ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Την ερχόμενη Παρασκευή στην Πάτρα η συναυλία του Θ. Μικρούτσικου

Από τη συναυλία στην Αθήνα
Από τη συναυλία στην Αθήνα
Στη γενέτειρα του Θάνου Μικρούτσικου, την Πάτρα, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη από τις τρεις συναυλίες που αφιερώνει ο συνθέτης στα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Ο Θ. Μικρούτσικος επέλεξε σε αυτές τις συναυλίες να παρουσιάσει έργα τα οποία σπάνια παίζονται ολόκληρα. Χαρακτηριστικά, η «Καντάτα για τη Μακρόνησο» παρουσιάζεται ολόκληρη μετά από 42 χρόνια.

Η συναυλία στην Πάτρα, όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Μάρτη, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος», στις 20.00. Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» θα πάρει η Θεσσαλονίκη, όπου η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Απρίλη, στο «Παλαί Ντε Σπορ», στις 19.00.

Στο Α' μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί το έργο που έγραψε ο συνθέτης το 1976, «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», σε ποιητική απόδοση Γιάννη Ρίτσου, καθώς και το έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάλι του 1976, σε ποίηση Γ. Ρίτσου. Στην «Καντάτα» ο Θ. Μικρούτσικος μελοποιεί ποιήματα που έγραψε ο Γ. Ρίτσος ενώ ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο.

Στο Β' μέρος θα παρουσιαστούν επιλογές πολιτικών τραγουδιών από τη μουσική του πορεία, σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου, Φώντα Λάδη και Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή.

Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Μίλτος Πασχαλίδης.

Η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

ΛΑΡΙΣΑ
Εξόρμηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε νεοσύλλεκτους στην 1η Στρατιά

Με αφορμή την παρουσίαση των νεοσύλλεκτων στρατιωτών της 2018 Β' ΕΣΣΟ, κλιμάκιο της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ και του ΤΣ Λάρισας της ΚΝΕ πραγματοποίησε, στις 13 και 14 Μάρτη, εξόρμηση στην είσοδο του Σημείου Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, μοιράζοντας την Ερώτηση που κατέθεσε πριν από λίγο καιρό το ΚΚΕ στη Βουλή για τα δικαιώματα των στρατευμένων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους νεοσύλλεκτους βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη θητεία τους και γενικότερα αλλά και οι εξελίξεις από την κλιμάκωση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης και η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Συγκέντρωση καταδίκης της φασιστοσύναξης της Λετονίας

Πλήθος αντιστασιακών και φίλων της Αντίστασης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και συμμετείχαν στη συγκέντρωση έξω από τη λετονική πρεσβεία, καταγγέλλοντας τη λετονική κυβέρνηση για την ανοχή και στήριξη που δίνει στις φασιστικές οργανώσεις που σήμερα Παρασκευή διοργανώνουν ναζιστοσύναξη στην πρωτεύουσα της χώρας, Ρίγα. Με συνθήματα καταδίκης του φασισμού, όπως και της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, οι αντιστασιακοί κατήγγειλαν και την ΕΕ, που εξισώνει τον κομμουνισμό με το ναζισμό και δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζονται περιοδείες και πολιτικές συγκεντρώσεις

Με περιοδείες στους χώρους δουλειάς και συγκεντρώσεις, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ συνεχίζουν να απευθύνονται στους εργαζόμενους καλώντας τους να «ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ για να δυναμώσουν το εργατικό κίνημα και η Κοινωνική Συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία».

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται οι εξής δραστηριότητες:

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 10.30 π.μ., ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμφιλοχίας.

-- Περιοδεία στη Φλώρινα πραγματοποιεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής. Στις 10 π.μ. θα βρεθεί στο ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου, στις 11 π.μ. στο ΚΥ Αμυνταίου, στις 12.30 μ.μ. στην Αστυνομική Διεύθυνση και στο Αστυνομικό Τμήμα Φλώρινας, και στη 1.30 μ.μ. στο Νοσοκομείο Φλώρινας. Στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο χωριό Φιλώτας.

-- Οι ΚΟΒ Δίρφυος και Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας καλούν σε συγκέντρωση στους Καθενούς, στις 8 μ.μ., στο μαγαζί του Κάπελα. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τζαβάρας, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

Αύριο Σάββατο, η ΚΟΒ Καρύστου καλεί σε συγκέντρωση στο Μαρμάρι, στις 8 μ.μ., στο καφενείο του Χρήστου. Θα μιλήσει η Κατερίνα Δημάκη, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας.

Την Κυριακή 18 Μάρτη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Λυκόβρυσης Αττικής, η ΚΟΒ Πεύκης - Λυκόβρυσης καλεί σε συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιάννη Τασιούλα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ., σε εκδήλωση της ΚΟ Δεσκάτης Γρεβενών, στο δημαρχείο, θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στις Μέλαμπες Ρεθυμνου, η ΚΟ Αγίου Βασιλείου καλεί σε συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιώργο Ντακουνάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το δικαίωμα στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο

Την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110), η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Το δικαίωμα στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο». Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά την Βαγγελίτσα Κουσιάντζα

Εκδήλωση αφιερωμένη στην κομμουνίστρια δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα οργανώνει η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 11 π.μ., στον Παλαμά (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου).

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ενώ θα γίνει και αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας.

  • Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι Οργανώσεις Μαγνησίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ θα δρομολογήσει λεωφορείο που θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ., μπροστά από το δημαρχείο Βόλου, με συμμετοχή 5 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2421029003. Επίσης πούλμαν δρομολογεί το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με αναχώρηση στις 9.30 π.μ. από την πλατεία Λαού. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2410252611 και 6973311663.
Για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 16 Μάρτη και το Σάββατο 17 Μάρτη, οι Οργανώσεις Νέας Ιωνίας Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα Ν. Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής στους 22 αγωνιστές του Μπλόκου της Καλογρέζας (15 Μάρτη 1944). Την Παρασκευή 16 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Παναιτώλιο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή της εργατικής τάξης στη δράση του ΕΑΜ - Τα μπλόκα των Γερμανών». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το Σάββατο 17 Μάρτη, στις 11 π.μ., από την πλατεία Αναπήρων Καλογρέζας, θα ξεκινήσει πορεία τιμής και μνήμης και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εκτελεσθέντων του μπλόκου.

Εκδήλωση στο μνημείο των μαχητών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και στελεχών του ΚΚΕ στα Λιβερά Κοζάνης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 11.30 π.μ. Στην εκδήλωση, ο Γιώργος Κουδούνας, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, θα κάνει ομιλία με θέμα «Η Συνδιάσκεψη Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ το 1944 στα Λιβερά και η μάχη ενάντια στους Γερμανούς ναζί και τους συνεργάτες τους». Για την εκδήλωση θα αναχωρήσει λεωφορείο στις 10.30 π.μ. από την κεντρική πλατεία Κοζάνης.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Πενθήμερη εκδρομή στη Θράκη

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει από την Τετάρτη 9 έως την Κυριακή 13 Μάη εκδρομή - προσκύνημα σε ιστορικούς τόπους και μνημεία που αφορούν την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και την ηρωική δράση του ΔΣΕ στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με διανυκτερεύσεις σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Δράμα. Πληροφορίες για την εκδρομή, στα Γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης (Μαυροματαίων 12, 2ος όροφος - Πεδίον του Αρεως) και στο τηλέφωνο 210 822 2952, κάθε μέρα (εκτός Σαββατοκύριακου) από 9 π.μ. έως 1 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ