ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Με διαφορετικές «προτεραιότητες» και απλωμένη όλη την ατζέντα των αντιπαραθέσεων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στη χτεσινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου

Copyright 2017 The Associated

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στη χτεσινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου
Συζήτηση για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης βδομάδας και τις διαφορετικές «προτεραιότητες» καπιταλιστικών κρατών και τμημάτων του κεφαλαίου, όπως αυτές αποτυπώνονται και στη συζήτηση για το «μέλλον της ΕΕ», ενόψει της συζήτησης για τη «Διακήρυξη της Ρώμης», στα 60χρονα της ιμπεριαλιστικής ένωσης, πραγματοποιήθηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο φόντο των σφοδρών ενδοαστικών αντιπαραθέσεων και των φυγόκεντρων δυνάμεων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της για την υπεράσπιση των «εθνικών» συμφερόντων των εκάστοτε μονοπωλίων, ο πρόεδρος του ΕΚ, «καλωσορίζοντας» τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής, Ντ. Τουσκ και Ζ. Κ. Γιούνκερ, επισήμανε ότι «τώρα, περισσότερο από ποτέ, αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενότητα. Πρέπει να αλλάξουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδυναμώσουμε την ΕΕ».

Στην παρέμβασή του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι «η "Λευκή Βίβλος" καλύπτει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι έχει στόχο, όσον αφορά την εκπλήρωση των φιλοδοξιών μας, το έτος 2025», ενώ επιστράτευσε και πάλι το αντικομμουνιστικό κατασκεύασμα του «σιδηρούν παραπετάσματος», αλλά και το αστείο επιχείρημα περί «Ευρώπης των λαών», για να ξορκίσει τις φυγόκεντρες τάσεις που ενισχύονται στο έδαφος και της ανισομετρίας των καπιταλιστικών οικονομιών, λέγοντας ότι στόχος της Κομισιόν με την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου» δεν είναι να δημιουργήσουν διαχωρισμούς μεταξύ Ανατολής και Δύσης και ότι η ΕΕ «είναι κάτι περισσότερο από την εσωτερική αγορά».

Ο Ντ. Τουσκ, περιγράφοντας τις διαφορετικές βλέψεις και συγκρούσεις καπιταλιστικών κρατών και τμημάτων του κεφαλαίου, και... δείχνοντας κατανόηση για τους λόγους που «η ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων θα είναι μια από τις συζητήσεις πριν από την επέτειο της Ρώμης», έκανε έκκληση να «πρυτανεύσουν» τα «συμφέροντα της κοινότητας των 27 χωρών» ενόψει και των επικείμενων διαπραγματεύσεων για το Brexit, «καθώς και τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ», θυμίζοντας στα καπιταλιστικά κράτη και τα αντίστοιχα μονοπώλια που αναζητούν μέτρα προστασίας των δικών τους, «εθνικών» συμφερόντων, πως «αν θέλετε να πάτε γρήγορα, πάτε μόνοι. Αν θέλετε να πάτε μακριά, πάμε μαζί».

«Απλωμένη» όλη η ατζέντα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

Ενδεικτική, πάντως, του ότι η σχετική συζήτηση για το «αποτελεσματικότερο» σχήμα της ιμπεριαλιστικής ένωσης δεν γίνεται σε κενό αέρος, αλλά πάνω στο έδαφος των σφοδρών αντιπαραθέσεων με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών, είναι και η υπόλοιπη θεματολογία της χτεσινής ενημέρωσης, στην οποία ξεχώρισαν: η κρίση στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ), οι αντιπαραθέσεις στα Δ. Βαλκάνια, το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ και ο περιβόητος «Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων» της ΕΕ.Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χαρακτηριστικά για παράδειγμα είναι τα όσα είπε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ στη σημερινή φάση αποστασιοποιούνται από τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες. «Αυτό είναι ατυχές, αλλά είναι μια ευκαιρία για μας. Ο κόσμος είναι σε αναμονή σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και θα πρέπει να είμαστε εκεί όταν ο κόσμος μας περιμένει», δήλωσε ο Γιούνκερ. Με τον Ντ. Τουσκ να συμπληρώνει ότι «η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις εμπορικές συνομιλίες με τους εταίρους της σε όλο τον κόσμο. Αν μη τι άλλο, λόγω και των σημείων προστατευτισμού που αναδύονται αλλού», ζητώντας «να προχωρήσουμε γρήγορα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία, με τη Mercosur και το Μεξικό», όπως επίσης και την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, προειδοποιώντας τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα ότι «δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας έναντι αθέμιτων εμπορικών πρακτικών όπου αυτό είναι απαραίτητο».

Το ίδιο χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ειπώθηκαν για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τον Ντ. Τουσκ να σημειώνει εκ νέου ότι «συζητήσαμε την τεταμένη κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Ηταν σαφές σε όλους ότι δυνάμεις εντός και εκτός εργάζονται σθεναρά για να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή», προσθέτοντας σχετικά με την προσπάθεια υπεράσπισης των θέσεων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην περιοχή ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την αμέριστη υποστήριξή τους για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους προοπτική».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Συγκέντρωση καταδίκης στην Πρεσβεία της Λετονίας για την απόδοση «τιμών» στα ναζιστικά SS

Τη στάση της κυβέρνησης της Λετονίας, που επιτρέπει στους νεοναζί να κάνουν συγκέντρωση «τιμής» στους εγκληματίες - δολοφόνους των SS, τους οποίους μάλιστα αποκαλούν ως «ελευθερωτές», καταδίκασαν με συγκέντρωση - διαμαρτυρία σήμερα το πρωί οι αντιστασιακοί, οι απόγονοι αλλά και οι φίλοι της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, που έγινε έξω από την Πρεσβεία της Λετονίας, την οποία διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, μίλησαν οι αντιπρόεδροι της Ενωσης, Γιάννης Ζαγγανάς και Γρηγόρης Τουγλίδης, καταδικάζοντας την αντικομμουνιστική πολιτική της ΕΕ που υποθάλπει τέτοιου είδους φαινόμενα. Οι συγκεντρωμένοι, αφού υιοθέτησαν, κατέθεσαν το ψήφισμα καταδίκης στην Πρεσβεία της Λετονίας.

Ανάλογες συγκεντρώσεις, με απόφαση της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων) θα γίνουν μπροστά από τις πρεσβείες της Λετονίας στη Ρώμη, στη Βουδαπέστη, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε διάφορες γερμανικές πόλεις.

Κλήθηκαν ως ύποπτοι για βαριά αδικήματα

Ως ύποπτοι για τη διάπραξη βαριών αδικημάτων κλήθηκαν μέχρι σήμερα το μεσημέρι για να παράσχουν εξηγήσεις ο Αρτέμης Σώρρας και 7 συνεργάτες του, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου έρευνας για την υπόθεση. Οι κλήσεις προς παροχή εξηγήσεων είχαν σταλεί το προηγούμενο διάστημα από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγ. Αυλίδου και τα αδικήματα που διερευνώνται είναι της απάτης και της σύστασης, διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, τα οποία διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης, εξετάζεται αν έχει διαπραχθεί σειρά άλλων αδικημάτων, όπως διέγερση πολιτών σε βιαιοπραγίες. Η έρευνα αφορά όλα τα σκέλη της δράσης του Αρτέμη Σώρρα και του πολιτικού φορέα του, «Ελλήνων Συνέλευσις».

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης αξιολογήθηκαν η μηνυτήρια αναφορά δημοσιογράφου και δικογραφίες που εκκρεμούσαν και απεστάλησαν ύστερα από σχετική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου.

Στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η τελευταία έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση της προμήθειας των αρμάτων μάχης «Λέοπαρντ». Η έρευνα αφορά σκέλος της υπόθεσης της κύριας σύμβασης αγοράς, για λογαριασμό του στρατού, 170 αρμάτων μάχης τύπου «Leopard 2» από τη γερμανική εταιρεία «Krauss Maffei Wegmann», με κόστος περίπου 1,7 δισ. ευρώ, που υπογράφηκε στις 20 Μάρτη 2003.Οι εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιό της και αναμένονται απαντήσεις επί αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, που έχουν αποσταλεί στις κυπριακές Αρχές και αφορούν την εμπλοκή συγκεκριμένων εταιρειών και συγκεκριμένων προσώπων. Αντίστοιχα αιτήματα, προς άλλες χώρες, έχουν απαντηθεί. Για την αγορά των εν λόγω όπλων η Εισαγγελία Διαφθοράς σχημάτισε στο παρελθόν άλλες δύο δικογραφίες.

Παράλληλα, χτες, αποβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της «Siemens», το υπό σύσταση Σωματείο «Δικαιοσύνη για όλους» το οποίο εκπροσωπείται από την επικεφαλής του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας», Ζ. Κωνσταντοπούλου. Το δικαστήριο, μετά και από την εισαγγελική εισήγηση, απέρριψε το αίτημα για παράσταση πολιτικής αγωγής που υποβλήθηκε, με το σκεπτικό πως η ένωση προσώπων αλλά και οι επιμέρους πολίτες, που ζήτησαν να παρασταθούν στη διαδικασία, υπολείπονται ενεργητικής νομιμοποίησης (δεν μπορούν να παρασταθούν στην δίκη). Η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» αντέδρασε και έκανε λόγο για «μια εντελώς στημένη διαδικασία».

Διέλευση αεροσκαφών

Δοκιμαστική διέλευση αεροσκαφών, ενόψει της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Είτε με περαιτέρω ενοποίηση, είτε με πολλές ταχύτητες, επίκειται νέα αντιλαϊκή βαρβαρότητα

Στη συζήτηση για τα «Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 9 και 10 Μάρτη με δήλωση και για τη Ρώμη» παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Ενόψει των 60 χρόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η σημερινή συζήτηση της ηγεσίας της, πέρα από μονότονες κοροϊδίες, ένα πράγμα σηματοδοτεί: Οι λαοί να περιμένουν και χειρότερα.

Η Ενωση δεν είναι, ούτε μπορεί να γίνει των λαών. Οποιος το ισχυρίζεται, εξαπατά. Είναι του κεφαλαίου. Με "σύγκλιση" στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια. Στρατιωτικοποίηση, καταστολή, πολέμους, επαναχάραξη συνόρων, πρόσφυγες. Αλλά και με "απόκλιση", με αγιάτρευτη - για το σύστημα - ανισομετρία, εσωτερικούς ανταγωνισμούς, φυγόκεντρες τάσεις, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι μόνιμος σχηματισμός. Είτε με ενιαία εμβάθυνση, είτε με πολλές ταχύτητες, με τα κράτη να τρέχουν προς το στενό πυρήνα της, επίκειται νέα αντιλαϊκή βαρβαρότητα. Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ετοιμάζοντας τέταρτο μνημόνιο, καλεί σε νέες θυσίες για να βρεθεί το ελληνικό κεφάλαιο, όχι ο λαός, στην πρώτη ταχύτητα.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια να μην παγιδευτεί ούτε στη μια ούτε στην άλλη αντιλαϊκή συνταγή. Να ανοίξει δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, αποτινάσσοντας τα δεσμά και της ΕΕ και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ