ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Κοράκια των ναζιφασιστών μπήκαν στη σειρά και ξερνούν δηλητήριο

Ολοι μαζί οι ναζί, φασίστες, οι συνεργάτες της χούντας, κάθε λογής αντιδραστικοί, μπήκαν στη σειρά και συντεταγμένα κρώζουν αντικομμουνιστικές θεωρίες και ψευτιές. Ορισμένοι από αυτούς, μέσα από τις φασιστικές εφημερίδες όπως «Στόχος», «Ελεύθερη Ωρα» και ο χουντικός «Ελεύθερος Κόσμος», καθώς και την ιστοσελίδα ethnikismos.net, πρωτοστατούν και στηρίζουν την αναφώνηση αντιδραστικών - σοβινιστικών συνθημάτων μέσα από τα στρατόπεδα. Η τακτική όλων αυτών των τεράτων του βάλτου είναι γνωστή. Το μίσος τους δεδομένο.

Εχουμε επανειλημμένα αναφέρει τι ζητάνε ορισμένα αντιδραστικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να φωνάζουν οι φαντάροι, πέρα από αυτά που καταγγείλαμε και με Ερώτηση στη Βουλή. Παραθέτουμε και ορισμένα ακόμα: «Στο βουνό χωρίς φαΐ, χωρίς νερό, μόνο αίμα και τι αίμα - τουρκικό, σκοπιανό, αλβανικό. Αίμα να 'ναι κι ό,τι να 'ναι, τα G3 να βαράνε, χήρες κι ορφανά να κλαίνε και τα σπίτια τους να καίμε», «Αμφίβια θα κάνουμε καταδρομική, τα σύνορα θα σπάσουμε με βάρκα φουσκωτή, θα πάρουμε την Αγκυρα, θα πάρουμε την Πόλη, θα κάψουμε το Βόσπορο και την Τουρκία όλη», και πολλά άλλα.

Οσα και να κάνουν οι ναζί - φασίστες, οι φαντάροι θα συνεχίσουν να καταγγέλλουν τέτοια απαράδεκτα και αντιδραστικά φαινόμενα.

Θα απομονωθούν παντού.

Δεν ξεχνάμε τη Γιουγκοσλαβία

Associated Press

24 Μάρτη 1999, ώρα 19.45. Είναι η μέρα και η ώρα, είκοσι χρόνια πριν, που τα αμερικανοΝΑΤΟικά αεροπλάνα και οι πύραυλοι αρχίζουν να ξερνούν φωτιά στη Γιουγκοσλαβία, προσθέτοντας μια ακόμη αιματοβαμμένη σελίδα στο ΝΑΤΟικό παρελθόν. Ξεκίνησε ένα μακελειό που κράτησε 78 μέρες.

Η Γιουγκοσλαβία ήταν μια χώρα που ο λαός της έγραψε ηρωικές σελίδες αντίστασης, με τους παρτιζάνους του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ενάντια στις χιτλερικές μεραρχίες. Ο Χίτλερ προσπάθησε να διαλύσει τη Γιουγκοσλαβία και δημιούργησε το «Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας», το «Ανεξάρτητο Βασίλειο του Μαυροβουνίου», τη λεγόμενη «Συμβουλευτική της Σλοβενίας». Είχε τη βοήθεια των άθλιων συνεργατών του Χίτλερ, της κροατικής φασιστικής, ρατσιστικής οργάνωσης Ούστασε, που δολοφόνησε χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους, Ρομά. Αυτό που δεν κατάφερε ο Χίτλερ το έκανε το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με την ΕΕ.

Η Γιουγκοσλαβία δεν επελέγη τυχαία ως πεδίο θερμής εφαρμογής του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος. Γεωγραφικά, βρισκόταν στο κέντρο των Βαλκανίων. Βρισκόταν στην καρδιά μιας περιοχής - σταυροδρόμι δύο Παγκόσμιων Πολέμων, μιας περιοχής που στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για τον έλεγχό της στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, προϋπόθεση ήταν ο κατακερματισμός της και η σταδιακή ΝΑΤΟποίησή της.

Η ΝΑΤΟική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην Ιστορία καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη διάρκεια των έντεκα βδομάδων που διήρκεσαν οι βομβαρδισμοί, πραγματοποιήθηκαν 2.300 αεροπορικές επιδρομές με τη χρήση 1.130 πολεμικών αεροσκαφών. Εκτόξευσαν απ' τον αέρα συνολικά 420.000 βλήματα, πυραύλους και βόμβες, ενώ από τα πλοία στην Αδριατική 1.300 πυραύλους τύπου «Κρουζ» (Cruise). Το ΝΑΤΟ, επιπλέον, χρησιμοποίησε 37.000 βόμβες διασποράς που προκάλεσαν τις περισσότερες απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Εγινε εκτεταμένη ρίψη βλημάτων που στην κεφαλή τους έφεραν ραδιενεργό απεμπλουτισμένο ουράνιο, μολύνοντας τους κατοίκους, το έδαφος, τα ποτάμια και τις θάλασσες.

Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της αμερικανοΝΑΤΟικής θηριωδίας, δήλωνε ότι «η Ελλάδα ΔΕΝ συμμετέχει στον πόλεμο». Ομως, στο πλαίσιο αυτής της «μη συμμετοχής», ο Ελληνας στρατιωτικός εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο, καθημερινά, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, υπέγραφε και ενέκρινε τον κατάλογο των προγραμματισμένων δολοφονικών βομβαρδισμών. Στο πλαίσιο αυτής της «μη συμμετοχής», επίσης, η κυβέρνηση Σημίτη έστειλε το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» στην Αδριατική υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ. Στην ενέργεια αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ένας αξιωματικός, ένας υπαξιωματικός και ένας ναύτης διαμαρτυρήθηκαν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη συμμετοχή του πολεμικού πλοίου στις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Πρέπει επίσης να ξαναθυμηθούμε τους αγώνες του ΚΚΕ και άλλων αγωνιστών διαδηλωτών, που παρεμπόδισαν στρατεύματα του ΝΑΤΟ να εξέλθουν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με προορισμό τη Γιουγκοσλαβία. Επίσης, εκατοντάδες κομμουνιστές συγκεντρώθηκαν στην ακτή του Λιτόχωρου για να παρεμποδίσουν την απόβαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, καθώς και στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο για να βάλουν εμπόδια στη διέλευση των τανκς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λίγο μετά τη λήξη των βομβαρδισμών, πάνω στα αποκαΐδια της διαλυμένης χώρας, οργάνωσε φιέστα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΝΔ και του ΣΥΝ (πρόδρομου πολιτικού σχήματος της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Σ' εκείνη τη φιέστα, η κα Δαμανάκη, εκπροσωπώντας τον ΣΥΝ και απευθυνόμενη στους Ελληνες στρατιώτες και στελέχη που συμμετείχαν στη ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής του Κοσσυφοπεδίου, δήλωνε: «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, μας βγάζετε ασπροπρόσωπους και η Ελλάδα μπορεί να είναι περήφανη για σας». Δήλωνε υπερήφανη (εκπροσωπώντας τον ΣΥΝ), επειδή Ελληνες στρατιωτικοί λειτουργούσαν ως μισθοφόροι του ΝΑΤΟ. Δήλωνε υπερήφανη, απ' το γεγονός ότι Ελληνες στρατιωτικοί επιχειρούσαν εκτός των συνόρων της χώρας, κάτω απ' τις διαταγές των Αμερικανών μακελάρηδων. Επίσης, οι μεταλλαγμένοι κομμουνιστές στην Ιταλία, που πρόσφατα είχαν εγκαταλείψει ιδανικά και αξίες, στηρίζοντας τις ανατροπές του σοσιαλισμού, όπως ο περιβόητος Ντ' Αλέμα, που δήλωνε: «Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχίσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, με όποια μορφή κρίνουν απαραίτητη τα κράτη - μέλη του και οι στρατιωτικοί του ιθύνοντες», παραχωρώντας τη βάση του Αβιάνο για τους βομβαρδισμούς.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω ήταν η αγωνιστική παρουσία του ΚΚΕ, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), μαζί με εκπροσώπους ταξικών συνδικάτων, μαζικών φορέων, που συμπαραστάθηκαν στους χιλιάδες Σέρβους, που φύλαγαν τις γέφυρες του παραποτάμου Σάβα, για την προστασία τους από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ήταν η αρχή. Η συνέχεια στα Δυτικά Βαλκάνια γράφτηκε με την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Κροατίας, της Αλβανίας, της Σλοβενίας, του Μαυροβουνίου. Τελευταία χρονικά πράξη, στο ματωμένο απ' την αμερικανοΝΑΤΟική θηριωδία ιστορικό ΝΑΤΟποίησης των Βαλκανίων, είναι η υπογραφή του ΝΑΤΟικού πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ της Β. Μακεδονίας. Μια πράξη με σημαιοφόρο στην υλοποίησή της την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ολες οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα στην περιοχή των Βαλκανίων στο πλαίσιο της πολεμικής προετοιμασίας απέναντι στη Ρωσία, ακόμα και η απόφαση για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα, έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Απόδειξη της ακόμη βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αποτελεί και η ΝΑΤΟική ανάθεση της «ασφάλειας» του εναέριου χώρου της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Αποτελεί κριτήριο στις σημερινές συνθήκες, όπως και τότε, η στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και διάφοροι άλλοι πίνουν νερό στο όνομά τους. Γι' αυτό η συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της παρουσίας των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη χώρα μας.


Νίκος ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Αντισυνταγματάρχης ε.α.

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Νέο περιστατικό προσπάθειας απαγόρευσης του «Ριζοσπάστη»

Οπως μας καταγγέλλει φαντάρος που υπηρετεί τη θητεία του στην ΕΛΔΥΚ, έγινε προσπάθεια να του απαγορεύσουν να έχει τον «Ριζοσπάστη» και βιβλία πολιτικού περιεχομένου στα προσωπικά του αντικείμενα.

«Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης επιθεώρησης του θαλάμου μου, έγινε έλεγχος στα προσωπικά μου αντικείμενα, που είχα εντός του φοριαμού. Εκεί "ανακαλύφθηκαν" ο "Ριζοσπάστης" και κάποια βιβλία που είχα. Μετά το "σοκ" που υπέστη ο υπαξιωματικός, μου είπε να παρουσιαστώ στον λοχαγό, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται». Ο φαντάρος εξήγησε στον «Ριζοσπάστη» ότι ο λόγος που έγινε όλο αυτό είναι για να τρομοκρατήσουν τον ίδιο και τους συναδέλφους του, ώστε να μη διαβάζουν την εφημερίδα. Κάτι που προφανώς δεν έπιασε.

«Οταν παρουσιάστηκα στον λοχαγό, εξήγησα πως προβλέπεται η κατοχή και ανάγνωση εφημερίδων στο ΚΨΜ και στο θάλαμο και ότι δεν μπορεί να το απαγορεύσει». Οπως μας αναφέρει ο φαντάρος, ο λοχαγός επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του και δεν έδωσε συνέχεια στο θέμα.

Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να λύσει το διαχρονικό αίτημα των στρατευμένων για την πώληση εφημερίδων στα ΚΨΜ (πλην αυτών με ναζιστικό - φασιστικό περιεχόμενο) και την ελεύθερη ανάγνωση όλων των εφημερίδων εντός του στρατοπέδου.

***
Φαντάροι στη Σαμοθράκη, ξεχασμένοι στο νησί...

Οπως μας γράφουν στρατευμένοι που υπηρετούν στη Σαμοθράκη:

«Η πείρα της πρόσφατης κακοκαιρίας είναι διδακτική. Το στρατόπεδό μας κατάφερε να μείνει εν έτει 2019 χωρίς νερό και ρεύμα για πάνω από 48 ώρες. Οι φαντάροι φτάσαμε σε σημείο να πλενόμαστε με εμφιαλωμένο νερό. Ταυτόχρονα, υπήρχαν συνάδελφοί μας σε φυλάκια που έμειναν για σχεδόν τρεις μέρες χωρίς φαγητό, τρώγοντας από τις κονσέρβες. Μάλιστα, μόνο μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες μας αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα. Ποιος ξέρει πόσες μέρες ακόμα θα μέναμε σε αυτήν την κατάσταση.

Δεν είναι δυνατόν το 2019 να μην μπορούν να υπάρξουν στοιχειώδη μέτρα άμεσης αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, όπως προστασίας, άμεσης αποκατάστασης των ζημιών, έγκαιρης αύξησης των προμηθειών φαγητού από τη στιγμή της πρόγνωσης κ.λπ. Είναι αναγκαίο να ανέβει η διεκδίκηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τη θητεία μας».

***
«Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα»...

Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή με θέμα «Αναφώνηση αντιδραστικών συνθημάτων σε στρατόπεδα με αφορμή την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών», ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης σημειώνει: «Σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, ότι δεν επιβεβαιώνεται η αναφώνηση τέτοιου είδους συνθημάτων. Τέλος, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση παραβατικών συμπεριφορών εφαρμόζονται οι διατάξεις των υφιστάμενων θεσμικών κειμένων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σύμφωνα λοιπόν με τον υπουργό, δεν επιβεβαιώνεται η αναφώνηση τέτοιων συνθημάτων. Δεν γνωρίζει ότι τέτοια συνθήματα ακούγονται στις μονάδες καθημερινά; Δεν γνωρίζει ο υπουργός για τα εμετικά σοβινιστικά συνθήματα (ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά: «Οποιον Τούρκο βρήκανε του πήραν το κεφάλι», «Αίμα να' ναι κι ό,τι να' ναι... τουρκικό, αλβανικό, σκοπιανό...») που ακούγονται τακτικά στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο - και όχι μόνο - όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει;

Οι φαντάροι καταδικάζουν μαζικά με όλους τους τρόπους όσους χύνουν το φασιστικό τους δηλητήριο φωνάζοντας φασιστικά συνθήματα. Κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να τα φωνάξουν. Απομόνωση των φασιστοειδών σε κάθε στρατόπεδο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ