ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Την Κυριακή στο Κιλελέρ!

Με αγωνιστική κινητοποίηση ο γιορτασμός του αγροτικού ξεσηκωμού

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες των στελεχών και μελών της ΠΑΣΥ για την επιτυχία του παναγροτικού συλλαλητηρίου, που θα γίνει την Κυριακή, στις 11 π.μ., στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων για τον αγωνιστικό πανελλαδικό γιορτασμό της 95ης επετείου της εξέγερσης του Κιλελέρ. Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης και έντασης της πάλης τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, στοχεύοντας στο ξεκλήρισμά τους και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες.

Ο πανελλαδικός αγωνιστικός γιορτασμός της επετείου του Κιλελέρ αποτελεί συνέχεια του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, με το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος, για το δικαίωμά της να παραμείνει και να καλλιεργεί στα χωράφια της, για να μην ξεριζωθεί από τον τόπο της και για τη βελτίωση της ζωής της, ώστε να σταματήσει η ερήμωση και ο μαρασμός της υπαίθρου.

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή - κάλεσμά της η ΠΑΣΥ, 95 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό των Θεσσαλών κολίγων που ξεσηκώθηκαν και πήραν τη γη από τους τσιφλικάδες, συνεχίζεται η ληστεία του μόχθου των μικρομεσαίων αγροτών από τους εμποροβιομήχανους και την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παραμένει η τοκογλυφία της ΑΤΕ και η καταπίεση του αστικού κράτους, που με όλα τα κατασταλτικά μέσα χτυπάει τους αγώνες, για να επιταχυνθεί η καπιταλιστικοποίηση της γεωργίας. «Συνεχίζοντας τον αγώνα των κολίγων - υπογραμμίζει - σήμερα παλεύουμε ενάντια στην ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να καλλιεργούμε τα χωράφια μας και με τον ιδρώτα μας να βελτιώνουμε τη σοδειά μας και το εισόδημά μας, γι' αυτό είμαστε αντίθετοι στις ποσοστώσεις στα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και στην αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή».

Η ΠΑΣΥ ξεκαθαρίζει ότι ο αγώνας για τους μικρομεσαίους αγρότες είναι μονόδρομος και θα έχει προοπτική, αν μαζί με τα άμεσα αιτήματα συμβάλλει και στη διαμόρφωση των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα αναδείχνει το παραγωγικό συνεταιρισμό σε βασικό μοχλό ανάπτυξης και της αγροτικής οικονομίας σε όφελος του λαού και της χώρας. Κι επισημαίνει την αναγκαιότητα αγωνιστικής συμπαράταξης των αγροτών με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς η διέξοδός τους βρίσκεται στον ίδιο δρόμο, του κοινού αγώνα, αφού κοινός είναι ο αντίπαλός τους, κοινός και ο στόχος.

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Νέα δεινά για τους αγρότες

Παρέμβαση της Δ. Μανωλάκου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινοτικού Κανονισμού για τη ζάχαρη

Το εργοστάσιο ζάχαρης στη Λάρισα
Το εργοστάσιο ζάχαρης στη Λάρισα
Τις δραματικές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες και τους εργαζόμενους στα εργοστάσια ζάχαρης στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, τόνισε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με την προσεχή μεταρρύθμιση της κοινής οργάνωσης αγοράς για τη ζάχαρη.

Συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε τα εξής:

«Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Κανονισμό ζάχαρης είναι στα πλαίσια της αντιαγροτικής αναθεώρησης της ΚΑΠ και της μείωσης των δαπανών για τη γεωργία. Οι προτεινόμενες μειώσεις στις ποσοστώσεις και τις θεσμικές τιμές κατά 33% αλλά και η κατάργηση της τιμής παρέμβασης, θα προκαλέσουν συνωστισμό ανέργων στους μικρομεσαίους αγρότες και τους εργαζόμενους στα εργοστάσια ζάχαρης. Η δραστική μείωση των τιμών και η μείωση των ποσοστώσεων, θα συρρικνώσει το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών και θα τους εξαναγκάσει να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, χωρίς καμιά εναλλακτική λύση επιβίωσης, εκτός από την ανεργία. Ταυτόχρονα, εργοστάσια ζάχαρης που δεν είναι βιώσιμα (και είναι αρκετά) θα κλείσουν, ενώ περιοχές ολόκληρες θα ερημώσουν».

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η ψήφιση του νέου Κανονισμού, τόνισε: «Στην Ελλάδα το κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης συνδέεται με τη νέκρωση πόλεων, που είναι μάλιστα παραμεθόριες. Ωστόσο θα αυξηθούν οι εισαγωγές. Η εισαγόμενη όμως ζάχαρη θα είναι φτηνότερη για τις βιομηχανίες που τη χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη, όχι όμως για τους καταναλωτές, που ποτέ δεν πλήρωσαν πιο φτηνά κανένα προϊόν, έστω και αν έπεφτε η τιμή του. Ζημιωμένοι θα είναι και οι τευτλοπαραγωγοί των χωρών που η ΕΕ έχει προτιμησιακές συμφωνίες, αφού η εισαγόμενη ζάχαρη θα διατίθεται σε χαμηλότερες τιμές. Συνεπώς είναι υποκρισία ότι θα ευνοηθούν οι φτωχές χώρες».

Ακόμη υπογράμμισε ότι «ο πραγματικός λόγος αυτών των αλλαγών είναι η δραστική μείωση των γεωργικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε άλλες κατασταλτικές και αντιδραστικές πολιτικές της ΕΕ. Αλλά και για να ευνοηθούν οι εξαγωγές των προϊόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε Βραζιλία, Ινδία κ.α., θυσιάζοντας και καταδικάζοντας τευτλοπαραγωγούς και εργαζόμενους στη βιομηχανία ζάχαρης, να ακολουθήσουν τις στρατιές των ανέργων.

Οι μικροβελτιώσεις και μικροαλλαγές με περιορισμένα και φτωχά επιδόματα και αντισταθμίσεις, δεν αλλάζουν το πνεύμα και το στόχο του προτεινόμενου από την Κομισιόν Κανονισμού, και δεν αποτελούν λύση. Λύση είναι ο συντονισμένος αγώνας αγροτών και εργατών για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν».

«Ηθελημένες περικοπές»!

Αλλη μια δήλωση χονδροειδέστατου εμπαιγμού των βαμβακοπαραγωγών και ειδικά των μικρομεσαίων και όσων εξαναγκάζονται να έχουν και μια εξωγεωργική απασχόληση προκειμένου να επιβιώσουν, έκανε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Μπασιάκος.

Τα ακόμα πιο σκληρά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας που αποφάσισε για το 2005 η κυβέρνηση της ΝΔ, ο υπουργός Μπασιάκος τα είπε χτες: «Ηθελημένες περικοπές σε στρέμματα και σε αποδόσεις για περιβαλλοντικούς λόγους».

Πρόκειται για μια δήλωση πρόκληση και απόκρυψη του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η οποία έκανε ό,τι κάνει και επαυξάνει τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ!

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εισάγουμε και αμερικανική σταφίδα!

Η τοπική Γραμματεία της Παναγροτικής Συσπείρωσης Αγροτών Ν. Ηρακλείου, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την εισαγωγή αμερικάνικης σταφίδας στη χώρα μας από τη γνωστή εταιρία «TASTY FOOD», όπου σύμφωνα με δημοσίευμα θα προωθείται σε συσκευασία των 200 γραμμαρίων.

Την ίδια στιγμή, τονίζεται στην ανακοίνωση, στις αποθήκες της ΚΣΟΣ (Κεντρική Συνεταιριστική Οργάνωση Σταφίδας) παραμένουν 6.500 τόνοι αδιάθετοι.

«Οι αγρότες πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, των εμποροβιομηχάνων και των πολιτικών εκφραστών τους στη χώρα μας. Να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτούς που μας κοροϊδεύουν. Να παλέψουμε για μια άλλη πολιτική προς όφελός μας, που θα στηρίζει τον μικρομεσαίο αγρότη».

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ
Αποσύνδεση... με Κάιρο

Την απαγόρευση μέχρι νεοτέρας στις εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ε. Μπασιάκος.

Ο Ε. Μπασιάκος δήλωσε πως από τους σχετικούς ελέγχους εντοπίστηκαν δείγματα ενός παθογόνου βακτηρίου, γεγονός το οποίο θέτει σε καραντίνα την αιγυπτιακή πατάτα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έτσι επιχειρείται να διαφυλαχτεί η υγεία των καταναλωτών. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τέτοια επιλεκτικά ή αποσπασματικά μέτρα, για να δημιουργήσει μια απατηλή αίσθηση προστασίας των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών. Βέβαια, και ενώ φαινομενικά με τη σχετική απόφαση μπορεί να ενισχύεται η διάθεση ελληνικής πατάτας, στην πράξη η ντόπια παραγωγή εξακολουθεί να δίνεται σε εξευτελιστικές τιμές από τους αγρότες και να ακριβοπληρώνεται από τους καταναλωτές.

Το ίδιο ισχύει και για την εισαγόμενη πατάτα. Γιατί μπορεί να επιβλήθηκε τώρα καραντίνα στην αιγυπτιακή πατάτα και για μερικούς μήνες θα εμποδιστεί η εισαγωγή κάποιων ποσοτήτων, αλλά οι εισαγωγείς θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν και δημιουργούν προβλήματα εισάγοντας πατάτες από άλλες τρίτες χώρες ή από χώρες της ΕΕ...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org