ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Το ΚΚΕ την Παρασκευή εξέδωσε ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το σημερινό δημοψήφισμα στην Κριμαία. Σε αυτήν σημείωνε: «Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία και την πραξικοπηματική κατάληψη της διακυβέρνησης από αντιδραστικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή των ναζιστών, που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για τον ουκρανικό λαό. Η στάση αυτών των δυνάμεων και η κριτική τους, σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το δημοψήφισμα στην Κριμαία, αποτελούν μνημείο υποκρισίας. Αφού είναι οι ίδιες δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, στην απόσπαση του Κοσσόβου, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, στην οργάνωση πραξικοπημάτων εναντίον κυβερνήσεων που δεν τους ήταν αρεστές. Το ίδιο επιχείρησαν στη Συρία και τώρα στην Ουκρανία.

Εχοντας ως κριτήριο το συμφέρον των λαών, θεωρούμε ότι η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία ούτε αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυτήν την επέμβαση, ούτε θα λύσει ουσιαστικά κανένα από τα πραγματικά προβλήματα του λαού της Κριμαίας, ούτε θα σημάνει καμία πραγματική εξομάλυνση της κατάστασης ή μακροπρόθεσμη λύση ειρήνης και συνεργασίας για τους λαούς της περιοχής με ευημερία και πρόοδο. Και στη Ρωσία και στην Ουκρανία η πλειοψηφία του λαού υποφέρει, ζώντας μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που έφεραν οι αντεπαναστατικές ανατροπές το 1991.

Κατανοούμε πως ο λαός της Κριμαίας, που σε μεγάλο βαθμό είναι ρωσικής και ταταρικής καταγωγής, ανησυχεί για την κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, που με μία από τις πρώτες ενέργειές τους στράφηκαν ενάντια στις μειονότητες και τους κομμουνιστές, καταργώντας το νόμο για τις "περιφερειακές γλώσσες" και καταστρέφοντας αντιφασιστικά μνημεία. Ωστόσο, η αποχώρηση της Κριμαίας από την Ουκρανία και η ενσωμάτωσή της στη Ρωσία δε θα λύσει το πρόβλημα της αλλαγής του συσχετισμού δύναμης σε βάρος των αντιδραστικών και φασιστικών δυνάμεων.

Θα ήταν διαφορετικό, αν η Ρωσία ήταν μια σοσιαλιστική χώρα κι ο λαός της Κριμαίας είχε κάνει την επιλογή και ζητούσε την ένταξη σε μια σοσιαλιστική ένωση μαζί με τη Ρωσία, όπως έγινε με την ένταξη χωρών στην ΕΣΣΔ.

Η απόσχιση της Κριμαίας και η ενσωμάτωσή της στη Ρωσία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το εθνικιστικό ρεύμα, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία. Θα εγκλωβίσει εκατομμύρια εργαζόμενους σε μια αντιπαράθεση σε εθνοτική βάση, κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης, όπως και τη μοναδική εναλλακτική λύση, που υπάρχει για τους εργαζόμενους και βρίσκεται σ' έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, στο σοσιαλισμό.

Υπάρχει, επίσης, ο κίνδυνος να "ανοίξει τον ασκό του Αιόλου" και σε άλλες περιοχές, ειδικά στα Βαλκάνια, να οδηγήσει και σε άλλες ενσωματώσεις περιοχών, π.χ. στην ενσωμάτωση του Κοσσόβου στη λεγόμενη "Μεγάλη Αλβανία", που συνδέεται με προσαρτήσεις εδαφών γειτονικών χωρών. Υπάρχουν, άλλωστε, παραδείγματα από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας που, στο όνομα της αυτοδιάθεσης των λαών, άνοιξε ο δρόμος για αλλαγές συνόρων.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την υπεροχή του σοσιαλισμού στην αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων. Ολες οι διοικητικές αλλαγές στην Κριμαία, από την ανακήρυξή της σε αυτόνομη δημοκρατία το 1921, στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ, μέχρι τη διοικητική ενσωμάτωσή της στην Ουκρανία τη δεκαετία του '50, έγιναν ομαλά και ειρηνικά, γιατί κυριαρχούσαν οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής και επομένως κριτήριο ήταν το συμφέρον της εργατικής τάξης και του λαού.

Ο λαός της Κριμαίας, ο ουκρανικός λαός, ο ρωσικός λαός έχουν ιστορικές μνήμες και θετικές εμπειρίες από τα χρόνια του σοσιαλισμού, που δε σβήνονται ακόμη και αν έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τις ανατροπές. Ο λαός της Κριμαίας έχει έντονες τις μνήμες της αντιφασιστικής πάλης του σοβιετικού λαού, που έγραψε Ιστορία στην πολιορκία της Σεβαστούπολης. Το γεγονός ότι σε διάφορες περιοχές όσοι ζητούν ένωση με τη Ρωσία διαδηλώνουν, μεταξύ άλλων, με τις κόκκινες σημαίες εκφράζει μια τέτοια ανάμνηση ή προσδοκία, παρότι μια τέτοια προσδοκία δεν πατάει ρεαλιστικά στη σημερινή πραγματικότητα και εξέλιξη. Γιατί σήμερα η Ρωσία είναι καπιταλιστική χώρα, που βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και ο λαός της επίσης υποφέρει.

Η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι στις συνθήκες του σοσιαλισμού οι λαοί και οι εθνότητες στην ΕΣΣΔ ζούσαν αδελφωμένοι και προόδευαν με ειρήνη, ενώ τώρα χύνεται το εθνικιστικό - διχαστικό δηλητήριο. Αυτόν τον άλλο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν αυτοί οι λαοί, όλοι οι λαοί, σήμερα».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΚΡΙΜΑΙΑ
Σήμερα το δημοψήφισμα που «ανοίγει» την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

Η επέμβαση των ΗΠΑ και ΕΕ και η στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης οδήγησε στις σημερινές κάλπες για ένωση της κριμαϊκής χερσονήσου με τη Ρωσία

Η Ουκρανία και μόνο από τη θέση στο χάρτη αποδεικνύει γιατί έχει βρεθεί στο στόχαστρο των μονοπωλίων.Διαθέτει τεράστιο δίκτυο ενεργειακών αγωγών από όπου διέρχεται το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη και πρόσβαση στην Μαύρη θάλλασα με κομβικά λιμάνια αυτά της Κριμαίας και της Οδησού
Η Ουκρανία και μόνο από τη θέση στο χάρτη αποδεικνύει γιατί έχει βρεθεί στο στόχαστρο των μονοπωλίων.Διαθέτει τεράστιο δίκτυο ενεργειακών αγωγών από όπου διέρχεται το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη και πρόσβαση στην Μαύρη θάλλασα με κομβικά λιμάνια αυτά της Κριμαίας και της Οδησού
Το σημερινό δημοψήφισμα για την ένωση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας με τη Ρωσία, ως απάντηση στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στην Ουκρανία, που έγινε με την ανατροπή και την αντικατάσταση μιας αστικής κυβέρνησης με μια άλλη και στον ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία, «ανοίγει» παραπέρα την αντιπαράθεση. Στις κάλπες καλούνται 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι, με πιο πιθανό αποτέλεσμα την κυριαρχία του «ναι» στην ένωση, ενώ η ένταση κλιμακώνεται και λόγω των προκλήσεων των εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων της νέας εξουσίας στο Κίεβο σε όλη την Ανατολική Ουκρανία, όπου υπάρχουν ρωσόφωνοι πληθυσμοί και διατυπώνονται αντίστοιχα αιτήματα για δημοψηφίσματα. Μάλιστα, παρά τις αντιδράσεις της νέας εξουσίας, στο Χάρκοβο οι φιλορώσοι έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν σήμερα επίσης άτυπο δημοψήφισμα. Και στο Ντόνετσκ, που την Πέμπτη το βράδυ σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες με ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες, γίνονται αντίστοιχες κινήσεις, όπως και στη Μαριούπολη.

Προετοιμασία και σε στρατιωτικό επίπεδο

Με την πιθανή ένταξη της Κριμαίας στην καπιταλιστική Ρωσία, το ιδιαίτερα βιομηχανικά αναπτυγμένο ανατολικό τμήμα θα γίνει το επίκεντρο της νέας αντιπαράθεσης. Παρόλο που η κυβέρνηση της Ρωσίας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επέμβει στρατιωτικά στην περιοχή αυτή, η παγίωση νέων δεδομένων στην Κριμαία μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Αλλωστε αυτό δείχνει και η στρατιωτική προετοιμασία που εντάθηκε σε όλη την περιοχή τις τελευταίες μέρες. Σε όλα τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας πραγματοποιούνται μεγάλα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια με όλα τα μέσα, ενώ και οι Αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές έχουν αυξήσει την παρουσία μαχητικών αεροσκαφών, κατασκοπευτικών, αλλά και στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Η κατάσταση μοιάζει με πυριτιδαποθήκη που απειλεί τους λαούς αν ξεφύγει μια σπίθα.

Παζάρι για αντιτιθέμενα συμφέροντα σε βάρος των λαών

Την ίδια ώρα γίνεται το λεγόμενο διπλωματικό παζάρι ανάμεσα σε «εταίρους», όπως αυτοαποκαλούνται οι ιμπεριαλιστές μεταξύ τους, και δικαίως όσον αφορά την εκμετάλλευση των λαών, αλλά κατά τα άλλα «ύαινες», όπου ο καθένας διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία. Σε αυτό το κλίμα έγινε και η χωρίς αποτέλεσμα συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, στο Λονδίνο, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, την Παρασκευή, όπου τέθηκαν και πάλι οι «κόκκινες γραμμές» τους. Από την πλευρά της Ρωσίας η βασική προϋπόθεση είναι η επιστροφή στο συμβιβασμό της 21ης Φλεβάρη, ανάμεσα στην κυβέρνηση Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση με αφοπλισμό των ακραίων ομάδων και των φασιστών, ενώ εμφανίστηκε να υπερασπίζεται τους συμπατριώτες της στην Ουκρανία και το «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση» στην περίπτωση της Κριμαίας, όπου το 65% είναι ρωσικής καταγωγής και εκμεταλλευόμενη τα δυνατά αντιφασιστικά αισθήματα που υπάρχουν, από το φόρο αίματος που έδωσε η Σοβιετική Ουκρανία στη μάχη ενάντια στους ναζί εγκληματίες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ΗΠΑ, εντελώς υποκριτικά, επίσης επικαλούνται το «διεθνές δίκαιο» και το «παράνομο της απόσχισης». Πρόκειται, βέβαια, για προσχήματα που επιχειρούν να κρύψουν τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, δηλαδή των μονοπωλίων τους. Στον ανταγωνισμό μπαίνουν πιο συγκρατημένα, λόγω της αλληλεξάρτησης των οικονομιών, και η Γερμανία και η Βρετανία, που αρκούνται σε απειλές για κυρώσεις στη Ρωσία.

Ταυτόχρονα επισπεύδονται οι διαδικασίες, όπως ανακοινώθηκε, της υπογραφής της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, που η νέα αστική εξουσία θέλει να γίνει το συντομότερο δυνατό και επιχειρείται να δελεαστεί ο λαός με τη λεγόμενη οικονομική βοήθεια τόσο της ΕΕ, όσο και των ΗΠΑ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι επαφές των ηγετών της κυβέρνησης του Κιέβου και ιδιαίτερα του λεγόμενου πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ αυτή την αγωνία εκπέμπουν, για αυτό βρέθηκε σε επαφές στις ΗΠΑ και την ΕΕ.


Δ. Κ.

Ο Μπ. Αγγουράκης στην Κριμαία

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, βρίσκεται από χτες Σάββατο στην Κριμαία, ως παρατηρητής στο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα εκεί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ