ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΚ: Προσβολή η κατάργηση της παρέλασης της Νίκης

Με ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας απαιτεί από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση της χώρας να πραγματοποιήσουν τους γιορτασμούς των 60χρονων της Αντιφασιστικής Νίκης στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της καθιερωμένης στρατιωτικής παρέλασης.

Να σημειώσουμε πως ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Γιούστσενκο, στα πλαίσια της πολιτικής του της «συμφιλίωσης» όσων πολέμησαν στον Κόκκινο Στρατό με όσους πολέμησαν μέσα από τις γραμμές των εθνικιστικών δυνάμεων στο πλευρό των ναζί και ενάντια στον Κόκκινο Στρατό, έχει ταχθεί ενάντια στην πραγματοποίηση της παρέλασης της Νίκης.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ιντερφάξ - Ουκρανία» στην ανακοίνωση του ΚΚ σημειώνεται πως «προκαλούν το θυμό και τη δίκαιη αγανάκτηση οι βέβηλες προσπάθειες της σημερινής εξουσία να καταργήσει την παραδοσιακή παρέλαση των νικητών τη Μέρα της Νίκης (!) και μ' αυτόν τον τρόπο να μειώσει την ιστορική σημασία της και το σημαντικό ρόλο του ουκρανικού λαού "νικητή"».

Το ΚΚ ζητά όχι μόνο να διεξαχθεί η παρέλαση, αλλά «να σταματήσει επίσης κάθε προσπάθεια να αποκατασταθούν οι συνεργάτες των φασιστών, όσοι πολέμησαν στις γραμμές του ΟΟΥΝ-ΟΥΠΑ και να τοποθετηθούν αυτοί στο ίδιο επίπεδο με τους νικητές».

ΛΕΤΟΝΙΑ
Σημαντική επιτυχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Ο Α. Ρούμπιξ
Ο Α. Ρούμπιξ
Σημαντική επιτυχία σημείωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (ΣΚΛ) στις δημοτικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα το Σάββατο 12 Μάρτη. Συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Ρίγα, όπου βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της χώρας, το ψηφοδέλτιο του ΣΚΛ με ευρύτερες συνεργαζόμενες δυνάμεις και την επωνυμία «Πατρίδα, Σοσιαλιστικό Κόμμα» συγκέντρωσε το 11,5% των ψήφων, εκλέγοντας 8 έδρες (είχε 1) στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οπως σημείωσε στο «Ρ» ο ηγέτης του ΣΚΛ, Αλφρεντ Ρούμπιξ, «αυτή η επιτυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν πάρουμε υπόψη μας το καθεστώς των απαγορεύσεων, όπως και το ότι όλες οι δημοσκοπήσεις μας έδειχναν στις παραμονές των εκλογών κάτω από το ποσοστό του 1%».

Στις εκλογές στη λετονική πρωτεύουσα πρώτο αναδείχτηκε το δεξιό εθνικιστικό κόμμα «Νέα εποχή», με ποσοστό 18% και 13 έδρες. Ακολουθεί το μειονοτικό ψηφοδέλτιο των ρωσόφωνων «ΖΑΠΤΣΕΛ» με ποσοστό 13,7% και 9 έδρες, ενώ το δεξιό «Λαϊκό Κόμμα» συγκέντρωσε ποσοστό 11,9% (8 έδρες), ξεπερνώντας για λίγο το ψηφοδέλτιο του ΣΚΛ. Οι υπόλοιπες ψήφοι μοιράστηκαν μεταξύ των άλλων 13 εκλογικών σχηματισμών, εκ των οποίων μόνον οι 4 κατάφεραν να περάσουν το εκλογικό μέτρο του 6%.

Να σημειωθεί πως στη Λετονία συνεχίζεται η απαγόρευση της δράσης του ΚΚ, όπως και η απαγόρευση σε όσους παρέμειναν στις γραμμές του ΚΚ Λετονίας (και μετά το Γενάρη του 1991), στις Ενώσεις των αντιφασιστών βετεράνων του πολέμου και στις άλλες μαζικές «φιλο-σοβιετικές» οργανώσεις, να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές, ακόμη και στις τοπικές εκλογές. Επίσης, το 23% των κατοίκων εξακολουθεί να μην έχει καθόλου πολιτικά δικαιώματα και βέβαια δικαίωμα ψήφου, επειδή δεν μπορεί να αποδείξει πως οι ίδιοι ή οι γονείς τους ζούσαν στη Λετονία πριν από το καλοκαίρι του 1940, όταν η Λετονία εντάχθηκε στη σύνθεση της ΕΣΣΔ.

Το ΣΚΛ, που αντιμάχεται αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, κατέβηκε κάτω από αυτές τις συνθήκες με δικό του ψηφοδέλτιο σε 7 μεγάλες πόλεις της Λετονίας και κατάφερε να εκλέξει δημοτικούς συμβούλους σε δύο ακόμη πόλεις.


Ι. Π.

ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣ ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Σταματήστε να δικαιώνετε τους φασίστες

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκφράζει την ανησυχία του «για το συνεχιζόμενο εκθειασμό των συνεργατών των ναζί από τη Ρίγα και το Τάλιν». Η Ρωσία προτίθεται να θέσει στην προσεχή σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τόσο το ζήτημα της αποκατάστασης των συνεργατών των ναζί στη Λετονία και στην Εσθονία, που συνδυάζεται και με τις διώξεις βετεράνων του αντιφασιστικού αγώνα, όσο και τη συνεχιζόμενη πολιτική διακρίσεων σε βάρος των ρωσόφωνων, που αποτελούν σημαντικό τμήμα του πληθυσμού και στις δύο αυτές χώρες.

Η Ρωσία κατηγορεί Λετονία κι Εσθονία ότι με την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των συνεργατών των ναζί επιδιώκουν «το ξαναγράψιμο της Ιστορίας του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, προς όφελος της εθνικιστικής ιδεολογίας».

Επίσης, η Ρωσία εκτιμά πως το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες ρωσόφωνοι έχουν στερηθεί βασικά δικαιώματα κι ελευθερίες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, υποδηλώνει «σοβαρό και μακροπρόθεσμο έλλειμμα δημοκρατίας» σε Λετονία και Εσθονία.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως αυτή η παρέμβαση της Ρωσίας γίνεται τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ θα θέσουν στην ίδια επιτροπή του ΟΗΕ το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ρωσική περιοχή της Τσετσενίας. Ετσι η κίνηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μοιάζει περισσότερο με «αντιπερισπασμό» παρά με ειλικρινές ενδιαφέρον για τα παραπάνω ζητήματα. Γιατί αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον, π.χ., για το «ξαναγράψιμο της Ιστορίας», τότε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να ξεκινήσει από τα εγχειρίδια Ιστορίας των ρωσικών σχολείων, σε ορισμένα από τα οποία για να δικαιολογηθεί ο αγοραίος αντισοβιετισμός κι «αντισταλινισμός» δικαιώνεται ακόμη κι η επίθεση του Χίτλερ κατά της ΕΣΣΔ τον Ιούνη του 1941.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Συνελήφθη πρώην υπουργός

ΤΣΙΣΙΝΑΟΥ.--

Μια «περίεργη», από την άποψη του χρονισμού της, σύλληψη έγινε την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας: ο πρώην υπουργός Αμυνας, Βαλέριου Πάσατ, συνελήφθη για «σκάνδαλο διαφθοράς». Σύμφωνα με την κυβέρνηση Βορονίν, ο Πάσατ - ο οποίος εργάζεται πλέον ως σύμβουλος στη ρωσική εταιρία «United Energy Systems» (UAE) του μεγιστάνα Ανατόλι Τσουμπάις - φέρεται να ενέχεται στην «υφαρπαγή» 10 εκατ. δολαρίων από τον κρατικό κορβανά, που οφείλονται στην κυβέρνηση για την πώληση 21 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «MiG-29» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ρωσική πρεσβεία «ερευνά» τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύλληψη, σύμφωνα με το «Ria-Novosti», που επικαλείται πηγές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Το «Γαλλικό Πρακτορείο» άφηνε να εννοηθεί ότι ίσως να πρόκειται για μια «πολιτική δίωξη» από πλευράς του επανεκλεγέντος προέδρου.

ΝΕΠΑΛ
Μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Σε τουλάχιστον 500 συλλήψεις διαδηλωτών - αριθμός ο οποίος στην πραγματικότητα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος - ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν οι αρχές του Νεπάλ. (Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν είναι αντικρουόμενα: το BBC μετέδιδε χτες ότι 350 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην πόλη Τζανακπούρ, ενώ το «NepalNews» μετέδιδε ότι 400 διαδηλωτές «απελευθερώθηκαν» στην ίδια πόλη!) Η βασιλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και ροπάλων για να διαλύσει τους διαδηλωτές σε πολλές πόλεις, μη «ανεχόμενη» τις κινητοποιήσεις εναντίον του βασιλικού πραξικοπήματος από 1ης Φεβρουαρίου. Κορυφαία στελέχη των πολιτικών κομμάτων βρίσκονται πάντοτε σε «κατ' οίκον σύλληψη», και σε αυτούς προστίθενται καθημερινά και άλλοι. Τη Δευτέρα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, συνελήφθη και ο Χίρα Μπαχαντούρ Σινγκχ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού (ΚΚΝ/ΕΜΛ), σε διαδήλωση εναντίον της οποίας επενέβησαν οι αρχές διότι «υψώθηκε πανό με περιεχόμενο προσβλητικό εναντίον του μονάρχη»Γκιανέντρα.

Σε μια κίνηση προσεταιρισμού των πολιτικών κομμάτων, το ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκό διά στόματος του ηγέτη του Πρατσάντα ανακοίνωσε χτες ότι θα επιτρέψει την απερίσπαστη διοργάνωση διαδηλώσεων στις περιοχές που ελέγχει. Οι σχέσεις των ανταρτών με τα πολιτικά κόμματα είναι ιδιαίτερα κακές, λόγω του ότι στελέχη τους έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις των ανταρτών του.

Επίσης χτες, στελέχη της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Νεπάλ (HURON) συναντήθηκαν με τους κρατούμενους ηγέτες του Κογκρέσου και του ΚΚΝ/ΕΜΛ, Γκ. Π. Κοϊράλα και Μ.Κ. Νεπάλ, για να εξετάσει τις συνθήκες κράτησής τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ