ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Συζήτηση για συναίνεση και αντιπαράθεση που δεν κρύβει τη στρατηγική σύμπλευση

Eurokinissi

Με σαφείς τις προθέσεις να παραμείνει ανοιχτή η συζήτηση σχετικά με το εάν και ποιες είναι οι υποψήφιες αστικές πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να συνδράμουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «περάσει» από τη Βουλή το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, αλλά και με ξεκάθαρο το στόχο του αποπροσανατολισμού του λαού από τη στρατηγική τους σύμπλευση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζουν την πολιτική τους αντιπαράθεση. Αιχμή αυτής της αντιπαράθεσης, όπως εκδηλώνεται σε αυτή τη χρονική στιγμή, είναι βέβαια το ποιος είναι ο καταλληλότερος να υλοποιήσει όλα εκείνα τα μέτρα χτυπήματος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που απαιτούνται για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

Ζητείται συναίνεση...

Η όποια συζήτηση περί συναίνεσης είναι γεγονός ότι πυροδοτήθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, περί ανάγκης για ψήφιση του νέου αντιλαϊκού πακέτου στη Βουλή, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη «αξιολόγηση», από 180 βουλευτές. Ακόμα κι αν δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «κάψιμο» αυτού του σεναρίου, από την κυβέρνηση φροντίζουν να το κρατούν στην επικαιρότητα, με διάφορους τρόπους. Ετσι, χτες, εκτός από τις δηλώσεις του Σ. Φάμελλου και του Ν. Ξυδάκη, που ήταν στο πνεύμα Σκουρλέτη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε δηλώσεις του φρόντισε να ...θυμίσει πως: «(...) όταν ξεκίνησε αυτή η διαπραγμάτευση, οι απαιτήσεις των ακραίων κύκλων των δανειστών αφορούσαν σε μέτρα 2% του ΑΕΠ. Τότε, η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε αφενός "υπογράψτε τα" και αφετέρου "στη θέση σας εμείς θα παίρναμε τόσα μέτρα κι άλλα τόσα". Αυτή τη στιγμή, η Συμφωνία μιλά για μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η ΝΔ, φυσικά, αρνείται να συμβάλει. Και αρνείται ακριβώς διότι θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας ύψους 2% του ΑΕΠ ήταν η ενδεδειγμένη λύση». Επιπλέον, στο χτεσινό κύριο άρθρο της «Αυγής» αναφερόταν ότι «η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ είναι ανακόλουθη, διότι το μονότονο αίτημα για "εκλογές τώρα" και το σύνθημα "υπάρχουν λεφτά που μας περιμένουν και χάνονται" είναι αντιφατικά μεταξύ τους...».

Από την άλλη, η ΝΔ, που τις τελευταίες μέρες επιδίδεται σε μια επιχείριση αποποίησης των βαρύτατων ευθυνών της για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και την οποία έχει ψηφίσει από τον Αύγουστο του 2015 μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα ψηφίσουμε ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα». Μάλιστα, σήμερα, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα το επαναλάβει για μία ακόμα φορά, παίρνοντας υπόψη του ότι στο εσωτερικό του κόμματός του υπάρχουν αντίθετες απόψεις, που δεν συμφωνούν με τη μη ψήφιση του πακέτου μέτρων ή τουλάχιστον μέρους αυτών, προκρίνοντας την ανάγκη να αποτυπωθεί και έτσι η «συναίνεση» των αστικών κομμάτων πάνω στα ζητούμενα του κεφαλαίου, αλλά και η ετοιμότητα της ΝΔ να αναλάβει τη «σκυτάλη» της αστικής διακυβέρνησης, υλοποιώντας τα μέτρα αυτά.

Αντιπαράθεση που δεν κρύβει τη στρατηγική ταύτιση

Παρά τη φραστική όξυνση της αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τα δύο αυτά αστικά κόμματα, ακόμα και μέσα από τις κοκορομαχίες, επιβεβαιώνουν τη στρατηγική τους ταύτιση. Ετσι, χτες, στην περιβόητη «τηλεμαχία» των εκπροσώπων Τύπου τους, Δ. Τζανακόπουλου και Β. Κικίλια, στο δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1», ο ελληνικός λαός είδε για άλλη μια φορά την αντιπαράθεση του τύπου: «Γιατί αργείτε να κλείσετε την αξιολόγηση;» (ΝΔ) ή «θα την κλείσουμε σύντομα» και «αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι η δημοσιονομική αλλαγή μείγματος» (ΣΥΡΙΖΑ).

Στην πραγματικότητα, το «γρήγορο» κλείσιμο της «αξιολόγησης» για το οποίο μιλούν και οι δύο, θα φέρει νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα (σε συντάξεις, Εργασιακά, ένταση της φοροληστείας) και μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ η συζήτηση για τα λεγόμενα «αντίμετρα» δεν έχει κανένα αντίκρυσμα, αφού αυτά - όσα και εάν παρθούν - θα έρθουν εάν έχει προηγηθεί μια τεράστια οικονομική αφαίμαξη των εργατικών - λαϊκών εισοδημάτων (εάν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα ξεπεράσουν το 3,5%) και θα αφορούν νέα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Και μην ξεχνάμε ότι εάν δεν πιαστεί αυτός ο στόχος, τότε έχει συμφωνηθεί στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη να εξεταστούν πρόσθετα μέτρα επιβάρυνσης του λαού.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Ζωτικής σημασίας» οι στόχοι του κεφαλαίου

Με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του εγχώριου κεφαλαίου, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και η μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, να αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής προδιέγραψε την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει, μετά τα λιμάνια του ΟΛΠ και του ΟΛΘ (διαδικασία που είναι σε εξέλιξη), και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καλαμάτας και Ηρακλείου, και έπεται συνέχεια.

Η σχετική αναφορά έγινε από τον υπουργό την περασμένη Τρίτη, κατά την ομιλία του στην «εσπερίδα» την οποία συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Ναυτιλίας με την «Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων» (ΜΚΟ που επεξεργάζεται μελέτες για τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων»), στο πλωτό μουσείο «Hellas Liberty», στο λιμάνι του Πειραιά, με θέμα: «Προκλήσεις και προοπτικές ανάδειξης της Ελλάδας σε Διεθνές Διαμετακομιστικό και Επιχειρηματικό Κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»...

Ο Π. Κουρουμπλής είπε πως «τα λιμάνια της Ελλάδας πλέον είναι οι πόρτες που συνδέουν τη Μεσόγειο, σ' ένα μέρος της, με τα μεγάλα οδικά δίκτυα της Ευρώπης. Αλλά είναι και οι πόρτες που φέρνουν τα μεγάλα οδικά δίκτυα στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία. Η αξιοποίηση του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης προχωρούν κανονικά χωρίς κραδασμούς» και πρόσθεσε: «Η ιδιωτικοποίηση και η αξιοποίηση της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, της Καλαμάτας, του Ηρακλείου και άλλων λιμανιών, ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές, να ολοκληρωθούν ή να επικαιροποιηθούν τα master plans, είναι ζωτικής σημασίας», προφανώς για το εγχώριο κεφάλαιο και την ενίσχυση του ειδικού του ρόλου στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που χρειάζεται για τα κομπρεμί του και τις μπίζνες με ευρωενωσιακούς και διεθνείς μονοπωλιακούς ομίλους.

Μάλιστα στην ίδια εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου, Χρ. Λαμπρίδης, επανέφερε «στο τραπέζι» το μοντέλο ιδιωτικοποίησης των λιμανιών που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τμήμα του ΠΑΣΟΚ (π.χ. πρώην πρόεδρος ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτης), αυτό των παραχωρήσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους επικερδών λιμενικών δραστηριοτήτων. Οπως είπε, «στην Ευρώπη η πρακτική είναι να υπάρχει μια δημόσια λιμενική αρχή και από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες παραχωρούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις». «Το μοντέλο που κατά τη γνώμη μου είναι το πιο αποτελεσματικό, είναι η μέθοδος των παραχωρήσεων ή των υποπαραχωρήσεων, για την ακρίβεια, όπου κρίνεται αναγκαίο και επωφελές, ενώ μπορούν να εξεταστούν και σχήματα ΣΔΙΤ. Αυτό θα δώσει πραγματικά μια ώθηση».

Μάνατζερ των εφοπλιστών της κρουαζιέρας

Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου βρίσκεται στο Φορτ Λόντερντεϊλ των ΗΠΑ, όπου είναι σε εξέλιξη η διεθνής έκθεση Τουρισμού «Seatrade Cruise Global 2017», στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας. Στην έκθεση συμμετέχουν με δικό τους περίπτερο ο ΕΟΤ και η Ενωση Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ).

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η Ελ. Κουντουρά ήταν ομιλήτρια σε συζήτηση που έγινε στο περιθώριο της έκθεσης ως «ειδική ενότητα» για το μέλλον της ευρωπαϊκής κρουαζιέρας, όπου «παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της ελληνικής κρουαζιέρας», δηλαδή την ενίσχυση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων της κρουαζιέρας, όπου σημειωτέον στα καράβια τους δεν υπάρχει «ούτε ρουθούνι» συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, με τους ναυτεργάτες να δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας.

Η ίδια για να προωθήσει τις μπίζνες των εγχώριων μονοπωλίων είχε και διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων μονοπωλιακών ομίλων της κρουαζιέρας, όπως της «Carnival», της «Princess Cruises», «Αmericas Silversea Cruises» κ.ά.

ΚΚΕ
Το κάλεσμα «συνενοχής» και η κοροϊδία να μη βρουν έδαφος στο λαό

Σε σχόλιό του, για την αντιπαράθεση κυβέρνησης με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Είναι πολύ λογικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ν' αναζητά συνεταίρους για την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων στις δυνάμεις εκείνες που από κοινού έχουν ψηφίσει το 3ομνημόνιο και μοιράζονται την ίδια στρατηγική.

Οπως, επίσης, είναι λογικό η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να προσπαθούν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες - παλιές και νέες - πίσω απ' την αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι τόσο το κάλεσμα "συνενοχής" στα μέτρα, που απευθύνει η κυβέρνηση, όσο και η κοροϊδία που κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να μη βρουν έδαφος μέσα στο λαό».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org