ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
Σελ. /40
Τόσοι λόγοι...

...για να διαδηλώνεις καθημερινά

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Οι γυναίκες αυτές δεν πουλάγανε ναρκωτικά. Οι γυναίκες αυτές δεν ήταν «επώνυμες». Οι γυναίκες αυτές δεν ήταν κυράτσες. Δεν ήταν από τζάκι. Δεν ήταν πάνω από 1,80 για να τις επιλέξει κάποιος Καλούσης, δεν, δεν, δεν, πολλά δεν ήταν.

Γι' αυτό η μία πέθανε άκλαφτη κι η άλλη έχασε το παιδί της στη μέση μίας «άτυπης έρευνας».

Προς τι άραγε η οργή και η κατάπληξη, απ' όσους εκπορνεύουν καθημερινά τη ζωή;

Κοιτάς τα πρωτοσέλιδα και σε πιάνει μία κάποια θλίψη για λογαριασμό της κυβέρνησης. Μιλάμε για κατάπτωση. Τόσο χρήμα και μόνο τρία πρωτοσέλιδα έμπνευσης... Παναγιωτόπουλου. Κι αυτά να μιλάνε για προσλήψεις που και οι κότες ακόμα ξέρουν πως όχι μόνο δεν είναι προσλήψεις, αλλά, αντίθετα, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να βρεθεί ένας άνεργος εκτός λίστας ανεργίας, χωρίς δουλιά και να έχει χάσει κι αυτό ακόμα το πενιχρό επίδομα του ΟΑΕΔ. Οι εξαγγελίες για τις προσλήψεις αφορούν τα διάφορα προγράμματα «απασχολησιμότητας».

Απέναντί τους τέσσερα πρωτοσέλιδα ασχολούνται έστω και περιφερειακά με λαϊκά προβλήματα. Το δε πέμπτο προκλητικότατα καλεί στην απεργία που έχει κηρύξει το ΠΑΜΕ για το μεροκάματο, για την ανεργία, για την Υγεία, για την Παιδεία, για την Ασφάλιση.

Πάει, χάλασε ο κόσμος. Μα να μην πουλάει πρωτοσέλιδα ούτε ο Βαβύλης, ούτε ο Χριστόδουλος; Και καλά ο Βαβύλης ήταν μια κάποια διέξοδος για τη ΝΔ ώστε να μιλά για τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Αλλά να μην πουλά ούτε ο Χριστόδουλος; Πώς θα σταθεί όρθια η «Αυγή»;

Κατά τ' άλλα, από τις μέσα σελίδες, εσύ που φτύνεις αίμα καθημερινά στο μεροκάματο, μαθαίνεις αδερφέ μου ότι φταις εσύ που δεν είναι αρκετά πλούσια τα αφεντικά σου. Δες τους Γιαπωνέζους με την «ασυναγώνιστη αίσθηση καθήκοντος» και τις ατέλειωτες ώρες δουλιάς. Δες τους Αμερικανούς που δουλεύουν περισσότερο από σένα. Φταις που είναι «φτωχά» τα αφεντικά σου.

Στις μέσα σελίδες μαθαίνεις επίσης ότι δε χύθηκε ακόμα αρκετό αίμα στα Βαλκάνια, ότι χρειάζεται κι άλλη ανάμειξη του αμερικάνικου παράγοντα. Πώς; Εσύ σκέφτεσαι τη Θράκη; Θα μείνεις με τη σκέψη αν δεν κατέβεις έγκαιρα στη διαδήλωση.

Θα πεις, βέβαια, ο κόσμος αλλάζει, τα προβλήματα πλέον λύνονται με δημοκρατικό τρόπο. Ναι, ήταν βελούδινες οι βόμβες του Κλίντον όπως βελούδινες και οι διαδηλώσεις από τις ΜΚΟ του Πενταγώνου.


ΑΠΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΣΕ ΕΜΠΑΙΓΜΟ

ΑΝΑΛΩΣΙΜΗ: «Κατάπληξη και οργή προκαλεί ο θάνατος μιας γυναίκας που έπασχε από επιληψία στις φυλακές της Θεσσαλονίκης. Οχι μόνο για το ευτελές του αδικήματός της - δεν είχε να πληρώσει 1.500 ευρώ για να εξαγοράσει την ποινή της, αλλά και επειδή το δικαστήριο παρότι γνώριζε την κατάσταση της υγείας της δεν της επέτρεψε να την εκτίσει στο ψυχιατρείο» (από το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΓΕ ΗΡΩΙΝΗ: «Σε επιδρομή της ΕΛ.ΑΣ. τον Μάρτιο του 2002 σε καταυλισμό Τσιγγάνων, αστυνομικοί επιτέθηκαν σε 20χρονη έγκυο και την ξυλοκόπησαν άγρια. "Είμαι έγκυος, σταματήστε" τους φώναζε, αλλά εκείνοι συνέχισαν. Αιμόφυρτη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε αποβάλει. Για την κακοποίησή της το μόνο που έγινε ήταν μια "άτυπη έρευνα". Δεν καταλογίσθηκαν ευθύνες και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ: «Η ασυναγώνιστη αίσθηση καθήκοντος των Ιαπώνων εργαζομένων με τις ατέλειωτες ώρες εργασίας τους είναι αρκετή για να είναι ανταγωνιστικές οι εξαγωγές της χώρας τους και οι ίδιοι πλούσιοι (...) Στις ΗΠΑ εργάζεται παραγωγικά περίπου το 75% του πληθυσμού, ενώ στην Ευρωζώνη το ποσοστό αυτό κινείται γύρω στο 65%. Επίσης και οι ώρες εργασίας είναι περισσότερες ανά εργαζόμενο στις ΗΠΑ. Να λοιπόν γιατί οι Ευρωπαίοι είναι σχετικά φτωχότεροι (...) Οι ευρωπαϊκές επιλογές για παροχή κοινωνικής κάλυψης στην υγεία, την ανεργία και την τρίτη ηλικία καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστική την αγορά εργασίας. Οι επιλογές όμως αλλάζουν όταν το θελήσουν οι ενδιαφερόμενοι» (από το κύριο άρθρο στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗ: «Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η κυβέρνηση Καραμανλή επιζητεί την ανάμειξη και τη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα ώστε να καμφθεί η σκληρή στάση που τηρούν τα Σκόπια από τη στιγμή που αναγνωρίστηκαν» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΧΩΡΑ: 5 υπουργοί στόχος της διαπλοκής

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 7.252 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, εργασία για 5.000 γυναίκες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στην Αθήνα το αλβανικό «αεροπλανάκι»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΡΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ κατασκευάζει η Τουρκία

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Αποενοχοποιούμε την Τουρκία!

Η ΑΥΓΗ: Αμήχανη ορκωμοσία

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Κλίνατε (πιο) δεξιά!»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ δημόσια ακίνητα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γερνάει το εργατικό δυναμικό

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διπλό φορολογικό «σοκ» για 900.000 επαγγελματίες

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ έως και 540 μέρες

ΤΑ ΝΕΑ: Ντοκουμέντο ακρίβειας και ανεργίας

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Π.Α.ΜΕ. ΑΠΕΡΓΙΑ στις 17 Μάρτη

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι «δημοκρατικές» σφαγές

«Δεν κατανοούμε τη λογική του "μη χείρον βέλτιστον", ούτε με τους μουσικούς που την υποστήριξαν. Πιστεύουμε ότι ψηφίζεις κάποιον επειδή σε έχει πείσει για τις προθέσεις του και τον εκτιμάς για τις ιδέες και τις ενέργειές του. Κι εμείς κι εσείς στην Ευρώπη ξέρετε ότι και ο Κλίντον έκανε πόλεμο στο Κόσσοβο και βομβάρδισε τους αμάχους στο Ιράκ, αλλά αποκαλούμε υποκριτικά μόνο τον Μπους σφαγέα» (σχόλιο του Ερικ Χίλτον από το ντουέτο Thievery Corporation / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η επέλαση της «δημοκρατίας»

«Η Ουάσιγκτον έχει πλέον στήσει ολόκληρο παγκόσμιο μηχανισμό χρηματοδότησης και οργάνωσης αυτής της υπαρκτής λαϊκής δυσαρέσκειας σε όποιες χώρες επιθυμεί να αλλάξει το καθεστώς τους. Κάποιες υποτιθέμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις αποτελούν καθοριστικό μοχλό υλοποίησης της υπονομευτικής πολιτικής των ΗΠΑ» (ο Γ. Δελαστίκ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Οι δημόσιες σχέσεις

«Το εκδοτικό κατεστημένο πνέει μένεα εναντίον του Πάνου Παναγιωτόπουλου, ενός υπουργού που ξεχωρίζει για τη δουλιά του, αλλά και τη συμβολή του στην προβολή του κυβερνητικού έργου. Ενδεχομένως γι' αυτό να υφίσταται το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις κυρίως των αντιπολιτευόμενων Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία προσπαθούν με κάθε τρόπο να του χρεώσουν την υπόθεση του ΛΑΦΚΑ, αν και όπως είναι γνωστό ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν ο πρώτος που ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το θέμα» (το «ρεπορτάζ» στη «ΧΩΡΑ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ