ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κάλεσμα για αγωνιστική απάντηση στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης

Οργανώνουν συγκέντρωση την Τετάρτη 28/3, στις 6 μ.μ., στην πλ. Δημοκρατίας (Βαρδάρης)

Από την απεργιακή συγκέντρωση στις 14/12 στη Θεσσαλονίκη
Από την απεργιακή συγκέντρωση στις 14/12 στη Θεσσαλονίκη
Αγωνιστική απάντηση στην περιφερειακή «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης για την Κεντρική Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, οργανώνουν ταξικά συνδικάτα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζουν συγκέντρωση την Τετάρτη 28/3, στις 6 μ.μ., στην πλ. Δημοκρατίας (Βαρδάρης), από όπου θα ξεκινήσει πορεία προς το χώρο πραγματοποίησης του περιφερειακού συνεδρίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την ίδια μέρα, με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Με ανακοίνωσή τους, τα σωματεία καλούν τους εργατοϋπαλλήλους, τους ανέργους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, αγρότες, γυναίκες, νέους και νέες, να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα και της αντεπίθεσης, κόντρα στην «ανάπτυξη» που τσακίζει τη ζωή τους. Να βάλουν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Να στοχεύσουν τον πραγματικό υπεύθυνο, που είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, των κρίσεων, των πολέμων, της φτώχειας, της ανεργίας, της προσφυγιάς.

Τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι η κυβερνητική φιέστα στήνεται ανάμεσα στην πρόσφατη ψήφιση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων της 3ης «αξιολόγησης» και την τρέχουσα συζήτηση για την 4η «αξιολόγηση». Στήνεται σε μια περίοδο που η περιοχή μυρίζει μπαρούτι, με την κυβέρνηση να διεκδικεί ρόλο σημαιοφόρου στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Την «ανάπτυξή» τους τη βιώνουμε στο πετσί μας

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους, τα σωματεία επισημαίνουν τα εξής:

«Κανείς εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, νέος και νέα να μην ξεγελαστεί. Ολοι έχουμε πείρα πώς πληρώσαμε τα προηγούμενα χρόνια την κρίση τους, τώρα μας καλούν να πληρώσουμε και την ανάπτυξή τους.

Με τους χιλιάδες εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι για μήνες σε εργοστάσια, στην Ιδιωτική Υγεία (ιματισμός, "Express Service", "Euromedica") κ.α.

Την έζησαν - μέχρι τέλους - οι δεκάδες νεκροί από το περασμένο καλοκαίρι στα εργοδοτικά κάτεργα και εξακολουθούν να την ζουν χωρίς επίδομα οι χιλιάδες άνεργοι στην περιοχή μας, οι συνταξιούχοι που κάθε μέρα είναι στον αυτόματο "κόφτη".

Τη βιώνουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, που πλέον δεν έχουν δικαίωμα για ξεκούραση ούτε τις Κυριακές, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, που δεν τους επιτρέπεται ούτε μια μέρα άδεια, οι σχεδόν για 2 χρόνια απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Τη βιώνουν με ανασφάλεια οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και τη Βιομηχανία Ζάχαρης ενόψει κλεισίματος ή ιδιωτικοποίησης, οι εργαζόμενοι σε ολόκληρους κλάδους που οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν στο διεθνή ανταγωνισμό.

Τη βιώνουν οι εργαζόμενοι σε κερδοφόρες επιχειρήσεις σήμερα (όπως η ΣΙΔΕΝΟΡ, ο ΟΤΕ κ.ά.), όπου η εργοδοσία αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για ανάκτηση ακόμη και μέρους των απωλειών των εργαζομένων, παρά την κάθετη αύξηση των κερδών τους.

"Ανάπτυξη" ζουν αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές, "μπλοκάκια" της ΕΥΑΘ, που βρέθηκαν στο δρόμο.

Είναι η ανακύκλωση των ανέργων με τα κοινωφελή προγράμματα, με τους χιλιάδες συμβασιούχους που σε λίγες μέρες πετιούνται στο δρόμο από τους ΟΤΑ.

Την "ανάπτυξη" της ιδιωτικοποίησης του Αερολιμένα "Μακεδονία" δοκίμασαν δεκάδες αυτοαπασχολούμενοι γύρω από το αεροδρόμιο που ξεκληρίστηκαν, αλλά και οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά κάτεργα καθαριότητας και φύλαξης που δουλεύουν χωρίς ωράρια, χωρίς ανάπαυση, κάτω από απόλυτη τρομοκρατία.

Τη βλέπουν να έρχεται κατά πάνω τους οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικοποιημένο λιμάνι, με νέες συμβάσεις εργασίας που ανοίγουν το δρόμο σε εργολάβους, αυξάνουν το χρόνο εργασίας, μειώνουν τις αμοιβές στην υπερεργασία και τα εξαιρέσιμα.

Δεν πρόλαβαν ούτε καν να την πάρουν χαμπάρι οι εργαζόμενοι στην κερδοφόρα επιχείρηση - τυπογραφείο ΜΟΝΤΙ που έμειναν στο δρόμο χωρίς δουλειά, γιατί η "ανάπτυξη" πήρε το εργοστάσιο και το πήγε στη Σερβία.

Την "ανάπτυξη" του ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στα σχολεία (καθαριότητα, φύλαξη, νοσηλευτές) με μισθούς πείνας και δουλειά έως το σακάτεμα.

Τα συμφέροντά μας δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Στα τραπέζια συζήτησης και σφαγιασμού και άλλων δικαιωμάτων μας θα έχουν μπόλικους πρόθυμους συνομιλητές: Την περιφερειακή διοίκηση, δημοτικές διοικήσεις, ανθρώπους τους στο εργατικό και αγροτικό κίνημα και πάνω απ' όλα έχουν τον ΣΒΒΕ και τους ανθρώπους τους στα επιμελητήρια.

Ολοι αυτοί έχουν μια σημαία, έχουν ένα θεό: Πώς θα αξιοποιήσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής μας, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τις αποθήκες και τους οδικούς κόμβους, για περισσότερα κέρδη. Πώς θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων (αυτό εννοούν όταν λένε καινοτομία και εξωστρέφεια), τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Τα συμφέροντά μας δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου και των κομμάτων τους. Μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πολιτική τους, στα καταστροφικά για τις ζωές μας σχέδιά τους».

«ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Κοροϊδία το προσωρινό «πάγωμα» της «αξιολόγησης»

Τεράστιες οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, που δίνει άλλοθι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς

Χωρίς αντίκρισμα είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ότι «αναστέλλει προσωρινά τη διαδικασία αξιολόγησης ώστε να προβεί σε αναγκαίες τεχνικές αναπροσαρμογές», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ). Παράλληλα, αναδεικνύει τις ευθύνες της πλειοψηφίας στην ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ), που δίνει άλλοθι στην κοροϊδία της κυβέρνησης και στηρίζει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Η κυβέρνηση, επισημαίνει η ΔΑΣ, «διατηρεί το ν. 4369/16 και όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, την ουσία και το αντιλαϊκό περιεχόμενο της "αξιολόγησης" στο Δημόσιο. Και μόνο το γεγονός ότι μιλά για "τεχνικές αναπροσαρμογές", επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί την "αξιολόγηση" σε όλες τις οικονομικές υπηρεσίες, "τρέχει" τα οργανογράμματα, τα περιγράμματα θέσης, την κινητικότητα, τη στοχοθεσία που συνδέονται με την "αξιολόγηση", έχει το απύθμενο θράσος να μιλά για "πάγωμα της αξιολόγησης". Και τι πάγωμα; Μέχρι τις 5 Απρίλη! Κοροϊδεύει κατάμουτρα όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) που έχουν δώσει το άλλοθι σε αυτήν την κοροϊδία, που άνοιξαν διάλογο με την κυβέρνηση για μια "καλή αξιολόγηση" στο Δημόσιο. Πρόκειται για παγίδα, για σχεδιασμένη ενέργεια που έχει στόχο να δημιουργηθούν αυταπάτες στους εργαζόμενους για το χαρακτήρα της "αξιολόγησης" και τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ είναι υπέρ της αντιδραστικής αξιολόγησης και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο κάνει πλάτες στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Επί της ουσίας, λοιπόν, δεν αλλάζει τίποτα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την "αξιολόγηση" στο Δημόσιο. Το μόνο που φαίνεται ότι "αλλάζει" είναι η στάση της ΑΔΕΔΥ, που εμφανίζεται ως λαγός μιας "καλής αξιολόγησης" στο Δημόσιο. Αλήθεια, είναι δυνατόν με το υπάρχον θεσμικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την "αξιολόγηση", να έχουμε μια "καλή αξιολόγηση" στο Δημόσιο;

Καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες, όλα τα σωματεία του Δημοσίου να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

  • Να ενημερώσουν διεξοδικά όλους τους συναδέλφους για το αντιδραστικό περιεχόμενο της "αξιολόγησης". Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, αποφάσεις ΔΣ. Να οργανώσουν πολύμορφα τον αγώνα.
  • Η "απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα", σε συνδυασμό με την πάλη ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι σε ισχύ, πρέπει να δυναμώσει.
  • Αποφασίζουμε σχέδιο μπλοκαρίσματος της ηλεκτρονικής "αξιολόγησης". Δημιουργούμε ηλεκτρονική βάση δεδομένων στα σωματεία και τις Ομοσπονδίες, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταθέτουν στο σωματείο τους τη συμμετοχή τους στην "απεργία - αποχή". Τα σωματεία με τη σειρά τους θα καταθέτουν τις συμμετοχές τους στις Ομοσπονδίες και με ευθύνη των Ομοσπονδιών θα κατατίθενται στο αντίστοιχο υπουργείο.

Κανένας μόνος του, ενωμένος συλλογικός αγώνας.

Συνεχίζουμε με "απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα" και για το 2018».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Αυξομοιώσεις που επιβεβαιώνουν την εκτίναξη της «ευελιξίας»

Στο 21,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό της επίσημης ανεργίας κατά το δ' τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έναντι 20,2% το προηγούμενο τρίμηνο και 23,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το ποσοστό ανεργίας είναι 26,1% στις γυναίκες και 17,3% στους άνδρες.

Οσον αφορά τις περιφέρειες της χώρας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν σε Δυτική Μακεδονία (29,1%) και Δυτική Ελλάδα (26,1%).

Ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται σε 1.006.844 άτομα και των απασχολούμενων σε 3.736.333 άτομα. Οσον αφορά τους απασχολούμενους, το 65,8% εργάζονταν ως μισθωτοί, ενώ το 22,7% ήταν αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό.

Σε σχόλιό του για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

«Οι αυξομειώσεις στα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ για την - ούτως ή άλλως πολύ υψηλή - ανεργία, αποδεικνύουν ότι εκτινάσσεται η ελαστική, κακοπληρωμένη, εποχιακή και με ημερομηνία λήξης απασχόληση και μειώνονται οι σταθερές θέσεις εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτό θα είναι το μοντέλο εργασίας και στη φάση της όποιας ανάκαμψης της οικονομίας, γεγονός που επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (πλατεία Κλαυθμώνος) διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., η Γραμματεία Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ, καλώντας τα συνδικάτα της Αθήνας, τους Ελληνες και μετανάστες εργάτες να πάρουν μέρος.

Μπροστά στην 21η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων, το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα για δυνάμωμα της οργάνωσης και κοινό αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους, στους ντόπιους και τους ξεριζωμένους από την εξαθλίωση και τον πόλεμο μετανάστες και πρόσφυγες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ