ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι στη μάχη της 48ωρης γενικής απεργίας!

Ανακοίνωση - κάλεσμα για «αποφασιστικό, μαχητικό αγώνα ενάντια στη βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας»

Κάλεσμα σε αποφασιστικό αγώνα και μάχη για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας απευθύνει το ΠΑΜΕ. Η ανακοίνωση - κάλεσμα έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι εργάτες, άνεργοι, ελευθεροεπαγγελματίες, συνταξιούχοι, νέες και νέοι. Το ΠΑΜΕ σάς καλεί να δώσουμε μαζί αποφασιστικό, μαχητικό αγώνα ενάντια στη βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας. Ολοι στη μάχη της 48ωρης γενικής απεργίας! Στήνουμε εργατικό - λαϊκό μπλόκο στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

Είναι προκλητικοί και αδίστακτοι! Πιστεύουν ότι μεθοδεύοντας να φέρουν τα μέτρα τη Μεγάλη Βδομάδα, δε θα βρουν απέναντί τους αγώνες και αντιστάσεις.

Η τακτική τους δείχνει ότι κυβέρνηση και εργοδοσία ανησύχησαν από την απεργία στις 4 Φλεβάρη που νέκρωσε τη χώρα, από τις κλαδικές κινητοποιήσεις, τα συλλαλητήρια, από τα αγροτικά μπλόκα. Αυτή την τεράστια δύναμη που φανέρωσαν η πάλη του εργαζόμενου λαού, η συμμαχία εργατών και αγροτών, ελευθεροεπαγγελματιών στο δρόμο του αγώνα. Είναι ξανά η ώρα να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη ακόμα περισσότερο.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις μανούβρες, τα χοντροκομμένα ψέματα της κυβέρνησης ότι δήθεν "διαπραγματεύεται για τους αδύνατους". Από το ψεύτικο δίλημμα που θέτουν στο λαό ότι η διαπραγμάτευση και οι αντιθέσεις του ΔΝΤ με την ΕΕ μπορεί να είναι προς όφελός του. Ζήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και ξέρουμε τι σημαίνουν οι "κόκκινες γραμμές", η "σκληρή διαπραγμάτευση", τα "δίκαια μέτρα που ελαφρύνουν τους κοινωνικά αδύναμους", και τόσα άλλα ψέματα, λεονταρισμοί και απάτες.

Φέρνουν νέα άγρια φορολογία πάνω στην ήδη δυσβάσταχτη, με αύξηση των πιο ληστρικών φόρων, όπως του ΦΠΑ που αφορά τη λαϊκή κατανάλωση. Την ίδια στιγμή, φοροαπαλλάσσουν με τροπολογίες βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες. Νέα μείωση συντάξεων για παλιούς και νέους συνταξιούχους πάνω από 20%.

Προχωρούν στο έγκλημα καταργώντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, καταργώντας το δικαίωμα στη σύνταξη για τις νεότερες γενιές, που περιπλανώνται από την ανεργία στην ανασφάλιστη κακοπληρωμένη ελαστική εργασία.

Τα μέτρα δεν είναι προσωρινά, δεν είναι τα τελευταία!

Η κυβέρνηση μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο έχουν συμφωνήσει για την απελευθέρωση των απολύσεων, νέα μείωση μισθών και μεροκάματων, τον περιορισμό και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, την παράδοση των "κόκκινων" δανείων στα αρπακτικά, τους πλειστηριασμούς για τα σπίτια του λαού. Η επίθεση αυτή είναι κρίκος στην αλυσίδα της αντιλαϊκής πολιτικής που επεκτείνεται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την προσφυγιά και έχει μόνιμα θύματα τους λαούς που υποφέρουν.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα. Είναι ώρα να στείλουμε πιο δυνατό το μήνυμα: "Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο, να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία".

Τέρμα οι θυσίες για τα κέρδη των πλουτοκρατών. Ζητάμε δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δε θα επιτρέψουμε από φόβο να ζήσουμε στη φτώχεια, στη σύγχρονη σκλαβιά, στη ζωή χωρίς μέλλον για μας και τα παιδιά μας».

Δεκάδες πικετοφορίες σήμερα στην Αττική

Με σύνθημα «Ξεσηκωμός για να μην περάσουν οι αντιλαϊκοί νόμοι για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό!» και στόχο την προπαγάνδιση της 48ωρης γενικής απεργίας, σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές διοργανώνουν σήμερα, Σάββατο, πικετοφορίες, συγκεντρώσεις και μαζικές εξορμήσεις σε δήμους της Αττικής:

Αθήνα, 10.30 π.μ., Ομόνοια, Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Κοραή, Κορυδαλλός, 11 π.μ., πλατεία Ταξιάρχη, Νίκαια, 10.30 π.μ., Περιβολάκι, Κερατσίνι, 11 π.μ., πλατεία Ζαρντέν (τριγωνάκι - Αμφιάλη) και πλατεία Εθνικής Αντίστασης (απέναντι από Δημαρχείο Δραπετσώνας), Πέραμα, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων, Σαλαμίνα, 11 π.μ., ιχθυαγορά, Καλλιθέα, 11 π.μ., πλατεία Δαβάκη, Αγιος Δημήτριος, 11 π.μ., γραφεία της ένωσης ΕΒΕ (Πηλέως 56), Γλυφάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Τρύφωνα, Αγιοι Ανάργυροι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία, Μενίδι, 11 π.μ., στέκι της Λαϊκής Επιτροπής, Ανω Λιόσια, 11 π.μ., γραφεία Λαϊκής Επιτροπής, Νέα Ιωνία, 11.30 π.μ., πλατεία Σημηριώτη, Νέο Ηράκλειο, 12 μ., σταθμός ΗΣΑΠ, Ζωγράφου, 11 π.μ., πλατεία Τερζάκη (Ιλίσια), Καισαριανή, 11 π.μ., παλιό τέρμα, Βύρωνας, 11 π.μ., είσοδος αγοράς, Ηλιούπολη, 11.30 π.μ., πλατεία Κανάρια, Υμηττός, 11 π.μ., πλατεία Υμηττού και 12 μ. πλατεία Καλογήρων (μετρό «Δάφνη»), Περιστέρι, 11 π.μ., Λόφος Αξιωματικών, Πεζόδρομος και Δέγλερη, Αργυρούπολη, 11.30 π.μ., Λαϊκή Αγορά, Αγιος Στέφανος, 11.30 π.μ., Νηπιαγωγεία, Πεύκη, 12 μ., εμπορικό κέντρο «ΑΛΚΟ».

Επίσης, η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω προγραμματίζει για όλη την επόμενη βδομάδα εξορμήσεις και περιοδείες σε τόπους δουλειάς και άλλα σημεία της περιοχής.

Συσκέψεις - συνελεύσεις

Επίσης, για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες οι εξής συσκέψεις και συνελεύσεις:

  • Συγκέντρωση διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, την Τρίτη 19/4, στις 8 μ.μ., στο Μάτζαλο, με αιχμή την απεργία και το Προσφυγικό.
  • Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Κω, την Κυριακή, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Σε ετοιμότητα οι μικρομεσαίοι αγρότες

Να συνεχίσουν τον οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των «θεσμών», καθώς στο αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθούν αντιμέτωποι με «Γολγοθά» προβλημάτων - ήδη μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την κατάθεση του ασφαλιστικού/φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή - καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Βαγγέλης Μπούτας και μέλη της διοίκησης, αναφέρθηκαν στη συζήτηση που έγινε και στις αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, το περασμένο Σάββατο στα Μάλγαρα της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι ο οργανωμένος αγώνας αποτελεί μονόδρομο και αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αναφερόμενος στην «εκκωφαντική σιωπή» της κυβέρνησης σχετικά με τα όσα δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την Επιτροπή των Μπλόκων, ο Β. Μπούτας είπε: «Θα ισχύσει το αφορολόγητο; Τι θα γίνει με το Ασφαλιστικό; Η Ομοσπονδία και οι μικρομεσαίοι αγρότες επιμένουν στην απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς επίσης και στο να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος όσων συμμετείχαν στα μπλόκα. Οταν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή καλούμε τους αγρότες μέσα από του Συλλόγους και την Ομοσπονδία, σε συμμαχία με τα σωματεία, να συμμετάσχουμε στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση και να μεταβούμε με τα λεωφορεία στην Αθήνα για το συλλαλητήριο».

Ειδική αναφορά έκανε στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν με την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καταγγέλλοντας επίσης την προσπάθεια να εμφανιστούν οι αγρότες σαν «λαμόγια» και να ενεργοποιηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός. «Ζητάμε, σε πρώτη φάση, να δοθεί άμεσα το 50% της ενίσχυσης και αν στην πορεία αποδειχθεί μέσα από τους ελέγχους ότι κάποιος δεν καλλιέργησε ορθά, να παρακρατηθούν τα ποσά στη συνέχεια», είπε ο Β. Μπούτας.

Πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς
  • Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν οι εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής», την Κυριακή, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Οι περίπου 450 εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα πετάχτηκαν στην ανεργία μετά την πτώχευση της επιχείρησης, την περασμένη Τετάρτη. Στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη έχουν συγκροτηθεί Επιτροπές Αγώνα, που συντονίζονται μεταξύ τους. Διεκδικούν να γίνουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση οι καταγγελίες των Συμβάσεων και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις τους. Η Επιτροπή στη Θεσσαλονίκη έχει, επίσης, καλέσει σε συνέλευση τους εργαζόμενους στα καταστήματα της επιχείρησης στη Βόρεια Ελλάδα, την ερχόμενη Τετάρτη.
  • Γενική Συνέλευση με θέμα τις εξελίξεις στο έργο του Μετρό και τις συνέπειες στους εργαζόμενους οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 18 Απρίλη, στις 6.30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους απολυμένους να συμμετέχουν μαζικά. Να απαντήσουν στην πολυδιάσπαση, την κατάργηση της ΣΣΕ, την εντατικοποίηση της εργασίας και τις υπερωρίες, τη δουλειά Σάββατο και Κυριακή, τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφάλειας, την απληρωσιά και τη μείωση του μεροκάματου.
  • Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στην επιχείρηση «Pink woman» στην Αλεξανδρούπολη, για την τρομοκρατική και παράνομη απόλυση εργαζόμενης για συνδικαλιστικούς λόγους, διοργανώνει σήμερα Σάββατο, στις 11 το πρωί, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ». Αντίστοιχες δράσεις θα γίνουν πανελλαδικά, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.
Απέκλεισαν υποψήφιο από εκλογές ΕΒΕ

Τον αποκλεισμό αυτοαπασχολούμενου φροντιστή από τις εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) καταγγέλλει η ΠΑΣΕΒΕ. Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της, η απερχόμενη ηγεσία του ΣΕΦΑ απέρριψε την υποψηφιότητα του Ανδρέα Αναστασόπουλου, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου στον Κορυδαλλό και μέλους του Συλλόγου, από τις επικείμενες αρχαιρεσίες. Για την απόφασή της αυτή επικαλέστηκε την καθυστέρηση της έγκρισης της άδειας λειτουργίας του από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου (ΕΟΠΕΠΠ), παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία έχει βεβαιώσει εγγράφως ότι διέθετε όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα. Δεν περιορίστηκε στις προφάσεις αλλά προχώρησε ακόμα παραπέρα, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας (ΟΕΦΕ) να προτείνει στον φροντιστή τηλεφωνικά «να αποσύρει την υποψηφιότητά του ώστε να του επιτρέψουν να ψηφίσει!». «Τα σωματεία και τα συνδικάτα δεν είναι τσιφλίκια κανενός», τονίζει η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί τους φροντιστές να απαντήσουν, στηρίζοντας τις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις στις ερχόμενες εκλογές και συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ