ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
Καθημερινές κινητοποιήσεις για τη σύμβαση

Καθαροδευτεριάτικη επικοινωνιακή αναδίπλωση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, μετά το αντικομμουνιστικό παραλήρημα

Στιγμιότυπο από την τελευταία κινητοποίηση των εργαζομένων στη Ζώνη
Στιγμιότυπο από την τελευταία κινητοποίηση των εργαζομένων στη Ζώνη
Επί ποδός εξακολουθούν να βρίσκονται οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, δίνοντας με καθημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ τα αιτήματα που προβάλλουν έρχονται σε κόντρα συνολικά με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι ηλεκτρολόγοι των πλοίων απεργούν μέχρι και την Πέμπτη 17 του μήνα με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ οι μεταλλεργάτες συνεχίζουν τις καθημερινές παύσεις εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και μεθαύριο Πέμπτη κλιμακώνουν με 24ωρη απεργία. Οι εργατοτεχνίτες απαιτούν ικανοποιητικές αυξήσεις, τη διεύρυνση του 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου, που ισχύει μόνο στη Ζώνη και στους εργαζόμενους στα μηχανουργεία, στις επιχειρήσεις μετάλλου του Πειραιά, στις επιχειρήσεις των εργολάβων στα ναυπηγεία και αλλού. Απαιτούν ακόμα μέτρα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης, την ουσιαστική προστασία των ανέργων με επιδόματα για όλους στο 80% του ημερομισθίου, σύνταξη στα 55 και άλλα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης επιχείρησε επιστρατεύοντας ...επικοινωνιακά «τρικ» να ...συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και για την ακρίβεια τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η ωμή παρέμβασή του στις διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση στη Ζώνη, παίρνοντας ανοιχτά το μέρος της εργοδοσίας, δηλαδή των εφοπλιστών και των εργολάβων. Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω των διαπραγματεύσεων και των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, ο υπουργός, μέσα σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, χαρακτήρισε τους συνδικαλιστές των ταξικών σωματείων της Ζώνης ως ...«καπελωμένους» του ΚΚΕ, ότι οι απεργίες ...φταίνε που δεν έχει δουλιά η Ζώνη και άλλα παρόμοια.

Ετσι, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΥΕΝ, προχτές Καθαρά Δευτέρα, κάνει λόγο για τη συνάντηση που είχε γίνει τρεις μέρες πριν και συγκεκριμένα την Παρασκευή 11 Μάρτη 2005, μεταξύ του Μ. Κεφαλογιάννη και των εκπροσώπων των σωματείων μετά από πρόσκληση του πρώτου και η οποία δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στο δελτίο Τύπου, ωστόσο, αναφέρεται ότι η συνάντηση έγινε ...«σε άριστο κλίμα», όταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Ζώνη κλιμακώνονται και επισημαίνει την ...επιθυμία(!) «της ελληνικής κυβέρνησης» «για την αναζωογόνηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης». Να σημειωθεί ότι αυτό που τώρα είναι ...«επιθυμία» της κυβέρνησης, ο Κ. Καραμανλής προεκλογικά σε συγκέντρωση στο Πέραμα το είχε χαρακτηρίσει ως ...προτεραιότητα! Στο δελτίο Τύπου, το ΥΕΝ απλώς αναμασά τα ...μέτρα για την ανάπτυξη της Ζώνης, που έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί, όμως διευκρινίζει ότι είναι «θέματα που έχουν τεθεί στο διαρκή διάλογο»...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»
Δυο απεργίες και διαμαρτυρίες

Με επιτυχία, για δεύτερη βδομάδα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του εργαστηριακού τομέα του «Σισμανόγλειου» νοσοκομείου, οι οποίοι αντιδρούν στη λειτουργία εργαστηρίου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) χωρίς την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στην απεργία των εργαζομένων του εργαστηριακού τομέα κηρύχτηκαν, με απόφαση του σωματείου των εργαζομένων, για το υπόλοιπο προσωπικό δυο 24ωρες απεργίες: Η πρώτη αύριο Πέμπτη 17 Μάρτη και η δεύτερη την Πέμπτη 24 Μάρτη 2005. Ακόμα, αποφασίστηκαν καθημερινές διαμαρτυρίες του προσωπικού στην είσοδο του νοσοκομείου.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο υπογραμμίζει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου εμμένει στην απόφασή της για τη λειτουργία του εργαστηρίου ΤΕΠ σε χώρο ανεπαρκή και ανθυγιεινό, χωρίς υποδομή, εντατικοποιώντας την εργασία του προσωπικού, για την εξυπηρέτηση ημετέρων. Ετσι ζητεί, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών, άρση της απόφασης για μετακίνηση προσωπικού στο νέο εργαστήριο και τοποθέτηση σωληνωτού ταχυδρομείου στους χώρους των εργαστηρίων.

Ενόχλησαν τα πανό του ΠΑΜΕ

«Σαφάρι αποκαθήλωσης» των αεροπανό και των αφισών του ΠΑΜΕ, που καλούν τους εργαζόμενους στην απεργία αύριο Πέμπτη 17 Μάρτη και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Επιτροπών Αγώνα και Συνδικαλιστών στους ΟΤΑ Λεκανοπεδίου Αττικής. Αρνητικοί πρωταγωνιστές σε αυτό το «σαφάρι» αναδείχτηκαν - σύμφωνα με την καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής - οι Δήμοι Περιστερίου, Ν. Σμύρνης και Φαλήρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία, «υπάλληλοι με εντολή των ίδιων των δημάρχων παρεμποδίζουν την προπαγάνδιση των πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ, αφαιρώντας τα πανό και τις αφίσες».

Η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει «την αυταρχική και αντιδημοκρατική αυτή πρακτική των δημαρχο-κυνηγών των πανό και καλούμε τους εργαζόμενους με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Εγκύκλιος για τις άδειες

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Απασχόλησης για το νέο τρόπο χορήγησης και υπολογισμού της ετήσιας άδειας μετ' αποδοχών των εργαζομένων, όπως αυτά προβλέπονται από το νόμο 3302/04.

Με το προηγούμενο σύστημα ο εργαζόμενος έπρεπε να συμπληρώσει δεκάμηνη συνεχή υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη προκειμένου να πάρει ολόκληρη την ετήσια άδειά του. (Η ετήσια άδεια για τους νεοπροσλαμβανόμενους είναι 20 ημέρες για πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία και 24 για εξαήμερη. Στο δεύτερο και το τρίτο έτος απασχόλησης η ετήσια άδεια αυξάνεται κατά μία ημέρα).

Με το νέο σύστημα καταργείται η υποχρέωση του εργαζόμενου να συμπληρώσει δεκάμηνη συνεχή υπηρεσία για να πάρει άδεια και μπορεί να πάρει τμήμα της άδειάς του ανάλογα με το το χρόνο απασχόλησής του στον εργοδότη. Ετσι, εάν ένας εργαζόμενος δικαιούται συνολικά 24 ημέρες ετήσια άδεια μπορεί ανά μήνα εργασίας να πάρει δύο ημέρες άδεια με αποδοχές. Επίσης, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει το σύνολο της άδειας που δικαιούται ο μισθωτός μέχρι και το τέλος του κάθε ημερολογιακού έτους (μέχρι 31 Δεκέμβρη). Σε περίπτωση μη χορήγησης λόγω υπαιτιότητας του εργοδότη ο τελευταίος υποχρεούται να καταβάλλει στον μισθωτό τις αντίστοιχες αποδοχές άδειας προσαυξημένες κατά 100%.

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Καταγγέλλει την παραβίαση της Σύμβασης

Τις παράνομες ενέργειες της εταιρίας «Αγιορείτικες γραμμές», τα πλοία της οποίας εκτελούν δρομολόγια στη γραμμή Ιερισσού - Αγίου Ορους, με τη συνενοχή των λιμενικών αρχών της περιοχής, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Οι «Αγιορείτικες γραμμές» παραβιάζουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χρησιμοποιώντας το πλήρωμα ενός πλοίου για να κινούν και άλλα πλοία. Εχουν ναυτολογημένους στα πλοία εργαζόμενους στα γραφεία της εταιρίας που δεν εμφανίζονται στα πλοία. Επίσης, σε δύο ταχύπλοα σκάφη με 40 επιβάτες και 900 ίππους μηχανής δεν έχουν μηχανικό.

«Αυτά, τονίζεται στην ανακοίνωση του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", προκάλεσαν την αντίδραση των ναυτεργατών και με συντονισμένες ενέργειες με το σωματείο μας την άνοιξη του 2004 απαιτήσαμε την εφαρμογή της ΣΣΕ. Την ίδια περίοδο, οι ναυτεργάτες των πλοίων της γραμμής αποφάσισαν να οργανωθούν φτιάχνοντας τοπικό σωματείο. Το γεγονός αυτό "ενόχλησε" την εταιρία και άρχισε η επιχείρηση τρομοκράτησης των ναυτεργατών με την ανοχή του τοπικού Λιμεναρχείου. Στο πλαίσιο αυτό, στις 10-12-2004, απολύθηκε ο μηχανοδηγός που είναι και ταμίας του τοπικού σωματείου με την αιτιολογία κλείσιμο ναυτολογίου. Τέλη Φλεβάρη του 2005, το πλοίο ξεκίνησε ξανά χωρίς ο ναυτικός να επαναυτολογηθεί».

«Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου, την εφαρμογή της ΣΣΕ και την άμεση αποκατάσταση των παρανομιών που υπάρχουν», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ