ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Χειρότερη η κατάσταση από χρόνο σε χρόνο

Στο νοσοκομείο περιόδευσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και συζήτησε με τους εργαζόμενους

Το νοσοκομείο «Μεταξά»

Eurokinissi

Το νοσοκομείο «Μεταξά»
Στο νοσοκομείο «Μεταξά» περιόδευσε πριν από λίγες μέρες η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Συζητώντας με δεκάδες εργαζόμενους, εισέπραξε την απόγνωση για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής.

Από κλινική σε κλινική, η Διαμάντω Μανωλάκου ενημέρωσε το προσωπικό ότι το ΚΚΕ σκοπεύει να θέσει τις ελλείψεις του νοσοκομείου στη Βουλή, όπως έκανε κι άλλες φορές στο παρελθόν και να πιέσει με όλα τα μέσα για να δοθούν λύσεις. «Κυρίως - τόνισε - πρέπει να γενικευτεί η πάλη για δημόσια και δωρεάν Υγεία. Να γίνει υπόθεση των συνδικάτων, των Λαϊκών Επιτροπών και οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν το δίκαιο αίτημα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγειονομικής περίθαλψης».

Μια μέρα πριν από την περιοδεία, πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο μαζική γενική συνέλευση των εργαζομένων, για τα προβλήματα που οξύνονται διαρκώς. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση για εξαίρεση του νοσοκομείου από τη γενική εφημερία, αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το νοσοκομείο προβλέπονται 798 οργανικές θέσεις (αριθμός που υπολείπεται των πραγματικών αναγκών), αλλά τα κενά αγγίζουν τα 200!

Οι καταγγελίες των εργαζομένων έπεφταν «βροχή» σε κάθε όροφο και σε κάθε γραφείο. Οι περισσότεροι σημείωναν ότι το κλείσιμο της εφημερίας προστίθεται στις ελλείψεις φαρμάκων, υλικών και εξοπλισμού, όπως αξονικού τομογράφου εδώ και τρία χρόνια. Ετσι, όπως έλεγαν οι εργαζόμενοι, οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες για τις αξονικές τομογραφίες.

Τεράστια αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία

«Τα εξωτερικά ιατρεία έχουν λίστα αναμονής κοντά τρεις μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καρκινοπαθείς», ανέφερε γιατρός από την ενδοκρινολογική κλινική και συμπλήρωσε: «Ο ασθενής πληρώνει ακόμα και για να κλείσει ραντεβού. Ο ειδικός τετραψήφιος αριθμός για τα ραντεβού χρεώνει ένα ευρώ το λεπτό, ο ασθενείς περιμένει κάμποση ώρα και το πιο πιθανό είναι να ακούσει ότι δεν υπάρχει ραντεβού για τη μέρα που θέλει. Η λίστα ανοίγει στις 7.00 και στις 7.10 έχει κλείσει για ένα τρίμηνο!».

«Ούτε συνταγογράφηση δεν μπορούμε να κάνουμε όπως πρέπει», συμπλήρωσε άλλος γιατρός: «Το ηλεκτρονικό σύστημα διαρκώς "κολλάει". Εχουμε έναν υπολογιστή για όλη την κλινική...».

Οι ενδοκρινολόγοι υπογράμμισαν ότι έχει τεθεί θέμα να κλείσει η κλινική και αυτοί να μεταφερθούν στο ογκολογικό. Ομως, μόνο στον όροφο που στεγάζεται η ενδοκρινολογική υπάρχουν προβλεπόμενες εγκαταστάσεις, όπως ειδικές τουαλέτες για την αποβολή του ραδιενεργού ιωδίου που απαιτούν πολλές θεραπείες. «Αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει σε άλλο νοσοκομείο τέτοια κλινική, αμιγώς ενδοκρινολογική με 15 κρεβάτια», είπαν.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί, που ζουν από πρώτο χέρι τις τεράστιες ελλείψεις, δηλώνουν απογοητευμένοι, βλέποντας ότι το πιθανότερο γι' αυτούς είναι να καταλήξουν στην ανεργία και στην εργασιακή περιπλάνηση: «Τελειώνω σήμερα την ειδικότητά μου και δεν ξέρω τι θα κάνω. Θέλω να δουλέψω, να προσφέρω, όμως δεν μας το επιτρέπουν», είπε ένας από τους νέους γιατρούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άλλοι ειδικευόμενοι εγκατέλειψαν τη θέση τους, αφού έβλεπαν ότι επί της ουσίας δεν μαθαίνουν, παρά να καλύπτουν «τρύπες», και να κάνουν διάφορες «διεκπεραιώσεις». Τελικά, η ειδίκευση μένει πίσω λόγω της γενικότερης κατάστασης.

Υπερβαίνουν τον εαυτό τους

Παρόμοια η κατάσταση και στο χειρουργικό, με τους εργαζόμενους να ξεσπούν: «Με τι ηθικό να κάνουμε τη δουλειά μας; Δεν έχουμε σεντόνια, στολές για το προσωπικό και στρώματα. Πληρώνουμε ακόμα και το νερό που πίνουμε, εμείς και οι ασθενείς. Τα χειρουργεία καθυστερούν πολλές ώρες επειδή λείπουν υλικά...».

Σε σχέση με τις ελλείψεις, αποκάλυψαν και μια άλλη διάσταση: Για να «μπαλωθούν» τα κενά και για να ανακυκλωθεί η ανεργία, η κυβέρνηση εφαρμόζει τις πεντάμηνες συμβάσεις. Μόλις οι εργαζόμενοι αυτοί αρχίσουν να εξοικειώνονται με τα καθήκοντά τους απολύονται, δεν προλαβαίνουν να μάθουν τη δουλειά. Οι επόμενοι (αν έρθουν...), έρχονται μετά από μερικούς μήνες και τα κενά ανακυκλώνονται μαζί με την ανεργία.

Στο παθολογοανατομικό εργαστήριο οι εργαζόμενοι δουλεύουν με αυταπάρνηση, κάνοντας αγώνα δρόμου για να ξεπεραστούν οι όποιες καθυστερήσεις στις εξετάσεις των ασθενών. Οπως εξήγησαν στην αντιπροσωπεία του Κόμματος, έχουν μείνει τέσσερις από εφτά που ήταν πριν από μερικούς μήνες και έχουν πάνω από ένα χρόνο να πάρουν άδεια!

Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, με μεγάλη εντατικοποίηση σε ανθυγιεινό περιβάλλον, αφού η διαρκής έκθεση στη φορμόλη προκαλεί άσθμα. Δεν λειτουργεί ο ένας μικροτόμος, μηχάνημα απαραίτητο για να προχωρήσουν οι βιοψίες και να μπορέσει ο γιατρός να κάνει διάγνωση, ώστε ο ασθενής να ξεκινήσει θεραπεία. Οι καθυστερήσεις είναι δεδομένες και «όταν μιλάμε για καρκινοπαθείς, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για να ξεκινήσουν τις απαραίτητες θεραπείες» ανέφεραν με αγωνία οι εργαζόμενοι.

Να βγάλει συμπεράσματα ο λαός

«Τα προβλήματα αυτά - είπε η Διαμάντω Μανωλάκου - δεν προέκυψαν ξαφνικά. Σε κάθε μας επίσκεψη, διαπιστώνουμε και χειρότερη κατάσταση. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι, υπηρετώντας τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ: Υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση. Αυτή η κατάσταση προσφέρεται για να βγουν συμπεράσματα από το λαό: Να συνειδητοποιήσει ότι αυτό το σύστημα είναι απάνθρωπο, μόνο βάσανα μπορεί να προσφέρει»...

Στηρίζει συμβάσεις έργου για τις καθαρίστριες

Ρόλου «λαγού» αναλαμβάνει η πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (πρώην ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ), για την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης να απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις έργου οι καθαρίστριες στα νοσοκομεία, στο όνομα του να φύγουν τάχα από τη μέση οι εργολάβοι. Αντί η συνδικαλιστική πλειοψηφία να διεκδικήσει μαζί με τις καθαρίστριες την πρόσληψή τους στο νοσοκομείο με μόνιμη και σταθερή δουλειά, βάζει πλάτη για να διατηρείται και να επεκτείνεται το αίσχος των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η πλειοψηφία κάλεσε τη διοίκηση του νοσοκομείου να προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις έργου, εκτός από την καθαριότητα και σε άλλους τομείς, όπως στη σίτιση, τη φύλαξη και έπεται συνέχεια, δηλώνοντας διαθέσιμη να την βοηθήσει για την υλοποίησή τους! Με την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου διαφώνησε ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), Γ. Κοντοδήμος.

Απλήρωτοι ξανά στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Απλήρωτοι για ακόμα μια φορά μένουν πολλοί εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μπροστά στο Πάσχα, όπως καταγγέλλει το πανελλήνιο Συντονιστικό τους όργανο. Σε κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών, σημειώνεται ότι οι 3.500 εργαζόμενοι είχαν από νωρίς προειδοποιήσει τα υπουργεία να προωθήσουν τις σχετικές διαδικασίες υπογραφής των προγραμματικών συμβάσεων, προκειμένου να μη μένουν απλήρωτοι. Παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις που πήραν από τα αρμόδια υπουργεία, σήμερα αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος τους. Παράλληλα, το Συντονιστικό αναδεικνύει τις ευθύνες της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, που δεν παρενέβη στα υπουργεία για να λυθεί το πρόβλημα. Το Συντονιστικό απαιτεί μόνιμη θεσμική κατοχύρωση του υπάρχοντος προσωπικού, την άμεση και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων, όχι στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του «Βοήθεια στο Σπίτι», κ.ά.

Παγίδες θανάτου στη ναυπηγοεπισκευή

Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος των αρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας διατυπώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, σημειώνοντας ότι με δική τους ευθύνη «εκτελούνται εκτεταμένες ναυπηγοεπισκευαστικές και με χρήση φλόγας εργασίες σε λιμάνια, όπως τα Ηγουμενίτσας, Χίου, Λέρου, Ζακύνθου κ.α., αλλά και σε ράδες, χωρίς να είναι χαρακτηρισμένες επισκευαστικές ζώνες, χωρίς να εκδίδονται σχετικές άδειες, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με ανασφάλιστους εργαζόμενους».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, «σε επισκευαζόμενο πλοίο στο λιμάνι της Χίου, χωρίς άδεια εργασιών, ανασφάλιστος εργαζόμενος έπεσε από ύψος 5 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά». Επίσης, «στα Ναυπηγεία "Σπανοπούλου" (...) εργαζόμενος πιθανόν και αυτός ανασφάλιστος υπέστη σοβαρά εγκαύματα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών. Η συγκεκριμένη επιχείρηση, κατά κανόνα, δεν δηλώνει, όπως οφείλει, τα ατυχήματα στις αρμόδιες αρχές και πάντα διαπιστώνονται μετά από καταγγελίες συναδέλφων στο Συνδικάτο μας. Οπως και το παραπάνω ατύχημα διαπιστώθηκε από το Λιμεναρχείο, μετά από δική μας καταγγελία».

Επιπλέον, συνεχίζει το Συνδικάτο, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας φέρουν σοβαρότατες ευθύνες, καθώς, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, «απαξιώνει τη διαδικασία των ελέγχων από τις Μεικτές Επιτροπές για την Υγιεινή και Ασφάλεια με διάφορα προσχήματα, ώστε να μην πραγματοποιούνται καθημερινοί έλεγχοι στην ευρύτερη περιοχή όπου εκτελούνται ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες». Τέλος, καλεί «για ακόμα μια φορά όλες τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, πριν να είναι πολύ αργά και θρηνήσουμε νέα θύματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ