ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2013
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύσκεψη για την Πρωτομαγιά έγινε χτες στον Πειραιά

Πολύμορφες δραστηριότητες σε πολλούς κλάδους για την επιτυχία της απεργίας της 1ης Μάη

Από τη σύσκεψη στον Πειραιά
Από τη σύσκεψη στον Πειραιά
Μια σειρά πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες προγραμματίζονται και ήδη ξεδιπλώνονται στους χώρους δουλειάς και τις εργατογειτονιές της περιοχής του Πειραιά από τις ταξικές δυνάμεις, προκειμένου να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι για την απεργιακή αναμέτρηση της εργατικής τάξης την 1η Μάη. Εικόνα από τη μέχρι τώρα δράση, αλλά και για τα όσα πρέπει να γίνουν ακόμα, μεταφέρθηκε στη χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Οπως ανέφερε εισηγητικά ο επικεφαλής της γραμματείας και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Ξουράφης με περιοδείες, εξορμήσεις, με γενικές συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, κόντρα στον υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι ταξικές δυνάμεις καλούνται να δώσουν τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας. Με χαρτί και μολύβι, σχεδιασμένα, οργανωμένα τα συνδικάτα στα οποία πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις, αλλά και οι παρατάξεις να ανοίξουν τη δράση τους, δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση στην επιχείρηση των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων να εκφυλίσουν και να αλλοιώσουν το περιεχόμενο της 1ης Μάη.

Από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν προέκυψαν τα εξής:

  • Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά με καθημερινές περιοδείες σε όλα τα εμπορικά καταστήματα προετοιμάζει την απεργιακή μάχη. Σταθμοί αυτής της προσπάθειας που έχει στόχο η προετοιμασία και η περιφρούρηση της απεργίας να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων είναι η γενική συνέλευση που θα γίνει στις 21 Απρίλη στις 5 το απόγευμα στο ΕΚ Πειραιά και η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί στις 28 Απρίλη επίσης 5 μ.μ. στο ΕΚΠ.
  • Στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας (ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΕΛΑΪΔΑ, ΚΟΛΓΚΕΪΤ κ.λπ.), με απόφαση του κλαδικού σωματείου παραμονή της απεργίας και θέτοντας σε κίνηση τις εργοστασιακές επιτροπές θα γίνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 1η Μάη στο πλαίσιο στάσης εργασίας. Την Τετάρτη, 24 Απρίλη θα γίνει συνεδρίαση της διοίκησης για την οργάνωση των εκδηλώσεων, αλλά και για τα παραπέρα οργανωτικά μέτρα για την περιφρούρηση της απεργίας.
  • Η αγωνιστική παράταξη ΔΑΣ των εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό για την προετοιμασία της απεργίας διοργανώνουν σύσκεψη στις 28 Απρίλη στις 6 μ.μ. στο ΕΚ Πειραιά. Ενώ, όπως καταγγέλθηκε, οι εφοπλιστές εντείνουν την αντεργατική επίθεση, αξιοποιώντας την τακτική του «κοινωνικού εταιρισμού» της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου (ΠΑΣΕΝΤ) του χώρου με πρόεδρο τον Θ. Βασιλόπουλο στέλεχος της ΑΠ και του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν να αξιώνουν, όπως η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών την υπογραφή ΣΣΕ με μειώσεις μισθών από 20% έως 60%!

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Πρωτομαγιάς εντάχτηκε και η κινητοποίηση (φωτ.) στην Κατερίνη
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Πρωτομαγιάς εντάχτηκε και η κινητοποίηση (φωτ.) στην Κατερίνη
Στο πλαίσιο προετοιμασίας της απεργίας την 1η του Μάη εντάσσονται και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα. Τέτοια ήταν και η κινητοποίηση που πραγματοποίησε το Σάββατο η Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ, με μαχητική συγκέντρωση στην Κατερίνη, καλώντας σε κλιμάκωσης της δράσης για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, ενάντια στην τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Πήραν μέρος εργαζόμενοι από διάφορους χώρους όπως τα πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης σε κοινωφελείς υπηρεσίες των δήμων.

Πληθαίνουν οι απεργιακές αποφάσεις

Πληθαίνουν οι αποφάσεις μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου αποφάσισε απεργία και με ανακοίνωσή της τονίζει: «Καλούμε όλα τα Σωματεία και τις Σωματειακές Επιτροπές, να συνεδριάσουν άμεσα, να οργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις και με μαζικές διαδικασίες να αποφασίσουν την συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς! Καλούμε όλους τους πρωτοπόρους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας, να ακυρώσουμε στην πράξη την πρόθεση της Κυβέρνησης για κατάργηση των εργατικών αγώνων».

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, προκήρυξε απεργία για τον ταξικό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και «καταγγέλλει την προσπάθεια της τρικομματικής κυβέρνησης που μαζί με τους μεγαλέμπορους μεταφέρουν τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, με στόχο την υπονόμευση, τον εκφυλισμό και το οριστικό χτύπημα της ταξικής γιορτής της εργατικής τάξης».

Επιπλέον, αποφάσεις για απεργία πήραν: Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Καθαριστών/ιών Αττικής, η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας.

ΝΑΟΥΣΑ
Απεργία αύριο για την προστασία των ανέργων

Με 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Νάουσας κλιμακώνουν τον αγώνα τους για την ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Την απεργία αποφάσισαν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξυλουργών, Φορτοεκφορτωτών και Εποχικών Εργαζομένων στα Διαλογητήρια. Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας και στη συνέχεια πορεία προς τα τοπικά καταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ.

Ολες τις προηγούμενες μέρες, αλλά και σήμερα πραγματοποιείται πανεξόρμηση στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές της Νάουσας με στόχο την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης και τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων. Στελέχη του ΕΚΝ και των σωματείων, καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία αλλά και όλο το λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να απαιτήσει: Να αποσυρθεί ο νόμος που ουσιαστικά καταργεί το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους, έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ, Ταμείο Ανεργίας για όλους τους άνεργους 800 ευρώ και για όσο διάστημα βρίσκονται στην ανεργία, αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου, Ταμείο Ανεργίας για τους νέους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας για όλους, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Καλούν επίσης όλους τους ανασφάλιστους εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, που δεν μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθενείας, να τα πηγαίνουν στο Εργατικό Κέντρο ή να τα έχουν μαζί τους την ημέρα της απεργίας, προκειμένου να απαιτήσουν από το ΙΚΑ να τα σφραγίσει.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Εκδήλωση στο Κορωπί

Για την 1η Μάη

Συνδικάτα της Βιομηχανίας (Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας, Συνδικάτο Φαρμάκου, Πρακτορεία Τύπου), πραγματοποιούν εκδήλωση μπροστά στην Πρωτομαγιά την Κυριακή 28 Απρίλη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγάλματος στο Κορωπί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ