ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - 1 ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
Οι πιέσεις καλά κρατούν

Οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται στον Ιντλίπ
Οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται στον Ιντλίπ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σήμερα έχει προγραμματιστεί να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Κόφι Ανάν, ο οποίος ανέμενε, μέχρι χτες βράδυ, διευκρινίσεις από τη Δαμασκό ως προς την αντίδρασή της στην πρότασή του για άμεση κατάπαυση πυρός και απόσυρση του στρατού από τους δρόμους, για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και για έναρξη πολιτικού διαλόγου, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη των ένοπλων συγκρούσεων στη Συρία, που είναι φανερό ότι γίνονται με τη στήριξη και την ανοχή διαφόρων ιμπεριαλιστικών χωρών.

Εντός Συρίας, με αφορμή την επέτειο αυτή πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος Ασαντ στη Δαμασκό, στη Λαττάκεια, στο Χαλέπι, στη Χάσακα και στη Σουέιντα. Παράλληλα, συνεχίστηκαν και οι συγκρούσεις κυρίως στην Ντεράα αλλά και η έξοδος προσφύγων κυρίως προς την Τουρκία.

Η Τουρκία, που στηρίζει ένα μέρος της αντιπολίτευσης χωρίς αυτή των «Αδελφών Μουσουλμάνων», κατάγγειλε ότι το συριακό κράτος ναρκοθετεί τα σύνορα μαζί της. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο πέρασαν τα σύνορα 1.000 άτομα και πλέον συνολικά στο τουρκικό έδαφος λένε ότι βρίσκονται 15.000 πρόσφυγες. Ηδη, στήνονται νέοι προσφυγικοί καταυλισμοί στις πόλεις Κίλις και Τσεϊλανπινάρ, καθώς αναμένεται νέο κύμα προσφύγων. Η Τουρκία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξοπλισμού της αντιπολίτευσης, αλλά υποκριτικά δηλώνει ότι δε θέλει στρατιωτική επέμβαση. Στην ίδια γραμμή και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι δε βοηθάει ο εξοπλισμός, υποστηρίζοντας ότι θα εξωθήσει τη Συρία σε εμφύλιο με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Ο Αλεν Ζιπέ, κάλεσε τη Ρωσία να αλλάξει στάση, σημειώνοντας ότι «κάνει λάθος να θεωρεί ότι η Γαλλία υπερέβη την εντολή της στην περίπτωση της Λιβύης». Είναι φανερό ότι η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση και στο ζήτημα της Συρίας φουντώνει.

Στη Δαμασκό, στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, θα μεταβεί μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους του Γραφείου Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (πρώην Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης) προκειμένου να αποτιμήσουν τις ανθρωπιστικής ανάγκες σε πολλά σημεία της χώρας. Χθες, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας υποστήριξε ότι αντιμέτωποι με έλλειψη τροφίμων βρίσκονται περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις περιοχές που σημειώνονται συγκρούσεις. Η Τεχεράνη έστειλε, χθες, 40 τόνους ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

  • Το κλείσιμο των πρεσβειών τους στη Δαμασκό ανακοίνωσαν, χθες, η Ολλανδία και το Μπαχρέιν, ενώ την προηγούμενη μέρα σε ανάλογη κίνηση προχώρησαν Ιταλία και Σ. Αραβία.
ΡΩΣΙΑ
ΝΑΤΟική βάση στο Ουλιάνοφσκ!

Στη γενέτειρα πόλη του Λένιν, στο Ουλιάνοφσκ, επιδιώκει να αποκτήσει αεροπορική βάση το ΝΑΤΟ, ως διαμετακομιστικό κέντρο, για τη μεταφορά των φορτίων και των κατοχικών του δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Ηδη το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας έχει αποδεχτεί το συγκεκριμένο αίτημα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, κι απομένει η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση από την Κρατική Δούμα. Στην επιστολή που έχει στείλει στη ρωσική Βουλή ο υπουργός Αμυνας, Ανατόλι Σερντιουκόφ, σημειώνει πως οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν δεν είναι ικανές από μόνες τους να συγκρατήσουν «την εξτρεμιστική πίεση, γι' αυτό και θεωρείται αναγκαίο να συνεχιστεί η αμοιβαία δράση με τις ΗΠΑ και τις άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της μεταφοράς, μέσω του ρωσικού εδάφους, φορτίων για τις πολυεθνικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν».

Σύμφωνα με τον Σερντιουκόφ η χρησιμοποίηση του αεροδρομίου του Ουλιάνοφσκ ως κέντρου μεταφοράς των φορτίων των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής όχι μόνο δε θα επηρεάσει την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, αλλά, αντίθετα, είναι προς όφελός της!

Να σημειωθεί πως, από την έναρξη της επιχείρησης στο Αφγανιστάν, η Ρωσία έχει παραχωρήσει τον εναέριο χώρο της για μεταφορά «μη πολεμικών φορτίων» του ΝΑΤΟ, ενώ το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει από τη Ρωσία να επιτρέψει και τη σιδηροδρομική μεταφορά των φορτίων κι έχει στο μεταξύ εξασφαλίσει τη συναίνεση του Τατζικιστάν και του Καζαχστάν για κάτι τέτοιο.

Το θέμα έφερε στη ρωσική Βουλή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Οπως εκτίμησε για το γεγονός ο Ανατόλι Λόκοτ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΡΟ, «η είδηση προκαλεί την ανησυχία όλων των πατριωτών της Ρωσίας, αφού λόγος γίνεται για δημιουργία βάσης του ΝΑΤΟ στο κυρίαρχο έδαφος της Ρωσίας. Είναι ένα πρωτοφανές γεγονός. Θα μπορούσε να το φανταστεί κανείς μόνο στην περίπτωση κατοχής της χώρας μας». Ο Α. Λόκοτ σημείωσε ακόμη πως η ενέργεια αυτή θα φέρει τη Ρωσία αντιμέτωπη με τον ισλαμικό κόσμο.

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης σημειώνουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στα πλαίσια του ΟΗΕ η Ρωσία για παροχή αρωγής στις δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν και υπογραμμίζουν το εμπορικό όφελος, αφού οι μετακινήσεις του ΝΑΤΟ, μέσω του Ουλιάνοφσκ, έχουν κι αυτήν την πλευρά.


Ι. Π.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέες κυρώσεις από τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της απέναντι στο Ιράν προχωρά η ΕΕ, θέτοντας σε εφαρμογή την απόφασή της για νέες κυρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ιράν. Μετά το «πάγωμα» περιουσιών νομικών προσώπων και αξιωματούχων που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και το προαναγγελθέν, για τον Ιούλιο, εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο τίθεται σε ισχύ η διακοπή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών τραπεζικών πληρωμών που ελέγχονται από την εταιρεία «Swift - Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications» για τις ιρανικές τράπεζες. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν πλήττει μόνο τις ιρανικές επιχειρήσεις και τα ιρανικά νομικά πρόσωπα, αλλά και απλούς Ιρανούς πολίτες, εντός και εκτός Ιράν, που συναλλάσσονται μέσω ιρανικών τραπεζών για επαγγελματικές τους υποθέσεις ή για να στείλουν ή να πάρουν χρήματα από τις οικογένειές τους.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευδε, χτες, ότι η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έστειλε «μήνυμα» στο Ιράν διά μέσου του Ρώσου ομολόγου της, Σεργκέι Λαβρόφ, με το οποίο η Ουάσιγκτον ξεκαθάριζε στην Τεχεράνη ότι «οι συζητήσεις που επίκεινται με την ομάδα των "6" - τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία - είναι η τελευταία του ευκαιρία» για ειρηνική διπλωματική επίλυση του ζητήματος του πυρηνικού του προγράμματος. Η πληροφορία υπήρχε σε δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Κομερζάντ» η οποία, μάλιστα, υποστήριζε, επικαλούμενη ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο που τήρησε την ανωνυμία του, ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα πιέζεται ασφυκτικά από το εβραϊκό λόμπι να υιοθετήσει την ισραηλινή θέση για στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράν σύντομα, εκβιαζόμενος με τη στήριξη του λόμπι στις επικείμενες προεδρικές εκλογές». Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει τίποτε».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανησυχία δημιουργεί το αντιΝΑΤΟικό κλίμα

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τα χωριά και τις απομακρυσμένες περιοχές του Αφγανιστάν, ζήτησε χτες από τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά κατοχικά στρατεύματα, ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, δεδομένων των ισχυρών αντιδράσεων και της ανόδου του αντιαμερικανικού αισθήματος του λαού, μετά τη δολοφονία 16 αμάχων από Αμερικανό κατοχικό στρατιώτη την περασμένη Κυριακή, στην Κανταχάρ. Σε συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Λίον Πανέτα, ο οποίος επισκέπτεται το Αφγανιστάν, ο Χ. Καρζάι ζήτησε «να αποσυρθούν από τα αφγανικά χωριά και να αναπτυχθούν εκ νέου στις κύριες βάσεις». Επίσης η αφγανική προεδρία σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η Καμπούλ είναι έτοιμη να αναλάβει «την ευθύνη για το σύνολο της ασφάλειας. Θα προτιμούσαμε αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί το 2013, όχι το 2014».

Στόχος της επίσκεψης Πανέτα στο Αφγανιστάν ήταν να πέσουν οι τόνοι και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις μετά το νέο μακελειό εναντίον αμάχων υποσχόμενος στον Χ. Καρζάι ότι προχωρά μια πλήρης έρευνα «και ότι θα φέρουμε το εμπλεκόμενο πρόσωπο ενώπιον της δικαιοσύνης». Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπογραφεί τελικά η συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης, μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν που εξασφαλίζει την παρουσία των Αμερικανών στη χώρα και τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον ακόμα και μετά από την όποια ενδεχόμενη αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων.

Χτες Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι την Τετάρτη έγινε απόπειρα επίθεσης από Αφγανό διερμηνέα κατά των Αμερικανών πεζοναυτών που είχαν συγκεντρωθεί στη βρετανική στρατιωτική βάση Camp Bastion του νοτίου Αφγανιστάν για να υποδεχτούν τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας.

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους χτες ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις υποτιθέμενες «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ» που διεξάγονταν στο Κατάρ μέχρι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους, «οι Αμερικανοί να αποσαφηνίσουν τη στάση τους στα θέματα και μέχρι να δείξουν προθυμία να πραγματοποιήσουν τις υποσχέσεις τους αντί να σπαταλούν χρόνο».

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι επιθέσεις, με αποτέλεσμα χτες ακόμα 13 άμαχοι, εννέα παιδιά και τέσσερις γυναίκες, να χάσουν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο οδόστρωμα στην επαρχία Ορουζγκάν.

Στο Πακιστάν, σε επίθεση αυτοκτονίας στην επαρχία Χιμπέρ, σκοτώθηκε ένας αξιωματικός της αστυνομίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ