ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΔΥΕΘ
Οχι στα σχέδια για Θεσσαλονίκη - ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

MotionTeam

Μαχητική απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη μετατροπή της πόλης σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων δόθηκε και στη Θεσσαλονίκη, από τη μαζική αντιιμπεριαλιστική πορεία που διοργάνωσε η ΕΔΥΕΘ, το Σάββατο 13 Απρίλη. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το 3ο Σώμα Στρατού - όπου εδρεύει και το αρχηγείο NRDC-GR του ΝΑΤΟ - και κατέληξε στην κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που μετατρέπεται και πάλι σε βάση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σύλλογοι γυναικών, εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και φοιτητικοί σύλλογοι. Ακόμα, παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής, καθώς και υποψήφιοι δήμαρχοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η συγκέντρωση έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο ξεκίνησε με συναυλία από τον Κώστα Καρμπά. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις 78 μέρες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, που οδήγησαν στην οριστική διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, και αναφέρθηκε στους ανταγωνισμούς που ξεδιπλώνονται στην περιοχή μας, με κίνδυνο για τους λαούς.

Ακολούθησε μαχητική πορεία με ενδιάμεσο σταθμό το προξενείο των ΗΠΑ, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες, φονιάδες των λαών, μαύρη συμμαχία των ιμπεριαλιστών».

Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Εκεί ο Μπάμπης Βέλλης, γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, κάλεσε το λαό και τη νεολαία, όπως και την άνοιξη του 1999, έτσι και σήμερα, να ξεσηκωθούν. Μαζί με τους λαούς των Βαλκανίων να βάλουν φραγμό στα επικίνδυνα σχέδια των αστικών τάξεων της περιοχής. Να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε περιοχή φιλίας, συνεργασίας και συναδέλφωσης των λαών.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο σημείο όπου έχουν τοποθετηθεί πλακέτες προς τιμήν των αγωνιστών που εναντιώθηκαν στις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας το 1999.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Μαζική μαχητική απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας

Και φέτος πορεύτηκαν στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη στην 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στον Μαραθώνα
Στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στον Μαραθώνα
«Ο λαός να δώσει απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας». Με αυτό το σύνθημα χιλιάδες διαδηλωτές απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπου βρίσκονται βάσεις, στρατηγεία και υποδομές, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης που είχε καθοριστεί η Κυριακή 14 Απρίλη.

Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν με την πραγματοποίηση της 39ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης. Για ακόμη μια χρονιά άνθρωποι κάθε ηλικίας, βαδίζοντας στα χνάρια του Γρηγόρη Λαμπράκη, διατράνωσαν το σύνθημα που αναγραφόταν και στο πανό της ΕΕΔΥΕ, που ήταν στην κεφαλή της πορείας: «Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να κλείσουν οι βάσεις και τα ευρωΝΑΤΟικά στρατηγεία. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

***

Η έναρξη της Μαραθώνιας Πορείας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη δόθηκε και το σύνθημα εκκίνησης της πορείας. Τα συνθήματα και τα τραγούδια έδιναν τον τόνο. Κατά τη διάρκεια της πορείας πραγματοποιήθηκαν στάσεις στη Νέα Μάκρη, στη Ραφήνα, στο Πικέρμι, στην Παλλήνη, όπου κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη πραγματοποίησε ο εγγονός του Γρηγόρης, στην Αγία Παρασκευή, όπου τον λόγο πήραν και μαθητές από σχολεία της περιοχής, που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία που διοργάνωσε για 5η χρονιά η ΕΕΔΥΕ με θέμα: «Αλληλεγγύη στο λαό και τα παιδιά της Παλαιστίνης».

Οι ειρηνοδρόμοι καταφτάνουν έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Οι ειρηνοδρόμοι καταφτάνουν έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Σε όλες τις στάσεις πραγματοποιήθηκαν σύντομες εκδηλώσεις υποδοχής των διαδηλωτών. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της ΕΕΔΔΑ. Φέτος, σύντομη στάση πραγματοποιήθηκε και στο πολύπαθο Μάτι, εκεί όπου το περασμένο καλοκαίρι 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη μεγάλη πυρκαγιά, εξαιτίας της έλλειψης έργων υποδομής και αντιπυρικής προστασίας. Οι συγκεντρωμένοι κατέθεσαν λουλούδια στη διασταύρωση στη λεωφόρο Μαραθώνος και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών. Πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός από την Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων και παραβρέθηκε ο Νίκος Στεφανίδης, νυν δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η πορεία κατέληξε απέναντι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου τους διαδηλωτές υποδέχτηκε, με χειροκροτήματα, πλήθος κόσμου. Το «παρών» έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα. Παρευρέθηκαν ακόμα οι Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, καθώς και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μιχάλης Σελέκος. Επίσης, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Λουίζα Ράζου, Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, και Μάκης Παπαδόπουλος, καθώς και ο Θανάσης Παφίλης, γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με αγωνιστικά τραγούδια από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ.

Οι λαοί με την πάλη τους θα περάσουν στην αντεπίθεση


Τη συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος ΠΝ ε.α., εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), ο οποίος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «θεωρούμε απαράδεκτη, εγκληματική και καταστροφική τη συνολική πολιτική από την οποία απορρέει και η ολοκληρωτική παράδοση του εδάφους, του αέρα και της θάλασσας της χώρας μας για την εξυπηρέτηση των σκοπών των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ», προσθέτοντας πως «η διατήρηση των πολεμικών βάσεων, η πρόσκληση για εγκατάσταση νέων, η δημιουργία στρατηγείων, η καθημερινή σχεδόν συμμετοχή τμημάτων των ΕΔ σε ασκήσεις, πότε με το ΝΑΤΟ, πότε με την ΕΕ, πότε με το Ισραήλ» αποτελούν «πρόβες» πολέμου. «Το λαϊκό κίνημα έχει χρέος αλλά και τη δύναμη αυτόν τον πόλεμο να τον αποτρέψει, ακυρώνοντας τις συνθήκες που τον γεννούν».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Βασίλης Σταμούλης από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην αντιιμπεριαλιστική δράση του ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, σημείωσε πως το ΠΑΜΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών και κατέληξε: «Δυναμώνουμε την αντίθεσή μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Δυναμώνουμε την ταξική - διεθνιστική αλληλεγγύη, την πάλη για την προοπτική, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για να ζουν οι λαοί ειρηνικά και να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν».

Στο Μάτι
Στο Μάτι
Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σταύρος Τάσσος, ο οποίος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Καλούμε το λαό και τη νεολαία να αξιοποιήσουν την ιστορική πείρα που αποδεικνύει πως πηγή και βασική αιτία των πολέμων είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, τους υδρογονάνθρακες και τους δρόμους μεταφοράς τους, τη μοιρασιά της λείας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες να επαγρυπνούν. Οι δυνάμεις που "κλέβουν το φαΐ από το τραπέζι" και καταδικάζουν τους λαούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση, είναι οι ίδιοι που τους στέλνουν αργά ή γρήγορα στα πολεμικά σφαγεία, για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για να συγκεντρώσουν ακόμη περισσότερο πλούτο.

Η απάντησή μας είναι αποφασιστική. Δυναμώνουμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Τώρα! Περισσότερο από πριν, να αποτελέσει κριτήριο για το λαό και τη νεολαία η αναγκαιότητα της πάλης κατά των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, αλλά και των εκπροσώπων τους σε δήμους και Περιφέρειες».

Ο Στ. Τάσσος
Ο Στ. Τάσσος
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ανέφερε:

«Ο λαός μπορεί να υψώσει ανάστημα και να αναμετρηθεί με την εξουσία που καταπατά τα δικαιώματά του, με το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον πόλεμο, την προσφυγιά, που θρέφει το αυγό του φιδιού.

Συνεχίζουμε δυνατά, αποφασιστικά, κλιμακώνουμε την πάλη μας. Οι λαοί, με την πάλη τους, αργά ή γρήγορα θα περάσουν στην αντεπίθεση.

Παλεύουμε και απαιτούμε:

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

Επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό.

Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία.

Οχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Οχι στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας.

Εξω το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από τα Βαλκάνια. Ναι στην ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών.

Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του».


Αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα απ' άκρη σ' άκρη της χώρας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Παγκρήτια κινητοποίηση στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας πραγματοποίησαν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, όπου χαιρέτισαν οι Μανώλης Παπαδομανωλάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Βουρλάκης, υποψήφιος δήμαρχος Χανίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και βουλευτής του ΚΚΕ, Στέλιος Σοφοκλής, πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Φραγκιουδάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και υποψήφιος δήμαρχος Κισσάμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ακολούθησε πορεία στην πόλη και στο ενετικό λιμάνι και στη συνέχεια μηχανοκίνητη πορεία στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας. Εκεί, αντιπροσωπεία επέδωσε ψήφισμα που απαιτεί το κλείσιμο και την απομάκρυνση της βάσης του θανάτου από το νησί.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, Πορείες Ειρήνης έγιναν την Κυριακή σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Με κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης Λάρισας και Βόλου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία ΑΤΑ της Λάρισας. Η εκδήλωση άνοιξε με απαγγελία ποιήματος του Παλαιστίνιου ποιητή Σαμίχ Αλ Κάσεμ από τον Βασίλη Καρμίρη.

ΑΚΤΙΟ
ΑΚΤΙΟ
Στην ομιλία της, η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, αναφέρθηκε στη μετατροπή της περιοχής σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με την εγκατάσταση αεροσκαφών των ΗΠΑ στην 110 Πτέρυγα Μάχης και ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, σημειώνοντας πως «μετατρέπουν τη Λάρισα και τη χώρα μας σε μαγνήτη πολέμου, που θα δεχθούν γερά πλήγματα σε περίπτωση εμπλοκής, με τραγικές συνέπειες για το λαό μας, ενώ οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια».

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μέχρι την 1η Στρατιά, όπου επιδόθηκε ψήφισμα. Παραβρέθηκαν οι Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου, βουλευτές Λάρισας και Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, και ο Αποστόλης Ριζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, αλλά και οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι μικρότερων δήμων της περιοχής.

Στα Τρίκαλα, η πορεία ξεκίνησε, υπό καταρρακτώδη βροχή, από το χωριό Μεγαλοχώρι. Με στάση στο στρατόπεδο που βρίσκεται στην είσοδο των Τρικάλων, η πορεία κατέληξε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στο κέντρο της πόλης, όπου μίλησαν οι Λάζαρος Τσουμάνης, γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων, και Μελίνα Σκαμπαρίνα, μέλος του ΔΣ.

ΑΡΑΞΟΣ
ΑΡΑΞΟΣ
Στην Καρδίτσα, η πορεία ξεκίνησε από το Μνημείο της Αντίστασης στην είσοδο της πόλης, όπου μίλησε ο Στράτος Ροδίτης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας, και κατέληξε στην κεντρική πλατεία.

Στη Δυτική Ελλάδα

Μαζικό, μαχητικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στη βάση του Αραξου πραγματοποιήθηκε από τις Επιτροπές Ειρήνης της Πελοποννήσου, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου. Το συλλαλητήριο είχε αίτημα να μη μετατραπεί η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας σε μια αμερικανοΝΑΤΟική βάση με επίκεντρο την Ανδραβίδα και τον Αραξο για τα συμφέροντα των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Χαιρετισμούς στην αγωνιστική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση απηύθυναν ο Αλέκος Θανόπουλος, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας - Δυτικής Αχαΐας, ο Γιώργος Καραπάνος, επικεφαλής της Επιτροπής Ειρήνης Ηλείας, ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πάτρας, ο Δημήτρης Σπαρτινός, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Διονύσης Πλέσσας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας - Δυτικής Αχαΐας.

Στη βάση του Ακτίου, στη συγκέντρωση που οργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης καθώς και πολλοί φορείς της περιοχής, χαιρέτισαν ο Χρήστος Μπρίκος, μέλος του Συντονιστικού Μαθητών Πρέβεζας, η Βιβή Σταματέλλου εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, και ο Πελοπίδας Αντωνάκος, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Αγρινίου, ενώ διαβάστηκε και ψήφισμα το οποίο στη συνέχεια επιδόθηκε στους υπευθύνους της βάσης του Ακτίου.

ΣΟΥΔΑ
ΣΟΥΔΑ
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της Πρέβεζας η οποία κατέληξε στο δημαρχείο. Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α. και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νεκτάριο Τριάντη, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Πρέντζας και υποψήφιοι δήμαρχοι της περιοχής.

Στην Αλεξανδρούπολη

«Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», απαίτησε ο λαός και η νεολαία της περιοχής, που την Κυριακή συμμετείχαν μαζικά στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση των Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη.

Στη συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο και στην πορεία στους δρόμους της πόλης παραβρέθηκαν ο Διονύσης Κλάδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Παπατολίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς και υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην περιοχή. Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Στη Σάμο

ΣΑΜΟΣ. Μετανάστες και πρόσφυγες καθώς ακούν το μήνυμα της πορείας
ΣΑΜΟΣ. Μετανάστες και πρόσφυγες καθώς ακούν το μήνυμα της πορείας
Μαχητική πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Σάμο, μετά από κάλεσμα της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης. Σημείο εκκίνησης ήταν η έδρα της Στρατιωτικής Διοίκησης Σάμου, όπου από νωρίς είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ. Την απαγόρευση προσέγγισης στο χώρο μπροστά από την πύλη του στρατοπέδου κατήγγειλε ο Κώστας Τζίχας, μέλος της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και μίλησε ο Τίμος Χατζηλαγός, μέλος της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης.

Η πορεία έκανε στάση μπροστά από το άθλιο hot spot, όπου διαβάστηκε το μήνυμα της ΕΕΔΥΕ στα Αραβικά, Αγγλικά και Γαλλικά. Η υποδοχή των οδοιπόρων της Ειρήνης και η αποδοχή του μηνύματος ήταν συγκινητικές, με εκατοντάδες πρόσφυγες να ακούνε με προσοχή και να επευφημούν διαρκώς. Θέλησαν μάλιστα να ακολουθήσουν μαζικά την πορεία, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ που είχαν αποκλείσει την έξοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου χαιρετισμό εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Σάμου απηύθυνε ο Σταμάτης Τριπύλας και μίλησε η Ρούλα Στεφανάκη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με συναυλία.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση στην 39η Αντιιμπεριαλιστική Πορεία Ειρήνης:

«Σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα πορεύονται στους δρόμους της ειρήνης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στις επεμβάσεις, ενάντια στις βάσεις του θανάτου. Δεν είναι μία ακόμη επετειακή εκδήλωση, για να θυμόμαστε τις μεγάλες Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης από το παρελθόν. Αφορούν τα προβλήματα αυτά το σήμερα, αφορούν το μέλλον του λαού και της χώρας μας.

Πρέπει να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για την αποδέσμευση από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να σταματήσουν οι τεράστιοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, που συνεχώς μειώνουν χρήματα από την Παιδεία, την Υγεία, από την Πρόνοια και τις κοινωνικές υπηρεσίες, τα οποία πρέπει να πάνε για την ευημερία του λαού και της νεολαίας. Και βεβαίως όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να αποτελέσουν βασικό κριτήριο ψήφου για τον ελληνικό λαό και στις εκλογές της 26ηςΜάη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ