ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΧΤΕΣ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σημαντικός σταθμός στη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Από την απεργιακή συγκέντρωση
Από την απεργιακή συγκέντρωση
Ενας σημαντικός σταθμός στην πολύμηνη μάχη που δίνουν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στα θέατρα των μεγάλων επιχειρηματιών, ήταν η χτεσινή απεργία σε πολλά μεγάλα θέατρα της Αθήνας. Είναι σημαντικό ότι μέχρι και χτες πάρθηκαν νέες αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία, η οποία κρίνεται πετυχημένη, ενώ και στα θέατρα όπου έχει υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση (Εθνικό, ΚΘΒΕ) που δεν απεργούσαν χτες, διαβαζόταν το κάλεσμα των σωματείων ως ένδειξη συμπαράστασης στην απεργία.

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στη Βουκουρεστίου, με τη συμμετοχή ηθοποιών, μουσικών, αλλά και πλήθους άλλων καλλιτεχνών και εργαζομένων. Από τα μεγάφωνα ανακοινώνονταν τα μηνύματα συμπαράστασης που έστειλαν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, του Εθνικού Θεάτρου - δύο θέατρα που μετά από αγώνες του ΣΕΗ υπογράφηκε πέρσι Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ηθοποιών, καθώς και το κείμενο στήριξης στον αγώνα που δίνουν τα σωματεία, με τις υπογραφές στήριξης από ανθρώπους στο χώρο της Τέχνης να έχουν φτάσεις τις 300. Στον κόσμο που συμμετείχε, αλλά και σε αυτούς που περνούσαν, κοντοστέκονταν, μέλη των Σωματείων μοίραζαν ανακοινώσεις, όπου εξηγούσαν τους λόγους που απεργούσαν: «Σήμερα οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες, οι ηθοποιοί και μουσικοί που απασχολούμαστε στα μεγάλα θέατρα της Αθήνας, απεργούμε διεκδικώντας να μπορούμε να ζήσουμε από τη δουλειά μας...».

Η Λίλα Καφαντάρη μιλά στη συγκέντρωση
Η Λίλα Καφαντάρη μιλά στη συγκέντρωση
Τις εντυπώσεις έκλεψε το δρώμενο που ετοίμασαν μέλη του ΣΕΗ και του ΠΜΣ, όπου με λόγια και με τραγούδι απευθύνονταν στους συναδέλφους τους, αλλά και στο κοινό... «Κυρίες και κύριοι! Δεν πρόκειται να σηκώσουμε αυλαία για να διασκεδάσουμε τον κόσμο, το κοινό, με λογοπαίγνια, τραγούδια και ατάκες...

Είμαι εδώ για να σας παρουσιάσουμε ένα μικρό κομματάκι πραγματικότητας!

Αποφάσισα σήμερα να μην ανέβει το έργο. Να ανέβει η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αρχίζει επειδή εγώ, ο συγγραφέας, δε σας θέλω καθισμένους στο θέατρο... παρά στη μέση του δρόμου! Θεατές και ηθοποιοί να 'ναι στους δρόμους. Ιδού! Ολα τα φώτα πάνω μας!».

«Η αυλαία παρέμεινε κλειστή»

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Λίλα Καφαντάρη, πρόεδρος του ΣΕΗ, και ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ.

Η Λ. Καφαντάρη σημείωσε ότι σε μέρα απεργίας, «η τιμή ανήκει σε εκείνους που δεν ανέβηκαν στο σανίδι. Σε εκείνους που έκαναν το βήμα και είπαν ότι η αυλαία θα παραμείνει κλειστή. Σε εκείνους που συζητώντας με το Σωματείο, αλλά και με τους μουσικούς και τους άλλους εργαζόμενους μέσα στα θέατρα, αποφάσισαν να ξεπεράσουν φόβους και δισταγμούς. Σήμερα νιώθουμε μεγάλη περηφάνια, έχοντας την πεποίθηση αλλά και την εικόνα ότι πρόκειται για μια πετυχημένη απεργία. Και τούτο όχι μόνο γιατί πολλά μεγάλα θέατρα είναι κλειστά, αλλά κύρια γιατί σε όλα τα θέατρα άνοιξε η κουβέντα για την ανάγκη να διεκδικήσουμε όρους και συνθήκες που όχι μόνο θα εξασφαλίζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα, αλλά στην ουσία θα υπερασπίζονται την τέχνη του θεάτρου (...)».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, ανέφερε: «Μιλάμε για τους όρους με τους οποίους θα γίνεται η θεατρική πράξη. Επιμένουμε σε αυτό γιατί πολλές φορές η πάλη για τη Σύμβαση λογαριάζεται απλά ως πάλη για το μισθολογικό. Φυσικά είναι και αυτό, γιατί - ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τον ηθοποιό - μόνο αν μπορεί να ζήσει από τη δουλειά του μπορεί να αφιερώσει το χρόνο, την ενέργεια, τη γνώση που έχει για να υπηρετήσει την τέχνη του. Μόνο τότε μπορεί να διευρύνει τις γνώσεις του, να μελετά, να παρακολουθεί, να δοκιμάζει και να πειραματίζεται, να παρατηρεί την πραγματικότητα, στοιχεία τόσο απαραίτητα για την εξέλιξη ενός καλλιτέχνη. Επιμένουμε ωστόσο ότι η πάλη για τη Σύμβαση είναι πολλά περισσότερα από τη μάχη για το ύψος του μισθού. Αφορά σε δεδομένα από τα οποία εξαρτάται επί της ουσίας ο χαρακτήρας του θεάτρου».

Ο Β. Παρασκευόπουλος στην ομιλία του σημείωσε ότι η απόφαση για την απεργία «δεν πάρθηκε σε μια στιγμή απόγνωσης λόγω της αδιαλλαξίας της εργοδοσίας. Αντίθετα, ήταν αποτέλεσμα συστηματικής προεργασίας και καλής εκτίμησης της κατάστασης. Ηταν φυσική συνέχεια της γραμμής και του περιεχομένου της δράσης που έχουν τα ίδια τα Σωματεία μας. Ηρθε σαν συνέχεια μιας μεγάλης προσπάθειας που έχουν ανοίξει Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ».

Ακόμα, στάθηκε στο ότι απαντήθηκαν συγκεκριμένα και στην πράξη αντιλήψεις για την εργοδοσία, όπως ότι δεν «"χωρίζεται σε καλή και κακή". Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είδαν ότι η πίεσή μας για δουλειά με δικαιώματα οδήγησε όλους τους εργοδότες να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο. Είτε απαντούσαν με κοινή επιστολή στο αίτημά μας για διαπραγμάτευση Σύμβασης, είτε ο ένας εργοδότης αναλάμβανε το ρόλο του εκβιασμού για καλλιτέχνες που θέλανε να απεργήσουν στο θέατρο του ανταγωνιστή τους. Αυτό το στοιχείο γίνεται πιο καθαρό αν σκεφτούμε ότι όλοι αυτοί οι εργοδότες που ενωμένοι μας πιέζουν, μεταξύ τους είναι ανταγωνιστές, σε τέτοιο βαθμό που ο θάνατος του ενός είναι η ζωή του άλλου».


«Μία ξεχωριστή μέρα» στο «Αλμα»

Η πολυβραβευμένη ταινία «Μία ξεχωριστή μέρα» του Ετορε Σκόλα ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα και σκηνοθεσία της Ασπας Καλλιάνη στο Θέατρο «Αλμα». Το «Μία ξεχωριστή μέρα» ξεκίνησε την ιστορία του ως μία κινηματογραφική ταινία του 1977, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Ετορε Σκόλα. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και η Σοφία Λόρεν.

Ο Γκαμπριέλε διώκεται από το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας του 1938. Στη δύση του ηλίου θα τον μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Αντονιέτα, πιστή μέχρι σήμερα στο καθεστώς, παντρεμένη, με έξι παιδιά, τον συναντάει χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τις «ανατρεπτικές» του αντιλήψεις. Οι ώρες που θα περάσουνε μαζί θα συνταράξουν τα πιστεύω της σε σχέση με το καθεστώς, αλλά και με τη μέχρι τώρα ζωή της.

Την παράσταση παρακολούθησε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία συνεχάρη τους συντελεστές.

Παίζουν: Σταύρος Ζαλμάς, Δήμητρα Ματσούκα, Αρτέμης Γαβριλούκ, Γιώτα Ζερδεβά, Αλέξανδρος Νταβρής, Λεωνίδας Χρυσομάλλης. Συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Σερρών - Αλέξανδρος Ρήγας.


Κηδεύτηκε ο Χρήστος Σιμαρδάνης

Τη μεγάλη εκτίμηση και αγάπη που είχαν οι φίλοι και οι συνάδελφοι στον δημοφιλή ηθοποιό Χρήστο Σιμαρδάνη, την έδειξαν και χτες, απευθύνοντάς του τον τελευταίο αποχαιρετισμό, στην κηδεία του που έγινε στο Νεκροταφείο Ζωγράφου. Μεγάλο πλήθος κόσμου συνέρρευσε για να του πει το τελευταίο «αντίο», συγγενείς, φίλοι και πολλοί ηθοποιοί, ανάμεσά τους, εκ μέρους του ΣΕΗ, ο α' αντιπρόεδρος του σωματείου, Δημήτρης Αντωνιάδης.

Θυμίζουμε ότι ο Χρ. Σιμαρδάνης «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα νικημένος από τον καρκίνο, μετά από μια ολιγόμηνη, γενναία μάχη, που την έδωσε με αξιοπρέπεια, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που τον αγαπούσαν και στάθηκαν δίπλα του.

Ο Χρ. Σιμαρδάνης αφήνει πίσω του τις υπέροχες ερμηνείες του στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση και την ανάμνηση των ερμηνειών του στο θέατρο για όσους είχαν την ευκαιρία να τον απολαύσουν από τις αρχές της δεκαετίας του '80 που ξεκίνησε την καριέρα του έως τις μέρες μας, καθώς επίσης και τις μεταφράσεις και αποδόσεις θεατρικών έργων στις οποίες συμμετείχε. Θα τον θυμόμαστε ως έναν έντιμο και ευαίσθητο άνθρωπο, με χιούμορ, που σε όλη του τη ζωή στάθηκε στο πλάι του ΚΚΕ και το υποστήριζε σταθερά.


Ενθουσιώδης υποδοχή για τη «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ»

Ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλαξε το κοινό, που κατέκλυσε την Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», για την πρεμιέρα της «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» (συμπαραγωγή με τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου), σε σκηνοθεσία της Κέιτι Μίτσελ και σε μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Ιδιαίτερα θερμό ήταν και το χειροκρότημα στην υψίφωνο Χριστίνα Πουλίτση, η οποία έκανε το εντυπωσιακό ντεμπούτο της στο ρόλο της Λουτσία. Η «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, τη Νύφη των Λαμμερμούρτου, του σερ Γουόλτερ Σκοτ.

Στην πρεμιέρα παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επόμενες παραστάσεις: 14, 16, 17, 18, 21, 23, 24, 28 Μάρτη, στις 20.00.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ