυπωσιάζει. Απ' όσο γνωρίζουμε, ωστόσο, δεν αναμένεται από κάποιον εξωτερικό εχθρό να βομβαρδίσει σήμερα ή αύριο την Αθήνα. Αρα, ποιον στοχεύουν οι «Πάτριοτ» και η διαρροή της είδησης; Μα, τον «εσωτερικό εχθρό»... Τον ίδιο εχθρό έχουν σαφείς εντολές να αντιμετωπίσουν οι «σιδερόφρακτες» στρατιές χιλιάδων αστυνομικών, ένας ιδιότυπος στρατός κατοχής της Αθήνας...

Το κράτος, λοιπόν, υπάρχει και είναι πανίσχυρο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό, όταν πρόκειται να υπηρετήσει τη βασική αποστολή του... Η «προληπτική» επίδειξη δύναμης κατά του λαϊκού κινήματος αναντίρρητα εντάσσεται σ' αυτήν. Στην αποστολή του κράτους δεν περιλαμβάνεται, βέβαια, η πρόληψη των «τροχαίων» εγκλημάτων... Ο κρατικός μηχανισμός μπορεί να ελέγχει έναν έναν που θα περνά σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά δεν προλαβαίνει να ελέγχει σε ποια κατάσταση παραδίδονται από τους «φίλους» εργολάβους τα μεγάλα και «μικρά» οδικά έργα... Το «αστυνομικό κράτος» είναι αδιανόητο να θέτει οποιουσδήποτε περιορισμούς στην «ελεύθερη αγορά»... Δεν είναι «δουλιά» του να δίνει απαντήσεις στα «αμείλικτα ερωτήματα», που τίθενται, εκ των υστέρων συνήθως, για τα καθημερινά εκ προμελέτης εγκλήματα της εξουσίας...

Αυτή είναι η δουλιά των καθεστωτικών ΜΜΕ, που ήδη αποφάνθηκαν για τον ένοχο του εγκλήματος στα Τέμπη: Οι φονικές νταλίκες!.. Το μέσο μεταφοράς ως αίτιο και ηθικός αυτουργός! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι «δικοί μας» κυβερνώντες θα επιφυλάξουν άψογη φιλοξενία στους υψηλούς καλεσμένους τους. Ακόμα πιο σίγουρο είναι ότι καμία τύψη για το έγκλημα στα Τέμπη δεν πρόκειται να σκιάσει τις λαμπερές φιέστες και τα αξέχαστα γεύματα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΟΛΟΙ ΦΤΑΙΜΕ»...

Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ... «Σωστές, οι επισημάνσεις και αναγκαία τα ειδικότερα μέτρα σε σχέση με τις νταλίκες - αλλά η ουσιαστική λύση του προβλήματος - ή ο περιορισμός έστω των διαστάσεών του - θα προέλθει μόνο από μια γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με το αυτοκίνητο (ασχέτως όγκου) και την οδική συμπεριφορά μας» (Από το άρθρο του «ΕΘΝΟΥΣ»).

Η ΑΓΩΓΗ... «Είναι γεγονός ότι μία από τις κύριες αιτίες των τροχαίων δυστυχημάτων, είναι η κυκλοφοριακή αγωγή των Ελλήνων οδηγών, η απαράδεκτη έως εγκληματική συμπεριφορά τους στο τιμόνι. Σκοτώνονται και σκοτώνουν τρέχοντας με υπερβολική ταχύτητα, οδηγούν μεθυσμένοι, αγνοούν τη σηματοδότηση και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περιφρονούν τους πεζούς και υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

Η ΛΥΣΗ... «Οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες των βαρέων οχημάτων πρέπει να γνωρίζουν ότι παράβαση των κανόνων ασφαλείας δε σημαίνει, δεν πρέπει εφεξής να σημαίνει, ένα πρόστιμο. Πρέπει να συνεπάγεται άμεση αφαίρεση της άδειας οδηγήσεως του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, για σημαντική χρονική περίοδο, την πρώτη φορά. Και οριστική αφαίρεσή τους σε περίπτωση υποτροπής» (Από το άρθρο του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).

ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ... «Οχι ένα αλλά σειρά εγκλημάτων και εγκληματικών παραλείψεων και μάλιστα με την πλήρη ανοχή της Πολιτείας αποκαλύπτει το τραγικό δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο 21 μαθητές. Γιατί μπορεί ο οδηγός να αναγνώρισε την προσωπική του ευθύνη, καθώς έχασε τον έλεγχο της νταλίκας. Ποιος όμως ευθύνεται για το ότι κυκλοφορούσε μια τέτοια νταλίκα δολοφόνος, υπερφορτωμένη και μάλιστα με λάθος τρόπο, με φθαρμένα ελαστικά και χαλαρά συνδεδεμένο ρυμουλκούμενο τμήμα; Ποιος ευθύνεται για την απουσία ελέγχων στις Εθνικές Οδούς που θα μπορούσαν να την είχαν εντοπίσει;» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

ΤΗΡΗΣΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ... «Με τον τρόπο που αντέδρασε χθες η κυβέρνηση για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη τραγωδία... Προφανώς σε κάθε δυστύχημα ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει ρόλο, αυτό όμως δεν απαλλάσσει το κράτος από την ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας και τη στοιχειώδη προστασία των πολιτών» (Από το άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: 21 ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΕΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΑ ΣΑΡΑΒΑΛΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ΒΑΓΔΑΤΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΜΑΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΙΔΟΥ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 21 ΑΓΓΕΛΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΘΥΣΙΑΣΑΝ 21 ΓΙΑ 35 ΔΙΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ ΣΕ 6 ΧΩΡΙΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΙΔΟΥ ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΤΑΛΙΚΕΣ - ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΙ.

Η ΧΩΡΑ: ΤΑ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

ΑΥΓΗ: ΠΕΝΤΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΤΑΛΙΚΕΣ - «Κλειστό» επάγγελμα χωρίς οργάνωση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΟΥΤΕ Ο ΧΑΡΟΣ ΔΕ ΘΑ 'ΘΕΛΕ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΧΑΟΣ - ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΙΚΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕΝΕΙ ΤΖΑΜΠΑ ΣΤΗ ΒΙΛΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Στα ερείπια του Ιράκ...: «Στις στάχτες και στα ερείπια της Βαγδάτης και υπό την "εποπτεία" εκατοντάδων αμερικανικών τανκς που περιδιάβαιναν χθες την πόλη, κάνοντας ακόμη μια επίδειξη δύναμης, γίνεται πλέον το μοίρασμα της πίτας της "νέας εξουσίας". Αγνωστοι πολιτικοί, ορισμένοι από αυτούς ήρθαν με τα αμερικανικά στρατεύματα από το Κουβέιτ, απόστρατοι και εν ενεργεία στρατιωτικοί, Ιρακινοί που σου δηλώνουν ανοιχτά ότι εκπαιδεύτηκαν από τη CΙΑ σε στρατόπεδα της Ουγγαρίας, συνωθούνταν χθες στα γραφεία Αμερικανών λοχαγών και συνταγματαρχών στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" - το οποίο έχει μετατραπεί πλέον σε μια μεγάλη αμερικανική βάση - για να πάρουν το χρίσμα» (Γιάννης Διακογιάννης -Βαγδάτη - «ΝΕΑ»).

Τεχνάσματα...: «Ανεξαρτήτως του τι έχει συμβεί, ο πόλεμος αυτός ήταν μία κραυγαλέα άνιση σύγκρουση. Το προηγούμενο διάστημα, η Ουάσιγκτον προσπάθησε να θολώσει την εικόνα, υπερτιμώντας συνειδητά τη στρατιωτική ικανότητα του Ιράκ. Πρόκειται για κλασικό και δοκιμασμένο προπαγανδιστικό τέχνασμα με διπλή στόχευση: Πρώτον, να προσδώσει αξιοπιστία στον αρχικό ισχυρισμό της ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν απειλούσε την ασφάλεια των ΗΠΑ. Δεύτερον, να δικαιολογηθούν εκ των προτέρων ενδεχόμενες στρατιωτικές δυσχέρειες και τελικώς να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία η νίκη των αμερικανικών δυνάμεων» (Σταύρος Λυγερός -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Μακάριοι άρχοντες...: «Υπάρχει σήμερα λόγος να πάρει κανείς στα σοβαρά τα όσα λέγονται, τα όσα θα ειπωθούν από χείλη πολιτικών αρχόντων και κρατικών "αρμοδίων" σχετικώς με το νέο πολύνεκρο δυστύχημα; Οχι, δεν υπάρχει κατά τη δική μας γνώμη. Μας οδηγεί σε αυτήν το γεγονός ότι χρόνια τώρα έπειτα από φρικτά δυστυχήματα πολλαπλώς επισημαίνονται και με σαφήνεια προσδιορίζονται τα κενά, οι παραλείψεις και οι ευθύνες, πολιτικές και κρατικές, που βρίσκονται πίσω από τραγωδίες όπως η σημερινή, χωρίς στη συνέχεια να γίνεται TIΠOTE ώστε να μην επαναληφθεί το κακό. Το ίδιο μακάριοι και κατευχαριστημένοι με τα καλά τους έργα συνέχισαν να πορεύονται οι άρχοντες και οι "αρμόδιοι"» (Κ. Ι. Αγγελόπουλος -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ