ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Κάλεσμα αγώνα για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας

Σε κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα, τα ένσημα και τις θέσεις εργασίας τους καλεί τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας η «Συσπείρωση Εργαζομένων».

«Η εργοδοσία συνεχίζει μέρα με τη μέρα την απαξίωση και διάλυση του ναυπηγείου. Εγκαταστάσεις αφημένες στο έλεος, με σοβαρή ανεπάρκεια στα μέσα προστασίας και στην ασφάλεια, κι εμείς απλήρωτοι, με τα δεδουλευμένα να διογκώνονται», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Απαιτεί από την εταιρεία να χορηγήσει σε κάθε εργαζόμενο έγγραφο που να βεβαιώνει το ποσό των δεδουλευμένων που του οφείλει, να διορθώσει τις αποδοχές που έχει δηλώσει «τυχαία» στην εφορία με τα σωστά ποσά των οφειλόμενων και των κρατήσεων και να καταβάλει το δώρο Πάσχα.

Καθώς η παράταση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού τελειώνει σε λίγους μήνες, η «Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και κινητοποιήσεις, με κύριο αίτημα «τα δεδουλευμένα μας, καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις. Να κατοχυρωθούν τα ένσημα του 2018 και να υπάρξει κάλυψη παροχών Υγείας για εμάς και τις οικογένειές μας».

Να βρουν απέναντί τους ένα κίνημα ταξικά προσανατολισμένο

«Συνάδελφοι, η επόμενη μέρα του ναυπηγείου, με την πολιτική που ακολουθείται από τη σημερινή αλλά και όλες τις προηγμένες αστικές κυβερνήσεις, θα είναι άλλη μια ιδιωτικοποίηση. Σε όποιον ιδιώτη καταλήξει το ναυπηγείο, είναι δεδομένη η επίθεση που θα προσπαθήσει να κάνει στα δικαιώματά μας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας. Απέναντί του πρέπει να βρει ένα κίνημα ταξικά προσανατολισμένο, που όχι μόνο δεν θα κάνει πίσω αλλά θα επιδιώξει να αποσπάσει και νέες κατακτήσεις», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η «Συσπείρωση Εργαζομένων».

Επισημαίνει ακόμα πως τα γεγονότα γύρω από το συνέδριο της ΓΣΕΕ ανέδειξαν την εχθρική για την εργατική τάξη θέση που έχουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και στο χώρο του ναυπηγείου, όπως αποτυπώθηκε στην Ομοσπονδία Μετάλλου (ΠΟΕΜ) και στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής. Υπενθυμίζει ότι οι δυνάμεις που σήμερα «παίρνουν στις πλάτες τους την ηγεσία της ΓΣΕΕ» και την προσπάθειά της να επιβάλει τους εργοδότες και τους νόθους μέσα στα συνδικάτα, είναι οι ίδιοι «που διαλέγουν επενδυτή» για τα ναυπηγεία και παρουσιάζουν τον έναν μετά τον άλλο επιχειρηματία σαν «σωτήρες».

Μετά την παρέμβαση της «Συσπείρωσης Εργαζομένων», συνεδρίασε χτες το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας και εξήγγειλε κινητοποιήσεις για την Πέμπτη 18 Απρίλη. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τις πιέσεις εργαζομένων προς την πλειοψηφία του Σωματείου, τη δράση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι οποίες σταθερά αναδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία, καθώς και την ανάγκη να οργανωθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
Κλιμακώνουν την πάλη με 48ωρη απεργία

Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 19 και 20 Απρίλη προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση στις 29 Μάρτη, η ΕΣΚ ΟΤΕ υπογραμμίζει πως «το ζητούμενο και σ' αυτήν την απεργία είναι η μαζική συμμετοχή» των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο πρόγραμμα «εθελούσιων» αποχωρήσεων, το οποίο μέσα από εκβιασμούς και πιέσεις ισοδυναμεί με συγκαλυμμένες ομαδικές απολύσεις, καθώς και στην παράδοση τμημάτων - με πρώτο αυτή της φύλαξης - σε εργολάβους. Η ΕΣΚ υπογράμμισε την ανάγκη για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ήδη από τη μέρα της επιτυχημένης 24ωρης απεργίας, ενώ στο πλαίσιο αιτημάτων που προτάσσει θέτει το ζήτημα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους.

«Πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν τρομοκρατούμαστε και ότι δεν δεχόμαστε ούτε την παραχώρηση έργου σε εργολάβους, ούτε φυσικά την απόλυση των εργαζομένων στη φύλαξη», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους με την 48ωρη απεργία να στείλουν μήνυμα πως «δεν παλεύουμε για τίποτα λιγότερο από μία ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, με εξίσωση προς τα πάνω, που θα μας διασφαλίζει απέναντι σε όποια σχέδια δημιουργίας θυγατρικών μηχανεύεται η διοίκηση».

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ ΟΤΕ), την Τετάρτη 10 Απρίλη, εκτός από την προκήρυξη της απεργίας συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη ΓΣΕΕ. Η ΕΣΚ κατήγγειλε την προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, με την επιστράτευση ασφαλιτών, μπράβων και ανθρώπων της νύχτας, να επιβάλει τη νοθεία και την εργοδοτική παρέμβαση. Καταδίκασε επίσης τη συκοφαντική επίθεση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ομάδα Βασιλόπουλου/ΣΥΡΙΖΑ) στο ΠΑΜΕ, ενώ κατέθεσε στα πρακτικά αποσπάσματα από τη δίκη της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, όπου οι δικηγόροι των ναζιστών αξιοποιούν την επίθεση αυτή για να υπερασπιστούν τους χρυσαυγίτες.

ΣΕΤΗΠ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Συγκέντρωση στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στην Καλλιθέα, πραγματοποίησε την Πέμπτη 11/4 το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ) Αττικής. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους από τους εργοδότες του κλάδου.

«Στον ΟΤΕ και στη "Wind" η εργοδοσία προχώρησε σε νέες "εθελούσιες" απολύσεις, με εκβιασμούς και εκφοβισμούς. Στη "Unify", στην "Info Quest" και σε μια σειρά εταιρειών πληροφορικής γίνεται προσπάθεια να μετατραπούν οι συμβάσεις από 8ωρες και σε 9ωρες. Στην "Teleperformance" το αίσχος των συνεχώς ανανεούμενων συμβάσεων διαιωνίζεται. Η ενοικιαζόμενη εργασία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα 6ωρα και 4ωρα αυξάνονται διαρκώς, κυρίως στα τηλεφωνικά κέντρα ("Vodafone", "E-Value" κ.λπ.), ενώ προχωρά και η εργολαβοποίηση έργων των επιχειρήσεων. Στη "Forthnet" οι εργαζόμενοι είναι ξεκρέμαστοι μπροστά στις εξελίξεις», σημειώνει το Συνδικάτο. Επιπλέον, οι εργοδότες, που έχουν στη διάθεσή τους πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο, «είτε αρνούνται να ανανεώσουν ή να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ("Wind", "Vodafone") είτε σε αυτές που υπογράφουν (π.χ. ΟΤΕ) πετσοκόβουν όλο και περισσότερο τους μισθούς και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές».

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου, Γ. Φλωρεντή, στον οποίο κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, χωρίς ωστόσο να πάρουν απαντήσεις πάνω σε αυτά.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ
Απέκλεισε για μια ακόμα φορά το ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΕΟΤ) απέκλεισε για μία ακόμα φορά το ψηφοδέλτιό της από τις αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας καταγγέλλει η ΕΣΚ Τυφλών, ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Πρόσχημα για τον αποκλεισμό ήταν ότι η ΕΣΚ δεν συμπληρώνει τον αριθμό των υποψηφίων που προβλέπει το καταστατικό, το οποίο ωστόσο προβλέπει απλή αναλογική, κάτι που ακυρώνει στην πράξη η πλειοψηφία της ΕΟΤ. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η ΕΣΚ, ο αριθμός που επικαλείται η διοίκηση της ΕΟΤ αφορά προηγούμενο καταστατικό, προηγούμενου συνεδρίου, όταν το εκλογικό σώμα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

«Καταλαβαίνουμε, μια Ομοσπονδία επιχείρηση δεν μπορεί να έχει μέλη στη Διοίκησή της ανθρώπους που αντιπαλεύουν την επιχειρηματική δράση στο συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα, Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή», καταγγέλλει η ΕΣΚ.

Και υπογραμμίζει:

«Η παραπάνω εξέλιξη χρεώνει ακέραια την ευθύνη στις δυνάμεις που στηρίζουν την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ, αλλά και τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, κύριος Βαρδακαστάνης, είναι ο αδιαμφισβήτητα καθοδηγητής της συγκεκριμένης ομάδας. Η γραμματέας της Ομοσπονδίας Τυφλών είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένη στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής με τον συνδυασμό της κυρίας Δούρου.

Είχαν το θράσος να εμφανίζονται παραμονές του συνεδρίου ότι θέλουν να λύσουν το πρόβλημα με τον προσδιορισμό άμεσα καταστατικού συνεδρίου, όμως και τον Συνδυασμό ακύρωσαν και αρνήθηκαν να θέσουν το θέμα στο συνέδριο, αλλά και το να μπουν ατομικές ανεξάρτητες υποψηφιότητες αρνήθηκαν τελικά να δεχτούν, ενώ στη συνάντηση που έγινε, είχαν δηλώσει ότι θα τις δεχτούν και από ό,τι φαίνεται, με εντολή άνωθεν, μετά τη λήξη της συνάντησης, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της ΕΣΚ Τυφλών ότι ούτε οι ατομικές υποψηφιότητες γίνονται δεκτές.

Είναι γελασμένοι αυτοί και οι πάτρωνες τους, κυβέρνηση, κόμματα του κεφαλαίου και επιχειρηματίες του χώρου: Οσους μαφιόζικους μηχανισμούς και να στήσουν, όσα λεφτά και να δώσουν για να "μπουκώσουν" τους πρόθυμους, δεν θα τα καταφέρουν!».

Η ΕΣΚ καλεί τους τυφλούς και τους ανάπηρους, τους γονείς και κηδεμόνες, να δυναμώσουν τη ΣΕΑΑΝ, τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα, να προκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις στα όποια υπαρκτά πρωτοβάθμια σωματεία και τους συλλόγους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα δίκαια αιτήματά τους

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της πρώην «Καρυπίδης», με κινητοποιήσεις έξω από καταστήματα της «Market In», απαιτώντας από την επιχείρηση να τους παράσχει εργασία, μετά και την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που τους δικαίωσε, διατάσσοντας την επιστροφή τους στην εργασία.

Χτες πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της επιχείρησης στην Καρόλου Ντηλ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, έπειτα από παρέμβαση του σωματείου στο ΣΕΠΕ, υπήρξε παρέμβαση της υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν οριστεί τριμερής συνάντηση στο ΣΕΠΕ στις 17/4 και εργατική διαφορά στις 19/4.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Να σταματήσει κάθε δίωξη εργαζόμενου.

Παρά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους σε Γιάννενα και Θεσσαλονίκη, η εταιρεία αρνείται να τους προσλάβει, με διάφορες δικαιολογίες. Επίσης, εδώ και τρία χρόνια, ενώ έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που επιδικάζουν στους εργαζόμενους χρήματα που διεκδίκησαν, ακόμη δεν τους έχουν καταβληθεί.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στάση εργασίας στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας αύριο Τετάρτη, από τις 12 μ. έως τη 1 μ.μ., για να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο χώρο του εργοταξίου, «προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις του κλάδου και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα του αγώνα μας».

Επίσης, μαζί με το Συνδικάτο, ζητούν την ίδια μέρα στη 1 μ.μ. συνάντηση στον εργοτάξιο με την ανάδοχο εταιρεία, «τον υπεύθυνο του εργοταξίου και όλους τους υπεργολάβους, για να συζητήσουμε το θέμα των συνθηκών εργασίας, την τήρηση του νόμιμου ωραρίου και των βαρδιών, έτσι ώστε να υπάρχουν όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους και να μη συμβαίνουν ατυχήματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ