ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Επί τάπητος η λήψη νέων αιματηρών μέτρων

Μεταμεσονύχτια παζάρια στο φόντο των ενδοενωσιακών αντιθέσεων

Το εφιαλτικό μαρτύριο που περιμένει τους εργαζόμενους της χώρας, μέσα από τα αλλεπάλληλα και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν μέχρι και το 2012 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ήταν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, όπου τα παζάρια συνεχίζονταν μέχρι και τα μεσάνυχτα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με αφορμή τη συζήτηση για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και τον τρόπο που τελικά η ΕΕ θα εκδηλώσει τη στήριξή της στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας, ξεδιπλώθηκε σχεδόν το σύνολο των θεμάτων - αντιθέσεων που υπάρχουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με αποτέλεσμα το περιβόητο σχέδιο ...«βοήθειας» που επιζητά η κυβέρνηση Παπανδρέου να παραμένει σε εκκρεμότητα. Αλλωστε οι σχετικές συζητήσεις θα συνεχιστούν και στο σημερινό ΕΚΟΦΙΝ.

Στη Σύνοδο σήμερα πρόκειται να συζητηθεί η έκθεση που υπέβαλε στις 8 Μάρτη η ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων, τόσο αυτών που προβλέπονταν στο αρχικό κείμενο του Προγράμματος Σταθερότητας, όσο και των σαρωτικών και βίαιων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις 4 του Μάρτη. Και αυτή είναι η πρώτη πράξη του δράματος, καθώς στο προσεχές διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» - λόγος γίνεται για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα - αλλά και το δημοσιονομικό σχεδιασμό για το 2011 - 2012. Στη καλύτερη των περιπτώσεων, τα φονικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις αρχές Μάρτη, αλλά και τον προηγούμενο Γενάρη (κατάθεση ΠΣΑ), επαρκούν μόνο για το 2010! Για την ερχόμενη διετία, απαιτούνται νέα, γεγονός που, όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο Επίτροπος Ρεν, σημαίνει νέες μεγάλες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και νέα άγρια φοροεπιδρομή, με την αύξηση των έμμεσων φόρων.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «βοήθειας» που αναμένεται να παράσχει η ΕΕ στην Ελλάδα ύψους 20 - 25 δισ. ευρώ, έχει μπει στη διελκυστίνδα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, καθώς ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία και την Αγγλία, απορρίπτουν κάθε ιδέα στήριξης. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ακόμα και να δοθεί η «βοήθεια» αυτή, θα είναι βαμμένη με αίμα. Με την επιβολή, δηλαδή, νέων βαρύτατων όρων, οι οποίοι θα προβλέπουν ακόμη και απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, και βίαιες ανατροπές στα εργασιακά («απελευθέρωση» απολύσεων, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα).

Νέο πακέτο στήριξης;

Στο μεταξύ, ως ιταμή πρόκληση σε βάρος των εκατομμυρίων εργαζομένων, τα εισοδήματα των οποίων λεηλατούνται άγρια, θεωρείται η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να ενεργοποιήσει εκ νέου το περιβόητο πακέτο στήριξης προς τις τράπεζες ύψους 28 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα, η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει ρύθμιση με την οποία ο χρόνος ένταξης - στήριξης των τραπεζών, ενώ υποτίθεται πως έληξε στις 31/12/2009, να επιμηκυνθεί μέχρι και τις 30 Ιούνη 2010.

ΦΠΑ - ΦΟΡΟΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Σε πλήρη ισχύ οι αντιλαϊκές αυξήσεις

Στα 1,3 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο η αύξηση της φοροαφαίμαξης και κλοπή ακόμη 1,1 δισ. από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης

Απάντηση στα μέτρα της κυβέρνησης μπορούν να δώσουν μόνο τα επιθετικά αιτήματα του ΠΑΜΕ για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις
Απάντηση στα μέτρα της κυβέρνησης μπορούν να δώσουν μόνο τα επιθετικά αιτήματα του ΠΑΜΕ για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις
Από χτες Δευτέρα 15 του Μάρτη μπήκαν και τυπικά σε εφαρμογή τα νέα αυξημένα χαράτσια πάνω στο ΦΠΑ, τα οποία έρχονται να επιβαρύνουν παραπέρα ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που συναποφασίστηκαν με την Κομισιόν και τα άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας.

Από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ η κυβέρνηση υπολογίζει να συγκεντρώνει πρόσθετα χαράτσια ύψους 1,3 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο. Η αύξηση του ΦΠΑ έρχεται σε συνέχεια των τρανταχτών ανατιμήσεων πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που μπαίνουν πάνω σε συγκεκριμένα εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης (βενζίνες, τσιγάρα κ.ά.) από τους οποίους η κυβέρνηση εισπράττει πρόσθετα κονδύλια 1,1 δισ. ευρώ το χρόνο.

Οι αυξήσεις

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε με διαδικασίες εξπρές, οι νέοι συντελεστές του ΦΠΑ εκτοξεύονται:

  • Από 9% σε 10% για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως τρόφιμα, ύδρευση κ.ά. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αντίστοιχη ανατίμηση θα υπάρξει και στα φάρμακα και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Η επίσημη επιβάρυνση επί των τιμών από την αύξηση του ΦΠΑ είναι της τάξης του 0,91%. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι οι σχετικές ανατιμήσεις κατά μέσο όρο θα είναι μεγαλύτερες. Μπορεί, δηλαδή, να παρατηρηθεί η εικόνα αρκετά από τα προϊόντα (γάλα, ψωμί κλπ.) να μην ανατιμηθούν άμεσα, ενώ σε κάποια άλλα είδη (όσπρια, συσκευασμένες τροφές, τυριά κλπ.) οι ανατιμήσεις να είναι μεγαλύτερες.
  • Από 19% σε 21% για τα λοιπά εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης. Να σημειωθεί πως ο ΦΠΑ προστίθεται πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, γεγονός που συνεπάγεται και νέες ανατιμήσεις στις βενζίνες και στα καύσιμα. Να σημειωθεί πως η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει σε ανατιμήσεις κατά μία μονάδα (από 18% σε 19%). Η επίσημη επιβάρυνση επί των λιανικών τιμών είναι 1,7%.
  • Ο λεγόμενος «μειωμένος» συντελεστής (εφημερίδες, εισιτήρια θεάτρου) από 4,5% σε 5%.
  • Αντίστοιχες είναι και οι ανατιμήσεις του ΦΠΑ που εφαρμόζονται σε νησιά του Αιγαίου: 15% (από 13%), 7% (από 6%) και 4% (από 3%).
  • Η απόλυτη πρόκληση απέναντι στα λαϊκά στρώματα έχει και συνέχεια από τη στιγμή που η κυβέρνηση - για προπαγανδιστικούς και μόνο λόγους - βάζει και φόρο πολυτελείας (10%) σε είδη με πρώτη ύλη τα δέρματα κροκοδείλων, σαυροειδών, άγριων ζώων (!) κ.ά.
Χαράτσι πάνω στο χαράτσι

Από την αρχή της χρονιάς (Γενάρης 2010) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέρασε και δυο διαδοχικές ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης εφαρμόζοντας και τα πρόσθετα μέτρα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Μόνο από τις ανατιμήσεις των ειδικών φόρων οι βενζίνες πήραν πάνω 24 λεπτά στο λίτρο.

Την ίδια ώρα, προκλητικά στο απυρόβλητο παραμένει το πετρέλαιο για τους εφοπλιστές, που είναι παντελώς αφορολόγητο. Η αύξηση των ειδικών φόρων στα τσιγάρα σημαίνει αύξηση της τιμής του πακέτου κατά 1 ολόκληρο ευρώ (4,2 από 3,2 ευρώ) και θα περάσει στην κατανάλωση μετά την εξάντληση των σημερινών αποθεμάτων.

ΚΚΕ
Οχι στη νέα φοροληστεία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την αύξηση του ΦΠΑ

Για την αύξηση του ΦΠΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη νέα φοροληστεία από την αύξηση του ΦΠΑ. Αντίθετα πρέπει να κλιμακώσουν την πάλη τους για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη δραστική μείωση του ΦΠΑ και την πλήρη κατάργησή του στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στη ΔΕΗ, στο νερό και στα καύσιμα.

Να φορολογηθούν με 45% τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, να καταργηθούν τα προκλητικά προνόμιά τους. Οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα στη γραμμή: Να μην πτωχεύσει ο λαός, να πτωχεύσει η πλουτοκρατία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μονόδρομος για το λαό η αποδέσμευση από την ΕΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις εξελίξεις στην οικονομία και τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

Για τις εξελίξεις στην οικονομία και τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:

«Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο δρόμος της αποδέσμευσης από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι μονόδρομος για το λαό προκειμένου να γλιτώσει από τα δεινά της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, να κατακτήσει τα σύγχρονα δικαιώματά του.

Καμία εμπιστοσύνη στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της ΕΕ. Η μόνη στήριξη που παρέχει η ΕΕ είναι προς την κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα και να προωθήσει τα επόμενα που έχουν συναποφασίσει για το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό. Δεν κάνει κανέναν πόλεμο κατά των κερδοσκόπων γιατί είναι η ίδια ένωση κερδοσκόπων. Ενιαία επιτίθεται με αγριότητα στους λαούς, την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις της και τα κεφάλαια που εκπροσωπούν λυσσαλέα αντιμάχονται για να πάρουν το μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία εντός και εκτός της Ευρώπης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ