ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Οι κατευθύνσεις της ΕΕ διαμόρφωσαν εφιαλτική εικόνα στις σπουδές

Σε εκδήλωση της ΚΝΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Να καθορίσουν τη στάση τους τόσο στις ευρωεκλογές, όσο στις τοπικές και τις φοιτητικές εκλογές με βάση τα ζητήματα ουσίας, που είναι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η οικονομική καπιταλιστική κρίση, η πολιτική και η πρακτική των κομμάτων και των ψηφοδελτίων, που αυτά στηρίζουν. Και να ψηφίσουν, να δυναμώσουν παντού το ΚΚΕ, για να γίνει δυνατός ο λαός, να δυναμώσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ο αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε στους νέους ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την περασμένη βδομάδα σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις εξελίξεις στην Παιδεία, σημείωσε: «Η Παιδεία και η Ερευνα προσαρμόζονται πιο σφιχτά στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Δυναμώνουν οι ταξικοί φραγμοί και υποβαθμίζεται η μόρφωση. Το λύκειο μετατρέπεται σε ένα απέραντο εξεταστήριο για να σπρώξει τους μαθητές στην υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση, να ετοιμάσει την πιο φθηνή εργατική δύναμη για τη μεγαλοεργοδοσία.

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση υλοποιούνται από την κυβέρνηση μέσα από την εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο, του σχεδίου "Αθηνά" κ.λπ., και έχουν διαμορφώσει μια εφιαλτική εικόνα στις σπουδές και το μέλλον των φοιτητών.

Η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων έχει φτάσει στον πάτο και την ίδια στιγμή εντείνεται η επιχειρηματική και ανταποδοτική τους λειτουργία, η εύρεση πόρων από ιδιώτες που θα βάλουν ακόμα περισσότερο "χέρι" σε υποδομές, περιεχόμενο σπουδών και έρευνα. Τα πάντα γίνονται εμπόρευμα, οι φοιτητές μετατρέπονται σε πελάτες, οι ανάγκες τους αποτελούν "κόστος". Σίτιση, στέγαση, μεταπτυχιακά μετατρέπονται σε νέα πεδία κερδοφορίας, δημιουργώντας ακόμα πιο έντονους ταξικούς φραγμούς.

Στα Πανεπιστήμια της πόλης μας όλα αυτά τα μέτρα προχωράνε με γοργούς ρυθμούς και έχουν τη στήριξη τόσο των Συμβουλίων Διοίκησης όσο και των Πρυτανειών».

Απευθυνόμενος στους νέους, ανέφερε: «Οποιος δεν θέλει να πληρώνει ένα κάρο λεφτά για να σπουδάσει, να παλέψει για επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των ιδρυμάτων, για επιστροφή των αποθεματικών τους που "κουρεύτηκαν", για δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα, για ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, για επίδομα ενοικίου.

Οποιος δε δέχεται να είναι πελάτης στη μόρφωση - εμπόρευμα να παλέψει να φύγουν από τα πανεπιστήμια οι επιχειρήσεις.

Οποιος θέλει το πτυχίο του να έχει αντίκρισμα να παλέψει ώστε το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά, χωρίς να χρειάζεται να κάνει πανάκριβα μεταπτυχιακά και να μαζεύει ένα σωρό πανάκριβα πιστοποιητικά.

Οποιος θέλει αξιοπρεπή δουλειά για να ζήσει, να παλέψει για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να παλέψει ενάντια στα σχέδια υπερεκμετάλλευσης που επιβάλλουν στους νέους να δουλεύουν για 5 μήνες με 400 ευρώ.

Αν έχετε αγανακτήσει με τον εκφυλισμό και τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος να προβληματιστείτε για το ποιος είναι υπεύθυνος, να κάνετε δική σας υπόθεση την οργάνωση του αγώνα σε κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο και σύλλογο.

Αλλάξτε τους συσχετισμούς, ενισχύστε στις φοιτητικές εκλογές τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ., που δημιουργούνται σε κάθε σχολή από τα μέλη της ΚΝΕ και κάθε φοιτητή που δεν ανέχεται τις μισές σπουδές, τη μισή δουλειά, τη μισή ζωή».

Και τόνισε: «Η θέλησή σας να ζήσετε σ' έναν καλύτερο κόσμο μπορεί να γίνει πράξη μόνο μέσα από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, στον αγώνα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για πραγματική μόρφωση, για δουλειά με δικαιώματα, για τον πολιτισμό, στη μάχη κατά των ναρκωτικών».

Στο στόχαστρο και το «18 ΑΝΩ»

Τα αλλεπάλληλα και πολύμορφα «χτυπήματα» στο χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης έρχονται να επιβεβαιώσουν τη λεγόμενη «αντιναρκωτική» πολιτική της ΕΕ, που σπεύδουν να υλοποιήσουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Μια πολιτική που προπαγανδίζεται εδώ και δεκαετίες με ιδεολογική ραχοκοκκαλιά την ιατρικοποίηση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης, προκειμένου να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες του και να παραδώσει σταδιακά υπηρεσίες πρόληψης και απεξάρτησης στους ιδιώτες. Τον κώδωνα του κινδύνου για αυτές τις εξελίξεις έκρουσαν χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής, θεραπευτές και θεραπευόμενοι της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», η οποία απειλείται με λειτουργική κατάρρευση, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Το επικείμενο βίαιο κλείσιμο μέχρι το 2015 του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (στο οποίο ανήκει το «18 ΑΝΩ»), οι διαθεσιμότητες έμπειρων και εκπαιδευμένων οδηγών του προγράμματος, η σφαγή του κονδυλίου για τις τοξικολογικές εξετάσεις των θεραπευόμενων (απέμεινε το 1/6, από 280.000 ευρώ δίνονται μόλις 50.000 ευρώ), η υπονόμευση της αυτονομίας του προγράμματος (με απόφαση του υπουργείου Υγείας στις 19-3-2014 το «18 ΑΝΩ» δε θα εκπροσωπείται από το διευθυντή του αλλά από το διοικητή του ΨΝΑ), οι ελλείψεις σε προσωπικό, αποτελούν την εικόνα που μετέφεραν χτες εκπρόσωποι του «18 ΑΝΩ», επισημαίνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να διαλύσει τις υπάρχουσες δημόσιες και δωρεάν δομές.

Μεταφέροντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και αποκαλύπτοντας πόσο απάνθρωπη είναι η πολιτική της ΕΕ και στον τομέα της απεξάρτησης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος Νίκος Αμπατιέλος, επισήμανε την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας απέναντι σ' αυτήν την πολιτική και στους πραγματικούς υπεύθυνους των προβλημάτων: «Αυτό το σύστημα είναι απάνθρωπο», σημείωσε. «Η ανθρώπινη ζωή να μετράται ως αναλώσιμο, έχει αξία όσο αποφέρει κέρδη. Είναι απαράδεκτο, επικίνδυνο στις σημερινές συνθήκες να μην έχει τη δυνατότητα αυτός που θα το θελήσει μέσα από δημόσιες και δωρεάν δομές να απεξαρτηθεί. Είναι κομβικό σημείο και ο λαός πρέπει να θέσει και το θέμα των ναρκωτικών στο επίκεντρο της πάλης του».

Στις 28 Μάη οι πανελλαδικές εξετάσεις

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, που για τους υποψήφιους των γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ (ομάδας Β') θα ξεκινήσουν στις 28 Μάη. Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων ΕΠΑΛ (ομάδας Α') θα αρχίσουν μία μέρα αργότερα, ενώ οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21 Ιούνη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για τη Γ΄ τάξη των γενικών λυκείων θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 13 Ιούνη και οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ σε επίπεδο σχολικής μονάδας την Παρασκευή 20 Ιούνη με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου.

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων και της ομάδας Β' των ΕΠΑΛ έχει ως εξής:

- Τετάρτη 28 Μάη: Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας.

- Παρασκευή 30 Μάη: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία Γενικής Παιδείας.

- Δευτέρα 2 Ιούνη: Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης, Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής.

- Τετάρτη 4 Ιούνη: Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης, Βιολογία Θετικής, Χημεία - Βιοχημεία Τεχνολογικής (κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών).

- Παρασκευή 6 Ιούνη: Λατινικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης, Χημεία Θετικής, Ηλεκτρολογία Τεχνολογικής (κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τεχνολογικής (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών).

- Τρίτη 10 Ιούνη: Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης και Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής.

- Πέμπτη 12 Ιούνη: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις).

Απεργία ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν στις 14 Μάη οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, όπως αποφάσισε χτες το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. Αιχμή της κινητοποίησης είναι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης με τις οποίες τα εργασιακά θέματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μεταφέρονται από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εργασίας και ισοπεδώνονται τα δικαιώματά τους. Μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα στους σχολάρχες να συμπιέζουν τους μισθούς σε εξευτελιστικά επίπεδα, να καταργούν επιδόματα, να κάνουν κατά το δοκούν το ωράριο εργασίας λάστιχο, να απολύουν δίχως να δίνουν λόγο στο αρμόδιο συμβούλιο εκπαίδευσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ