ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα πολύνεκρη επίθεση στο κέντρο της Αγκυρας

Εκρηξη βόμβας με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ξανά μερικά μέτρα μακριά από κεντρικά κυβερνητικά κτίρια

Λίγο μετά την επίθεση
Λίγο μετά την επίθεση
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τρίτη κατά σειρά πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται στην τουρκική πρωτεύουσα το τελευταίο πεντάμηνο ήταν αυτή που, προχτές Κυριακή, προκάλεσε το θάνατο 37 ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 125. Η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως να μιλήσει για «τρομοκράτες», χωρίς να απαντήσει σε κανένα από τα απανωτά ερωτήματα που προκαλεί ένα ακόμα μακελειό, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αγκυρας, σε μια περίοδο που η ίδια υποστηρίζει ότι ενισχύει ολόπλευρα τα «μέτρα ασφαλείας», τις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», τη δράση για την «ασφάλεια των πολιτών» και «της χώρας».

Συγκεκριμένα, μία τουλάχιστον βόμβα εξερράγη στην κεντρική συνοικία Κιζιλάι, κοντά στο πάρκο Γκιουβέν, σε πολύ μικρή απόσταση από μια σειρά υπουργεία και άλλα κεντρικά κυβερνητικά κτίρια, δίπλα σε πολλές αφετηρίες λεωφορείων και ένα σημείο αστυνομικών ελέγχων. Εγιναν παρανάλωμα του πυρός διάφορα οχήματα.

Δυο μέρες πριν, η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποιούσε τους Αμερικανούς πολίτες για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση». Εύλογα ερωτήματα, επίσης, γεννά και το γεγονός ότι η θέση του επικεφαλής της αστυνομίας σε ολόκληρη την Αγκυρα έμενε κενή από τον περασμένο Οκτώβρη.

Η εξέλιξη «αλείφει» ξανά «βούτυρο στο ψωμί» των σχεδιασμών της τουρκικής αστικής τάξης, που πασχίζει να διαφυλάξει τα αυτοτελή της συμφέροντα, εν μέσω σφοδρών ανακατατάξεων σε όλη τη Μέση Ανατολή. «Η Τουρκία έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων εξαιτίας των ασταθειών στην περιοχή... Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που στοχοποιούν την ακεραιότητα και την ενότητα της Τουρκίας... δε μειώνουν τη θέλησή μας να παλέψουμε ενάντια στον τρόμο» διαμήνυσε ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν.

Χτες, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις έρευνες, δράστης της επίθεσης ήταν η 24χρονη Σεχε Τσαγκλά Ντεμίρ, μέλος του ΡΚΚ, που είχε εκπαιδευτεί στη Βόρεια Συρία.

Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις

Από το βράδυ της Κυριακής, οι εξελίξεις αναζωπύρωσαν τις επιθέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο βόρειο Ιράκ (σ.σ. έδρα του ΡΚΚ), ενώ με νέα ορμή συνεχίστηκαν οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις του στρατού και σε μια σειρά πόλεις των νοτιοανατολικών επαρχιών.

Χτες, ο Ερντογάν υπογράμμισε πως «δεν είναι μόνο το πρόσωπο που τραβάει τη σκανδάλη, αλλά και εκείνοι που το έκαναν δυνατό, που πρέπει να χαρακτηριστούν τρομοκράτες, ανεξάρτητα του τίτλου τους», φωτογραφίζοντας (και) τα στελέχη του HDP. Αλλωστε, ήδη έχει κινηθεί διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας των δύο προέδρων του κόμματος, με κατηγορίες για τη στήριξη «τρομοκρατών» και αυτονομιστών.

Τη νέα επίθεση καταδίκασαν πολλές κυβερνήσεις, με τα περισσότερα μηνύματα να ζητούν κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην ευρύτερη περιοχή. «Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας, για να συνεχίσει μαζί της τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας που χτυπά παντού και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργητικότητα», ανέφερε στο μήνυμά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, υπογράμμισε: «Η απάντηση (σ.σ. στους τρομοκράτες) και η καταδίκη της διεθνούς κοινότητας θα είναι αυστηρές, ομόφωνες και αποφασιστικές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ματέο Ρέντσι.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα

Σε ανακοίνωση για τα γεγονότα, το Κομμουνιστικό Κόμμα, Τουρκία επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η επίθεση στην Αγκυρα πρέπει να θεωρηθεί ταυτόχρονα απάνθρωπη και εχθρική απέναντι σε όλο το λαό. Η ταυτότητα αυτών που πραγματοποίησαν την επίθεση δεν έχει σημασία πια. Είναι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που έχει μετατρέψει τη χώρα σε μια αρένα τυφλής βίας από αιματηρά γεγονότα όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή».

Ανάμεσα σε άλλα, καλεί τον τουρκικό λαό σε ετοιμότητα και διεκδίκηση απέναντι σε επικίνδυνα σενάρια που απεργάζονται διάφορες δυνάμεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Τουρκίας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενταση διεργασιών και ο Τουσκ στην Κύπρο

Οι Ευρωπαίοι ψάχνουν «έξυπνο συγχρονισμό» Κυπριακού και διαπραγματεύσεων για την Τουρκία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το γεγονός ότι το ολόπλευρο «παζάρι» που μαίνεται μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας θα αναζωπυρώσει και τις διεργασίες γύρω από το Κυπριακό επιβεβαίωσε η χτεσινή επίσκεψη που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην Κύπρο. Ο Τουσκ βρέθηκε στην Κύπρο προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, ενώ χτες το βράδυ αναμενόταν να φτάσει και στην Αγκυρα.

Μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως η παρούσα «δυναμική» προσφέρει μια ευκαιρία να επανενεργοποιηθούν συνολικά οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία και να διασφαλίσουμε ότι όλοι επωφελούνται από αυτήν τη νέα δυναμική, και η Κύπρος επίσης», ενώ αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Κυπριακό, υποστήριξε ότι «ένα επιτυχές αποτέλεσμα που θα έχει την υποστήριξη και των δύο πλευρών στο νησί θα φέρει μια νέα αρχή, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι «η Κύπρος, ως ο πλησιέστερος γείτονας της Τουρκίας στην ΕΕ, πάντοτε υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», συμπληρώνοντας ότι «μια πιθανή αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων, χωρίς εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας που εκκρεμούν εδώ και καιρό, στην ουσία θα αποτελούσε - με τη δική μου συναίνεση - αποδοχή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πράγματι "εκλιπούσα"», αλλά και ότι: «Οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την τουρκική κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση στις διαπραγματεύσεις (σ.σ. για το Κυπριακό), είναι το τελευταίο πράγμα που επιζητούμε».

Ενδεικτικές πάντως ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για σειρά συναντήσεων, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η διαπραγμάτευση παράγει πρόοδο σταθερά όλη την ώρα. Και δεν καταλαβαίνουμε γιατί η Τουρκία, που είναι ακόμη πιο αισιόδοξη από εμάς ότι στο τέλος θα επιτευχθεί μία λύση για το Κυπριακό, ζητά το άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κύπρος... Υπό τις περιστάσεις, η καλύτερη λύση θα ήταν να κάνουν υπομονή μέχρι τη λύση του Κυπριακού προβλήματος και τότε θα γίνει αυτόματη απεμπλοκή των κεφαλαίων, αλλά και πολλά άλλα προβλήματα για το καλό της Ευρώπης θα επιλυθούν, όπως οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και πολλά άλλα». Αντίστοιχα τοποθετήθηκαν και άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Μπερτ Κούντερς, που τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένας «έξυπνος συγχρονισμός επίλυσης του Κυπριακού και ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων».

Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου και του ηγέτη του ψευδοκράτους. Εκεί συζητήθηκαν όλα τα θέματα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο Ν. Αναστασιάδης. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «ήταν μια αρκετά παραγωγική και δημιουργική συνάντηση. Εχουμε αποφασίσει ότι πρέπει οι συναντιλήψεις σταδιακά να μετατρέπονται σε συγκλίσεις, και θα συνεχίσουμε βεβαίως με τον ίδιο εντατικό τρόπο τις συνομιλίες, προκειμένου να επιτύχουμε αυτά που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και της μιας, αλλά και της άλλης κοινότητας».

ΒΕΛΓΙΟ
Νεκρός στη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τέσσερις Βέλγοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν χτες στο προάστιο Φορέστ των Βρυξελλών, στη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης που έγινε σε συνεργασία με Γάλλους αστυνομικούς, καθώς αυτή αφορούσε τις έρευνες για το μακελειό που έγινε στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβρη.

Αρχικά σημειώθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών όταν αστυνομικοί περικύκλωσαν πολυκατοικία, όπου αργότερα βρέθηκε ένα πτώμα. Αργότερα ακολούθησε αντίστοιχη καταδίωξη σε κοντινό οίκημα. Εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας διέψευσε φήμες ότι το πτώμα ανήκε στον καταζητούμενο Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Στην περιοχή εκκενώθηκαν σχολεία με συνολικά 100 μαθητές. Μέχρι αργά το βράδυ δεν ήταν γνωστό τι είχε γίνει με δύο υπόπτους που συνέχιζαν να διαφεύγουν.

Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία, στη διάρκεια ερευνών της αντιτρομοκρατικής συνελήφθησαν δύο άντρες και μια γυναίκα στο δήμο Λουαρέ, 100 χλμ. νοτιοδυτικά του Παρισιού. Η αστυνομία μίλησε για «προφανείς σχέσεις» με τον Αμεντί Κουλιμπαλί, έναν από τους φερόμενους ως δράστες των ενόπλων επιθέσεων που έγιναν στο Παρίσι το Νοέμβρη του 2015.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι λαοί να συγκρουστούν με τα σχέδια των αστικών τάξεων

Ανακοίνωση για τη νέα επίθεση στην Αγκυρα εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα φριχτή εγκληματική βομβιστική επίθεση, που εκδηλώθηκε στην Αγκυρα και οδήγησε στο θάνατο 37 ανθρώπων και στον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη, στο λαό της Τουρκίας, στις οικογένειες των θυμάτων.

Τεράστιες ευθύνες για τις εξελίξεις έχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις του ΑΚΡ της Τουρκίας, που στήριξαν το λεγόμενο "Ισλαμικό Κράτος", αξιοποιούν τις βομβιστικές επιθέσεις για κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης στην περιοχή και συμμετέχουν δραστήρια στον "κύκλο του αίματος", που έχουν ανοίξει οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, στους ανταγωνισμούς τους με τη Ρωσία, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πρώτα απ' όλα στη Συρία, σπέρνοντας στους λαούς το θάνατο και την προσφυγιά, για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Το ΚΚΕ τονίζει πως οι λαοί, με την κοινή τους δράση, μπορούν και πρέπει να συγκρουστούν με τα αντιλαϊκά σχέδια των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστών, να βάλουν τέλος στο ίδιο το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που πλέον το μόνο που κάνει είναι να σκορπά τον πόνο και τη δυστυχία στους λαούς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ