ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Ας σταματήσουμε τη νέα επίθεση των ΗΠΑ»
  • Νέοι τακτικοί ελιγμοί «στρατιωτικής φύσης» των ΗΠΑ και προσπάθεια νομιμοποίησης για επίθεση μία καταδικαστική απόφαση στην ΕΑΔ του ΟΗΕ
  • Ανοικτή επιστολή - έκκληση διανοουμένων, επιστημόνων, καλλιτεχνών για αλληλεγγύη με το Νησί της Επανάστασης

Associated Press

ΓΕΝΕΥΗ - ΑΒΑΝΑ.--

Μια ακόμη μάχη ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες για πολλοστή φορά θα επιχειρήσουν να υπάρξει μια καταδικαστική απόφαση ενάντια στην Κούβα κατά την 61η Σύνοδο, όσον αφορά στα «ανθρώπινα δικαιώματα» και φυσικά θα υπάρξει και η ανάλογη «επιχείρηση πειθούς» εκ μέρους των ΗΠΑ, «πίεση και απειλές», όπως τονίζουν Κουβανοί αξιωματούχοι στη Γενεύη, σύμφωνα με την εφημερίδα Granma.

Εξάλλου, όπως παρατηρεί και η βρετανική εφημερίδα Guardian, η αμερικανική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει εντείνει ακόμη περισσότερο τις «επιθέσεις» και την «πίεση» έναντι της Κούβας. Και ενώ οι Ρεπουμπλικανοί και ο Μπους κέρδισαν τις εκλογές το εμπάργκο, ή καλύτερα ο φονικός εναγκαλισμός διά μέσου του αποκλεισμού εντείνεται: Επιτροπή του Κογκρέσου με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία έδωσαν βήμα σε «αντιφρονούντες» μόλις την περασμένη βδομάδα και μέσω τηλεδιάσκεψης κατέθεσαν στο Κογκρέσο την «αποτρόπαια συμπεριφορά» της κουβανικής κυβέρνησης τονίζει ο Guardian. Ο νέος επικεφαλής της CIA, Πόρτερ Γκος, και πάλι την προηγούμενη βδομάδα, χαρακτήρισε την Κούβα (και τη Βενεζουέλα) πηγή πρόκλησης περιφερειακής αστάθειας. Νέα νομοθεσία, που τίθεται σε ισχύ αυτό το μήνα, δημιουργεί ακόμη περισσότερα «εμπόδια» για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κούβα, επηρεάζοντας ακόμη και τα είδη πρώτης ανάγκης όπως ρύζι, σιτάρι, γάλα σε νιφάδες και φασόλια σόγιας, επιπρόσθετα εμπόδια σε αυτά που ήδη υπάρχουν με τις αυστηρότερες ως απαγορευτικές διατάξεις για το διμερές εμπόριο, τη χορήγηση βίζας και ταξιδίων.

Εντούτοις, η 61η Σύνοδος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη αποκτά ειδική σημασία και για ένα ακόμη λόγο. Παραμονές της Συνόδου και οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν νέο πρέσβη για τα Ηνωμένα Εθνη. Τον Τζον Μπόλτον, ένα άνθρωπο με ενεργότατο και νευραλγικό ρόλο στον πόλεμο κατά της κυβέρνησης των Σαντινίστας με τους Κόντρας, τον υπερασπιστή του δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Κατά τον Αμπελάρντο Μορένο, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν πρόγευση μιας πιο «βίαιης επέμβασης»: «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δημοσίως μιλούν για αλλαγή καθεστώτος. Μας κάνουν επιθέσεις ως χορηγούς τρομοκρατίας. Τώρα είμαστε "προκεχωρημένο φυλάκιο τυραννίας"»... «Δεν αποκλείουμε μία στρατιωτική επίθεση ενάντια στην Κούβα. Η αμερικανική κυβέρνηση, λοιπόν, πρέπει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη. Ετσι, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν, λοιπόν, μία καταδικαστική απόφαση υιοθετηθεί φέτος, θα είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

«Ας σταματήσουμε τη νέα επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα»

Την προσπάθεια αυτή των ΗΠΑ να υπάρξει μια καταδικαστική για την Κούβα απόφαση, όσον αφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλουν με ανοιχτή τους επιστολή υπό τον τίτλο «Ας σταματήσουμε τη νέα επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα» δεκάδες διανοούμενοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες ανάμεσά τους οι νομπελίστες, Ζοζέ Σαραμάγκου από την Πορτογαλία, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ από την Αργεντινή, την Ναντίν Γκόρντιμερ από τη Νότια Αφρική, αλλά και οι συγγραφείς Τάρικ Αλι (Πακιστάν/ Βρετανία), ο Χιλιανός Λουίς Σεπούλβεδα, Μάριο Μπενεντέτι και Εντουάρδο Γκαλεάνο από την Ουρουγουάη, οι μουσικοί Μανού Τσάο και Λουίς Εντουάρντε Αούτε, οι Ιταλοί σκηνοθέτες Ετόρε Σκόλα και Τζιάνι Μίνα, οι Αμερικανοί ηθοποιοί Χάρι Μπελαφόντε και Ντάνι Γκλόβερ, οι Αμερικανοί διανοούμενοι Χάουαρντ Ζιν, Τζέιμς Πέτρας και οι Ιγνάσιο Ραμονέ, Ερικ Τουσαϊντ, Βολόντια Τετελμπόιμ κ.ά.

«Είναι μία ποδηγετημένη και επιλεκτική αντιμετώπιση ενός ζητήματος, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η εντατικοποίηση της πολιτικής του αποκλεισμού και οι επιθετικές ενέργειες της μεγαλύτερης δύναμης του πλανήτη ενάντια σε μία μικρή χώρα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου»...«Είναι σημαντικό και ενδεικτικό πάντως, ότι εντός της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του περασμένου έτους, δεν κατέστη δυνατόν να εκτιμηθούν, ούτε καν να συζητηθούν, οι αποτρόπαιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στις αμερικανικές φυλακές του Αμπού Γράιμπ και του Γκουαντάναμο», τονίζουν στην ανοιχτή επιστολή τους, προσθέτοντας ότι οι «ΗΠΑ δεν έχουν καν την ηθική αυθεντία να σταθούν επάξια απέναντι στην Κούβα, όπου δεν υπάρχει ούτε μία υπόθεση χαμένων ανθρώπων, βασανιστήρια, εκτός δικαιοδοσίας φόνοι και όπου διεθνώς έχει αναγνωριστεί ότι παρέχονται πλήρως και εντελώς δωρεάν τα δικαιώματα της Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού σε πολύ υψηλό επίπεδο, ζηλευτό ακόμη και για τις δυτικές χώρες και παρά τον αποκλεισμό».

Και η ανοιχτή επιστολή καταλήγει: «Απαιτούμε από τις χώρες που εκπροσωπούνται στην Επιτροπή να μην επιτρέψουν να ποδηγετηθούν, ώστε να νομιποιήσουν την επιθετικότητα της κυβέρνησης Μπους, ενόσω η παρούσα πολεμοκάπηλη πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον καθιστά προβλέψιμη τη σταδιακή κλιμάκωση της επίθεσης με πολύ σοβαρές συνέπειες. Καλούμε επίσης, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, καθηγητές, δασκάλους και λαϊκούς αγωνιστές να απευθυνθούν στις κυβερνήσεις τους και να εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο, την απαίτησή τους να σταματήσει αμέσως αυτός ο επικίνδυνος ελιγμός».


ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ - ΗΠΑ
«Ειρηνικός και όχι πολεμικός» ο νόμος

ΠΕΚΙΝΟ.--

Εκλεισε τη Δευτέρα τις εργασίες του το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας, υπερψηφίζοντας τον «αντιαποσχιστικό» νόμο για την Ταϊβάν ο οποίος «ανησυχεί» την Ταϊπέι και την υψηλή προστάτιδά της Ουάσιγκτον. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καλμάρει κάπως το κλίμα υστερίας που καλλιεργείται: Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο νόμος αυτός «δεν είναι πολεμικός νόμος, αλλά νόμος που προωθεί την ειρηνική επανένωση» -- πράγμα, βέβαια, που η σημερινή ηγεσία της Ταϊβάν αρνείται καν να συζητήσει. Ο Τζιαμπάο συμπλήρωσε ότι «αν και δε θέλουμε τις ξένες επεμβάσεις» στο θέμα -- αναφερόμενος στις συνεχείς παρεμβάσεις (και) της κυβέρνησης Μπους -- «δεν τις φοβόμαστε». Στο θέμα του νόμου αναφέρθηκε χθτς και η Κοντολίζα Ράις, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που άρχιζε την περιοδεία της στην Ασία (θα μεταβεί κατ' αρχάς στην Ινδία) που θα περιλάβει μια στάση στο Πεκίνο.

«[Ο νόμος] δεν έχει στόχο το λαό της Ταϊβάν... όσο υπάρχει και η παραμικρή αχτίδα ελπίδας, θα συνεχίσουμε να προωθούμε την ειρηνική επανένωση», δήλωσε ο Ουέν Τζιαμπάο. Από τις υπόλοιπες αξιοσημείωτες αποφάσεις του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου είναι η απόφαση για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ από 9% στο 8%, η έμφαση στην αποτροπή των βιομηχανικών δυστυχημάτων και καταστροφών με έμφαση στα ορυχεία και στο περιβάλλον, η «αναδιανομή» του εισοδήματος για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, ειδικά στον αγροτικό τομέα, η καταπολέμηση της «διαφθοράς», κ.ο.κ. Οι αποφάσεις αυτές αντιστοιχούν στα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει το «μεικτό» οικονομικό μοντέλο τα τελευταία χρόνια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ