ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Πολύ επιτυχημένη» η επιχείρηση περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια

Η «σκιαγράφηση» των θεμάτων που συζητήθηκαν από τον ΥΠΕΞ, δείχνει την προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή
Η «σκιαγράφηση» των θεμάτων που συζητήθηκαν από τον ΥΠΕΞ, δείχνει την προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή
«Πολύ επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, τη διήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, που ολοκληρώθηκε προχτές, παζαρεύοντας εκ μέρους της ντόπιας αστικής τάξης τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή. Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο προς υλοποίησή τους, αφού το ζήτημα της «σταθερότητας» είναι ιδιαίτερης σημασίας για την επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης, αλλά και γιατί συμφέροντα ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων και στόχοι όπως αυτοί της μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό» και «διαμετακομιστικό» κόμβο «δένουν» με ενεργειακά και άλλα σχέδια των ΗΠΑ, εμπλέκοντας το λαό σε κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τη λεία της Ανατολικής Μεσογείου και μεγάλους κινδύνους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο Ελληνας ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους, κάνοντας έναν απολογισμό της επίσκεψης, είπε: «Συναντήσαμε τον υπουργό Εξωτερικών, συναντήσαμε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και την αναπληρώτριά του. Επίσης, είδαμε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και μια σειρά από άλλα στελέχη που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική. Είχαμε συναντήσεις με γερουσιαστές, καθώς και με δημοσιογραφικά team», όπως και ότι «είχαμε συζητήσεις (...) για το ποιος είναι ο ρόλος της χώρας».

«Αυτό που νομίζω έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά», πρόσθεσε, «είναι η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμε στη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτήν». Εξήγησε, επ' αυτού για το ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η ντόπια αστική τάξη ως θεματοφύλακας της ευρωατλαντικής «σταθερότητας» στην περιοχή, μέσα κι από άξονες ενδοαστικής συνεργασίας που στήνει από κοινού με άλλα καπιταλιστικά κράτη στην περιοχή: «Ο ιδιαίτερος ρόλος της χώρας μας είναι ένας ρόλος ευθύνης. Εχουμε συγκροτήσει σειρά από θεσμούς, όπως είναι οι τριγωνικές σχέσεις που διατηρούμε με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Εχουμε τα τετραμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, καθώς και τη διασυνοριακή. Είμαστε σε μια διαδικασία για να συγκροτήσουμε νέα τετραμερή με Γεωργία και Αρμενία. Ολα αυτά δείχνουν τις δυνατότητες και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή».

Ειδικά για τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Χ. Ρ. Μακ Μάστερ, ο ίδιος ο Κοτζιάς, υπονοώντας το εύρος και τη σημασία της συνάντησης, είπε πως «ήταν προγραμματισμένη για 40 λεπτά και τελικά διήρκεσε μιάμιση ώρα». Δίνοντας το περιεχόμενό της, πρόσθεσε: «Συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα για θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια (...) Το Κυπριακό δεν απασχόλησε πολύ, πέρα από το ότι εξήγησα ποιος είναι ο όρος για να πετύχει μια διαπραγμάτευση. Ο όρος είναι ο ορισμός του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή η απαλλαγή της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματα και η κατανόηση από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν μπορεί να ζητάει ειδικά προνόμια όπως είναι τα παρεμβατικά προνόμια που θέλει».

Κάνοντας, δε, μια ανάγνωση και των προτεραιοτήτων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, εκτίμησε: «Η Αμερικανική Διοίκηση αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και η σημασία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σε συνεργασία - εξ όσων καταλαβαίνω, με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι στο παρελθόν, δηλαδή πιο εντατικά και ισότιμα - με κράτη με τα οποία έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις». Εκτίμησε, επίσης, ότι θα συνεχιστεί μια «υποστήριξη» της Ουάσιγκτον προς την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της παραμονής της Ελλάδας εντός ζώνης ευρώ, της ρύθμισης του χρέους και της οικονομίας. «Εχοντας μια αρχική συζήτηση επί του θέματος, νομίζω ότι θα συνεχιστεί και ίσως να είναι και πιο μεγάλη», υποστήριξε.

«Δεν συζητήθηκε» το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου

Στο μεταξύ, στο φόντο της επιδείνωσης των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, όπως και των ανησυχιών του τελευταίου διαστήματος για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, ο Ν. Κοτζιάς αρνήθηκε ότι έγινε συζήτηση με τους Αμερικανούς παράγοντες για ενδεχόμενο «ατύχημα» στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, ο αναπ. υπουργός Αμυνας, ο Δ. Βίτσας, μιλώντας στο ρ/σ «Real», έλεγε ότι «σαν υπουργείο Εθνικής Αμυνας, πρέπει να ξέρετε ότι προετοιμαζόμαστε για τα πάντα (...) Εγώ λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο (σ.σ. θερμό επεισόδιο), περισσότερο κανείς πρέπει να φοβάται ή να ανησυχεί για την περίπτωση ενός ατυχήματος. (...) Υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος ενός ατυχήματος, άλλωστε για αυτό λέγεται και ατύχημα, για αυτό παίρνουμε τα μέτρα μας, ώστε αυτό να μειωθεί στο ελάχιστα δυνατό. Αυτό σημαίνει ότι από τη μια πλευρά, πολιτικά και σε διεθνές επίπεδο, λειτουργούμε προετοιμάζοντας και ενημερώνοντας τις σύμμαχες χώρες, αλλά μιλώντας και με την αντίπερα πλευρά».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία ανακοίνωσε ωκεανογραφικές έρευνες από το σκάφος της «Πίρι Ρέις», για το διάστημα 15-20/3 στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνει ναυτικά γυμνάσια σήμερα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου για τις 16 - 17/3 και προγραμματίζει τα επόμενα τέτοια γυμνάσια για τις 19-20/3, στο Βόρειο Αιγαίο, ανατολικά της Σαμοθράκης.

Συκοφαντίες και αντικομμουνισμός

Για ακόμα μια φορά, το αυτοαποκαλούμενο «Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τυφλωμένο από το αντι-ΚΚΕ μένος του συκοφαντεί αισχρά το ΚΚΕ ότι δήθεν υπερασπίζεται «εθνικιστικές απόψεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». Την αφορμή την βρήκαν αυτήν τη φορά από τη συζήτηση σε φοιτητικούς συλλόγους ψηφίσματος για την εκδίκαση της έφεσης, που έχει ασκήσει μέλος τους μετά από την καταδικαστική ποινή του προ 2 ετών για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή κατήγγειλε καψώνια σε στρατόπεδο της Κοζάνης.

Το ΚΚΕ και η Νεολαία του είναι κατηγορηματικά και έμπρακτα αντίθετα στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των καταγγελιών και των διεκδικήσεων των φαντάρων. Δεν βάζουν ως προϋπόθεση την πολιτική συμφωνία για να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη δίωξη που είναι απαράδεκτη και η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να την σταματήσει.

Ομως στους φοιτητικούς Συλλόγους κατέθεταν ψήφισμα και απαιτούσαν να ψηφιστεί ότι «κάθε άνθρωπος που δεν υποτάσσεται στο μαύρο και το βουβό της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης είναι μέλος της ΕΑΣ (σ.σ. «Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων»)», της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δηλαδή! Αυτά είναι ανυπόστατα, γιατί εκατοντάδες φαντάροι όπως και οι κομμουνιστές φαντάροι καταδικάζουν κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης καταγγελιών και των διεκδικήσεων.

Επίσης, είναι πασίγνωστες οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτόν, καταδικάζοντας σταθερά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Την προηγούμενη βδομάδα μόλις, σε συνέντευξή του στη «Real News», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τη στάση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και τις δηλώσεις που κάνει ως «απάντηση» στην επιθετικότητα της Τουρκίας απάντησε ότι «Οι "λεονταρισμοί", που εκδηλώνονται κι από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, οι εκδρομικές αποστολές του υπουργείου Αμυνας σε ακριτικά νησιά, όπως π.χ. η πρόσφατη εκδρομική συνύπαρξη στο Καστελόριζο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, έχουν στόχο να καλλιεργήσουν μια ψευδεπίγραφη "εθνική ομοψυχία". Και από τους εκπροσώπους της εγχώριας αστικής τάξης και από τους απέναντι οπαδούς του αστικού νεοοθωμανισμού, δημιουργείται ένα πολεμικό κλίμα προετοιμασίας».

Ο ελληνικός λαός και η νεολαία γνωρίζουν πολύ καλά την αταλάντευτη γραμμή του ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση και την εξουσία της αστικής τάξης. Οσα και να λένε οι γραφιάδες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν κρύβεται ο αντικομμουνισμός τους.

ΚΚΕ
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον ελληνικό λαό

Σε σχόλιό του για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμφωνεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας, στο πλαίσιο των συνολικότερων σχεδιασμών στην περιοχή, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτό δεν γίνεται για χάρη της ειρήνης, της σταθερότητας και της υπεράσπισης των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Είναι ρόλος περαιτέρω εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή, συμμετοχής στη "λεία" για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τη νεολαία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, για το τι είδους συζητήσεις και πιθανές συμφωνίες κάνει με τις ΗΠΑ σ' αυτές τις συναντήσεις.

Γι' αυτόν το σκοπό το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα για την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org