ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 2014
Σελ. /40
Παλιό το κόλπο

«Η απαίτηση των πιστωτών, όπως φαίνεται και από τα μέτρα του ΟΟΣΑ, αφορά την υλοποίηση του σκληρού πυρήνα της εσωτερικής υποτίμησης, τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα, που δεν περιορίζονται στη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά ανατρέπουν δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η εξέλιξη αυτή προωθείται με το γνωστό πραξικοπηματικό τρόπο διακυβέρνησης. Τώρα προβάλλεται η αξίωση η αντικοινωνική ανατροπή να καταστεί ισχυρότερη με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να καταστεί δυσκολότερο το ξήλωμα των νεοφιλελεύθερων μέτρων όταν έρθει η Αριστερά στην κυβέρνηση. Η κλασική συνταγή των τετελεσμένων» («Αυγή», 14/3/2014).

Γνωστό και χιλιοπαιγμένο το κόλπο της «καμένης γης», το έχουν παίξει πολλές φορές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όταν εναλλάσσονταν στη διακυβέρνηση.

Η «Αυγή» προετοιμάζει από τώρα τους εργαζόμενους να μην περιμένουν πολλά από την πολιτική ανάπτυξης που θα εφαρμόσει, πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, που δεν αφήνει περιθώρια όχι επαναφοράς στα προ κρίσης επίπεδα διαβίωσης του λαού, αλλά ούτε για στοιχειώδη μέτρα ανακούφισής του. Και «ρίχνει» από τώρα τις ευθύνες για τη δική του πολιτική στη σημερινή κυβέρνηση με τα «τετελεσμένα» της. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική και απλώς καλύπτει τα νώτα του, εκβιάζοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους ότι πρέπει να γίνει γρήγορα κυβέρνηση, γιατί αλλιώς δε θα μπορεί να κάνει τίποτα!

Ποια ιδεώδη...

«Η κρίση, μεταξύ άλλων, έδειξε τα όρια αντοχής της νομισματικής ένωσης, έδειξε το κενό της ανύπαρκτης πολιτικής ένωσης, και έδειξε επίσης ότι ο φεντεραλισμός ήταν απλώς ένα κενό γράμμα, η ομοσπονδία ελευθέρων κρατών ήταν μια ξεχασμένη διακήρυξη. Η κρίση ρευστότητας, η κρίση χρέους, η κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα, κάθε πτυχή της κρίσης αντιμετωπίστηκε διακυβερνητικά, όχι φεντεραλιστικά, με γνώμονα τον συσχετισμό ισχύος των κρατών - μελών και όχι τις παλαιές διακηρύξεις πίστης σε κοινά ιδεώδη σύγκλισης και συνοχής» («Καθημερινή», 14/3/2014). Δεν είναι πρώτη φορά που η αστική προπαγάνδα αντιμετωπίζει παρόμοια την Ευρωζώνη και την ΕΕ, με αφορμή τη συγκεκριμένη πολιτική διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, φορτώνοντας σ' αυτήν τη μεγάλη ανισομετρία και τους ανταγωνισμούς Βορρά - Νότου. Και προβάλλει μια ιδιότυπη «νοσταλγία» για τα «ιδεώδη σύγκλισης και συνοχής», ακριβώς επειδή η κρίση ανέδειξε ανάγλυφα την ανυπαρξία τους. Σύγκλιση και συνοχή ήταν μύθος. Η ανισομετρία και η ανισοτιμία είναι στο DNA της ΕΕ, αφού είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών. Εφαρμόζουν ενιαία αντιλαϊκή πολιτική, αλλά κάθε κράτος - μέλος ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των δικών του μονοπωλίων. Και προχωρούν εν μέσω ανταγωνισμών και συμβιβασμών. Ολα τα υπόλοιπα είναι για αντιλαϊκή κατανάλωση...

Νέα φουρνιά...

Ενόψει εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να υποδέχεται μια ακόμα φουρνιά στελεχών του ΠΑΣΟΚ που βλέποντας ότι το παλιό πάει κατά διαόλου, προστρέχουν στο καινούργιο ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες λένε πως στο ευρωψηφοδέλτιο μια θέση προορίζεται για τον Κρίτωνα Αρσένη, τον πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ που ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό. Μάλιστα, για την προετοιμασία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην «Αυγή» δημοσιεύτηκε προχτές άρθρο - αγιογραφία του Κρίτωνα που εκπροσωπεί στο Ευρωκοινοβούλιο τα συμφέροντα της... «Καρέτα - καρέτα» κι άλλων του ζωικού βασιλείου. Την Τετάρτη που μας πέρασε ο Β. Αποστόλου, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανακοίνωσε τους αντιπεριφερειάρχες. Για τη Φθιώτιδα επελέγη ο Δημήτρης Τιμπλαλέξης, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο νομό. Μάλιστα, η ιδιότητά του αυτή υπερτονίστηκε απ' τον Β. Αποστόλου, που είπε παρουσιάζοντάς τον: «Εκπαιδευτικός, έχει διατελέσει πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας και εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ. Υπήρξε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας, αντινομάρχης Φθιώτιδας και πρόεδρος στο τωρινό Περιφερειακό Συμβούλιο»... Δεν είπε βεβαίως τι ακριβώς εκτιμήθηκε απ' το έργο του Τιμπλαλέξη αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια... Η πλατιά διεύρυνση που σάλπισε η ηγεσία γίνεται πράξη αφού δίχως αυτή κυβέρνηση δεν κατακτιέται. Οποιος ενδιαφέρεται δεν χρειάζεται παρά μια αντιμνημονιακή δήλωση και διαγράφεται μονοκονδυλιά ο πρότερος βίος...

Εκανε την πάπια...

Ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου υποσχέθηκε στη Βουλή ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που απολύονται «θα επαναπροσληφθούν με μία κυβέρνηση της αριστεράς». Αλλά αφού έχουν σκοπό να τους επαναπροσλάβουν όταν γίνουν κυβέρνηση γιατί δεν υποστήριξαν την τροπολογία του ΚΚΕ που έθεσε το ζήτημα να γυρίσουν στις δουλειές τους το σύνολο των εργαζομένων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και όσων απολυθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας στο δημόσιο τομέα; Ούτε καν τοποθετήθηκαν, «κάνοντας την πάπια». Η τακτική αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντεργατική. Γιατί αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που βγαίνουν στην ανεργία σαν εκλογική πελατεία, καλλιεργώντας ταυτόχρονα φρούδες ελπίδες και κάλπικες υποσχέσεις, απραγματοποίητες. Αφού αποδέχεται το πλαίσιο της ΕΕ, είναι αδύνατο να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά. Αλλωστε όλο πιο συχνά χρησιμοποιεί το επιχείρημα που λέει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί τετελεσμένα που δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση της αριστεράς...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Γκέοργκ Zίμον Ομ, που διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.

1888 Γεννιέται ο λογοτέχνης Κοσμάς Πολίτης (πραγματικό όνομα Παρασκευάς Ταβελούδης). Εμφανίστηκε στα Γράμματα σε ηλικία 42 ετών με το μυθιστόρημα «Λεμονοδάσος». Το 1938 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για την «Eroica». Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1944, ενώ υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της ΕΔΑ και υποψήφιος βουλευτής της το 1951. Το 1960 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος για την «Κορομηλιά», το 1961 εξελέγη επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ το 1964 πήρε το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα «Στου Χατζηφράγκου». Την περίοδο της χούντας συνελήφθη, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος. «Εφυγε» στις 23 Φλεβάρη 1974.

1920 Οι δυνάμεις της Αντάντ αποβιβάζουν δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη, διαλύουν την τουρκική Βουλή και συλλαμβάνουν την πλειοψηφία των βουλευτών, οπαδών του Κεμάλ.

1921 Υπογράφεται το Σύμφωνο Φιλίας και Αδελφότητας μεταξύ της Σοβιετικής Ρωσίας και της Τουρκίας.

1926 Ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ εκτοξεύει με επιτυχία τον πρώτο πύραυλο με υγρά καύσιμα. Η πτήση διήρκεσε μόλις δυόμισι δευτερόλεπτα, η απόσταση που διήνυσε ήταν 55 μέτρα, ενώ το μέγιστο ύψος της τροχιάς του 12,4 μέτρα.

1931 Οι αρτεργάτες της Αθήνας κατεβαίνουν σε απεργία. Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου αντιδρά επιστρατεύοντας τους απεργούς.

1935 Ο Χίτλερ καταργεί μονομερώς τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και προχωρά στην ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας.

1964 Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κύπρο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκέμβρη και τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία.

1967 Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου για την υπόθεση της οργάνωσης «ΑΣΠΙΔΑ» («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα - Ιδέας - Δημοκρατία - Αξιοκρατία»). Η οργάνωση αυτή είχε τις ρίζες της στην περίοδο 1958 - 1960. Η ύπαρξη και η δράση της χρησιμοποιήθηκαν στις πολιτικές και στρατιωτικές ίντριγκες των αστικών κομμάτων της περιόδου 1963 - 1967, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Η δίκη του «ΑΣΠΙΔΑ» άρχισε το Νοέμβρη του 1966. Το σκέλος της με κατηγορούμενους πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν έγινε ποτέ. Από τους κατηγορούμενους οι 15 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ενώ 13 απαλλάχθηκαν. Την υπόθεση της οργάνωσης «ΑΣΠΙΔΑ» καλύπτει ακόμη σκοτάδι σε στοιχεία και πηγές, ενώ συχνά συνοδεύεται από μυθιστορίες.

1968 Πόλεμος Βιετνάμ: Μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, υπό τις διαταγές του υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ, εισβάλλει χωρίς αντίσταση στο χωριό Μάι Λάι. Σε ολόκληρη την περιοχή οι Αμερικανοί ακολουθούν την τακτική της «καμένης γης», ώστε να μην παρέχεται καμιά βοήθεια στους κομμουνιστές αντάρτες Βιετκόνγκ. Μόλις ο υπολοχαγός Κάλεϊ δίνει τη διαταγή, αρχίζει η σφαγή. Οι Αμερικανοί στρατιώτες γαζώνουν με αυτόματα και χειροβομβίδες τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Εξοντώνονται έτσι 507 άνθρωποι - ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι.

1968 Δίνεται στη δημοσιότητα το «Σχέδιο Συντάγματος» της χούντας. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος στις 27/3, το καταδικάζει.

1973 Πάνω από 500 φοιτητές της Πάτρας καταλαμβάνουν τη Λέσχη του πανεπιστημίου και διαδηλώνουν κατά της χούντας. Η Ασφάλεια σπάει με τσεκούρια τις πόρτες και συλλαμβάνει 30 φοιτητές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ