ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Αμερικανική «βοήθεια» ζητά η Αθήνα
  • Δε δέχεται αλλαγή στη συνταγματική της ονομασία η ΠΓΔΜ
  • Τις αμερικανικές θέσεις για το Κόσσοβο υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση, με την ελπίδα να λάβει υποστήριξη από την Ουάσιγκτον στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας

Σε υποστήριξη της Ουάσιγκτον ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Το ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτή τη φάση των διαβουλεύσεων είναι ότι η Αθήνα, εγκαταλείποντας τη γνωστή θέση ότι δεν «πρόκειται να αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγα του όρου», σήμερα προτείνει μια ονομασία, η οποία περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι, για να κερδίσει την αμερικανική υποστήριξη σ' αυτή την υπόθεση, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πολύ κοντά στις αμερικανικές θέσεις που προωθούν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τη συνεπαγόμενη αλλαγή των συνόρων στην περιοχή.

Προκειμένου να προχωρήσει στην οριστική και τελεσίδικη διευθέτηση του προβλήματος, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να αναλάβει το κόστος που συνεπάγεται η αναγνώριση της ΠΓΔΜ, με όνομα που να περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία, αρκεί αυτή η ονομασία να αποτελέσει και το συνταγματικό όνομα της χώρας, με το οποίο θα εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή. Εχοντας τη βάσιμη εκτίμηση πως αναμένονται εξελίξεις στο θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, η Ελλάδα επιδιώκει να κλείσει το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ζητά την υποστήριξη των ΗΠΑ και προειδοποιεί με «βέτο» στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ. Παρ' όλα αυτά, η ηγεσία της γειτονικής χώρας, εμφανίζεται αμετακίνητη στη θέση της για διπλή ονομασία.

Η εμμονή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε διπλή ονομασία κατέστη εμφανής κατά τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Βαληνάκη με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, το περασμένο Σάββατο στη Νέα Υόρκη.

Μετά το πέρας των συνομιλιών ο Μάθιου Νίμιτς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες βδομάδες, και παραδέχτηκε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις».

Το ζήτημα συζητήθηκε και την Καθαρά Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο υφυπουργός εξωτερικών Γ. Βαληνάκης με τον ειδικό σύμβουλο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις του Λευκού Οίκου Ντάνιελ Φριντ, καθώς και με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Ουίλιαμ Μπερνς.

Στις δύο αυτές συναντήσεις έγινε αλληλοενημέρωση επί θεμάτων διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος εν όψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη στην Ουάσιγκτον, στις 24 Μάρτη.

«Παρουσιάσαμε τις εποικοδομητικές θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το όνομα των Σκοπίων. Εξήγησα ότι είναι εποικοδομητικές όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις με τη χώρα αυτή, αλλά και για τη συνολική περιοχή και βεβαίως γιατί θα διευκολύνουν την πορεία των Σκοπίων - αν υπάρξει λύση - προς την ΕΕ και τους άλλους διεθνείς Οργανισμούς», επισήμανε ο Γ. Βαληνάκης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών προσέθεσε, όμως, πως «για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται και η άλλη πλευρά να δείξει την ίδια εποικοδομητική στάση, που έχει δείξει η ελληνική κυβέρνηση και βεβαίως είναι χρήσιμο και αναγκαίο και οι άλλες χώρες να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, δήλωσε ότι «η υποχώρηση που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στην Ελλάδα είναι να μας αναγνωρίσει με όποιο όνομα θέλει εκείνη» και εκτίμησε πως «δε διαφαίνεται γρήγορη λύση».

Ο Β. Μπούτσκοφσκι από την Αγκυρα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της τίτλο και ανέφερε πως η πρόταση της χώρας του σχετικά με την αναγνώριση από την Ελλάδα ήταν «αυτό που αναφέρεται και σε έγγραφα του ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκική Δημοκρατία αναγνωρίζει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" με τον συνταγματικό της τίτλο».

Συζητούν για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις - συζητήσεις, που διοργανώνουν οι ΚΟ του ΚΚΕ, αλλά και μαζικές οργανώσεις, σχετικά με το «ευρωσύνταγμα» και την αναγκαιότητα να πουν οι εργαζόμενοι ενιαίο διπλό ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και την ίδια την ΕΕ. Ετσι:

Στη Μαγνησία

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδηλώσεις για το «Ευρωσύνταγμα» αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στη Ζαγορά με ομιλητή τον Κ. Νίκου, μέλος της ΝΕ και την Δευτέρα, 21 Μάρτη, στη Σούρπη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου με ομιλητή τον Απ. Νάνο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος.

Στη Ρόδο

Πολιτική εκδήλωση για το «ευρωσύνταγμα» διοργανώνει η ΝΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, το Σάββατο 19/3, στις 6.30μ.μ., στο «ΑΚΤΑΙΟ» της Ρόδου. Θα μιλήσει ο Στρατής Κόρακας, στέλεχος του Κόμματος.

Στον Πειραιά

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα το «ευρωσύνταγμα» και την αναγκαιότητα να πουν οι εργαζόμενοι ενιαίο διπλό «Οχι» στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και στην ίδια την ΕΕ διοργανώνει η ΚΟ Πειραιά, την ερχόμενη Τρίτη 22 Μαρτίου, στις 7μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΠ. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Νίκος Κωνσταντινίδης, δικηγόρος και ο Νίκος Πηγαδάς, δημοσιογράφος.

Στη Λαμία

H Επιτροπή Λαμίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» διοργανώνει, τη Τετάρτη 23 Μάρτη 2005, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΟΙΩΝΟΣ, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Από τον "ευρωτρομονόμο" στο "ευρωσύνταγμα"», με ομιλητή τον Δημήτρη Καλτσώνη, διδάκτορα Νομικής.

Στη Δανία

Η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Διπλό ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα" και την ΕΕ», την Τετάρτη 23 Μάρτη και ώρα 19.00, στην αίθουσα των γραφείων του ΚΚ στη Δανία, στη διεύθυνση Frederiksundsvej 82.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και μέλος από το δανέζικο Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην ΕΕ, και θα γίνει αναφορά και στο δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα», που θα γίνει στη Δανία στις 27 Σεπτέμβρη, και με ποιον τρόπο οι Ελληνες μετανάστες θα ενημερωθούν καλύτερα και θα συμβάλουν στο να βγει ΟΧΙ από τις κάλπες τη μέρα αυτή.

  • Με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσής τους, οι Ηλεκτροτεχνίτες της Αθήνας τάσσονται ενάντια στο «ευρωσύνταγμα» και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στο Πανεπιστήμιο Αθήνας

Το Πανεπιστήμιο Αθήνας επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το ακόλουθο:

  • Στις 12.00 συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές και τους προέδρους των Τμημάτων του Πανεπιστημίου.
  • Στις 13.00 ομιλία σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας με θέμα «Διπλό ΟΧΙ σε Ευρωσύνταγμα - ΕΕ» (Αμφιθέατρο Παπαρηγοπούλου, Νομική Σχολή).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ