ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπροστά και στους νέους αγώνες που έρχονται

Μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία χαρακτηρίστηκε από την έντονη πόλωση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, έγιναν την Κυριακή 9 Απρίλη οι εκλογές. Τα αποτελέσματα: ΠΑΣΟΚ 43,79% και 158 έδρες, ΝΔ 42,73% και 125 έδρες, ΚΚΕ 5,53% και 11 έδρες, ΣΥΝ 3,20% και 6 έδρες, ΔΗΚΚΙ 2,69% και λοιπά κόμματα 2,07%.

Προσδιορίζοντας το κλίμα μέσα στο οποίο έγιναν οι εκλογές, η ΚΕ του ΚΚΕ στην απόφασή της, την περασμένη Δευτέρα τονίζει:

«Η συγκεκριμένη εκλογική μάχη διεξήχθη μέσα σε συνθήκες πολύ έντονης δικομματικής πόλωσης, αλλά και μεθοδευμένης ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας, με τα κλασικά αλλά και τα νέα διλήμματα προς τον ελληνικό λαό γύρω από το μονόδρομο της ΟΝΕ».

Σχετικά με το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα, η ΚΕ του ΚΚΕ εκτιμά ότι: «εμφανίζει ενδυνάμωση της δικομματικής μορφής του πολιτικού συστήματος. Αν και η δυναμική της απήχησης των Θέσεων του Κόμματος δεν εκφράστηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα, όμως το ΚΚΕ έδειξε ικανότητα αντοχής σε συνθήκες τέτοιας ενδυνάμωσης των δύο κομμάτων και πτωτικής πορείας των άλλων κομμάτων του Κοινοβουλίου».

Η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει την αναντιστοιχία ανάμεσα στη λαϊκή δυσαρέσκεια και την επιλογή ψήφου, ενώ όσον αφορά την κεντρική πολιτική πρόταση του Κόμματος εκτιμά ότι: «η πολιτική γραμμή του Κόμματος για τους δύο δρόμους εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, η πρόταση για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου αποδείχτηκε και μέσα από την εκλογική μάχη ότι είναι ορθή».

«Αν το ΚΚΕ είχε μια διαφορετική πολιτική γραμμή, αναφέρεται στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, τότε θα είχε ακολουθήσει την πτωτική πορεία των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και τα δυο κόμματα θα είχαν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο και άνεση να χειριστούν το λαϊκό παράγοντα τα επόμενα χρόνια».

Στη συνέχεια η ΚΕ του ΚΚΕ στην απόφασή της αναφέρεται στους παράγοντες που διαμόρφωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα, στη δουλιά του Κόμματος και στην έναρξη συζήτησης για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων. Η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ καταλήγει:

«Το ΚΚΕ θα κάνει το καλύτερο δυνατό, ώστε να στηριχτούν, να αναπτυχθούν οι ταξικοί και γενικότεροι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες. Να υπάρξει η μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, να ενθαρρυνθούν διεργασίες και ανακατατάξεις. Η εκλογική μάχη πρόσθεσε ήδη νέες εμπειρίες. Ετσι η δράση όλου του Κόμματος θα είναι ακόμα πιο σταθερά προσηλωμένη στην υπόθεση της οικοδόμησης του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου».

Λιτόχωρο και Βρυξέλλες δείχνουν την «επόμενη μέρα»

Πριν ακόμη τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων, ο ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ποια είναι η «επόμενη μέρα». Την περασμένη Τρίτη είχαμε τη βάρβαρη αστυνομική επίθεση στο Λιτόχωρο κατά των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων απ' την περιοχή. Είχαμε όμως και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις «συστάσεις» στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει στη διετία 2000- 2001.

Στο Λιτόχωρο

Τα ξημερώματα της Τρίτης, μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ σε διαφορετικά σημεία στην περιοχή του Λιτόχωρου έστησαν «μπλόκα» στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που επέστρεφαν από το Κόσσοβο, μετά την άσκηση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Δυναμική Απάντηση 2000».

Δεκάδες αστυνομικοί επιτίθενται με λύσσα κατά των τεσσάρων κομμουνιστών που βρίσκονταν στο λιμάνι. Δυο απ' τους διαδηλωτές, ο Ζ. Καρακίτσιος και ο Δ. Κουρίτας χτυπιούνται ανελέητα και μεταφέρονται σε άθλια κατάσταση στο αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια οι αρχές επιχειρούν χωρίς επιτυχία να μετατρέψουν τα θύματά τους σε θύτες.

Η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Η χτεσινή νύχτα ήταν ένα όργιο βίας στο Λιτόχωρο και την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας. Ολα δείχνουν ότι: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση των ευρύτερων σχεδίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Μετά την παράδοση του λιμανιού, του αεροδρομίου, του οδικού δικτύου στους ΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, τώρα παραδίδονται για ΝΑΤΟικές ασκήσεις και αγροτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης».

«Συστάσεις» από την Κομισιόν

«Αυστηρή» μισθολογική πολιτική, νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, γενική εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, «εξυγίανση» (διάβαζε κατεδάφιση) του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, σαρωτικές και ταχύτατες ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών «συστήνει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα η τελευταία έχει, ήδη, συμφωνήσει και δεσμευτεί.

Πολύ μεγάλη σημασία, όμως, έχουν οι «συστάσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορούν στην «αγορά εργασίας». Ειδικότερα, η προτεινόμενη «αναμόρφωση των συλλογικών συμβάσεων» συνιστά τη χωρίς περιστροφές κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και των κλαδικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους με τα «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης», αλλά και τα «συμβόλαια εργασίας» σε επίπεδο επιχείρησης και «τομέα».

Οσον αφορά στα συγκεκριμένα μέτρα αναμόρφωσης της «αγοράς εργασίας», η προτεινόμενη απ' την Κομισιόν επέκταση της «ελαστικής απασχόλησης» και της «εργασίας μειωμένου χρόνου». Μέτρα, δηλαδή, με τα οποία η ανεργία «μοιράζεται» σε περισσότερα μερίδια, δηλαδή σε περισσότερους εργαζόμενους.

Σελιδόραμα

Σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών με πρωτοβουλία της γραμματείας του Π.Α.ΜΕ για οργάνωση εξορμήσεων, περιοδειών και εκδηλώσεων σε χώρους δουλιάς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ταξικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς (σελίδα 3).

Αδιαμφισβήτητα τα δεδομένα στην εξωτερική πολιτική της χώρας που έχουν διαμορφωθεί από την κυβέρνηση, η οποία προβάλλει ως «αξίωμα» τη συμμετοχή και συνδρομή της Ελλάδας στην οικοδόμηση της Νέας Τάξης στην περιοχή (σελίδα 3).

Επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις συστάσεις προς την κυβέρνηση. Η εντός ΟΝΕ εποχή θα είναι η σκληρότερη περίοδος για τους εργαζόμενους(σελίδα 12).

Στρατηγικοί οι στόχοι για «απελευθέρωση αγορών», «μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος», «ιδιωτικοποιήσεις», που συνοψίζονται στη φράση «διαρθρωτικές αλλαγές», οι οποίες θεωρούνται αναγκαίες για την επιβίωση του ελληνικού κεφαλαίου στο σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον της ευρωζώνης (σελίδα 14).

Ισολογισμοί δείχνουν για το 1999, συγκριτικά με το 1998, αύξηση κερδών μέχρι και 213% για τους κλινικάρχες και μέχρι 466% για τους φαρμακοβιομήχανους, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ(σελίδα 15).

Τεράστιο, ιδιωτικό, αλλά... επονομαζόμενο από την κυβέρνηση «Εθνικό» πάρκο θα γίνει ο υγροβιότοπος του Σχοινιά, με πρόσχημα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και τις εγκαταστάσεις του κωπηλατοδρομίου (σελίδα 19).

Μια από τις πρώτες και άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, για την οποία έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και σε διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, είναι η «επώδυνη μεταρρύθμιση», η ανατροπή του κοινωνικού δημόσιου και υποχρεωτικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος (σελίδα 21).

Αναμενόμενες είναι οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, που συνδυάζονται με την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, και στο μέλλον θα συλλειτουργήσουν σε ένα νέο, βαθιά αντικοινωνικό και αντεργατικό, κοινό πλαίσιο (σελίδα 21).

Στην ίδια ρότα με ανανεωμένο «πλήρωμα»

Την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Με μια ευρεία ανανέωση προσώπων στο νέο κυβερνητικό σχήμα και με τη συνέχιση της φραστικής συνθηματολογίας, περί κοινωνικού κράτους, κλπ., ο Κ. Σημίτης και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να συντηρήσουν το προεκλογικό κλίμα των αυταπατών και ψεύτικων ελπίδων και να κρύψουν τα πραγματικά, αντιλαϊκά σχέδια και επιδιώξεις της πολιτικής τους.

Ετσι, στην 43μελή νέα κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, συμμετέχουν 21 πρόσωπα που δε συμμετείχαν στην αμέσως προηγούμενη, ενώ ισάριθμα περίπου μέλη της τελευταίας αποχαιρέτησαν το Υπουργικό Συμβούλιο. Κι ενώ η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ελληνική οικονομία, θύμιζε στην κυβέρνηση τις συμφωνημένες δεσμεύσεις της, για σφιχτή εισοδηματική πολιτική, νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, γενίκευση της μερικής απασχόλησης, «εξυγίανση» των συστημάτων ασφάλισης και υγείας, καθώς και ταχύτατες ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, ο Κ. Σημίτης επανέλαβε, χτες, τα περί προώθησης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ