ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Οχημα» ευρύτερων διευθετήσεων οι τουρκικές αμφισβητήσεις

«Να τα βρουν μεταξύ τους και να μην κάνουν οτιδήποτε που να εμποδίζει μια ευρύτερη συμφωνία για το πώς μοιράζονται οι ενεργειακοί πόροι» καλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία και την Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και τα παζάρια σε ό,τι αφορά τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης να γίνονται σε αυτήν τη φάση μοχλός ευρύτερων «διευθετήσεων».

Είναι ενδεικτική η στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην επιθετικότητα της Αγκυρας έτσι όπως εκφράζεται και στα Ελληνοτουρκικά αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη Λευκωσία, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην κυπριακή πρωτεύουσα, Κάθλιν Ντόχερτι - ενώ η Τουρκία έχει «ξαμολήσει» το Πολεμικό της Ναυτικό για να εμποδίσει γεωτρήσεις στις οποίες δε συμμετέχει - επανέλαβε χωρίς κανένα δισταγμό ότι «τα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να διαμοιραστούν ακριβοδίκαια ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Μάλιστα, δεν σταμάτησε εκεί. Απαντώντας μετά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το κατά πόσο θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το να αναπτύξει η Κύπρος τους πόρους της σε μια περιοχή που έχει πρόβλημα, η πρέσβειρα έδειξε ότι η τουρκική προκλητικότητα εντάσσεται στο παζάρι και τις διευθετήσεις που δρομολογούνται για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, λέγοντας ότι «οι πλευρές θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους και να μην κάνουν οτιδήποτε που να εμποδίζει ή να παρεμποδίζει μια ευρύτερη συμφωνία για το πώς μοιράζονται ή πώς γίνεται η διαχείριση των πόρων». Εντελώς απροσχημάτιστα συμπλήρωσε: «Δεν παίρνουμε θέση σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν θαλάσσια σύνορα». Είναι δηλαδή ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ιεραρχούν ψηλά τη συνεργασία τους με την Τουρκία, τουλάχιστον στο βαθμό που θα την κρατήσει μακριά από έναν βαθύτερο εναγκαλισμό με τη Ρωσία.

Μάλιστα, αφού νωρίτερα είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να ξεκινήσουν πάλι συνομιλίες για μια «δίκαιη και ανθεκτική διευθέτηση» που, όπως είπε, θα «διευκολύνει ιδιαίτερα την ανάπτυξη των κοιτασμάτων», η Ντόχερτι σημείωσε αναφορικά με τις γεωτρήσεις του κολοσσού «ExxonMobil» ότι η εταιρεία «δεν προτίθεται να προχωρήσει σε γεώτρηση για αρκετούς μήνες, μάλλον στο τελευταίο τρίμηνο αυτού του χρόνου (θα γίνουν αυτές) και νομίζω ότι έχουμε αρκετούς μήνες για να επικεντρωθούμε σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία, που κατά την άποψη της κυβέρνησής μου είναι η διαδικασία διευθέτησης». Και επιμένοντας ότι ζητούμενο είναι να προχωρήσει το παζάρι για τη διχοτόμηση του νησιού, πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι υπάρχει πολύς χρόνος και ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι έξι μήνες για να υπάρξει πρόοδος σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό, που είναι η λύση», σημείωσε.

Ο Ερντογάν προειδοποιεί για Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Την ίδια στιγμή, η αστική τάξη της Τουρκίας μελετά τις κινήσεις της μέσα στη «μεγάλη εικόνα» των αντιθέσεων που βαθαίνουν σε όλη τη γύρω περιοχή (από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Βόρεια Αφρική) και διαμηνύει προς εχθρούς και φίλους ότι προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Μιλώντας προχτές σε εκδήλωση με υγειονομικούς, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε έντονα την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ έχουν 20 βάσεις στην περιοχή. Για ποιον τις έχουν; Η σκέψη πάει σε δύο πράγματα. Εναντίον της Τουρκίας και του Ιράν. Υπάρχει και η Ρωσία αλλά αυτό θα σήμαινε Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος». Και πρόσθεσε: «Ας είμαστε προετοιμασμένοι για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές του κλίματος εθνικής συναίνεσης που η τουρκική αστική τάξη προσπαθεί να καλλιεργήσει στο εσωτερικό της χώρας είναι και οι διαρκείς αναφορές στο... ένδοξο οθωμανικό παρελθόν. Σε αυτό το πλαίσιο, σε χτεσινή του ομιλία ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στα σχολεία πρέπει να ξεκινήσει η διδασκαλία της «οθωμανικής τουρκικής γλώσσας», καλώντας σε ενίσχυση των «δεσμών με την Ιστορία...».

Ζητούμενο οι «αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις»

Στο μεταξύ, η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ και το πώς αυτή επηρεάζει την εξέλιξη επενδυτικών σχεδιασμών αναμενόταν να βρεθεί στο επίκεντρο συναντήσεων που θα είχε χτες στη Ρώμη ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης. Με αφορμή τη συμμετοχή του σε συνάντηση για τους Παλαιστίνιους, ο Χριστοδουλίδης είχε μεταξύ άλλων συνάντηση και με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την οποία ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «παραγωγική και εποικοδομητική».

Οπως εξήγησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), στη συζήτηση με τον Γκουτέρες, εξέφρασε «την ετοιμότητα του Προέδρου της (Κυπριακής) Δημοκρατίας για συνέχιση των συνομιλιών» για το Κυπριακό, ενώ αναφέρθηκε και στις γενικότερες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, «που δυστυχώς δεν συμβάλλουν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις».

Ο Χριστοδουλίδης συνάντησε και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ΕΝΙ, Λάπο Πιστέλι, διαπιστώνοντας - σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ - την αποφασιστικότητα του κολοσσού να εφαρμόσει όλα τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί για τη διενέργεια γεωτρήσεων (θυμίζουμε ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό είχε εμποδίσει στις αρχές Φλεβάρη γεωτρύπανο της εν λόγω εταιρείας να εκτελέσει εργασίες στο οικόπεδο «3» της κυπριακής ΑΟΖ). Πάντως, το ΥΠΕΞ εκτιμά ότι υπήρξε «συναντίληψη» ως προς τη σημασία που έχει η Ανατολική Μεσόγειος ως ζωτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού της περιοχής και της Ευρώπης, γι' αυτό και «συζητήθηκε η δυνητική κεντρικότητα του ρόλου της Κύπρου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελλοντικών συνεργειών στον τομέα των υδρογονανθράκων».

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δραστηριότητα με θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνεχίζουν την πολύμορφη δράση τους, καλώντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία να καταδικάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην πάλη των λαών, να παλέψουν για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τους καλούν να συζητήσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό.

Την Τετάρτη 21 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Μεσσηνίας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 22 Μάρτη, στη 1.30 μ.μ., σε συγκέντρωση των Οργανώσεων Παντείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο κτίριο ΔΕΣΚΟΙ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Χαρ. Τρικούπη 1 και Λαγουμιτζή), θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας (πλατεία Διάκου). Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 19/3:

-- Στις 6 μ.μ., σε συγκέντρωση των ΚΟΒ Καλλιθέας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Μπραχαμίου, στο 4ο ΚΑΠΗ Αγ. Δημητρίου (Θεσσαλίας 10), θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Την Πέμπτη 22 Μάρτη, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Αργυρούπολης - Ελληνικού στο Α' ΚΑΠΗ Αργυρούπολης (Αξιουπόλεως 27), θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Επίσης:

Σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Ν. Σμύρνης Αττικής καλούν σε συγκέντρωση στο καφέ «Αμμος» (Αγχιάλου 1 & Νικομήδειας 31), με ομιλητή τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

ΑΡΘΡΟ
Οι Πόντιοι Πιλάτοι και τα εξαπτέρυγά τους

Την περασμένη Τρίτη, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές στην Τουρκία, στην οποία επεσήμαινε: «Με αφορμή την προσπάθεια να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία εντυπώσεων διάφορες γενικόλογες κι αόριστες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ σχετικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και την πολυήμερη κράτησή τους στις τουρκικές φυλακές, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την κράτησή τους και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους. Αυτή η εξέλιξη συνιστά μέρος της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων να εναποθέσουν τις ελπίδες, για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών, στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στόχο έχει να καλλιεργήσει κλίμα επικίνδυνου εφησυχασμού κι αποπροσανατολισμού. Ο λαός μας πρέπει να επαγρυπνεί. Κανένας εφησυχασμός, καμία εμπιστοσύνη στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης και δεκαπέντε Ελληνες ευρωβουλευτές - του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΛΑΕ και των Οικολόγων Πράσινων - με κοινή τους δήλωση την επόμενη μέρα, ήρθαν να επιβεβαιώσουν μέχρι κεραίας όσα το ΚΚΕ καταλογίζει στα κόμματά τους για τη στάση τους στη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και συνολικότερα.

Οι δεκαπέντε καλούν την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς γιατί «η συμπεριφορά αυτή των τουρκικών αρχών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ενωση της οποίας είναι κράτος - μέλος» και η κράτησή τους «δεν συνάδει προς τις αρχές της καλής γειτονίας, τις οποίες θα έπρεπε να τηρεί ένα υποψήφιο για ένταξη στην Ενωση κράτος (δηλαδή η Τουρκία) προς την Ενωση και τα κράτη - μέλη της».

Το πόσο αφορά η υπόθεση αυτή την ΕΕ και τις άλλες λυκοσυμμαχίες της αστικής τάξης, όπως το ΝΑΤΟ, και πόση σημασία αποδίδουν στις «αρχές της καλής γειτονίας», φάνηκε απ' την αντίδρασή τους. Ο γγ του ΝΑΤΟ σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος ένιψε τας χείρας του, συστήνοντας σε Ελλάδα και Τουρκία «να τα βρουν μεταξύ τους», η αναπληρώτρια γραμματέας του ιμπεριαλιστικού οργανισμού είπε πως «συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες», το ίδιο έκαναν η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας κ.ο.κ.

Αντιδράσεις συνεπείς με τα ιμπεριαλιστικά «παζάρια» και τα επικίνδυνα σχέδια για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, την προσπάθεια να διατηρηθεί ο «στρατηγικός εταίρος» Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα κ.ο.κ. Αντιδράσεις που επιβεβαιώνουν ότι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι ενώσεις του κεφαλαίου στις οποίες συμμετέχει η αστική τάξη της χώρας, όχι μόνο δεν αποτελούν τη λύση στην επικίνδυνη κλιμάκωση - επεισόδιο της οποίας είναι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - αλλά το θερμοκήπιό της. Σ' αυτούς προτρέπουν τα αστικά κόμματα το λαό να εμπιστευτεί τη ζωή, την ειρήνη, την ασφάλεια της χώρας του...


Β.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ