ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ελληνικός λαός δεν είναι στρατιώτης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Η εμπλοκή της χώρας μας και του λαού μας στο απάνθρωπο παιχνίδι της "νέας τάξης" του ολέθρου, που θέλουν να επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια, είναι κάτι παραπάνω από άμεση.Η ελληνική ολιγαρχία, που εθελόδουλα έχει υποτάξει τον τόπο για δεκαετίες στο άρμα της εξάρτησης, εκπροσωπούμενη από την κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας, αφήνει πλέον κατά μέρος κάθε πρόσχημα και, με αφορμή τα γεγονότα στην Αλβανία, εμφανίζεται με το πρόσωπο του φιλόδοξου να καταλάβει ρόλο "πρωτοπαλίκαρου" στο πλευρό των δολοφόνων του πλανήτη.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τη ΝΔ και όλα - πλην ΚΚΕ - τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εκτιμούν ως "σωστή" την τακτική της κυβέρνησης και "επιβεβλημένη" τη δράση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στα εσωτερικά της Αλβανίας, πρωτοστατούν στο θέμα της επέμβασης πολυεθνικής δύναμης στη γειτονική χώρα! Μετατρέπουν έτσι τη χώρα μας, επίσημα και απροκάλυπτα, σε όργανο επιβολής του "δίκιου" των πολυεθνικών και "γέφυρα" διείσδυσης στην περιοχή, εκείνων που προωθούν τα θανατηφόρα σχέδια των σφαιρών επιρροής τους εις βάρος της ανθρωπότητας.

***

Η κυβέρνηση - διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου - αφού κατά την έναρξη της εξέγερσης στην Αλβανία είχε επιλέξει την ανεπίσημη τοποθέτηση ότι "αν πάνε οι άλλοι, δεν μπορούμε να μην πάμε εμείς", έφτασε την Παρασκευή στο σημείο να δηλώνει ότι "θα είναι η πρώτη" (!), που θα εισβάλει στρατιωτικά στην Αλβανία, από τη στιγμή που τα αφεντικά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ θα πάρουν ανάλογη απόφαση. Και αυτό για να "κατευναστεί η αναρχία και η αταξία", που συνιστά η λαϊκή εξέγερση στη γείτονα (!), αφού τέτοιο "κατευνασμό" δεν μπορούν να επιβάλουν οι μαριονέτες των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων στο εσωτερικό της Αλβανίας. Οσο για τη ΝΔ, σε ρόλο "προάγγελου" των ενεργειών της κυβερνητικής εκτελεστικής εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου, από την πρώτη στιγμή, ζήτησε, διά στόματος Μ. Εβερτ, την αποστολή πολυεθνικής δύναμης κατά του αλβανικού λαού, φτάνοντας σε σημείο να προβάλει ως πρόσχημα την "προστασία" της ελληνικής μειονότητας! Ο ΣΥΝ, από την πλευρά του, φιλοδοξεί να κατοχυρωθεί ως ο κατ' εξοχήν,στην Ελλάδα, φιλο-ευρωενωσιακός προπαγανδιστής της επέμβασης εκ μέρους της ΕΕ...

Πριν σημειωθούν οι λόγοι που ωθούν τους πολιτικούς υπηρέτες των ιμπεριαλιστών σε αυτή την εγκληματική για το λαό και τα συμφέροντα της χώρας μας τακτική, πρέπει να γίνει με έμφαση αναφορά στο "ήθος" των κυβερνώντων. Η ελληνική κυβέρνηση, κατά άθλιο τρόπο, αφού μέχρι τώρα πρωτοστατούσε στα πλαίσια των λυκοσυμμαχιών, ώστε να θεωρείται ο υπ' αριθμόν ένα "Ράμπο", στον οποίο μπορούν να υπολογίζουν οι εγκέφαλοι της επέμβασης - σε σημείο που ο πρεσβευτής της στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, υπήρξε ένθερμος υπέρμαχος της πολυεθνικής επέμβασης από την Πέμπτη - οι κυβερνητικοί ιθύνοντες, στην Αθήνα, αναφερόμενοι στο θέμα της πολυεθνικής δύναμης, επέλεγαν να το προσεγγίζουν με φράσεις του τύπου "δεν είναι αναπόφευκτο" να επέμβουμε...

***

Ο λόγος που καθιστά τη χώρα μας παράγοντα προώθησης της ιμπεριαλιστικής αποσταθεροποίησης της περιοχής, δεν είναι άλλος από την ίδια την υποταγή των εκπροσώπων της ολιγαρχίας στα πολιτικο-στρατιωτικά επιτελεία των πολυεθνικών. Είναι η ίδια η συμμετοχή της χώρας σε έναν οργανισμό, το ΝΑΤΟ, που εκείνο για το οποίο κόπτεται είναι να ανταποκριθούν οι "νέες δομές" του και οι "νέες επιχειρησιακές" δραστηριότητές του, στην οικοδόμηση της "νέας τάξης". Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ βλέπουν την εξέγερση στην Αλβανία ως μια "χρυσή ευκαιρία" να περάσουν, από το στάδιο της θεωρίας, στο στάδιο της πράξης. Θέλουν και επιδιώκουν, από το επίπεδο της θεωρητικής συγκρότησης των "Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης" της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που θα τις αποτελούν στρατεύματα της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, να περάσουν και πρακτικά στη δράση αυτών των "Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης".

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αναζητούν στην Αλβανία το "πειραματικό" εργαστήριο, όπου μπορούν να κάνουν την "πρόβα τζενεράλε" για την ...εξάσκηση των περιφερειακών χωροφυλάκων τους στην περιοχή. Τέτοιος χωροφύλακας φιλοδοξεί να είναι η Ελλάδα, από κοινού με την Τουρκία και την Ιταλία. Αυτοί οι τρεις, σύμφωνα με τα υπερατλαντικά κέντρα, πρέπει να βγάλουν τα "κάστανα από τη φωτιά" στην Αλβανία. Αυτό επιβάλλει η νέα επιχειρησιακή δομή του ΝΑΤΟ. Αυτό επιβάλλουν οι υποχρεώσεις τους ως "συμμάχων" των γκάνγκστερ στην περιοχή και γι' αυτό, τόσο οι Αμερικανοί, όσο και ο Κολ, αρνούνται να αναλάβουν οι ίδιοι στρατιωτική δράση και αναθέτουν την ευθύνη στους συμμαχικά "υπόχρεους" Ελληνες, Τούρκους και Ιταλούς.

***

Ολα αυτά καθιστούν απτά, καταφανέστατα, όσα μέχρι τώρα έμοιαζαν με εφιαλτικό σενάριο, λόγω της εμπλοκής της Ελλάδας σε οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Πιστοποιούν ότι ο λαός μας έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο σε επαφή με τον πόλεμο, με την καταστροφή, με τον όλεθρο. Γιατί; Γιατί η ελληνική ολιγαρχία και τα κόμματά της, μέσα στα πλαίσια του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στα Βαλκάνια, θέλουν να ανακηρυχτούν στον πιστότερο υπηρέτη των "μεγάλων" στην περιοχή. Ενεργώντας ως μικροί ιμπεριαλιστές, μέσω της μετατροπής της Ελλάδας σε "προκεχωρημένο φυλάκιο" και "συνεπή ντίλερ" του αμερικανοΝΑΤΟικού πλιάτσικου και της "πολιτισμένης" θηριωδίας της Δύσης στην περιοχή, επιδιώκουν να ανακηρυχτούν σε "πρώτο τη τάξη φίλο" των ιμπεριαλιστών, σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στην Τουρκία και την Ιταλία. Γι' αυτό και η προθυμία να είναι "οι πρώτοι" που θα μπουν στην Αλβανία με την πολυεθνική δύναμη, που για μια ακόμα φορά θα κομματιάσει κάθε έννοια ειρήνης στην περιοχή.

***

Η χώρα μας και ο λαός μας δεν μπορούν να εφησυχάζουν ούτε στιγμή, από την ώρα που τα σχέδια επί χάρτου, σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά του ελληνικού λαού θα κληθούν να πολεμήσουν για τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, γίνονται πλέον σχέδια προς εκτέλεση. Η χώρα μας και ο λαός μας δεν έχει καμία δουλιά, κανένα συμφέρον, να μετατραπεί σε παράγοντα κρίσης στην περιοχή και "δερβέναγας" των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εις βάρος των λαών της περιοχής. Η χώρα μας και ο λαός μας δεν έχουν καμία σχέση με το κεφαλαιοκρατικό "ιδεώδες", που λανσάρουν ως "εθνικό ιδεώδες" οι κ.κ. Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, Λάτσης και Κοπελούζος, υπό την προεδρία της Βάσως Παπανδρέου και το οποίο επεξεργάζεται σενάρια επιδρομής των κεφαλαιοκρατών στα Βαλκάνια, την ώρα που η περιοχή φλέγεται. Σενάρια, τα οποία, στο όνομα των περισσότερων ή λιγότερων ψίχουλων που οι δικοί "μας" κεφαλαιούχοι επιζητούν να καρπωθούν από το πολυεθνικό πλιάτσικο στα Βαλκάνια, θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε "εκτελεστικό όργανο" της ιμπεριαλιστικής επέλασης στα βόρεια σύνορά μας, με κίνδυνο το αιματοκύλισμα των νιάτων της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Τώρα είναι η ώρα για το "όχι". Τώρα είναι η ώρα για αντίσταση και απειθαρχία σε όσους θέλουν να μετατρέψουν τον ελληνικό λαό σε "στρατιώτη" του αμερικανο-γερμανικού ιμπεριαλισμού. Τώρα είναι η ανάγκη να καταστεί σαφές ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει με κανένα λαό τίποτα, δεν έχει καμία θέση να βρίσκεται με τη μεριά όσων θέλουν τον "αφοπλισμό" του δίκιου των λαών της περιοχής, μαζί και του αλβανικού. Τώρα είναι καθήκον όλων να βροντοφωνάξουν: "Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία"!

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛΒΑΝΙΑ
Εικόνα ηρεμίας, οργάνωσης, διοίκησης...

Μια άλλη πραγματικότητα από την εικονική που μπαίνει στα σπίτια μας καθημερινά από τα ΜΜΕ

ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ (Του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ). -

Ενα από τα ενδιαφέροντα φαινόμενα που έχει απασχολήσει τους θεωρητικούς των ΜΜΕ είναι ο τρόπος με τον οποίο ο σημερινός μας κόσμος μπορεί να αλλάξει εικόνα μέσα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που είναι ιδιαίτερα ισχυρά.

Δεν μπορεί κανείς να μη σκεφτεί όλα αυτά τα πράγματα, όταν περιδιαβαίνει στους δρόμους της πόλης ή ακόμα και των χωριών της Νότιας Αλβανίας και έχοντας ακούσει ότι σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, κυκλοφορεί η άποψη πως η Αλβανία είναι παραδομένη στο έλεος ληστοσυμμοριών, οι οποίες εκτός των ληστρικών τους διαθέσεων είναι και εξοπλισμένες με χιλιάδες όπλα, που έχουν κλαπεί από στρατόπεδα, αποθήκες και αλλού. Δε θα αρνηθούμε ασφαλώς ότι όλα τα στρατόπεδα που είδαμε είχαν εντελώς αδειαστεί από όλα τους τα όπλα, όχι, όμως, και από όλα τους τα οπλικά συστήματα.

Και αυτό ακριβώς είναι που μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση: Πώς είναι δυνατόν μία χώρα, όπου πραγματικά κυκλοφορούν χιλιάδες όπλα (πολλά από τα οποία είναι κρυφά και δεν τα βλέπεις), να είναι παραδομένη στο έλεος της αναρχίας και να μην έχει κάθε μέρα χιλιάδες νεκρούς και αμέτρητες ζημιές;

Γιατί πρέπει να παραδεχτούμε ακριβώς αυτό: Οτι μέχρι την Παρασκευή (14 Μάρτη) σε όλες τις περιοχές της Νότιας Αλβανίας που επισκεφθήκαμε δεν παρατηρήσαμε κανένα σημάδι αναρχίας, καταστροφών, ζημιών ή επιθέσεων ενάντια σε οποιοδήποτε τμήμα του πληθυσμού! Επαναλαμβάνουμε ότι δεν αρνούμαστε ότι σε χιλιάδες χέρια, τις πιο πολλές φορές αυτός δεν είναι φανερός, κυκλοφορεί άφθονος ατομικός οπλισμός. Ωστόσο, ακριβώς αυτό είναι εκείνο που έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την απορία μας!

Δε θα αρνηθούμε επίσης ότι στους Αγίους Σαράντα, κυρίως τις νυχτερινές και τις πρωινές ώρες, ακούγονται πυροβολισμοί. Εάν δεχτούμε ότι αυτοί οι πυροβολισμοί είναι εναντίον πραγματικών στόχων, τότε πώς εξηγείται ότι κάθε μέρα στους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων αυτών - που είναι μάλλον μικρές για να μπορεί να... κρυφτεί κανείς - δε βρίσκονται ξαπλωμένα στη γη εκατοντάδες πτώματα;

Είναι συνεπώς φανερό ότι πρόκειται για πυροβολισμούς στον αέρα. Αλλο τώρα, γιατί γίνονται ακόμη και αυτοί...

Ελάχιστες οι καταστροφές σε Αργυρόκαστρο και Αγ. Σαράντα

Θα θέλαμε, επίσης, να παρατηρήσουμε ότι δε στάθηκε δυνατόν για μας να βρούμε ίχνη καταστροφών. Σωστότερα μιλώντας, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είδαμε καμία καταστροφή, αλλά ότι οι καταστροφές που είδαμε περισσότερο μεγάλωσαν τις υποψίες μας, παρά τις καθησύχασαν. Πρώτα πρώτα στο Αργυρόκαστρο,που επισκεφθήκαμε, δεν είδαμε καμία καταστροφή εκτός των κτιρίων και βοηθητικών χώρων της αστυνομίας, τα οποία ήταν και δύσκολο να μην πάθουν ζημιές σε τέτοιες συνθήκες...

Τώρα, στην άκρη της παράλιας πόλης των Αγίων Σαράντα και εκεί δεν μπορεί κανείς να μη δει με αποδοκιμασία και με θλίψη τις υλικές ζημιές στο μεγάλο ξενοδοχείο "ΜΠΟΥΤΡΑΝΤΙ",το οποίο έχει καταστραφεί σε σημαντική έκταση. Επίσης, θλίψη προκαλεί και η καταστροφή ενός άλλου κτιρίου που συνδέεται με κάποιον τρόπο με τον Πρόεδρο Μπερίσα.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κανείς να παραμερίσει τις φήμες - στηριγμένες ή αστήριχτες - ότι τα παραπάνω κτίσματα συνδέονταν κατ' αρχήν με το γνωστό σκάνδαλο των πυραμιδοειδών τραπεζών, που ήταν φυσικό να προκαλέσει τη μανία του πλήθους. Εκτός απ' αυτό, πρέπει κανείς να σημειώσει και το ακόλουθο: Πώς είναι δυνατόν σε μία πόλη όπου πραγματικά όλος ο κόσμος είναι οπλισμένος (ανεξάρτητα από το εάν το δείχνει ή όχι), προκλητικά καταστήματα με γυάλινους τοίχους στην παραλία της πόλης να λειτουργούν κανονικά, να είναι γεμάτα πελατεία και να μη δείχνουν κανενός είδους ζημιά ή φθορά; Πώς είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο περιβάλλον άλλα κτίρια των Αγίων Σαράντα, κτίρια καλαίσθητα και ευκατάστατα, να μην έχουν υποστεί καμία ζημιά; Δεν είναι αυτό ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί;

Η γνώμη μας είναι ότι υπάρχει εδώ κάποια αρχή, αφανής τις πιο πολλές φορές, τοπικής αρμοδιότητας, αλλά αποτελεσματικής όπως φαίνεται, που έχει θέσει τα πράγματα σε έλεγχο με βάση τη γνωστή αρχή: "Ως εδώ και μη παρέκει"! Αλλιώς, δεν μπορούμε πραγματικά να εξηγήσουμε την κατάσταση που είδαμε οι ίδιοι με τα μάτια μας στη Νότια Αλβανία.

Ηρεμη η κατάσταση στα χωριά

Συνηθίζουμε να θεωρούμε σαν αντιπροσωπευτικά της κατάστασης τα συμβαίνοντα στις πόλεις. Αυτό δεν είναι σωστό, βέβαια, και δεν είναι ακόμη περισσότερο σωστό στην περίπτωση της Αλβανίας, μιας έντονα αγροτικής χώρας με έντονα ορεσίβια και κτηνοτροφικά στοιχεία.

Στις περιοχές που διασχίσαμε με αυτοκίνητο μεταξύ των πόλεων, τα σημάδια ανωμαλίας ήταν ακόμα λιγότερα απ' όσα ήταν στις πόλεις. Θα λέγαμε ότι εάν έλειπαν ορισμένοι ένοπλοι σε μερικές περιοχές, σε μερικά ακίνητα και όχι επανδρωμένα τεθωρακισμένα που είδαμε σταθμευμένα σε ορισμένα σημεία μερικών πόλεων ή διασταυρώσεων, δεν υπήρχε κανενός άλλου είδους ένδειξη ότι γενικά κάτι συνέβαινε στη χώρα! Τα χωριά έδειχναν όπως έδειχναν πάντα. Κατά την προσωπική μου γνώμη και για να είμαι πιο σαφής δείχνουν να είναι όπως μετά το 1990, αφ' ενός σε κατάσταση τάξης αφ' ετέρου με μια κάποια αυξημένη διάθεση εγκατάλειψης.

Ενα δεύτερο σημείο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι στην αλβανική τηλεόραση ακούσαμε εκπομπές Ελλήνων συναδέλφων, που βρίσκονταν στους Αγίους Σαράντα την ημέρα της άφιξης του ελληνικού αντιτορπιλικού, οι οποίοι τόνισαν ιδιαίτερα τον ρυθμισμένο και τακτικό τρόπο με τον οποίο παρελήφθησαν και μοιράστηκαν, σε όσους είχαν ανάγκη να μοιραστούν, τα διάφορα εφόδια τα οποία μετέφερε το αντιτορπιλικό.

Δεν είναι ένα εύλογο ερώτημα πώς αυτό κατόρθωσε να γίνει σε μια πόλη παραδομένη στη λεγόμενη πλήρη αναρχία και στο έλεος χιλιάδων ανεξέλεγκτων ενόπλων; Θεωρούμε, συνεπώς, ότι αυτά πράγματα είναι που αξίζει να θέσουν υπό ερωτηματικό την άποψη ότι όλη η Αλβανία βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αταξίας και έχει "οπωσδήποτε ανάγκη ξένων προστατών για να αποκαταστήσουν την κλονισμένη τάξη". Θα λέγαμε μάλιστα μήπως συμβεί ακριβώς το αντίθετο! Μήπως μια τέτοια παρέμβαση ή έστω απλώς η αναγγελία μιας τέτοιας παρέμβασης δημιουργήσει προβλήματα ανεξέλεγκτα και με ανυπολόγιστες συνέπειες;

Εμείς δεν αναφέρουμε τίποτε άλλο εκτός εκείνων που είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια και αγγίξαμε με τα ίδια μας τα χέρια. Είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε οποιαδήποτε αντίρρηση και οποιαδήποτε αμφισβήτηση, υπό τον όρο βέβαια πως θα στηρίζεται και αυτή σε εξίσου ακλόνητα στοιχεία.

Δυσδιάκριτες οι απειλές κατά της ελληνικής μειονότητας

Θα ήθελα εδώ να συμπληρώσω και δύο άλλα πράγματα, που δεν είναι χωρίς ενδιαφέρον για τους αναγνώστες του "Ριζοσπάστη".

Το ένα είναι η τύχη της ελληνικής μειονότητας και οι απειλές που τη βαραίνουν.

Πρέπει να παραδεχτούμε πως όλη αυτή την περίοδο που γυρίζουμε τη Νότια Αλβανία (όπου σημειώνουμε η ελληνική παρουσία είναι ιδιαίτερα έντονη και όταν λέμε ελληνική παρουσία δεν εννοούμε καν την παρουσία μόνο της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας), δεν μπορέσαμε να αντιληφθούμε κανενός είδους απειλή, ούτε σκιά απειλής, ενάντια στη μειονότητα αυτήν. Δεν αποκλείουμε βεβαίως να υπάρχουν περιστατικά που μας διαφεύγουν. Δεν μπορούμε, όμως, να καταλάβουμε πώς θα ήταν δυνατόν να μας διαφύγουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον όλα τα περιστατικά μιας απειλής τόσο μεγάλης που μερικοί να την παρουσιάζουν σαν επικείμενη!

Θα ήθελα μάλιστα να πω ότι τόσο πολύ δεν αντιληφθήκαμε σκιά απειλής ενάντια στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, ώστε όσες μέρες είμαστε εδώ, αν δεν ήμασταν από την Ελλάδα, για να γνωρίζουμε πως υπάρχει και ελληνική μειονότητα, θα αποκτούσαμε την εντύπωση πως δεν υπάρχει καν τέτοια μειονότητα! Τόσο πολύ δε συζητιέται καθόλου...

Το δεύτερο που θα θέλαμε να πούμε είναι ότι οι αρχές που λειτουργούν και απ' ό,τι φαίνεται διοικούν τις περιοχές της Αλβανίας ή τουλάχιστον τα αστικά τους τμήματα δε φαίνονται ούτε τόσο άσχετες στην τέχνη της διοίκησης, ούτε τόσο ανίκανες και αναποτελεσματικές.

Χωρίς να μπαίνουμε σε άλλου είδους εκτιμήσεις, θα λέγαμε πως απόδειξη αυτού που λέμε είναι η περιγραφή που κάναμε παραπάνω, η οποία θα ήταν παντελώς αδύνατη, αν δε στηριζόταν σε μια αποτελεσματική και κάπως στοιχειωδώς ικανή διοίκηση.

Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να πούμε ότι σε συζητήσεις που είχαμε με μερικούς εκπροσώπους των αρχών αυτών, δε μας δημιουργήθηκε η εντύπωση πως πρόκειται για ανθρώπους χωρίς καμιά εμπειρία και ικανότητα, εμπειρία και ικανότητα μέσα στην οποία θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως συμπεριλαμβάνουμε και τη διπλωματική...

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα που έδειχνε η Νότια Αλβανία αυτές τις μέρες, χωρίς να αποκλείουμε κανενός είδους εξέλιξη. Νομίζουμε, πάντως, ότι έστω και μέχρι σήμερα η αλήθεια και η αληθινή εικόνα πρέπει να αποκατασταθούν!

Λεζάντα

Ελεγχος υλικού σε μια από τις αποθήκες του στρατοπέδου

σποτ

Ο λόγος που καθιστά τη χώρα μας σε παράγοντα προώθησης της ιμπεριαλιστικής αποσταθεροποίησης της περιοχής, δεν είναι άλλος από την ίδια την υποταγή των εκπροσώπων της ολιγαρχίας στα πολιτικο - στρατιωτικά επιτελεία των πολυεθνικών. Είναι η ίδια η συμμετοχή της χώρας σε έναν Οργανισμό, το ΝΑΤΟ, που εκείνο για το οποίο κόπτεται είναι να ανταποκριθούν οι "νέες δομές" του και οι "νέες επιχειρησιακές" δραστηριότητές του, στην οικοδόμηση της "νέας τάξης"

Τα παιδιά δε θα ήταν παιδιά, αν δεν έπαιζαν αμέριμνα στο δρόμο....

Λεζάντα

Πολλά βαρέα όπλα εγκαταλειμμένα στο στρατόπεδο



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ